Meny
Hotelltips / Resor / Svenska resmål

Mitt smultronställe på Öland

Ibland överträffar verkligheten bilderna. Vi är på en minisemester på Öland och har hittat en riktig liten pärla till gårdshus via Airbnb. Ni vet en sån där man vill hålla för sig själv så man kan komma tillbaka men som man också inget heller vill än att tipsa om till hela världen för att det är så bra. Så här kommer det. Mitt smultronställe på Öland.

Jag är en inte en person som lägger timmar på att researcha boenden eller för den delen något annat inför en resa. Jag letar lite, hittar något jag tycker ser bra ut och sen bokar jag. Inför vår minisemester på Öland var jag ganska sent ute. Jag ville inte bo på en eventuellt överfull camping och vände mig istället till det stället där vi hittat flera mysiga boenden på olika platser i världen, Airbnb.

Läs mer: Att bo i Airbnb – erfarenheter från fem städer och två kontinenter

Nyrenoverat gårdshus med nära till natur och bad

Jag brukar bara ha ett krav när jag bokar via Airbnb. Att värden är superhost. Det ger en trygghet att man kommer till ett bra ställe. I detta fallet ville jag även ha ett eget boende eftersom vi reste med barnen. Och så hittade jag detta. I Åkerby på östra sidan av Öland.

Här bor man i ett eget gårdshus på samma tomt som värdparet. Gårdshuset är renoverat så sent som 2018 och ägarna flyttade hit 2015. Av kärlek till Öland. Och det är inte svårt att förstå.

Housetour med en tår – eller bor Therese Lindgren här?

Jag låter reaktionerna från mig och dottern tala. Personligen kom det en liten lyckotår i ögat när jag öppnade dörren och steg in. För dotterns del fälldes kommentaren:

-Oh my god, det ser precis ut som hos Therese Lindgren. Och därmed var stället godkänt.

Högt i tak och varsamt renoverat

På nedervåningen hittar man kök och badrum, master bedroom och allrum/TV-rum. Det sistnämnda med en härlig takhöjd ända upp till nock. Varsamt renoverat med synliga bjälkar, vad som i alla fall upplevs som originalväggar och tapeter som passar väl in.

Från allrummet går sedan den öppna spiraltrappan upp till övervåningen där det finns ytterligare fyra bäddar i två separata rum.

Detaljer och välutrustat

Familjen som bor på gården har själva barn och det märks. I allrummet finns en hel hylla full med både spel och leksaker. Och det är inga som helst problem att leva och bo här. Köket är fullt utrustat, till och med med sådana där saker du inte tänker på att du behöver.

Har du pratat om hönsen och katten?

Värdparet heter Mårten och Patricia. Mårten kommer ut och välkomnar när vi parkerat bilen på den väl utmärkta platsen. Det är detaljerna som gör det. Efter en stund tittar hans fru Patricia ut. ” Har du pratat om hönsen och katten?” frågar hon.

Familjen har nämligen frigående höns och en katt och dessa vill de berätta om. Är man rädd eller tycker det är obehagligt håller de dem inomhus, annars är de alltså frigående och spatserar runt på tomten, men mestadels på baksidan.

För vår del är det bara den berömda pricken över i. Exotiskt för stadsbor som oss.

Uteplats med grillmöjlighet

Till stugan hör också en stor uteplats med matbord och soffgrupp och även grill. Den kommer vi definitivt att nyttja under vår vistelse.

Både denna och nästa gång. För att vi kommer tillbaka till mitt smultronställe på Öland – det är en sak som är säker. Om inte du har bokat upp det redan såklart.

Mitt smultronställe på Öland – fakta

 • För att boka Mårten och Patricias gårdhus klickar du dig vidare hit.
 • Har du inte tidigare bokat boende via Airbnb kan du använda dig av denna inbjudningslänk. Då får vi båda en liten bonus (upp till 385 kr) som vi kan använda till nästa bokning.
 • Detta boende ligger på östra delen av Öland i höjd med bron.
 • Vi stannade tre nätter och betalade ca 4100 kronor. Priset kan variera beroende på antal nätter och säsong.

Berätta gärna om du väljer att boka och åka hit. Hoppas du kommer gilla det lika mycket som vi gör.


Lite mer att läsa på Lite mera rosa

3 Comments

 • pilla
  2 juli, 2020 at 12:18

  Ser onekligen ut som en perfekt semesterpärla!

  Reply
 • Ann
  3 juli, 2020 at 09:10

  Länken till huset tycks inte funka, kan det vara så att du är inloggad när du kopierat länken? 🙂

  Reply
  • corneliatoneri
   3 juli, 2020 at 09:46

   Va konstigt, vet inte riktigt vad som hände, men nu är den uppdaterad. Kolla gärna om den funkar, tack för din uppmärksamhet. //C

   Reply

Leave a Reply