Meny
Förträffliga Östergötland / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Questropolis Linköping – på nyckeljakt i historien

För en tid sedan dök en annons upp i flödet på Facebook. Appen Questropolis Linköping erbjöd Corona-anpassad aktivitet i min hemstad. En vandring i de historiska kvarteren av staden i jakt på gåtor att lösa som i sin tur gav koder som gav nycklar. Och ja, för en historienörd som mig var appen ganska snart nedladdad. I lördags var det dags att ta med barnen och leta ledtrådar.


Detta är ett inlägg i serien Förträffliga Östergötland. En inläggsserie som är en hyllning till mitt nuvarande hemlandskap och allt fantastiskt som finns att se och göra här. Här kan du bland annat läsa om Hemester i Linköping och besök på några av våra slott som LjungLöfstad och Husby Säteri.


Du behöver inte ha någon lokalkännedom för att göra vandringen. Du behöver egentligen bara hitta till startpunkten, sedan guidar appen dig vidare. Startpunkten i Linköping var Stora Torget och fontänen med Folke Filbyter. Och redan var det dags att besvara första frågan som vi löste utan större svårigheter. Men var inte orolig, du kan gå vidare även om du inte får fram det rätt svaret.

Questropolis Linköping

Det är inte långt ifrån Stora Torget till de allra äldsta delarna av Linköping och ganska snart var vi på plats i stadens historiska centrum med gamla Storgatan, domkyrkan och Linköpings slott. Questropolis blandar olika typer av frågor på ett bra sätt. Allt ifrån årtal som ska hittas och skrivas in till bildgåtor likt finn fem fel. En av de svårare frågorna handlade om en skylt med romerska siffror att tyda. Men då fanns det ledtrådar att ta hjälp av.

Till helt nya delar av stan

Man tror att man har sett det mesta av den stad man nu spenderat snart femton år av sitt liv i men det ska till en app som denna för att hitta nya kvarter. Efter att ha passerat biblioteket ledde appen oss in till parken vid Engelska skolan och fantastiskt söta kvarter i närheten med bland annat en gammal tullvaktarstuga. Här fick alla som skulle in till Linköpings stad på 1600-talet stanna och betala tull. 1/4 av värdet på alla varor som fördes in i staden fick man punga upp med. På sockeln till huset syns fortfarande ett hål för tullbommen.

Det gamla Tullhuset från 1600-talet

De lite mer hårda historiska fakta som bjöds var nog mer av intresse för mamman. För de lite yngre deltagarna var jakten och lösningen av gåtorna det som var mest spännande även om de lärde sig lite historia på kuppen. Perfekt för dottern som just nu läser om Linköpings historia i skolan.

Fakta Questropolis Linköping

Appen finns i två olika utföranden. En för Linköping och en för Gamla Stan i Stockholm. Men ett hett tips är att grundarna på sin Facebooksida hintar om att det är fler nyheter på gång. Appen finns att ladda ner både för iPhone och Android och jag länkar till alla varianterna lite längre ner.

Questropolis Linköping kostar 40 kronor och det var den mer än värd. När jag hade laddat ner och betalt den i min iTunes kunde barnen ladda ner den kostnadsfritt i sina telefoner eftersom vi har familjekonto. Appen för Stockholm är något dyrare.

Båda barnen som är nio och sex år gamla fick ladda ner appen i sina telefoner. Enligt instruktionen bör barn som är tolv år eller äldre klara av turen på egen hand. Yngre barn än så kan klara den med vägledning och riktigt små barn gillar att delta i övningen och tillsammans lösa gåtorna.

Vår nioåring klarade av alla gåtor utom en på helt egen hand. Och den gåtan var det nästan så även jag gick bet på. Med lite hjälp fixade även lillebror alla gåtorna.

Rundan i Linköping är cirka tre kilometer lång och vi gick den på en timme och tjugofem minuter.

Appen Questropolis laddar du ner här:
Linköping för iPhone (40 kr)
Linköping för Android (40 kr)
Gamla Stan Stockholm för iPhone (69 kr)
Gamla Stan Stockholm för Android (69 kr)


Missa inte nästa inlägg. Följ mig gärna på Instagram eller på Facebook för fler bilder och tankar. Klicka bara på ikonerna här nedan. Tack för att du läser mina tankar.


Mer att läsa på Lite mera rosa

No Comments

    Leave a Reply