Meny
Förträffliga Östergötland / Resor / Svenska resmål

Väderstad Centralkonditori – en hundraårig fikatradition

Året är 1914 och i Europa startar det första världskriget. Sverige är ett annat än det vi känner idag. I lilla Väderstad på Östgötaslätten står ett hus färdigt och i det öppnas ett konditori. Och tänk, drygt 100 år senare står huset kvar och i huset serveras det fortfarande bakverk. Det är inte så konstigt att både White Guide och många andra vallfärdat många mil till Väderstad Centralkonditori.

Väderstad Centralkonditori i Östergötland

Kanske har du sett skylten från E4:an när du susat förbi genom Östergötland? Strax söder om Mjölby vid Trafikplats Väderstad ska svänga av. Och bara dryga två kilometer från motorvägen hittar du det välrenommerade konditoriet.

Låt dig inte luras av den ganska intetsägande fasaden. För där bakom återfinns nämligen en riktig pärla. Och utanför dörren vajar White Guide-flaggan i vinden. Och medan jag väntar på min tur beskådar jag plaketterna från utmärkelserna. 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 och 2019. På rad. En obruten svit.

Fika to go denna gången

Det är kö ut på trottoaren denna sista söndag i september. Och mitt mål är att köpa fika på påse. Nästa gång avnjuter vi den på plats.

Jag får en skymt av de mysiga gamla lokalerna och jag vet att det finns mer platser en våning upp. Sen fokuserar jag till fullo på utbudet. I en disk tronar de vackraste bakelseskapelserna. I den andra mer klassiskt kaffebröd.

Äppelmums och smörbulle

Det blir min tur och jag frågar efter rekommendation, det är jag vanligtvis ganska dålig på.

-Jag är här för första gången, säger jag. Jag har hört så mycket gott om er. Vad är populärast? Vad tycker du jag ska välja?

Det verkar inte som att han får frågan så ofta för det kommer inget direkt svar. Eller så är allt lika poppis. Till slut klämmer han ändå fram några rekommendationer.

Det blir äppelmums och smörbulle som faller mig i smaken och stoppas ner i en påse.

Vill du läsa om fler café i Östergötland – då hittar du fler tips och inlägg här.

Prisvärt och mysigt

Fyrtiofyra kronor fattigare och två gigantiska bullar rikare sätter jag mig nöjd i bilen. Väderstad Centralkonditori har stått på önskelistan länge och jag har svårt att se hur jag ska kunna besöka Omberg fler gånger utan att stanna till här.

Väderstad Centralkonditori andas historia och gemytlighet och är prisvärt. Missa inte att stanna till för en fika på din väg genom Östergötland eller på väg till eller från din vandring på Omberg.

Hitta hit:

Du hittar enklast till Väderstad Centralkonditori genom att svänga av E4:an vid Trafikplats Väderstad en bit söder om Mjölby.

Konditoriet ligger mitt i Väderstad med adress Vallsbergsvägen 14 (karta öppnas i googlemaps)


Detta är ett inlägg i serien Förträffliga Östergötland. En inläggsserie som är en hyllning till mitt nuvarande hemlandskap och allt fantastiskt som finns att se och göra här. Här kan du bland annat läsa om Hemester i Linköping och besök på några av våra slott som LjungLöfstad och Husby Säteri.

No Comments

    Leave a Reply