Meny
Förträffliga Östergötland / Resor / Vandring / Vandringsleder i Östergötland

En vandring i Säby Västerskog – ett orört rike

Har man som mål att besöka Östergötlands alla naturreservat då har man att göra ett tag. Landskapet har många att erbjuda, närmare 200 faktiskt. Vissa är mer kända. Andra mindre. Ett av de lite mindre kända ligger bara en bit hemifrån oss och idén att besöka just det en fin lördag i oktober fick jag när min dotter läste geografi i skolan. Ett av de ämnen de läst om var naturlandskap och urskog. Och jag är av den övertygelsen att kunskapen sätter sig ännu bättre när man får uppleva det på riktigt. Därmed blev det en vandring i Säby Västerskog söder om Linköping.

Säby Västerskog Naturreservat

Det blir bakläxa på en gång från dottern när jag vill påstå att det är en urskog vi går igenom. Den lilla leden genom urskogen är uppmärkt med orange märkning och på vissa platser är små stolpar med färgen nedstucken i marken och där får urskogsepitetet bakläxa eftersom en urskog skall vara helt orörd av människan enligt min pålästa tioåring.

Men närmare urskog än såhär kommer vi ändå inte.

Orört i 150 år

Det är mer än 150 år sedan någon var och högg här i Säby Västerskog och naturen har fått leva utan mänsklig påverkan i ett århundrade. Skogen är full av nedfallna träd och de träd som ännu lever är mellan 200 och 400 år gamla.

Detta är första gången vi på allvar har lite problem att ta oss förbi nedfallna träd. Här behöver man verkligen klättra för att ta sig fram.


Lite mer att läsa på Lite mera rosa


Östgötaleden och en rundslinga i gammelskogen

Östgötaleden går genom naturreservatet. Och från leden går en rundslinga på ca 0,7 kilometer in i gammelskogen eller urskogen. Vid entrén till reservatet finns parkering och grillplats samt informationsskylt.

Vid vårt besök åkte vi först mot koordinaterna i Naturkartans app men de visade tyvärr oss till fel plats. Till rätt plats hittade vi utan problem när vi slog in Säby Västerskog i googlemaps-appen.

Rundslingan i Säby Västerskog

  • Rundslingan i Säby Västerskog utgår från Östgötaleden och går genom urskogsområdet som varit orört i 150 år
  • Slingan är ca 0,7 kilometer lång och är väldigt otillgänglig. Perfekt att ta med barnen för klättring över stock och sten.
  • Koordinaterna som pekar på entrén i Naturkartan tog oss till fel plats. Däremot var vägbeskrivningen i Google-maps mer att lita på.
  • Vid entrén till Säby Västerskog finns en grillplats och informationtavla samt parkeringsplats.
  • Från parkeringen går du en del av Östgötaleden för att sedan vika av in på rundlingan Urskogsstigen. Total blir därmed den lilla slingan från parkeringen och tillbaka närmare två kilometer. Men eftersom Östgötaleden går förbi här kan man vandra bra mycket längre om man önskar.

1 Comment

Leave a Reply