Meny
Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Sevärdheter runt Vättern – 25 tips på östra sidan

Att åka runt Vättern är vanligt, men då brukar det handla om att cykla. Något som tusentals gör varje år i just cykel-loppet Vättern runt som utgår från Motala. Denna sommaren verkar dock många ha fått samma idé som jag själv. Vättern runt med bilen. Och jag kan inte annat säga än att det är ett bra val. Den östra sidan av Vättern är jag ganska bekant med och tänkte därför berätta lite mer om vilka platser som är av lite extra värde och som jag själv gärna hade stannat på. Har jag på någon plats redan skrivit lite mer om den så finns det en ”läs mer-länk” direkt efter så att den som vill kan läsa lite till. Vi börjar vår resa med sevärdheter runt Vättern – östra sidan söderifrån.

Sevärdheter runt Vättern i Småland

Hotell Slottsvillan i Huskvarna

Längst i söder av Vättern ligger Jönköping. Men jag väljer i detta fallet att passera. Strax norr om Jönköping men i stort sett ihop-byggda ligger Huskvarna och Hotell Slottsvillan. Skulle jag övernatta på resan runt Vättern hade jag definitivt kunnat tänka mig detta ställe. I sommar har de ett samarbete med Apollo.

Jätten Vist i Huskvarna

På vägen runt Vättern åker man på östra sidan till en början på E4:an och precis intill vägen på högra sidan om du åker norrut står en träskulptur av Jätten Vist. Spana in honom så kommer jag att återkomma till hans betydelse när vi kommer lite längre norrut på vår resa.

Gränna

Nästa stopp blir Gränna. Här har det tillverkats polkagrisar sedan 1859. Och det är Amalia Eriksson som ligger bakom det hela. Namnet Amalia kommer du hitta frekvent återkommande i den lilla vackra orten, likväl som polkagrisarna. Numera finns det polkagristillverkning i var och vartannat hörn i Gränna och det går utmärkt att gå in och kika på tillverkningen när kokning är på gång.

Visingsö

Här i Gränna är det också dags att lämna fastlandet och göra en avstickare till Visingsö. Vättern största ö dit du tar dig med bilfärja härifrån Gränna. Och minns du jätten Vist jag nämnde att du skulle titta på när du åkte förbi Huskvarna? Här återfinner vi nämligen sägnen om honom.

Enligt legenden var det nämligen han som skapade Visingsö, då han och hans fru hade varit på fest i Västergötland och skulle kliva över Vättern tillbaka till Småland. Han tog då en stor tuva och kastade ut den i sjön för att kliva på, och den tuvan återfinns numera som Visingsö.

Utsikt från Visingsö mot Vättern och Gränna

Hur det nu än ligger till med den saken så är Visingsö väl värt ett besök. Dit tar man sig med vägfärja från Gränna.

Vill du läsa mer om när vi besökte Visingsö hela familjen hittar du det här.

Brahehus

Strax norr om Gränna ligger Brahehus, en gammal borgruin med magisk utsikt över Vättern. Här kan man föreviga de vackraste solnegångar.

Uppgränna

Strax norr därom ligger den lilla orten Uppgränna och förutom vacker vandring härikring skulle jag själ vilja besöka Uppgrenna Naturhus som ser alldeles magiskt ut.

Sevärdheter runt Vättern i Östergötland

Hästholmen

Vi fortsätter norrut och passerar Ödeshög på vår väg mot Hästholmen. Den lilla orten som går att beskåda från Hjässan på Omberg. Här rekommenderar jag att promenera nere i hamnen och blicka ut över Vättern, gärna med en glass i hamnen från 31:ans glass & kök. Kanske ska du också ladda upp med en liten matbit för nu närmar vi oss ett sevärdhets-tätt område.

Alvastra Klosterruin

Vid foten av Omberg ligger ruinerna av Alvastra kloster. Det var här Den Heliga Birgitta fick sina uppenbarelser som gör henne till det världskända helgon hon numera är.

Vill du läsa mer om ett av våra besök i Alvastra klosterruin gör du det här.

Rökstenen

Gör en kort avstickare österut och besök den berömda Rökstenen med vad som anses vara världens längsta runinskrift.

Särtshöga vingård

Inte långt ifrån Rökstenen kan du ta in för natten på Särtshöga vingård. Östergötlands egen vingård. Här bor du på gårdens bed & breakfast och har såklart möjlighet att få både guidad tur bland vinrankorna och ett smakprov.

Naturum Tåkern

Innan du återvänder till kustvägen vid Vättern kan du göra en avstickare till Naturum Tåkern och Prinsessan Estelles sagostig.

Du kan läsa mer om vårt besök på Naturum Tåkern här.

Väderstad Centralkonditori

Är du sugen på riktigt god fika med drygt hundraårig tradtion kan jag här tipsa om att åka ytterligare lite österut innan man fortsätter runt Vättern. Väderstad Centralkonditori har tagit plats i White Guide från 2014 och jag förstår varför.

Läs mer om vårt besök på Väderstad Centralkonditori här.

Omberg

Ett besök på Omberg är alltid att rekommendera. Men för att verkligen uppleva Ombergs vandring krävs det några dagar. Är du på förbiresa kan du ta bilen hela vägen till både Älvarums udde och Västra väggar och blicka ut över de mest bedårande vyer av Vättern.

Har du möjlighet att stanna finns det övernattningsmöjligheter på både STF Stocklycke Vandrarhem och Ombergs turisthotell. Här har du direkt access att starta flera av Ombergs vackra vandringsleder såsom Älvarumsleden och Ellen Keyes led.

Läs mer om vår vandring på Älvarumsleden här. Vill du veta mer om allt du behöver veta innan du ska vandra på Omberg (och lite till) kan du klicka dig vidare till detta inlägget.

Borghamn

Vill du hellre fortsätta till norra Omberg kan du fortsätta till Borghamn, den lilla orten vid Ombergs norra fot. Här kan du bo på Borghamns strand och enligt ryktet bevittna de vackraste av solnedgångar. Härifrån kan du gå pilgrimsleden Marialeden. Och missa inte Borghamns specialitet. Deras våffla med ramslök.

Läs mer om vår vandring på Marialeden och efterförlande fika på Borhamns strand här.

Väversunda kyrka och Heliga hjärtas kloster

Som en liten avstickare på väg till Borghamn kan du svänga förbi Väversunda kyrka. En liten bedårande rosaskimrande kyrka från 1100-talet. I vapenhuset finns en mycket vacker smidd dörr. Den är samtida med stenkyrkan och signerad i runskrift av Asmund.

Bara en bit därifrån och vid sidan av Marialeden om man väljer att vandra den ligger Heliga hjärtas kloster. Ett kloster som är i full drift.

Vadstena

Vi fortsätter vår resa norrut och kommer ganska snart fram till Vadstena. Jag har självsvåldigt utnämnt Vadstena till Östergötlands historiska centrum. Och i ett landskap så fullt av historia betyder det inte så lite.

Här återfinns Vadstena slott. Gustav Vasas flaggskepp från 1545. Och jag kan varmt rekommendera en guidad tu. Här hittar du Vadstena klosterkyrka och Vadstena kloster som delvis ligger i ruiner. Det var detta Heliga Birgitta under sin tid i Alvastra kloster fick visionen om att bygga. Alldeles intill ligger Klosterhotellet som har ett alldeles eget spa.

Läs mer: Den Heliga Birgitta och Östergötland – en spännande resa i hennes fotspår

Men här hittar du också det lilla familjeägda glasbruket VaS Vitreum som bland annat ligger bakom Mariafönstret i Linköpings domkyrka. En av världens största handgjorda fönstergravyrer.

Läs mer om vår påsklovsresa till Vadstena här.

Motala

Strax norr om Vadstena ligger Motala. Startstaden för den där cykeltävlingen vi pratade om i början. I Motala mynnar Göta kanal ut i Vättern och här kan du kika på slussning. Här skulle jag också välja att ta en våffla på Mallbodens Café.

Varamon

I Motala ligger också nordens största insjöbad. Stranden är en halv mil lång och mycket populär sommartid. Sin längd till trots brukar det här vara packat med folk som badar i Vätterns relativt kalla vatten.

Hitta till Varamon (öppnas i Googlemaps)

Övralid

Vi åker vidare på vägen runt Vättern och tar en avstickare till Övralid. Här levde diktaren Verner von Heidenstam sina sista år. Övralid ligger vackert på en höjd med utsikt över Vättern och vid fint väder även Västergötland och Närke. Huset är i stort sett bevarat så som det var vid författarens död 1940.

Medevi brunn

Ytterligare lite norrut hittar vi Medevi brunn. Numera ett populärt ställe att lägga konferenser på och jag har själv varit här på just det. Medevi brunn är nordens äldsta hälsobrunn. Redan 1678 startade verksamheten efter att man konstaterat att källvattnet hade den rätta karaktären.

Under århundradena har Medevi brunn besökts av åtskilliga kungligheter. Numera är det en fröjd att vandra runt bland de gamla husen och låta fantasin skena iväg. Sommartid kan du passa på att ta en fika i Schweizeriet Café.

Östgötaleden Medevi brunn – Västanvik

Gillar du vandring kan du här gå en rundslinga av Östgötaleden i den vackraste av områden. Slingan mäter ca 12,5 kilometer om du utgår från Medevi brunn. Och leden ger möjlighet till både kortare stopp såväl som tältövernattning och bad.

Läs mer om vår vandring Medevi brunn – Västanvik här.

Sevärdheter runt Vättern i Närke

Harge uddar

Strax norr om Medevi lämnar vi Östergötlands län och åker in i Örebro län. Vi närmar oss norra Vättern och här finns fin skärgårdsmiljö. Här rekommenderar jag en avstickare till Harge uddar naturreservat.

Stjernsunds slott

Innan du fortsätter norrut för ännu ett stopp på Stjernsunds slott strax utanför Askersund.

Askersund

Sevärdheter runt Vättern – östra sidan låter jag sluta här i Askersund. Västra sidan överlåter jag i dagsläget varmt till någon annan.


Saknar du något på min lista över sevärdheter runt Vättern – östra sidan? Kommentera gärna så får vi fler idéer. Hur planerar du din resa. Runt Vättern med bil eller på annat sätt?

Mer att läsa på Lite mera rosa

4 Comments

 • Ulla Martel
  24 april, 2021 at 08:03

  Ellen Keys Strand. Absolut värt en guidad visning i hennes hus.

  Reply
  • Cornelia
   16 maj, 2021 at 13:18

   Jag har gått förbi flera gången men aldrig lyckats tajma en guidad visning. Står absolut på min önskelistan.

   Reply
 • Monica Mellfors
  24 april, 2021 at 08:13

  Utsiktsberget i Gränna med sin räkmackor är värt ett besök.

  Reply
  • Cornelia
   16 maj, 2021 at 13:17

   Tack snälla för tips. Gränna står på önskelistan att upptäcka mer i sommar så jag skriver upp detta tipset på listan 🙂

   Reply

Leave a Reply