Meny
Resor / Vandring

När har man varit i ett naturreservat?

Ränderna går aldrig ur är ett gammalt ordspråk som betyder att gamla vanor och beteenden är svåra att ändra. Det känns som ett helt liv sedan jag den 11 augusti 2019 publicerade inlägget När har man varit i ett land? här på bloggen. Ett inlägg med mina tankar kring den så svåra frågan när man kan räkna att man har varit i ett land. Och när jag för några veckor sedan hittade listan över Östergötlands alla naturreservat med möjlighet att bocka i vilka av de 300 man varit så dök frågan automatiskt upp igen. När har man varit i ett naturreservat?

Och nej, frågan är såklart inte den viktigaste. Men jag tycker på något sätt att det är lite komiskt att det inte spelar någon roll om det är ett land eller ett naturreservat. Finns det en ruta att bocka i vill jag göra det.

När har man varit i ett naturreservat?

Och frågan aktualiseras faktiskt just när jag är på väg att checka det naturreservat där jag i somras, på själva midsommarafton, hittade broschyren. Hallstad ängar.

Det var midsommarafton och vi gjorde en liten utflykt till Rimforsa av en enda anledning. En rosa kaka. En av min barndoms favoriter. Rosa marsipantrekant på Café bagarboden i Rimforsa. Vandringsbitna som vi blivit kunde vi inte låta bli att ta oss en tur till Rimforsas bästa naturreservat. Trollegater och just Hallstad ängar.

Trollegater

Även om vi hade blivit så rutinerade att vi vid den tiden hade vandringsskorna alltid med i bagaget var vi inte tillgängligt rutinerade att ha strumpor med. Midsommarvädret 2020 lämpade sig bäst för ballerinaskor. Och det var därmed i dessa vi såg oss om i områdena närmast parkeringen vid både Trollegater och Hallstad ängar. Kan jag därmed säga att jag besökt dessa naturreservat?

Jag tittar tillbaka på inlägget om när man varit i ett land. Då resonerade jag såhär. En mellanlandning räknas inte. En övernattning är inte nödvändig. Inte heller räknar jag ett land jag varit i endast på genomresa. Går det att översätta till naturreservaten?

Ett snabbt stopp räknas inte

Lite likt en mellanlandning när man besöker landets flygplats gills inte de där stoppen vid Hallstad Ängar och Trollegater om du frågar mig. Ett naturreservat bör besökas mer än en promenad i Ballerinaskor ca 500 meter från bilen för att få checkas av på listan.

En övernattning är inte nödvändig

Årets julklapp till trots, det är ju stormköket om det har gått någon förbi, så är min melodi det du kan se i min presentation här till höger. Vandrar – utan stormkök & tält. En övernattning i naturreservatet är inte nödvändigt för mig för att få checka av det på min lista.

En vandring eller flera

Många naturreservat har flera olika leder att upptäcka. Men personligen tycker jag inte att man behöver ha bockat av dem alla för att få sätta check på hela naturreservatet.

Så hur räknar jag då?

Ja vilka naturreservat fick en check i rutan? Skogssjöområdet, Säby Västerskog, Getåravinen och Tinnerö eklandskap är alla exempel på det även om jag besökt dem alla på olika sätt.

Skogssjöområdet som vi besökte i våras och vandrade två av lederna, Säby Västerskog där vi vandrade den relativt korta urskogsleden en hösteftermiddag, Getåravinen som vi upplevde i den grönaste tiden av våren och passade på att traska upp till den magiska utsiktsplatsen och så Tinnerö eklandskap. Vårt enorma naturreservat och strövområde här i Linköping där vi varit alldeles för lite. Men det är väl lite så. Man missar det som är närmast.

Däremot checkade jag då inte av just Hallstad ängar och Trollegater. Dessa områden återstår fortsatt att utforska. Och så konstaterar jag att ränderna går aldrig ur.

Kanske dags att göra en ny variant av detta inlägg – inlägget med hur många länder jag besökt och vilka – med ett om vilka naturreservat jag besökt?

Mer fakta om naturreservat i ditt län

Här i Östergötland har vi förmånen att ha fint material framtaget om vilka naturreservat som finns i vårt län. Mer information om naturreservaten i ditt län hittar du på Länsstyrelsens sida i ditt län.

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

No Comments

    Leave a Reply