Meny
Resor / Vandring

Vandring vid Vättern – mina bästa tips på östra sidan

Sveriges näst största sjö har fantastisk vandring att bjuda på och då ska jag ändå bara beröra den ena sidan. Här hittar du mina bästa tips på vandring vid Vättern på östgötasidan.

Det är något speciellt med vandring vid Vättern. De milsvida vyerna. De höga bergen. De strandnära stigarna. Dimman som lägger sig över Omberg snabbare än du hinner blinka och de undangömda små vikarna lite längre norrut.

Omberg

Spara det bästa till sist? Nej varför det. Frågan är väl egentligen om det går att utse det bästa. Men jag kan väl medge att jag går ut starkt och börjar mina tips med Omberg – vandringens Mecka runt Vättern. På Omberg hittar du inte bara vacker natur, du hittar historia och fornminnen, och om du så önskar rejält utmanande vandring, i det närmaste klättring.

Och utsikt. Herregud utsikten från Hjässan. Vattnet, vyn över västgötasidan, söderut mot Småland och in i landet över östgötaslätten. Magiskt. Längre ner mot vattnet hittar du Ellen Keyes Strand. Och norrut dramatiska Västra väggar där Omberg stupar rakt ner i Vättern.

Oavsett vilken du väljer av de många leder Omberg har att erbjuda så lovar jag dig att det blir magiskt. Vill du läsa mer om Omberg så rekommenderar jag dig att klicka dig vidare hit:

Vandra på Omberg – allt du behöver veta och lite till.

Östgötaleden Medevi

Strax norr om Motala hittar du Medevi brunn. Och härifrån kan du starta Östgötaledens rundslinga runt Västanvik en liten halvö i Vättern.

Här vandrar du stundtals nästan i vattnet och passerar flera fina badplatser. Leden har också flera fina grillplatser och några som kallar sig Måndagsklubben har på flera platser längs leden sett till att snickra både sköna pausbänkar och söta små broar ut till öar.

Läs mer om vår vandring på Östögtaleden Medevi Västanvik här

Harge uddar

Tar du dig längre upp mot Vätterns norra spets kommer du in i Örebro län och här hittar du Harge uddar. Ett naturreservat med vacker och Vättern-nära vandring ut på just de där uddarna som namnet hintar om.

Och underskatta inte ett besök höst och vintermånader för ett dramatiskt landskap. Blir det tillräckligt kallt så Vättern fryser kan du till och med ha turen att kunna åka lite skridsko på sjön.

Läs mer om Harge uddar på Länsstyrelsens hemsida.

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

2 Comments

 • Tina
  9 januari, 2021 at 11:07

  Vackra vackra Sverige!

  Reply
  • Cornelia
   9 januari, 2021 at 17:03

   Ja så rasande vacker. Och väldigt lätt att bli hemmablind. Men det blir bättre och bättre.

   Reply

Leave a Reply