Meny
Asien / Reseberättelser / Reseinspiration / Resor

Austrian Airlines i Business Class mellan Wien och Bangkok – a Trip report

Vad tyckte du? säger Andreas och tittar upp på mig för att få återkoppling på frågan. Vi har just fått in huvudrätten på vår resa med Austrian Airlines i Business Class mellan Wien och Bangkok. Och när Andreas nu ser på sin sambo i stolen bredvid ser han en tår sakta trilla ner för min kind. Det var hårfint att inlägget verkligen fick rubriken ovan. Det var nämligen första gången någonsin flygplansmat fått mig att börja gråta, av glädje. Och det är ju nästan värt en rubrik.

På vår poängresa till Phuket var den tredje delen, den mellan Wien och Bangkok, med Austrian Airlines i Business Class. Vi såg fram emot detta. Kanske såg vi fram emot just denna delen av resan mest av alla delar. Efter diverse research gick förväntningarna från obefintliga till omfattande för min del. Austrian har goda betyg hos dem som kan sin sak. Och vi blev inte besvikna. Här kommer min trip report.

Austiran Airlines – Planet och kabinen

Planet för dagen var en Boeing 777-200 med beteckningen OE-LPB och 21 år på nacken. Den skulle ta oss mellan Wien och Bangkok på flight OS 025.

Våra platser var som jag tidigare nämnt nummer 8 K och 8 H och dessa återfinns i en liten del av business-kabinen som är avskild från den andra delen. Bakom ”gallyn” där personalen arbetar och precis framför Premium Economy finns denna rad. Det ger extra benutrymme och en vägg som ger en mer avskild känsla. Konfigurationen är 2-2-2 i hela businesskabinen.

Austrians färger är, hmmm låt mig säga, österrikiska. Säga vad man vill om SAS, och ja må vara partisk, men jag är verkligen svag för färgsättningen i deras kabin. Och det var inte kärlek vid första ögonkastet på samma sätt i Austrians plan. Men å andra sidan, vem är jag att klaga på färgen.

Sätena

Våra säten var av samma typ som SAS med luft i som går att ställa in i olika grader av fast-/mjukhet. Inga stora mängder med förvaring i sätet men en liten hylla bakom platserna där man även hittar amenity-kitet. Jag återkommer till det.

I övrigt finns det man kan förvänta sig. En stol ställbar i alla lägen du kan tänka dig behöva för att få komfort och variation. Olika typer av möjligheter till belysning beroende på ändamål och allt kan du ställa in via en display framför armstöden. En stor fördel mot de på SAS som sitter precis i min armbågshöjd vid sidan av armstödet och som spelat mig ett spratt både då och nu.

Stolen går att fälla till fullt liggläge och det ger ett bekvämt och alldeles lagom utrymme för sömn. Fem fina sovtimmar fick jag. Extra plus för mycket skön kudde och täcke. Annars kan kudden tendera bli lite för tunn men denna var helt perfekt.

Betygen för dagen blir därmed följande:
Planet: 4,5 – fräscht med ett extra plus för de gigantiska GE-motorerna som är som små flygplan i sig.
Kabinen: 3,5 – här är det ändå färgerna som drar ner det. Rött har liksom aldrig varit känt för att vara vare sig min favoritfärg eller speciellt harmoniskt.
Sätet: 4 – Bra, lite över medel. Men jag är inte superförtjust i luften i sätena.

Austrian Airlines – Inflight food & beverages

-Det finns champagne, sa flygvärdinnan och ignorerade helt sonika mitt val av dryck efter take off. En stund senare kom hon tillbaka med champagneflaskan och fyllde på.

Hade jag nu absolut velat ha Prosecco hade jag såklart sagt i från men nu var mitt val lite av det där svenska i mig. Att inte ska väl jag bara för att det finns. Och när jag fick frågan om dryck till förrätten och hade sett Proseccon i menyn föll valet på det.

Austrian är känd för sin fantastiska mat. Innan take-off medan jag fortfarande njöt av det första glaset champagne kom flightens egen kock förbi och delade ut menyn för dagen och den lilla listan där vi fick pricka i vad vi önskade till frukost.

En stund senare samlades listorna in och då tog man även upp önskemålet av huvudrätt. Ingen risk här att det man hade som förstahandsval skulle ta slut.

På denna flight fanns också möjligheten att välja en lite snabbare måltid om det var så att man önskade somna så fort som möjligt. Tröttheten efter en hel dag på halva Europas flygplatslounger började ta ut sin rätt och jag var nära på att be om det lite snabbare alternativet. Men så hörde jag Pernilla på Runwaytoadventure och hennes råd om att spara lite plats till kaffedrinkarna efter maten. Och så bestämde jag mig för att hålla mig vaken.

Valet föll på Avokado och räkor till förrätt och Tryffel mascarpone cappellacci till huvudrätt. Efterrätten hoppade jag över och valde istället en av de där kaffedrinkarna. En med glass i.

Mitt val – förrätt

Austrian Business class förrätt

Förrätten var mycket god. En gigantisk avokado, smakfyllt kryddad med räkor till. Lagom och god.

Mitt val – huvudrätt

Austrian Business class huvudrätt

Men det är när vi kommer till huvudrätten vi kommer till tårarna. Jag hade höga förväntningar. Och det ska kanske också tilläggas att jag verkligen älskar tryffel. Det är det absolut bästa jag vet.

Detta kan bli bra, sa jag till Andreas sekunden innan jag stack gaffeln i cappellaccin, skar av en bit och stoppade den i munnen. Men ni vet hur det är. Flygplansmat är ändå flygplansmat.

Det var inte detta.

Det kan säkert finnas en viss påverkan att jag vid tiden för provsmakandet hade varit vaken i tjugo timmar och på resade fot i sjutton av dem. Det kan säkert finnas med på kartan att tacksamheten att sitta i business class på ett plan mellan Wien och Bangkok med slutdestination Phuket gav lite extra krydda. Men denna tryffelpastan var det absolut godaste jag ätit på mycket mycket länge. Och då lagar Andreas gudagod mat. Men när smaken av mascarponen och tryffeln spred sig i munnen kunde jag inte hålla tårarna borta. Och det borde vara det bästa betyget man kan få.

Mitt val – efterrätt

Efterrätten hoppade jag sedan över medan flygvärdinnan la huvudet på sned och trugade på en chokladkaka till Andreas. Jag valde istället Wiener iskaffe. En dubbel espresso, serverad med vaniljglass och vispad grädde.

Jag menar glass – på flygplan!

Till frukost hade jag sedan valt yoghurt och granola, nutella och stekt ägg med bacon utöver det som ingick.

Austrian Business class Frukost

Betygen för dagen blir därmed följande:
Förrätt: 3 – gott och fräscht.
Huvudrätt: 5 – ja ni fattar.
Efterrätt/Kaffe: 4 – Mycket bra. Finns det glass på flygplan behöver ni inte fjäska mer.
Frukost: 4 – extra plus för valmöjligheterna och ägg & bacon. I övrigt lite mer standard.
Dryck: 4 – Här snackar vi främst den alkoholhaltiga drycken till maten, inte kaffe och juice till frukost. Plus för champagne som serverades till alla rätter man önskade.

Austrian Airlines – Inflight entertainment

Ja men ni vet hur det är och denna gången bemödade jag mig inte ens med att gå in och titta vad som fanns. Så snart det var möjligt tog jag fram kartan med flygrutten och brydde mig sedan inte om någon annan underhållning. Ränderna går aldrig ur där.

Andreas tittade dock på en film och var nöjd med utbudet. Men det var inte att tänka på att försöka sig på att lyssna i sina egna hörlurar ens med adapter. Där var det Austrians egna som gällde.

Austrian Airlines – Service

Här brukar jag prata om personalen, faciliteterna på planet (ja, jag menar toaletten) och om det är en flygning där det erbjuds amenity-kit.

Austrian Amenity kit

Eftersom vi åkte business fanns det ett litet amenity-kit på platsen. En fin grå necessär märkt med Austrian innehållandes det allra vanligaste. Ett par strumpor, en sovmask, en tandborste, läppbalsam och ansiktskräm.

När det gäller faciliteterna, i detta fallet toaletten blev den inte denna gång fotograferad. Jag var nog helt enkelt för trött men den var fräsch och det fanns både tillgång till tandkräm, kräm och våtservetter hela tiden. När jag vaknade till på morgonkvisten och skulle piffa till mig något var den i stort sett lika fräsch som precis efter vi hade lyft och det bra betyg.

Flightens kock i egen hög person
Flightens kock i egen hög person – och hatt.

Personalen i stort då. Här blir det många plus. Fantastiskt trevlig personal. Plus för kock i kockmössa i kabinen och mängder av beröm för den uppmärksamhet personalen gav oss. Det hann inte mer än ta slut i ett glas innan någon var där och fyllde på men de var också otroligt snabba och effektiva när det gällde både fram och bortdukning.

I jämförelse med andra bolag jag flugit med som Virgin Atlantic och Qatar står sig Austrians personal mycket mycket väl.

Det samlade betyget blir därmed:
Amenitykit: 3 – standard, varken mer eller mindre.
Faciliteter: 4 – rent och fräscht och underhålls under hela resan
Personalen: 5 – allt annat än toppbetyg vore oförskämt.

Det samlade betyget Austrian Airlines Business Class

Innan Andreas föreslog resan visste jag knappt att Austrian fanns. Jag kollade på ett par videos på YouTube och läste några bloggar och förstod att jag hade något att se fram emot. Men ändå tänkte jag – hur bra kan egentligen vara? Ett ganska litet bolag, dessutom under Lufthansas vingar. Nej det är ingen hemlighet att Lufthansa inte har stått för favoritflygningarna i livet.

Man kan väl därmed säga att förväntningarna var försiktigt höga. Alla infriades. Mer än väl.

Snittbetyg när man räknar ihop alla ovanstående kategorier landar på fyra. En stark fyra skulle jag vilja ge. Men som vanligt måste jag påpeka att mycket handlar om dagsformen. Och det brukar jag ofta påminna om när jag ger betyg som är av den mindre smickrande karaktären och då är det inte mer än på sin plats att även påminna om det när upplevelsen varit fantastisk.

Får du chansen att flyga med Austrian Airlines tycker jag att du ska ta den. Det bästa sättet jag kan förklara det på är att det känns som att det finns en känsla i företaget och för företaget. Och glädje för att göra ett bra jobb och det är ju något som ligger mig varmt om hjärtat. Denna resan hamnar i topp på listan över mina bästa flighter någonsin.

En poängresa

Resan till Thailand gjorde vi som en 2-4-1 resa och betalade flyget med Eurobonuspoäng vi samlat genom både kreditkort men också att handla på SAS Eurobonus-partners. Totalt betalade vi runt 2000 kronor för två personer och åkte i Business class eller motsvarande hela resan. Vill du också göra likadant? Du behöver inte ändra ditt köpbeteende. Du kan genom enkla medel byta kort och handla det du redan handlar på ett annat kort och på så sätt samla lika många poäng som vi gjort. Min guide hittar du i detta inlägget.


Vill du läsa fler av mina trip-reports hittar du dem alla här.


Hittar du hit och finner inspiration till en resa du gör? Berätta gärna, ingen blir gladare än jag om jag har kunnat vara med dig på din resa mot resan.

Tack för att du läser mina tankar. Följa gärna Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer bilder och tankar.

No Comments

    Leave a Reply