Meny
. / Hotelltips / Reseberättelser / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Hotel Frantz i Stockholm – med bubbel och gräddtårta till frukost

Han hade egentligen tänkt att det skulle bli en överraskning. Jag pratar om min sambo och bokningen han gjort av hotell vår andra natt i Stockholm helgen som gick. Men så kunde han inte hålla sig och jag förstår varför. Att bo på hotell som serverar gräddtårta och alkoholfria bubblor till frukost vill man berätta om och det borde väl ändå hamna överst på listan över total vardagslyx. Och det blir verklighet på Hotel Frantz i Stockholm.

Min spontana tanke när jag ska berätta om vår övernattning på Hotel Frantz i Stockholm är – var ska jag egentligen börja? Och då menar jag i positiv bemärkelse. Förväntningarna var höga när vi satte oss på tunnelbanan vid Rådhuset och lämnade natten i sviten på Clarion Hotel Amaranten bakom oss. Och det är inte helt oviktigt att veta att det är just därifrån vi kommer när vi styr kosan mot kanske det minsta hotellrum jag bott i, med de allra största förväntningarna. För hur ska det kunna slå en övernattning i en svit?

Hotel Frantz – anno 1647

Så sent som oktober 2019 slog hotellet upp dörrarna. Och den 20 maj i år, för mindre än tre månader sedan alltså, var de sista rummen färdigrenoverade. Det märks för det doftar linolja och nytt i både korridoren och rummet. Renoveringen har familjen Pettersson från Vadstena i Östergötland stått för. En riktig hotellfamilj som tidigare startat upp flera hotell runt om i hemlandskapet men som nu testar sina vingar i hufvudstaden. Och det klart att det värmer lite extra i ett hjärta som klappar lite extra för Östergötland.

I huset som byggdes 1647 har det bedrivits hotellverksamhet sedan 1873. Senast hette det just Anno 1647 men efter familjen Petterssons övertagande har det både bytt namn, adress och utseende. Adressen som tidigare var Mariagränd är flyttad till Peter Myndes Backe 5 med krypavstånd till Slussens tunnelbanestation, mitt emellan Söder och Gamla stan. Och renoveringen har gjorts med sådan finess att man blir gråtfärdig. Naturligtvis helt i enlighet med de regler som gäller för ett K-märkt hus. Eller kanske som byggherren hade velat ha det. Skräddarmästare Frantz Bock som en gång i tiden lät bygga fastigheten.

48 små genomtänkta rum

Det är inte här du ska ta in om du vill ha stora ytor. Men vill du ha känsla och hög mysfaktor är detta hotellet något för dig. De 48 rummen rymmer den unika karaktär och charm som finns naturligt i den snart 400 år gamla byggnaden.

De djupa fönstersmattarna är alla utrustade med härligt sittunderlag som inbjuder att hoppa upp och blicka ut mot de smala gränderna. Parisvibbarna är påtagliga.

Varje rum är unikt och du kan välja mellan olika rumstyper, allt ifrån Frantz Petit på 9-12 kvadrat till Frantz Deluxe och Frantz Family på mellan 21-26 kvadrat. Men allra bäst gör du i att klicka dig vidare hit och läsa mer om rummen på hotellets egen hemsida.

Psst. Sa jag att varje rum är unikt. Vad är oddsen att jag då får ett rosa rum. Meant to be.

Boutiquehotell till er tjänst

Hotell Frantz är ett boutiquehotell i sin renaste form. Du borde få upp en bild på just detta hotellet om du googlar.

I nedre botten vid ingången från Peter Myndes backe hittar du reception men också restaurang och bar. Missa för allt i världen inte vinkällaren bakom restaurangdelen. Här inne sätter de historiska fantasierna fart. Tänk om man hade kunnat transportera sig i tiden och uppleva det dessa valv har upplevt genom åren.

I den mysiga baren blev det ett glas cava och ett parti skitgubbe innan vi drog oss uppåt. Du tar dig till rummen via hotellets många trappor och trapphus. Charmen i utmaningen att hitta rätt mellan husen är härlig i sig.

Gräddtårta och bubbel – till frukost!

När jag fick veta var vi skulle bo denna lördag hade jag ett enda fokus. Frukosten. Vem vill inte ha gräddtårta och bubbel till frukost?

När Andreas på kvällen påminde mig om just frukosten insåg jag att det som hade varit största fokus innan incheckning nästan fallit i glömska till förmån för precis allt annat på detta hotell.

Jag kan inte räkna antalet åååh och wow som uttalades denna dag. Och inte blev de färre när jag morgonen efter äntrade frukostmatsalen som en av de allra första.

I blickfånget står just den där tårtan och de alkoholfria bubblorna. Men det är egentligen ganska orättvist att fokusera på just det.

Hela frukostbuffén är värd mitt fokus. Här är äggröran garanterat hemlagad med chili och parmesan. Missa inte heller Frantz hemlagade röror och chia-pudding med mango eller melonbitar med blåbär. Det hembakade brödet får sen konkurrera med uppmärksamhet från den hemlagade granolan.

Inte konstigt då att just den där gräddtårtan och bubblet nästan kommer i skymundan. Nej, nu överdriver jag. Det var ju såklart själva höjdpunkten.

VM i service

Men allt det där hade kunnat vara helt ogjort om inte personalen varit den de var. Finns det VM i service har vi vinnarna här. På Hotel Frantz känner man sig omhändertagen. Egentligen är omhändertagen fel ord. Man känner sig sedd. Man känner sig som att just jag är den allra viktigaste gästen.

Hotell Frantz är genuint och litet och nyttjar varenda fördel som kommer med just det. Här är du inte bara en hotellgäst. Här bor du och känner dig som hemma och lite till.

Boka rum på Hotel Frantz

Har du inte redan bestämt dig så gissar jag att du nu är övertygad om att boka ett rum på Hotel Frantz i Stockholm. Då hittar du till hotellet och deras hemsida här.

Och detta är en fin balansgång. För lika mycket som jag vill att alla, varenda en ska få uppleva denna lilla pärla, så vill jag inte att det ska bli så poppis att jag inte får rum när vi är i Stockholm nästa gång. För hur ska jag någonsin kunna bo någon annanstans än här?

2 Comments

Leave a Reply