Meny
Resor / Svenska resmål / Vandring / Vandringsleder i Östergötland

Ycke urskog – som ett gigantiskt plockepinn i djupaste Östergötland

Inte nog med att vi skulle till urskogen, vi lyckades med hjälp av bilens GPS ta en väg som var betydligt mindre än vad som var nödvändigt. Och just det faktumet påverkade uppställningen i bilen på lite olika sätt. Själv tyckte jag det var ganska effektfullt, vårt stora hjärta som lider av åksjuka var inte lika övertygad om det som jag och Andreas satt nog stundtals och funderade på om bilen någonsin skulle bli den samma igen. Hem tog vi en annan väg. Men vi var alla rörande överens om Ycke urskog var värt besväret.

Ycke urskog och naturreservat är ett av närmare 300 naturreservat i Östergötland. Men det är verkligen inte vilket naturreservat som helst. Jag fick lite blodad tand efter vårt besök i Säby Västerskog och urskogen där för ett tag sedan. Förra helgen var det dags att ta oss till den lilla orten Ulrika och Ycke urskog som ligger strax utanför.

Ycke urskog och naturreservat

Hela reservatet är 67 hektar och det är de södra delarna som betraktas som urskog. Ett av få områden som finns kvar i södra Sverige. För att betecknas som urskog får marken och skogen inte ha utsatts för mänsklig beröring annat än på enstaka träd. Urskogsområden blir mer och mer sällsynta och de som finns brukar oftast hittas i fjällvärlden. Så det känns riktigt lyxigt att ha flera så välbevarade områden här i Östergötland.

Djur & natur

Träden här är i många fall runt 400 år gamla. Det är en svindlande tanke när man inser hur världen såg ut när dessa träd grodde någon gång på 1500-talet. I naturreservatet finns naturliga högstubbar och djurlivet är rikt. Bland annat har man hittat den riktigt ovanliga skalbaggen Svartoxen.

Allt det där är egentligen inte alls min hemmaplan. Men det är sådant som fascinerar mig och som gör att man förstår exakt hur speciellt detta område är.

Ett annat hett tips är att verkligen ta in varenda detalj när du väl besöker Ycke. Glöm till exempel inte att lyfta blicken. Träden är majestätiskt höga.

Magisk natur och gigantiska stammar

Vi stannar till vid den västra entrén där det finns plats för några bilar, ett bord för att inta fika och en informationsskylt som berättar mer om reservatet.

Här går Östgötaleden förbi. Och för den som önskar går det då en liten rundslinga in igenom urskogen. Den så kallade urskogsslingan. Den går lika bra att gå enbart som att göra en avstickare från Östgötaleden. Slingan är inte mer än cirka en kilometer lång men den går stundtals i rejält kuperad terräng. Så som det ska vara i en urskog helt enkelt.

Denna dagen har vi alltså barnen med oss. De väljer ständigt att avvika från den tänkta stigen och trampar gång på gång igenom den tjocka mossan och ner i små hålor som eggar fantasin. Är det i de där hålorna skogstrollen bor, eller?

Ycke urskog

Det är slutet av november och graderna har krupit ner mot nollan. Det är inte snö som syns men väl frosten som inte gett vika här i urskogen. Vid en avstickare till ett stort flyttblock hittar de små vackra istappar. Små detaljer som gör så mycket för helhetsupplevelsen.

Över stock och under sten

Området är så orört man kan önska sig. Som ett gigantiskt plockepinn ligger nedfallna träd över allt. Och vid informationsskylten varnas det för att vistas för oförsiktigt i naturreservatet när det blåser för mycket. Granbarkborren finns i området. Och trots en mycket liten skalbagge så rår den på den största av granar och kan mycket väl få de ståtliga träden att falla som furor.

Ycke urskog – fakta

  • Ycke urskog ligger strax utanför orten Ulrika i de sydliga delarna av Östergötland.
  • Östgötaleden går igenom naturreservatet.
  • För förbipasserande vandrare eller de som bara vill uppleva urskogen finns en rundslinga på runt en kilometer genom Ycke urskogsdelar.
  • Det finns två entréer till reservatet, västra och östra. Den västra ansluter direkt till urskogsslingan. Den östra har vindskydd och eldstad med vedförråd samt torrdass.
  • Mer info om naturreservatet kan du hitta i Naturkartan här.

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

No Comments

    Leave a Reply