Meny

Åk till Getåravinen. Den uppmaningen fick vi från flera olika håll när vi för en tid sedan hittat kärleken till vandringen via Ombergs vackra leder. Och nu säger jag detsamma till er. Åk till Getåravinen. Strax norr om Norrköping har tidens gång satt sina spår i landskapet och skapat ett område väl värt ett besök. Ett område som bjuder på djupaste dalar och vackraste toppar.

Precis intill Bråviken ligger Getåravinens naturreservat med vandringsled och naturstig. Vi valde att gå efter vägbeskrivningen på Naturkartan och det höll på att ta en ände med förskräckelse. När vi kom till startplatsen som ligger vid ett lägenhetshotell precis bredvid järnvägen var det nämligen inte alls skyltat och väldigt få parkeringsplatser så vi trodde helt enkelt att vi hamnat fel. Men skam den som ger sig. Vi åkte in och hittade en plats att parkera precis utanför hotellet bredvid järnvägen. Och en bit ner i backen stod den lilla skylten som angav starten för Getåravinens vandringsled och naturreservat.

Getåravinens vandringsled

Går du hela vandringsleden i Getåravinen är den enligt Naturkartan cirka tre kilometer. Men det går att korta av den på flera ställen och vända tillbaka. Leden är väl uppmärkt med orange markering. Det verkar dock finnas några andra för mig okända leder i området också. För ibland var det rena stoppljuset på trädstammarna. Vad de andra färgerna betydde lyckades jag dock inte lista ut.

Getåravinen

Utsiktsplats

Vill du förlänga vandringen något och försvåra den ganska avsevärt kan du som vi gjorde göra en avstickare upp till en utsiktsplats. Och har du möjligheten är det väl värt det. Här uppe finns det även lite bänkar för att inta picknicken. Själva intog vi istället en vidunderlig utsikt över Bråviken och Norrköping. Det är något alldeles särskilt med utsiktsplatser om du frågar mig. Aldrig annars är man så on top of the world.

Getåravinen utsiktsplats

Längs med bäcken

Stora delar av leden följer den lilla ravinbäcken. Vattnet som ändrar karaktär ju längre från Bråviken du kommer är först porlande och strilande och stillar sig sedan ju längre in i ravinen du kommer. Utan att själv vara så bevandrad i sakfrågan är det ett rikt både djur- och växtliv du hittar i ravinen. Och den som jag är lite mer okunnig finns informationsskyltar uppsatta överallt. Där kan man läsa om allt i från växter och träd att hålla lite extra koll på till fiskar och fåglar du kan hitta här men inte så ofta annars.

Getåravinen

Som att gå i ett rum

Det mest magiska med att vandra i en ravin är att det stundtals känns som att vandra i ett rum. Ravinens väggar och höga träd skapar som ett tak och det känns som att jag befinner mig i ett naturens rum.

Fakta: Getåravinens vandringsled

  • Getåravinens vandringsled ligger i Getåravinens naturreservat utanför Norrköping i Östergötland
  • Vandringsleden genom ravinen är om du går hela ca 3 kilometer lång men kan förlängas genom att ta sig de 300 meterna upp till utsiktsplatsen.
  • Det finns flera ställen att parkera. Vi parkerade vid lägenhetshotellet i närheten av Bråviken.
  • Leden är relativt lättvandrad men har sina klättringar. Dessa är dock inte svåra men bitvis ganska branta.
  • Getåravinens vandringsled är väl uppmärkt med orange märkning.

I närheten av Getåravinen

I närheten av Getåravinen hittar du flera platser värda ett besök.

  • Villa Fridhem – hotell, restaurang och konferensanläggning som ligger med fantastiskt utsikt över Bråviken. Som gjort för avkoppling.
  • Kolmården – en av Sveriges störa och mest kända djurparker ligger precis runt hörnet.
  • Vildmarkshotellet – många har varit på Kolmården men kanske missat Vildmarkshotellet som ligger i direkt anslutning till parken. Hit kan jag rekommendera att komma oavsett om du tänkte besöka djurparken eller inte. Läs mer från vårt besök i mars 2020 här.

Läs mer på Lite mera rosa

4 Comments

Leave a Reply