Meny
Resor / Svenska resmål / Vandring / Vandringsleder i Östergötland

3 kortare vandringar i Östergötland

Vem är jag? Skrev jag just rubriken ”3 kortare vandringar i Östergötland”? Ja det gjorde jag. Har du hittat hit av just den anledningen kan du möjligen bli lite besviken. I alla fall om du besöker bloggen i april-ish 2020. Detta är nämligen mitt allra första inlägg om vandring. Och kanske hade en inbiten vandrare inte ens kallat det vandring. Men man måste börja någonstans och vi börjar här.


Detta är ett inlägg i serien Förträffliga Östergötland. En inläggsserie som är en hyllning till mitt nuvarande hemlandskap och allt fantastiskt som finns att se och göra här. Här kan du bland annat läsa om Hemester i Linköping och besök på några av våra slott som Ljung, Löfstad och Husby Säteri.

Läs också: Vandringsleder i Östergötland – 20 tips på leder och naturreservat


Är jag en vandrare?

Är jag en vandrare? Nej, till dags dato skulle jag inte kalla mig det. Men drömmen har länge funnits om att vandra. Och då menar jag vandra. Långt. Sedan 2007 när jag första gången hörde om ”Caminon”, pilgrimsleden på 80 mil i norra Spanien, har jag drömt om att gå den. Och för att göra det säger det ju sig självt att man behöver ta ett par steg innan. För fem år sedan köpte jag mig ett par riktiga vandringsskor. Men de användes bara ett fåtal gånger och sedan har de stått i garderoben. Där har du status på min vandringserfarenhet fram till idag.

Vill jag bli en vandrare?

Det är möjligt att jag kan skylla på eller tacka Corona-krisen för det som nu händer. De senaste veckorna har vi nämligen upptäckt några kortare vandringsleder kring Linköping och vi har fått blodad tand. I påskhelgen har vi vandrat tre kortare sträckor omkring Linköping och en bit längre bort och det är dessa jag tänkte berätta mer om här.

Så var ska detta sluta då? Det är det ingen som vet. Det jag dock vet är att jag har hittat vandringsbyxor – rosa såklart. Jag ska bara trycka på beställ-knappen också. Det jag också vet är att vi planerar en roadtrip ganska långt norrut i sommar och där kommer det bli en hel del vandring. Jag tänker att jag lämnar det där så får jag lov att återkomma i frågan. Ingen press. Bara lust.

Läs också: Om mitt carepackage från Emelie som hjälpt till med vandringssuget.

3 kortare vandringar i Östergötland

Rosenkällastigen

Precis i utkanten av Linköping finns naturreservatet Tinnerö Eklandskap. 687 hektar stort är det och gömmer mängder av ovanliga växter och djur och till min stora lycka även en hel del fornlämningar. Jag skrev lite om det i mitt inlägg från Jureskogs. Utöver historia från Stenåldern och framåt har även reservatet varit hemvist för en hel del militär aktivitet då det var övningsfält mellan 1911 och 1998. Något som också bidragit till att hålla naturen konserverad då området inte var tillgängligt för allmänheten.

Naturreservatet gömmer också flera vandringsleder och stigar som går på alltifrån breda grusvägar till relativt oframkomliga skogsstigar. Vi valde Rosenkällastigen denna påskafton. Solen sken och det var nästintill vindstilla. Jag är ingen fågelexpert men till och med jag blev imponerad av fågellivet runt sjön.

Rosenkällastigen är 3,7 kilometer lång. Vi parkerade vid Röda bron och fick därmed ihop ytterligare några kilometer och landade på totalt strax över 7.

Askaleden

Samma morgon som vi vandrade Rosenkällastigen såg jag tips om appen Naturkartan och laddade ner den till min telefon. Där i hittade jag vandringsleden för påskdagen. Vid Lilla Aska strax utanför Linköping finns en begravningsplats och ett vackert kapell. Men därifrån utgår också Askaleden i två varianter. En på 2 och en på 4,2 kilometer.

Vi valde den lite längre men lyckades gå lite fel vid något tillfälle och landade till slut på ganska exakt 4 kilometer.

Den längre av de två lederna går på varierat underlag men är i mitt tycke ändå lättvandrad. Leden har fyra citatstenar med tänkvärda och ord och är också uppmärkt med skyltar om intressanta platser man passerar. Till min stora glädje dolde sig även här fornlämningar i form av gravhögar. Östergötland är fantastiskt för en historieintresserad.

Ellen Keys led

Ellen Keys led på Omberg
Omberg och Vättern – i Ellen Key-land

Författaren Ellen Key levde sina sista år vid Vätterns strand på Ombergs södra sida. Idag är Omberg en Ekopark och Ellen Keys hem, kallat Strand, finns kvar som ett personligt museum. En av lederna på Omberg kallas Ellen Keys led och på den passerar du hennes Strand. Den gick vi sista dagen på påskledigheten. Längs med leden finns Ellens klokskap att ta del av på skyltar längs med stigen.

Leden är 6 kilometer lång och går mestadels på naturstigar som kan både vara branta och svåra att ta sig fram på. Under de 6 kilometerna får du uppleva allt från den ljusaste bokskog till riktig trollskog. Från strand till topp och en milsvid utsikt över Vättern och Östgötaslätten. Branta stigningar och snåriga stigar är värt mödan när man blickar ut över landskapet från Hjässan på Omberg.

Hjässan, Omberg

På och runt Omberg finns många olika leder och vi lär definitivt komma tillbaka snart för att ta del av fler.

Berätta nu för mig, brukar du vandra, vart vandrar du helst? Har du någon favoritled jag bordet testa? Det behöver inte vara i Östergötland.


Följ gärna Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer bilder och tankar. Du kan också klicka på ikonerna här nedan. Tack för att du läser mina tankar.


Vill du läsa mer på Lite mera rosa?

5 Comments

 • ann beutler
  15 april, 2020 at 07:27

  Eftersom jag alltid rört mig mkt i naturen har jag hunnit med många vandringar. (även bestigit Kebnekaise ) Nu till åren kommen 65..så har jag återigen skaffat hund..och då menar jag stor hund. En hund som är tålig och robust och gillar att vandra nya stigar.
  Vi bor i Skaraborg..här finns många leder…du kan söka på Skaraborgsleder..så får du upp dem kommun för kommun I vårt eget närområde har vi Valle området. Det ingår i Skara kommun. Där finns det trevliga vackra leder att trampa runt. Egen karta över alla dessa leder finns också. När mil bort 4 finns Rankås, utanför Tibro. Utsett till ett av Sveriges topp 5 vandringsområden. Kan bara hålla med. 8 mil bort ligger Tiveden..där är vi en ggn vart år. helt magiskt. denna veckan ska vi ta oss 10 mil söderöver till Småland och göra Dumle Mosse!

  Reply
  • Anna
   15 april, 2020 at 10:53

   Dumme Mosse är fantastiskt!

   Reply
   • corneliatoneri
    16 april, 2020 at 15:55

    Tack för tipset! Det ska undersökas 🙂

 • Caroline
  26 april, 2020 at 19:41

  Den dryga milen runt Ågelsjön utanför Norrköping är vacker och varierande med fantastisk utsikt över sjön.

  Reply
  • corneliatoneri
   26 april, 2020 at 21:06

   Tusen tack för tips. Kanske till och med kan bli en tur nu i Valborgshelgen. Annars sparar vi det till näst nästa helg.

   Reply

Leave a Reply