Meny
. / Personligt / Reseberättelser / Reseinspiration / Resor

Rese- och upplevelseåret 2020

När orden till detta inlägget börjar flöda ut över tangentbordet är det juldagens morgon. Frosten har tagit ett hårt grepp om vårt landskap så väldigt passande just till jul och solen som lyst med sin frånvaro har gett oss en egentligen helt perfekt jul i mitt tycke. Kallt, soligt, ingen snö men ändå vackert vitt. Dessutom en jul i lugn och ro med bara de närmaste. Man kan säga mycket om 2020 men när jag summerar året blir det just så. 2020 har tagit men det har också gett, i alla fall mig, så ofantligt mycket. Det är dags att summera rese- och upplevelseåret 2020.

Men vi börjar väl som sig bör. Som jag har gjort de senaste åren. Vi börjar med att se tillbaka på hur jag avslutade förra årets sammanfattning. Orden som blickade fram emot 2020.

Jag ser tillbaka på ytterligare ett innehållsrikt år och kan knappt vänta på att få sätta tänderna i 2020. Bara sammansättningen av siffror ger mig goda förhoppningar om ett år i balans med innehåll jag just nu bara kan drömma om. I skrivande stund är 2020 nästan helt ett oskrivet blad. Två hotellvistelser är bokade. En i Kolmården i mars och en i Aarhus i augusti. Vi skall tillbaka och se Rasmus Seebach. Men i övrigt är det blankt.

Från inlägget Rese- och upplevelseåret 2019
Som sig bör, en karta över årets flygningar. Färre än vanligt men en magisk resa

När jag nu sammanfattar 2020 är det två av ovanstående uttryck som fått stor plats och som jag kommer återkomma till. Balans och oskrivet blad. Det var 2020 och det var annorlunda men riktigt riktigt bra.

Januari

Detektiver i Linköpings domkyrka

Vi börjar 2020 upplevelseintensivt både högt och lågt. Vi nyttjar jullovsdagarna till att uppleva lite av vår närmiljö när vi den tredje dagen på året tar oss till Linköpings domkyrka för att leka detektiver. En barnanpassad upptäcktsfärd i vår domkyrka. Vi lär oss om historia, dåtids- och nutidshistoria. Innan vi gör om helt och sätter oss i bilen mot huvudstaden.

Ett efterlängtat besök på Exploria center hägrar. Och efter några intensiva timmar på det som skall vara Europas största nöjescenter beger vi oss vidare norrut, men inte längre än till Kista där vi bor på Comfort hotell Kista över natten. Ett riktigt bra och prisvärt familjehotell som rekommenderas varmt.

Även en tunnelbanefärd kan vara spännande, i alla fall om det är livets första.

Vi njuter av en hotellnatt men tar också tunnelbanan in till stan, vilket i sig var ett äventyr för de små som gjorde det för allra första gången. Sedan tar vi sikte mot Thailand för första gången av två under denna månad när vi intar middag på favorithaket Koh Phangan på Östermalm. En upplevelse i sig inte bara för maten.

Andra halvan av januari på hemmaplan

Vad gör man inte för en geocach

På hemmaplan igen upptäcker jag och det stora hjärtat Geocaching. Innan vi för andra gången denna månad tar sikte på Thailand. Men denna gången på riktigt. En bonusresa som tar oss en otippad tur väl dokumenterad här på bloggen med slutdestination Surin beach i Thailand.

Den tjugosjätte i månaden landar vi efter 10 dagar på varmare breddgrader åter på Köpenhamns flygplats. Av denna resans flygplansmat minns jag speciellt två serveringar. Tryffelpastan på Austrian airlines som var så god att den fick mig att gråta på vägen till Thailand. Och frukosten på Thai airways denna januarimorgon på väg hem. Att jag en stund senare skulle kliva av planet för sista gången på längre tid än jag någonsin kunde tänka mig visste jag inte då. Och jag har många gånger funderat över hur det hade känts OM jag hade vetat.

En bild säger mer än tusen ord sägs det…

Tacksamheten över denna resa är stor. Resan i businessclass dit. Dagarna i underbara Surin beach. Och upplevelsen med loungehopping på Bangkoks flygplats. Fantastiska minnen och något att se fram emot att göra igen.

Månadens mest lästa inlägg på bloggen var:
Koppla ditt betalkort till Eurobonus

Februari

Februari månads femte dag sätter jag mig på tåget mot Stockholm för ett event som är så långt ifrån 2020 man kan komma. Carina och Marie på 4Good har samlat 800 tjejer, damer, ladies på Oscars i Stockholm för Sunshinepodden live. Jag ska möta upp min vän Fia och delta på plats.

Jag laddar upp med ett besök på restaurang Himlen i Skrapan på Söder och går en tur längs minnenas allé. Kvällen blir magisk och ett fint minne att ha med sig. Så mycket energi och glädje på en och samma plats.

Sedan hinner jag med en resemässa här i Linköping innan vi påbörjar det som skall bli årets melodi. Att upptäcka nytt i närområdet.

Den 23:e i månaden besöker vi för första gången en plats vi återvänt till flera gånger sedan dess. Fantastiskt mysiga Boställets vedugnsbageri.

Vi passar också på att besöka nyöppnade Jureskogs i Mjölby. Och fortsätter februari med att ”boka hotell till våren” som jag skriver i min analoga kalender. Hotell som senare skulle avbokas vartenda ett.

2020-års extradag den 29:e februari checkade sedan jag och min vän Linda in på Husby säteri för en natt vi sent ska glömma. Vi hade hoppats på spänning och ett och annat spöke. Men aldrig hade vi trott att vi skulle bli helt ensamma en natt på slottet.

Månadens mest lästa inlägg på bloggen var:
Maten jag skulle kunna åka tillbaka till en plats bara för att få äta en gång till

Mars

Efter att ha huserat med spöken och gastar på Husby inledde vi mars med fika på ett av Linköpings absolut mysigaste caféer, Café Berget.

I backen började vårblommorna visa sig och dagarna blev ljusare och ljusare. I min bloggplanering skulle jag publicera ett inlägg med titeln 15 gratisupplevelser i New York. Har du läst det inlägget? Inte. Du är inte ensam. Ingen har nämligen läst det. Samma dag som det skulle publiceras möttes världen av nyheten att Trump stängt landet och ja på den vägen är det. Men en vacker dag kommer det publiceras.

Kanske kände vi direkt att det skulle bli en tid för hemmaupptäckter för i telefonens fotoalbum och bloggens inlägg ser jag ett förändrat upptäckarmönster. I mitten av mars åker vi några mil bort till Stjärnorp. För en ruin och en ravin. Och några dagar senare återvänder vi till den nyfunna favoriten Boställets vedugnsbageri för en fika i vårsolen på slätten. Och när vi sedan åker därifrån åker vi vänster istället för höger och om det blir det ett helt inlägg.

I mars tar vi också våra första stapplande vandringssteg i Tinnerö Eklandskap här i Linköping och så firade jag våffeldagen på Linköpings våffelmästare nummer ett Melins. Och sedan fortsatte mars lite som det började. Samma dag som vi skulle åka till Vildmarkshotellet för övernattning och spa kom de första direktiven från regeringen och FHM. Det kändes först oklart vad som gällde men efter samtal med hotellet packade vi in oss och åkte till ett Corona-säkert och riktigt härligt Kolmården och Vildmarkshotellet.

Månadens mest lästa inlägg på bloggen var:
En natt helt ensamma på Husby säteri

April

April månad startade med att jag checkade in och på hotell. Men inte för en hotellnatt utan en hotelldag. Jag hakade på Nordic Choice nya satsning Check-in office och checkade helt enkel in för en kontorsdag på hotell. Riktigt bra koncept jag skulle kunna tänka mig att göra igen.

I början av april var det sedan dags för påsklov och vi fortsatte våra upptäcktsresor i Östergötland. Först åkte vi västerut för påsklovsaktiviteter i Vadstena. Leksaksmuseet, glasbruket, Klosterkyrkan och Vadstena slott besöktes. På slottet gick vi på skattjakt och lärde oss mer om slottets byggherre Gustav Vasa.

Och sedan fortsatte slottstemat detta påsklov när jag några dagar senare tog med mig mina små hjärtan österut, tillbaka till Husby säteri. Denna gången i dagsljus tillsammans med långt många fler än vid det senaste besökte. Här testade vi på luftgevärsskytte, knyta egna påskkvastar och att åka häst och vagn. Och så avslutade vi med slottslunch. Och denna gången höll sig andarna i schack.

Till påskhelgen passade vi på att upptäcka fler vandringsstigar i Tinnerö Eklandskap och vandrade vi den vackra Rosenkällasjön. Och jajamen, visst avslutade vi med fika på Bostället. Fika värt en omväg.

Vandringsled vid Lilla Aska i Linköping

Jag hittade appen Naturkartan och letade upp de nya vandringsstigar helt nära i Lilla Aska. Och sedan checkade vi in på The Box för spa.

Men är det någon dag i april 2020 som kom att ändra på hela vår tillvaro så är det den 13:e. Då styr vi kosan mot Omberg, vandrar Ellen Keyes led och sedan är vi fast. Både för Omberg och vandringen.

Andra halvan av april och en ersatt resejävul

Redan en vecka senare är vi tillbaka tillsammans med barnen, går Orkidéleden och spanar ut över slätterna från Hjässan. På vägen besöker vi också Rökstenen och Alvastra klosterruin som ligger i närheten av Omberg och är några av den västra sidan av Vätterns måsten att besöka.

Resejävulen är nu ersatt av vandringsjävulen. Och tänk vad som händer då. Då upptäcker man att det bara några hundra meter hemifrån det senaste året har anlagts ett helt nytt naturreservat. Fantastiskt på alla sätt ändå är vi bara någon dag senare för tredje gången på lite drygt en vecka tillbaka på berget och vandrar Älvarumsleden en kväll efter jobbet.

Mot slutet av månaden gör vi vårens enda undantag från Covid-rekommendationerna och reser i bil till Arboga för begravning av Andreas farfar. En liten minnesstund med bara de absolut närmaste närvarande. Ett litet missöde i packningen gör sedan att jag får göra en snabbutryckning till Västerås. Och på vägen gör vi ett av årets många spontanavstickare. Strömsholm blir målet. Och hade vi bara varit några timmar senare så hade vi stött ihop med ägaren. Jajamen, kungen.

Strömsholms slott

Dagen efter tar min svägerska med oss på sightseeing som leder till årets både mest lästa och näst mest lästa inlägg här på bloggen. Vi besöker Uskavi kalkbrott och äter glass i Nora.

En annan glass testar vi dagen efter när vi på väg hemåt Östergötland stannar till vid Hjälmare docka. Götlunda glass är glassen och den avnjuts med lite härlig kanalromantik vid Hjälmare kanal. Långt ifrån den sista kanalromantiken för sommaren 2020.

Månadens mest lästa inlägg på bloggen var:
Tre kortare vandringar i Östergötland

Maj

Vårens sista månad började med försiktigt framtidshopp. Vi bokade preliminära midsommarplaner norröver. Sådant som gick att boka av om det skulle vara omöjligt såklart.

Den nionde dagen i maj begav vi oss ut på Linköpings gator för att upptäcka nya områden med hjälp av appen Questropolis. Historia, upptäckter och skattjakt. Allt i ett. Och en varm rekommendation om du besöker Linköping, Vadstena eller Gamla stan.

Och sedan begav vi oss tillbaka till Berget. Vi visste det inte då men det skulle faktiskt bli sista gången på ett tag. Och vi avslutade vårens vandringar på topp. Med Marialeden och mina första steg på en Pilgrimsled. Men också med en rasande god våffla på Borghamns strand.

Dagen efter passade vi på att supporta våra lokala företagare och avnjöt glass från Stafsäters.

Den trettonde i månaden gjorde jag ett av vårens få restaurangbesök när jag mötte upp Lina på stan för mat och dryck på Pappa Grappa. En riktig höjdare.

I maj upptäckte vi också både Viggeby naturreservat och Getåravinen och skrapade ihop mängder av vandringssteg. Ännu fler steg skulle det bli men det hade sambon ingen aning om. Den 22:a i månaden begav vi oss till Sörmland och Sundbyholm för födelsedagsöverraskning. Andreas fyllde 34. Vid 32 överraskade jag med Yasuragi. Vid 33 spenderade vi 16 timmar i ett flygplan och missade egentligen hela dagen då vi lyfte från San Francisco på kvällen den 26:e och landade i Singapore på morgonen den 28:e. Så nu var det dags att fira igen. Och det gjorde vi med vandringshelg på Sundbyholm.

Innan maj var till ända hann vi också reka på ett kylslaget Visingsö. Då skulle vi inte ha litat på väderprognosen. Men vi är ändå nöjda med rekningen. Det skulle bli en härlig varmare och lite längre vistelse senare under sommaren.

Visingsborg på Visingsö i ett kylslaget majväder
Månadens mest lästa inlägg på bloggen var:
Sveriges bästa glass landskap för landskap

Juni

Jag skulle återkomma till orden balans och blankt blad och kanske är det dags nu? För när jag nu återupplever årets första månader minns jag att många av alla härliga händelser är resultatet av ett blankt blad. Ett blankt blad som fylldes av det som kändes rätt för dagen. Ena dagen spa, andra dagen vandring, tredje dagen ett spontant besök i grannstaden och stadsvandring och fjärde dagen absolut ingenting. Och det mina vänner är det som skapar balans.

Juni inleddes med ett av ovanstående. Kompensation för att årets nationaldag inföll på en dag när vi redan var lediga gav en extra ledig dag och vi passade på att lägga den dagen innan nationaldagen. Sedan styrde vi kosan mot Himmelsby spa mitt på Östgötaslätten för lite återhämtning.

Återhämtningen resulterade senare samma helg i en dryg mils vandring på det som kom att bli en av mina absoluta favoritleder- Östgötaledens rundslinga vid Västanvik och Medevi.

Sommaren var på stark frammarsch. Vi prövade avokadoglass på Gelatohouse i Valla och promenerade nya vägar mellan Valla och Vallastaden.

Årets midsommar inföll den 19:e. Det var strålande sol och varmt. Och jag fick äta en rosa trekantiga småkaka som jag inte har ätit sedan jag var liten och fikade på Fenix konditori i Emmaboda. Jag hittade den av en slump på Café Bagareboden i Rimforsa. Och när solen stod som högst begav vi oss dit. För en fika. Och för att spana in båda Trollegater och Hallstad ängars naturreservat. Och just de besöken föranledde också ett inlägg som inte är så gammalt med funderingar på när man egentligen har varit i ett naturreservat?

Midsommaraftonens eget inlägg hette När världen öppnades och stängdes och är mitt eget favoritinlägg från året som gått.

Andra halvan av juni och vi beger oss utanför Östergötlands gränser

Regnet öste ner och åskan gick en bit bort när jag dagen efter midsommar parkerade bilen och promenerad upp emot Ekenäs slott och sommarens första aktivitet. Guidad tur på ett av Östergötlands vackraste slott.

Ekenäs slott

Uppfylld av upptäcktslust tog det inte ens ett dygn innan vi återigen begav oss ut på de östgötska vägarna. Denna gången blev det en roadtrip österut för ett besök där Göta kanal startar, en ödekyrka på en bokstav och en borgruin av det vackrare slaget.

Och innan vi sedan styrde kosan utanför länets gränser passade vi på att vandra både i vår direkta närhet i Kärna mosse och en bit bort när vi årets kanske varmaste dag klättrade upp och ner i Kolmårdens vackra skogar på Marmorbruksleden.

Dag 27 av månad 6 styrde vi sedan kosan mot en plats vi besökt många gånger tidigare men aldrig sett i detta skick. Arlanda. På vägen tog vi en avstickare till en rosa gräddtårta – Skånelaholms slott och sedan checkade vi in och ut ur sviten på Arlandas nyaste hotell Comfort hotell Arlanda.

På väg hemåt tittade vi in i Stockholm och upplevde öde gator. Så mycket som var sig likt men ändå så annorlunda.

Drottninggatan en söndagseftermiddag i juni
Månadens mest lästa inlägg på bloggen var:
Uskavi kalkbrott – en dold pärla i Västmanland

Juli

Det var halvtid på rese- och upplevelseåret 2020 och den första dagen i juli satte vi oss sedan i bilen och styrde kosan mot Öland. Boendet hade jag hittat på airbnb och det var en hårfin linje mellan att vilja skrika ut för hela världen att vi hittat ett riktigt smultronställe och att hålla tyst och behålla det för mig själv. Jag valde det första alternativet.

Vi hade galet mysiga dagar på Öland med barnen och kommer garanterat återkomma.

När vi åter landade hemma hade vi en vecka kvar av semestern och återigen låg ett oskrivet bland framför oss. Återigen skulle just det bli ett riktigt lyckokast när vi valde att sätta oss i bilen med okänt mål och endast en natt bokad. Det resulterade i att vi började i Lund och avslutade med en riktig barndomsdröm i Sunne.

Vi kom tillbaka hem när juli var halvt gången och det var dags att lösa av kollegorna på jobbet. Det gav utrymme för upplevelser kvällstid och på helgerna. Och nog upplevde vi allt. Jordgubbsplock i Tift, trampbåt på Mickeys strandfik och så fick vi till slut den där varma härliga vistelsen på Visingsö i dagarna två med både Remmalag och Alpackatrekking.

Mot slutet av juli tog vi med två besök till Bergs slussar, en turistattraktion vi har haft så nära att jag inte ens förstått hur eftertraktad den är. Förrän nu då.

Och sedan avslutade jag och barnen juli med en härlig vistelse på Sunlight i Nyköping och en avstickare till Stendörrens naturrerservat.

Månadens mest lästa inlägg på bloggen var återigen:
Sveriges bästa glass – landskap för landskap

Augusti

Sista sommarmånadens första dag tog vi med Andreas mamma till de där orterna vi besökte i början av sommaren. Mem och Stegeborg. Det toppade vi sedan med fika i Söderköping och en titt på de magiskt vackra Drothemskvarteren.

Jag och barnen passade på att spana in kanalbåtarna på Göta kanal samtidigt som vi spelade minigolf på Kaffeteriet i Borensberg. Och när vi nått halvtid i augusti åkte jag och Andreas till Stockholm.

Återigen med ett blankt blad framför oss. Inget inplanerat och alla möjligheter. Det blev några dagar då vi upplevde allt det där man nästan trodde att man redan sett fast man aldrig gjort det.

Två favoriter som upptäcktes var Hotel Frantz och Stjärtilleriet. Och så Monteliusvägen såklart som faktiskt får äran att agera omslagsbild till denna summering även om den ännu inte fått ett eget inlägg här på bloggen.

När augusti närmar sig sitt slut är det tydligt att det är jobbagendan som tar över. Men vi hinner ändå med ytterligare ett besök på den nyblivna favoriten Bostället och därifrån tar vi omvägen förbi Brunneby musteri och intilliggande Brunneby kyrka som ursprungligen faktiskt uppfördes av Heliga Birgittas morfar år 1269.

Månadens mest lästa inlägg på bloggen var nu tillbaka på:
Uskavi kalkbrott – en dold pärla i Västmanland

September

Första höstmånaden bjuder till en början på väldigt lite resor och upplevelser. Vi känner oss krassliga lite om vartannat och stannar såklart hemma. Det blir så pass lite upplevelser att jag den tjugonde dagen i brist på annat beger mig till Linköpings egen stolthet, friluftsmuseet Gamla Linköping, för lite strosande och ett besök i Cloettaboden.

Och några dagar senare har jag sedan kanske årets viktigaste bokning i kalendern. Men det visste jag inte då. På agendan stod ett Stockholmsbesök och date med min fina vän Fia. Och lite tur var det att vi fick till detta, för ganska snart efter det var restriktionerna åter vår vardag. Vi checkade in på Downtown Camper och rörde oss knappt utanför hotellet förutom för en promenad i ett tomt Gamla stan.

På hemmaplan återvänder vi till ett lite mer höstlikt Omberg än vi lämnade i maj och på hemvägen stannar vi till och hämtar upp fika på ett av Östergötlands konditori som fått en plats på listan från White Guide – Väderstad Centralkonditori.

Vi avslutar september med att testa mysiga restaurangen Funky Corks i Linköping.

Månadens mest lästa inlägg på bloggen var:
Att vandra på Omberg – allt du behöver veta inför din vandring och lite till

Oktober

Oktober månad inleds starkt när vi drar till det jag helt självsvåldigt utsett till Östergötlands historiska centrum. Vadstena. Appen vi i maj testade i Linköping – Questropolis – har lanserats för Vadstena och vi är såklart inte sena att testa. Förutom historisk förkovring tar vi tillfället i akt att prassla med höstlöven.

Den sjunde i månaden checkar vi in för en klassisk staycation på The Box. Vårt självklara val när vi behöver en fristad men inte kan eller bör åka så långt hemifrån.

Samma kväll som vi kom hem från ovanstående Questropolisutflykt till Vadstena fick jag för första gången höra talas om Hospitalet i Skänninge. Vid byggandet av väg 50 år 2010 gjordes utgrävningar på platsen och vid dessa hittades lämningar som kunde datera hospitalet till 1100-talet och därmed kan det titulera sig Sveriges äldsta hospital. Utgrävningarna visade också att det redan innan det fanns en gård på platsen, den kan ha anor från Vikingatiden. En kväll i oktober när ovädret drog över Östergötland tog vi en tur för att söka efter platsen. Just som vi kom fram lättade molnen och skapade en magisk kuliss förr denna historiska plats.

En annan magisk plats vi besökte i oktober var Säby Västerskog. Ett naturreservat inte alls långt hemifrån med fantastiskt fin bevarad urskog, något det stora hjärtat läst om i skolan och här fick uppleva på riktigt.

En lördag mot slutet av oktober låg så åter dagen som ett blankt blad. Det blanka bladet fylldes med en tur med buss och pendel till grannstaden. Vi gjorde som i Stockholm. Upplevde allt det där vi borde sett men aldrig hade haft möjlighet till – i grannstaden Norrköping. Och DET blev kärlek vid första ögonkastet.

Oktober månad avslutades sedan med våffla på Stafsäters gårdsglass. Ännu en oas vi har nästan på hemmaplan.

Månadens mest lästa inlägg på bloggen var en favorit i repris:
Att vandra på Omberg – allt du behöver veta inför din vandring och lite till

November

I samband med att vi gick in i november slog jag på stora trumman och meddelade på Lite mera rosas Instagram att jag minsann skulle fira födelsedag hela månaden. Själva dagen infaller i stort sett i mitten, den sextonde. Men ett år som detta borde man väl kunna fira hela månaden.

Att fira födelsedagsmånad skulle innebära att göra nya saker jag vill testa och i allmänhet må bra. Istället blev november lite mer likt september och självaste födelsedagen spenderades under täcket.

Det skulle dröja till den 22:a i månaden innan jag tog mig någonstans och precis som i september åkte jag då till Gamla Linköping. Denna gången för att se startskottet för vinterns event – Tidernas jul.

Sista helgen i november tog vi sedan med oss barnen och åkte till ännu ett av Östergötlands naturreservat – Ycke urskog utanför Ulrika. Här blev det utelunch, naturbingo och gofika och en tur på urskogsstigen såklart.

Månadens mest lästa inlägg på bloggen var för tredje månaden i rad:
Att vandra på Omberg – allt du behöver veta inför din vandring och lite till

December

Och så blev det december detta året också. Och trots att inget var som vanligt var allt sig likt i form av att snön lyste med sin frånvaro. Det är ju oftast så på dessa breddgrader.

Efter att ha arbetat hemifrån sedan mitten av oktober gjorde vi i början av december slag i sak och traskade bort till den lokala kvarterskrogen för lite lunch. Och inte vilken kvarterskrog som helst. Vi bort i stort sett granne med Landeryds golfklubb och deras restaurang serverar lunch – inget att klaga på från hemmakontoret.

Och på temat hemmaupplevelser beställde vi lagom till Lucia hem frukost till dörren. Något som går att göra genom ett samarbete mellan Corren och Ronaldos via minfrukost.com. Nybakade frallor och Lussebullar hem till dörren. Bara att hämta upp och njuta. Vem säger att det inte går att njuta av upplevelser på den absoluta hemmaplanen?

Lucia firade vi sedan med familjebesök i Gamla Linköping för Tidernas jul ur barnens perspektiv. Här finns både tipsrunda, bingo och julklappsjakt att delta i. Samtidigt kan man ta del av filmer i fönstren för att lära sig mer om julen nu och då.

De lokala pärlorna och nya vanorna under rese- och upplevelseåret 2020

Något jag verkligen lärt mig att uppskatta är att hitta de lokala pärlorna man inte hade en aning om. En av dem var Stens hus som vi besökte den fjärde adventshelgen. Så många gånger har vi passerat detta smultronställe utan att veta om det. Högt uppe på kullen bredvid väg 55 mellan Norrköping och Katrineholm i höjd med Åby hittar vi det så rasande vackra huset som rymmer både festlokal, butik och café. Det var det senare vi var spekulanter på.

Stärkta med hembakt tog vi sedan årets första och sista promenad längs med vackra Göta kanal från Malfors vid Ljungsbro. Lite som ett statement på allt vackert vi har att uppleva här i vårt Förträffliga Östergötland.

Och även om året har några timmar kvar att uppleva så får jag ändå säga att vi fick mer än en värdig avslutning när vi på Annandag Jul möttes upp för nya traditioner med Andreas syster och familj i Tivedens nationalpark.

Vårt första, men definitivt inte sista besök i en nationalpark får avsluta 2020. Som ju med ovanstående sagt kanske inte blev som jag trodde men ändå alldeles alldeles underbart.

Vågar man titta framåt mot 2021?

Jag är inte känd för att vara pessimisten i min omgivning och jag tänker inte vara det nu heller. Jag väljer att kalla det realist. För när klockan slår tolv imorgon kväll och vi lämnar 2020 bakom oss kommer ju faktiskt ingenting vara förändrat. Det tar lite längre tid än så. Och aldrig har det väl varit tydligare att våra egenpåhittade magiska gränser som årsskifte och tolvslag egentligen inte betyder någonting.

Nu gäller det att vi håller ut och håller i. Ställer om och är rädda om varandra.

Jag siar inte fram emot några längre resor 2021. Blir det så blir det. Och blir det inte så vet jag att det finns så rasande mycket mer att uppleva både i min absoluta närhet och i Sveriges avlånga land om den möjligheten ges.

Med det säger jag tack till rese- och upplevelseåret 2020. Det blev balans och oskrivna blad och det blev helt fantastiskt.

Gott nytt 2021

Flera av mina kollegor har också sammanfattat sina år och dessa hittar ni här:

Annika på Resfredag
Johnnybajdzjan
Freedomtravel
Matochresebloggen
4000mil.se
Ladiesabroad
Travelbug.se
Discoveringtheplanet
Dryden
Comeflywithme
Lifsresor
LinizTravels
Rucksack
Ingelas resor
Leva som Eva
GyllinTours
Readyfortakeoff
Från Stad till Strand
Halloj Världen
Dianas drömmar

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

4 Comments

  • Travelsis
   1 januari, 2021 at 10:44

   Ja du ibland är det tur att vi inte vet vad som väntar… Roligt att läsa om din vandrarlust som exploderat detta året(även om vi sett det även på IG såklart).
   Så många fina upplevelser! Tur att det finns så mycket vackert i Sverige!/ Pernilla

   Reply
   • Cornelia
    5 januari, 2021 at 17:02

    Tack snälla 🙂
    Såg att det hänt något knasigt men nu har jag lagt till er på en allowlist. Har noll koll på det där spam-skyddet jag har. Det lever sitt eget liv…

 • Resfredag
  2 januari, 2021 at 00:01

  Så mycket du hunnit med ändå, mitt i allt! Tänk vilket vackert land vi bor i. God fortsättning!! (Och tack för länk.)

  Reply

Leave a Reply