Meny
Reseberättelser / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål / Öland

Utflyktsmål på norra Öland – mina tre bästa tips

Öland må vara Sveriges minsta landskap men att tro att det därmed går snabbt att se hela är en villfarelse. För här ligger utflyktsmålen och sevärdheterna tätt. Lika bra att istället ge gott om tid till allt man vill se och göra. Och vi börjar norrut med tre härliga utflyktsmål på norra Öland.

Vi styr kosan hela vägen upp till allra nordligaste Öland. Till den absolut nordligaste spetsen. Där hittar vi en av två välkända fyrar. Långe Erik.

Tre utflyktsmål på norra Öland

Långe Erik och Ölands norra udde

Längst söderut hittar vi Långe Jan. Men här upp i norr hittar vi Långe Erik. Hur namnet kom till är okänt men troligen som ett naturligt bra komplement till Långe Jan på södra delen. Och visst passar Jan och Erik bra ihop. Det är faktiskt min brors namn. Och han bor på Öland. Så ni kan ju gissa hur jag alltid har kommit ihåg namnet på fyrarna.

1845 stod Långe Erik färdig. Och har du inte höjdskräck kan du traska de 138 stegen upp till balkongen på 28 meters höjd. Det är väl värt det. Och även om jag personligen har lite respekt för öppna balkonger av denna sort så kunde jag i alla fall fotografera utsikten och njuta av den när jag väl kommit ner igen.

Här uppe på norra udden finns också några kortare vandringsleder för att upptäcka landskapet lite bättre. Det är något visst med gränser. Sydligaste udden, nordligaste udden. Fascinerande på något sätt. Den vackra steniga stranden markerar här det nordligaste du kan komma på Sveriges näst största ö och minsta landskap.

Neptuni åkrar

En bit söderut på den västra sidan av ön hittar du Neptuni åkrar. Klapperstensfälten är ett naturreservat. Och namnet fick det av ingen mindre än Carl von Linné 1741. Namnet kommer från den romerske havsguden Neptunus.

Foto: Rebecca Strandén, Ölands turistbyrå

Det finns i stort sett ingen växtlighet här men på somrarna blommar blåelden vackert. Och precis som övriga Öland så hittar vi här stora mängder fornlämningar som har daterats till Vikingatiden.

Byrums raukar

Trodde du att Gotland har monopol på raukar? Det trodde jag. Men det finns på Öland också. De mest kända är raukarna i Byrum och du hittar dem om du fortsätter ytterligare söder ut från Neptuni åkrar.

Byrums raukar är även det ett naturreservat och det är svårt att förstå exakt hur mäktiga dessa stenstoder är innan du står framför dem. Än mer hissnande blir det när man inser att vi här snackar om miljontals år av naturens verk för att forma dem.

Instagramvänligt, utmanande och spännande på samma gång.

På väg söderut

På väg söderut kan du sedan passa på att stanna till för ett uppfriskande bad i det långgrunda och barnvänliga vattnet vid Köpingsvik.

Mer på norra Öland

Och det finns naturligtvis så mycket mer saker att uppleva på norra Öland. En av sakerna vi valde bort denna gången på grund av att vädret inte såg så stabilt ut, är Naturum Trollskogen på den nordostligaste delen av ön. Ett mäktigt utflyktsmål för både stora och små. Bara ett stenkast från Långe Erik men ändå på andra sidan vattnet.

Har du tips på fler utflyktsmål på norra Öland? Skriv gärna en kommentar här nedan.


2 Comments

 • Lena
  15 augusti, 2020 at 21:37

  Hej jag var där mellan den den 5-7 augusti o innan det så var vi till Gränna dagarna innan från måndag – onsdag innan vi åkte till Öland.

  Vi kanske gick om varandra om vi var där samma vecka på båda ställena.

  Reply
  • Cornelia
   18 augusti, 2020 at 09:41

   Va härligt, vi var på Öland i början av juli och på Visingsö mot slutet av juli.
   Fantastiska dagar även om vi verkar ha prickat lite olika veckor 🙂

   Reply

Leave a Reply