Meny
Reseinspiration / Resor

Vår resrutt till Thailand för den lite mera flygnördiga

Detta inlägget är inte för alla utan för den lite mer flygnördiga delen av min läsekrets. Jag skriver flygnördig med all kärlek. För jag räknar mig i alla fall till utkanten av denna grupp människor. Det finns de som är bra mycket ”värre” än mig. Och så finns det säkert de som jag har sprungit om på innern på senare tid. Detta är nämligen första resan jag ens reflekterar över mer än bara de tre första siffrorna i flygplanstypen. Detta är vår resrutt till Thailand.

A380 blev A340 & A350 – 1000 blev A350 – 900

Vis av erfarenhet vet jag att saker och ting kan ändra sig. När vi åkte till Los Angeles första gången skulle vi åka A380 både fram och tillbaka över Atlanten mellan Frankfurt och LAX. Det slutade med ett inställt plan från Stockholm till Frankfurt och en A380 som fick åka utan oss och som istället satt på en A340 från München.

När vi flög hem från vår resa jorden runt på åtta dagar skulle vi flugit A350 – 1000 från Doha till Stockholm. Den ersattes istället av A350 – 900. Jag hade troligen inte märkt någon skillnad i och för sig men nu var det i alla fall så. Och troligen lägger jag märke till det mest för att A350 – 1000 fortfarande är relativt ovanlig att flugit med.

Vis av erfarenhet vet jag alltså att det kan bli förändringar på den resrutt vi nu har bokat till Thailand och som vi när du läser detta inlägg precis har påbörjat. Men om allt går enligt plan kommer vi just nu att resa följande väg, i följande plan och sitta på följande platser.

Köpenhamn – München på SK 2657

Första delen av resan åker vi med SAS och SK 2657. Enligt planerna skall denna resa göras med en Airbus 320-100/200. Och eftersom vi bokat business och det inte finns det på den flighten med SAS kommer vi att sitta i SAS Plus på plats 1 E och 1 F.

München – Wien på LH 2332

Andra delen av resan byter vi till Lufthansa och flight LH 2332. Den flighten trafikeras med ett likadant plan som ovan. En Airbus 320-100/200. Här finns det dock businessclass och det ska bli spännande att se hur den är på en så kort flight inom Europa. Vi tar på plats på rad 6 och bokstäverna A och C.

Wien – Bangkok på OS 025

Den längsta delen av ditresan skall vi sedan spendera på både en ny flygplanstyp och ett med ett nytt flygbolag. En av Austrian´s Boeing 777 – 200. Jag har hört mycket gott om maten på Austrian och ser fram emot att njuta av en god måltid innan jag fäller sätet till liggläge och sover resterande timmar till Thailand. Allt på platserna 8 K och 8H.

Bangkok – Phuket på TG 0221

Väl framme i Thailand väntar sedan om allt går som det ska resans bästa om du frågar mig. Jag kan inte svara på om detta blir ett nytt flygbolag för mig. Jag har nämligen för mig att jag har flugit med Thai tidigare en gång när vi var på Sri Lanka för 21 år sedan. Men att det blir en ny flygplanstyp är det inget snack om. Om det nu blir som planerat.

Går det enligt plan skall vi nämligen flyga den korta rutten mellan Bangkok och Phuket med en Boeing 747 – 400. Ett plan jag har med på min lista över 100 saker jag vill göra innan jag dör. Och en hemlig dröm har varit att flyga just den korta rutten med det planet.

Den enda rutten som är kortare i ett större plan är Emirates flight mellan Dubai och Muscat i en A380.

Håll tummarna att de inte byter plan denna gången. Där har vi ännu inte bokat platserna eftersom de släpps närmare in på resan.

Phuket – Bangkok på TG 0927

Efter sju dagar i Thailand sätter vi oss sedan på planet hem igen. Och denna resan innebär lite färre byten. Vi börjar med den korta resan tillbaka till Bangkok med Thai och TG 0927 i en A350 – 900. En flygplanstyp jag alltså tidigare flugit med Qatar, men då i Economy. Denna gången blir det business och platserna 14 E och F.

Bangkok – Köpenhamn på TG 0950

Efter härliga sju och en halv timme på flygplatsen i Bangkok och förhoppningsvis besök i tre lounger (minst) sätter vi oss på sista planet för resan. Det blir Thais TG 0950 som enligt plan skall trafikeras av en Boeing 777 – 300. Och jag ser med blotta ögat att detta är en annan variant av 777 än den vi flyger dit med. Men för att veta vad skillnaden innebär måste jag googla. Resan kommer at avverkas på plats 14 J och 16 J.

Jag kan i alla fall konstatera att går allt som det ska kommer resans kortaste sträcka flygas med det största planet. Och det ser jag fram emot.

Läs mer: Tidigare trip-reports hittar du här.

Frågor som kvarstår är ändå följande

Några frågor återstår ändå:

Vilka lounger kommer att vara de bästa på resan? Vilken businessclass-produkt är den bästa av de vi får testa? Och kanske den största frågan av dem alla. Hur många Starbucks-muggar kommer jag att kunna köpa? Finns det Starbucks innanför säkerhetskontrollerna i München, Wien och Bangkok? Det ser inte helt ljust ut i München och Wien efter lite googling. Har du koll? Meddela mig gärna i en kommentar.


Följa gärna Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer bilder och tankar. Tack för att du läser mina tankar.

2 Comments

 • Daniel på FlyingDryden
  16 januari, 2020 at 16:54

  Jag anar en 2-4-1-resa? 🙂

  Skillnaden mellan en 777-200 och en 777-300 är mig veterligen ungefär den samma som mellan A359 och A351. Dvs, större (eller iaf längre). Finns garanterat fler aspekter.

  Reply
  • corneliatoneri
   18 januari, 2020 at 12:29

   Du anar helt rätt 🙂
   Andreas var tvunget att googla efter att han läst mitt inlägg och tydligen är det 10 meter som skiljer på längden 🙂 Men som du säger, säkert något annat också. Nu verkar blev det dessvärre mer av 777-varan då Thai hade det dåliga omdömet att byta vår flight mellan BKK och HKT till en 777-300ER. Men man får väl inte klaga när man får flyga 59 minuter i en sådan kärra 🙂 747 var det tydligen meningen att jag skulle åka en annan gång.

   Reply

Leave a Reply