Meny
. / Förträffliga Östergötland / Resor / Vandring / Vandringsleder i Östergötland

Marmorbruksleden – vandring med det lilla extra

En led, eller snarare flera leder, som länge stått på vår önskelista är de som ligger runt Marmorbruket och Kolmården i Östergötland. Av bilder att döma skall utsikten var något utöver det vanliga, men det ska inte heller vara enbart en walk in the park att ta sig runt. Så vi har väntat till rätt tillfälle. Om det var rätt tillfälle årets varmaste dag med dryga 30 grader på kvicksilvret vet jag inte. Men det var då andan föll på. Såhär tog vi oss an en del av Marmorbruksleden.

Start vid Marmborbrukets huvudentré

Efter tips valde vi att parkera och börja vår vandring vid Marmorbrukets hvudentré. Här finns parkeringsplats och även informationsskylt. Men här finns också museum och café där man om man vill kan lära sig mer om Marmorbrukets historia.

Det kan man även göra på vägen på ett litet antal skyltar vid de olika brotten. Jag lärde mig exempelvis att den första och största gruvan, eller brottet, är 190 meter djupt. Bara det ger mig rysningar. En annan intressant sak är att härifrån levererade man marmor bland annat till bygget av Drottningholms slott.

Läs mer: Ett besök på Sveriges första världsarv – Drottningholms slott

Men utöver det är detta en bra plats att utgå ifrån. Vi valde att direkt traska upp till utsiktsplatsen Tittut som finns skyltat härifrån. Efter vägen ligger Marmorbrukets naturutställning med bland annat detta söta insektshotell.

Väl uppe vid Tittut får man en första, men absolut inte sista bedårande vy över Bråviken.

Marmorbruksleden längs med Bråviken

Den lilla leden upp till Tittut är egentligen inte en del av Marmorleden och härifrån kan du välja att gå tillbaka och ansluta till Marmorleden vid parkeringen eller om du vill traska vidare på en väl upptrampad stig ner emot Bråviken. Vi gjorde det senare och det var stundtals hisnande även om det finns staket på sidan. Här sattes min höjdrädsla på det första svåra provet.

Längs med Bråviken är Marmorbruksleden mer lättillgänglig, man strövar på breda fina grusvägar och kan njuta av utsikten och vattnet. Och det är ingen omöjlighet att ta ett dopp för den som så önskar.

Upp och mot vildmarken

Vid Flathällen svänger stigen uppåt i skogen igen och vi får välja om vi svänger vänster tillbaka bort mot parkeringen eller höger mot Vildmarkshotellet. Eftersom klockan närmar sig lunch väljer vi höger med planen om att ta en paus där för lunch.

Här går stigen vidare in i underbar grönska men också för dagen väldigt välkommen skugga och därmed svalka. Och det gäller att passa på för det dröjer inte länge innan leden går ut och framför allt upp på flacka stenklippor.

Vi har inte gått mer än 2,6 kilometer när vi närmar oss Vildmarkshotellet. Det känns som betydligt mer. Detta är helt andra typer av stigningar än de vi gjort på Omberg. Djärvare och mer agressiva. Och då har vi ändå inte kommit till det ”värsta”.

Missa inte: Kombinera vandringen på Marmorbruksleden med leden vid Kvarseboklint

Lunchpaus på Vildmarkshotellet

Det är två varma vandrare som kliver in i Vildmarkshotellets restaurang och ber om att få äta lite lunch. Senast vi var där var det slutet av mars och kyligt ute. Vi njöt av spa och aktiviteter inomhus och blickade ut på verandan. Nu valde vi istället ett bord just där. Men ändå i skuggan.

Läs mer: Vildmarkshotellet – ett hotell för hela familjen

Efter vårt besök i mars var vi riktigt nöjda med maten där och det visar sig inte vara en engångsföreteelse. Min räkmacka var riktigt god och gav bra med energi för den vidare vandringen.

Uppåt och min egen Via Ferrata

Utan att slappna av för mycket njöt vi av den goda lunchen lagom länge innan vi fortsatte vidare. Från Vildmarkshotellet går stigen stadigt uppför på berget och vi satte kurs mot vindskyddet jag hört talas så mycket om och som det också är skyltat till.

Leden är väl utmärkt men ibland gör nivåskillnaderna att det krävs ett par kliv upp för att se nästa märkning. I vissa fall behöver kliven lite hjälp av en eller annan repstump. Närmare en Via Ferrata än såhär har jag inte kommit. Och med tanke på min respekt för klättring kanske jag inte heller kommer närmare än just såhär.

Vindskyddet med den bästa utsikten, Spiran och utför

Här uppe hittar du efter en stund vindskyddet med Östergötlands bästa utsikt. Tycker du att jag har fel? Har du hittat ett med bättre utsikt? Överbevisa mig gärna med en kommentar. Här har du i alla fall min guldmedalj.

En bit efter vindskyddet ligger Spiran. En utsiktsplats som inte är av denna värld. Men här satte värmen sig hårt i benen som trots intag av god räkmacka började kännas som gummi. Vi valde att istället för att utsätta oss för ännu mer gassande sol och lite mer klättring, gå vidare nerför berget. Spiran tar vi vid nästa tillfälle.

Rep på ena sidan. Stup på andra.

För här börjar den ganska kraftiga utförsvandringen. Stundtals med rep som solklart behövs.

Tillbaka ner mot Marmorbruket

En stund senare delar sig vägen och vi får välja om vi fortsätter leden höger mot Snörom eller vänster tillbaka ner till Marmorbruket. Vi väljer att gå tillbaka mot bilen. Trots att kilometerantalet visar en av de kortare vandringarna har det varit en av de absolut mest påfrestande. Och vi vet med säkerhet att vi kommer att komma tillbaka och vandra vidare.

Väl nere på på backen igen dröjer det inte länge innan vi är tillbaka vid huvudentrén och möts av 40 gradig värme i bilen.

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

Marmorbruksleden vi kommer tillbaka

Kort sammanfattat var detta en av de bästa och roligaste vandringarna vi har gjort. Kul med lite utmaningar i lagom dos. Magiska vyer och väldigt varierad terräng. Lägg till det både lite historia och lyxig lunch samt möjligheten att lära sig ännu lite mer om områdets historia. Jag då har du allt du kan önska dig för en i det närmaste perfekt vandring. Marmorbruksleden – vi kommer tillbaka.

Fakta Marmorbruksleden

 • Marmorbruksleden består av flera olika leder som du både kan välja att gå var för sig och kombinera. Den ligger i Norrköpings kommun vid Kolmården.
 • Du kan börja din vandring på flera olika platser. Vi valde att börja vid Marmorbrukets huvudentré. Men du kan också börja vid Marmorbrukets västra entré. Där startar den handikappsanpassade delen ner mot Flathällen längs med Bråviken.
 • Allra bäst överblick över lederna och hur de går, var du kan vika av och hur du kan kombinera dem får du i appen Naturkartan som du också kan titta på i din dator här.
 • Vill du inta medhavd fika finns flera platser för detta runt leden. Vill du äta lite mer rejält finns det eldstad bland annat vid vindskyddet uppe på berget. Det skulle jag verkligen rekommendera.
 • Vill du stanna på vägen och göra en avstickare för lunch eller fika rekommenderar jag varmt Vildmarkshotellet. Det finns även ett café i Marmorbruket som tyvärr var stängt när vi var där och som jag därför inte kan gå i god för.

5 Comments

 • Lena - gott för själen
  5 juli, 2020 at 19:56

  Vilken härlig tur och vilket härligt område det verkar vara. Den har helt klart lagts till på önskelistan, tack vare dig! Kanske styr vi vår semesterkosa till Östergötland. Värmland eller Östergötland. Östergötland eller Värmland. Vi får se. 🙂

  Kram Lena

  Reply
 • Marias memoarer
  7 juli, 2020 at 08:33

  Åh vilken fin led, och helt underbara vyer ?

  Reply
 • Marias memoarer
  7 juli, 2020 at 08:34

  Glömde igen att det inte funkar med smileys här, ignorera mina frågetecken om inte meningen i övrigt ser ut som en fråga 🙂

  Reply
 • […] ganska avancerad vandring med stora höjdskillnader. Tre olika leder jag varmt rekommenderar är Marmorbruksleden, som du faktiskt kan gå på nästan utanför dörren vid Vildmarkshotellet, Kvarseboklint med sina […]

  Reply
 • […] Läs mer om vår vandring på Marmorbruksleden här. […]

  Reply

Leave a Reply