Meny

Tanken var en tur till Boställets vedugnsbageri för att stötta en av våra lokala företagare. Men så när vi hade fikat klar och vårsolen sköljde över Östgötaslätten tog vi vänster istället för höger och svängde ut på nya vägar. Lördag på Östgötaslätten.

”Åh, där är Östergötlands största bronsåldersgravhög, kan vi stanna och titta?” Det är en mening man faktiskt kan få höra om man är ute och åker bil med mig. Fråga min kära sambo. Han fick höra den tidigare idag. Jag är inte bara fascinerad av slott, jag älskar historia i både allmänhet och synnerhet och då är ju Östergötland ett perfekt landskap att bo i.

Boställets vedugnsbageri i vårsolen

Boställets vedugnsbageri

Det var lördag och det där viruset som lagt sig som en blöt filt över hela världen har också fått mig att sakta ner ett par kilometer i timmen. Inget ont som inte för något gott med sig som det heter. När frukosten landat i magen föreslog jag att vi skulle bege oss till Boställets vedugnsbageri för en förmiddagsfika. Och det var nästan så jag ångrade att jag redan har skrivit ett helt inlägg här på bloggen om det mysiga stället ute på slätten. Jag skulle vilja skriva ett nytt för varje besök. Det är inte direkt jobbigt att stötta våra locals här i Linköping.

När vi fikat klart och lämnade det lilla vedugnsbageriet svängde vi vänster istället för höger och möttes av den vackraste av slätter.

Björkebergs kyrka och Klosterleden

Att upptäcka omgivningarna helt nära är inget jag börjat med nu. Jag har verkligen uppskattat det även tidigare. Inte minst eftersom jag älskar då inte bara slott utan även kyrkor och historia i allmänhet.

Bara några kilometer bort körde vi igenom det lilla samhället Björkeberg och redan på långt håll såg jag en spira som lovade något vackert. Och inte bara vackert, det visade sig vara en av de allra vackraste kyrkor jag någonsin sett. Och då har jag ändå inte haft möjlighet att se den inifrån.

Björkebergs kyrka

De äldsta delarna av Björkebergs kyrka är från 1200-talet och i kordelen finns målningar i kyrkans tak från 1300-talet. Som så många andra kyrkor har den både eldhärjats och plundrats under krig men står ändå fortfarande i stort sett intakt förutom mindre delar från Medeltiden. Från 1300-talet finns även en runinskrift på latin ingraverad i kyrkans fasad.

Jag ser fram emot att få se kyrkans insida. Kanske blir det i sommar. Då planerar jag och min vän Johanna att vandra i Östergötland. Kanske blir det Klosterleden som passerar utanför Björkebergs kyrka.

Östergötlands största bronsåldersgravhög

En betydligt yngre kyrka är Ledbergs kyrka en bit därifrån. Men bredvid Ledbergs kyrka finns den där bronsåldersgravhögen jag så gärna ville kliva ur bilen och se. Östergötlands största bronsåldersgravhög dessutom, kallad Ledbergs kulle med en höjd på ca 6-7 meter. Där ligger den med vidunderlig utsikt över slätten och Roxen med Svartån som rinner precis förbi.

Gravhögen är inte utgrävd men det har gjorts några mindre provschakt och grävningar. Kol som tagit ut har med C14-metoden daterat graven till 800-1000 e. Kr. En enstaka guldring har också hittats precis i närheten och den daterades till 500-600 e. Kr. Man kan bara ana vilka hemligheter graven ruvar på.

Lördag på Östgötaslätten

Bara 20 minuter senare rullade vi in bilen i carporten och landade hemma efter en lördag på Östgötaslätten på äventyr men ändå helt nära hemma. Det finns så mycket att uppleva även här hemma. Har du något i närheten av dig du vill tipsa om?


Detta är ett inlägg i serien Förträffliga Östergötland. En inläggsserie som är en hyllning till mitt nuvarande hemlandskap och allt fantastiskt som finns att se och göra här. Här kan du bland annat läsa om Hemester i Linköping och besök på några av våra slott som LjungLöfstad och Husby Säteri.

1 Comment

  • pilla
    19 april, 2020 at 09:07

    Det måste ändå vara fördelen av coronatiderna, man (iaf jag med) tar mig tid att upptäcka närområdet på riktigt.

    Reply

Leave a Reply