Meny
Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Skånelaholms slott – en rosa pärla utanför Sigtuna

”Det finns inga slott du vill se på vägen?” frågade Andreas när vi i slutet av juni begav oss på den första resan utanför Östergötlands gränser på flera månader. Om man söker på slott i närheten av Stockholm på googlemaps behöver man inte bli besviken och det kan ha varit en något panikartad blick jag fick tillbaka när jag stolt visade upp sökresultatet för frågeställaren. Men så kom det sig att jag till slut bara valde ut ett enda slott. Och det kan ha haft med färgen att göra. Skånelaholms slott.

Det är inte många slott jag aldrig har hört talas om. Men här har vi ett av dem. Skånelaholm var helt obekant för mig innan jag klickade fram det på googlemaps-kartan. Och trots att jag hade flera mer kända, mer välbesökta slott med mer aktiviteter och utbud på listan för dagen så kunde jag inte låta bli att till slut välja denna pärla för mitt besök. Är det ett slott eller bara en enda stor gräddtårta? Jag vet inte helt säkert.

Skånelaholms slott med rötterna i 1200-talet

Slottet ligger i Skånela socken precis intill sjön Fysingen. Det finns rötter ända tillbaka till 1200-talet och på den tiden ägdes slottet av kung Magnus Ladulås. Men hur mycket jag än skulle vilja föreställa mig kung Magnus spatsera runt på sina rosa ägor så är det inte med sanningen överensstämmande.

Slottet har som så många andra slott förändrats avsevärt under århundradena och troligen hade inte ens kung Magnus känt igen sina ägor om han vaknat upp ur sin grav idag.

Så sent om 1891 fick fasaden i stort dagens utseende och blev tillfixad i 1600-talsstil. Den rosa färgen tillkom inte förrän 1979. Men vad gör det. Det är rosa nu. Och det är ju alldeles alldeles fantastiskt.

Allmoge och visningar – sommartid

Slottet innehåller en stor samling av allmogemöbler och husgeråd, donerade av Herbert Rettig som var folklivsforskare och ägde slottet från 1929. Sedan 1985 är slottet inte längre bebott men visas upp vid visningar under sommarhalvåret.

För vår del missade vi visningarna och hade inte tid att stanna för nästa. Så vi, eller i alla fall jag, skriver i stället upp det på längtanslistan för framtiden.

Vill du veta när slottet visas kan hitta aktuella tider här.

Kanske känner du igen slottet från TV4:s program Drottningarna, bland annat avsnitt fem det om Drottning Fredrika är inspelat här och har flera scener där slottet syns väl.

Istället vandrade vi runt i den vackra slottsparken som är öppen för allmänheten året runt. Och på väg på Arlanda som var vårt slutmål för dagen svängde vi också förbi vackra Skånela kyrka som ligger precis i närheten.

Skånela kyrka – En av Upplands östtornskyrkor

Ska man tro skrifter från Magnus Ladulås tid är kyrkan uppförd på kunglig mark. Uppfördes gjorde den sannolikt på 1160-talet och är en av fyra kyrkor i Uppland som har tornet i östlig riktning. Därav benämningen östtornskyrka.

Det finns så mycket att uppleva runt Sigtuna. Inte minst just Sigtuna. Hett tips om du besöker området är att ta in på Arlandas nyaste hotell. Comfort hotel Arlanda airport. Superfint, bästa utsikten och prisvärt. Vill du läsa mer om vårt besök där klickar du dig vidare hit.

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

No Comments

    Leave a Reply