Meny
Förträffliga Östergötland / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Industrilandskapet i Norrköping – ett stycke nutidshistoria i 2000-talstappning

Det var i mellanstadiets historieböcker jag tror att jag hörde talas om Norrköping första gången. Då som textilindustrins vagga i Sverige. Borås och Västergötland i all ära men jag minns det som att industrialiseringen av textilbranschen hade sitt säte i Östergötland. Idag kan man vandra runt i kvarteren där allt tog sin början. I Industrilandskapet i Norrköping.

Tjugosju minuter tar pendeln mellan min hemstad Linköping och grannstaden Norrköping. Och en lördag i oktober satte vi oss på just den. Mitt mål var att lära känna Norrköping lite bättre. För trots flera besök under åren har det varit som nedslag och jag har sällan vetat riktigt var jag befunnit mig i förhållande till annat.

Industrilandskapet i Norrköping

Dånet är öronbedövande. Det är inte svårt att förstå att kraften i vattnet kunnat förse Norrköpings industri med det den behövde för att automatisera tidigare manuellt hantverk. Vi vandrar längs Strömmen. Det är så Norrköpingsborna kallar det. Egentligen heter det Motala Ström. För det är där strömmen börjar. I Motala vid Vättern. Under 500 år skall vattnets sträckning genom Norrköpings centrala delar ha kallats Norrköpings ström men i samband med Göta kanals tillkomst tog man namnet Motala Ström för hela sträckningen. Men vad spelar det för roll vad det egentligen heter. Jag tycker vi kallar det Strömmen och konstaterar att det ger Norrköpings centrala delar så mycket karaktär.

1800-talet och storhetstiden

Norrköping fick sina stadsprivilegier redan på 1300-talet och mycket vatten hade runnit under broarna när staden under 1800-talet blir Sveriges ledande område för textilindustri.

Och det är i kvarteren där detta tog sin början och som nu utgör Norrköpings centrala delar som vi vandrar och beundrar denna lördag. Under slutet av 1900-talet när industri efter industri lades ner förföll området. Och så hade det kunnat vara fortfarande. Men Norrköpings kommun såg värdet och har sakta men säkert rustat upp kvarteren och anpassat dem till 2000-talet.

Visualiseringscenter och museum

Idag återfinns Linköpings universitet, flera museum och Visualiseringscenter här. Både på Stadsmuseet och Arbetets museum kan man följa med tillbaka i tiden och återuppleva hur det såg ut i dessa lokaler för hundra år sedan vid ull och bomullsfabrikerna. Flera utställningar är dessutom anpassade för hela familjen.

Industrilandskapet – en stadsdel i Norrköping

Norrköpings kommun har verkligen lyckats i sin satsning i Industrilandskapet. Det som hade kunnat få förfalla utan något vettigt användningsområde är nu istället inte bara en i allra högsta grad levande stadsdel. Det är kanske det vackraste Norrköping har.

Passa på att besök Industrilandskapet när du är här. Strosa över de många broarna och betrakta det strömmande vattnet. Besök ett museum eller ta en fika eller lunch. Jag kan varmt rekommendera MoccaDeli som ligger precis intill nedgången till Arbetets museum.

Vi avslutade vår Norrköpingsvisit med en pizza på Mocca Deli

Min favorit

Vill du veta vad som blev min absoluta favorit? Det blev det lilla Schweizeriet som nu är en del av Stadsmuseet.

Schweizeriet till höger i bild. Förstår ni vad jag menar med placerat mitt i allt.

1868 valde textilfabrikören Carl Fredrik Asklund att flytta ett lusthus från kvarteret Korpen i Norrköping just hit till Speyermans holme, precis bredvid ett mindre lusthus från 1801. Den lilla träbyggnaden är just ett schweizeri, ett sommarlusthus där gårdens ägare gärna åt kakor och choklad. Det står så fantastiskt härligt placerat mitt i allt. Liksom som att det på vippen har stöd och snart kommer trilla ner i vattnet. Jag kikade in och skulle definitivt kunna tänka mig ett litet kak-kalas där inne.

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

1 Comment

Leave a Reply