Meny
Reseinspiration / Resor / Svenska resmål / Vandring / Vandringsleder i Östergötland

Vandra Marialeden – en pilgrimsled på Omberg

Jag har länge närt en dröm om att gå en av världens mest kända pilgrimsleder. De åttio milen genom södra Frankrike och norra Spanien till Santiago de Compostella. 2007 hörde jag talas om den för första gången. Därefter plöjde jag alla böcker jag kunde hitta om den. 2015 köpte jag mina vandringsskor för att komma ett steg närmare. I söndags tog jag mina första steg på en pilgrimsled. Marialeden – en pilgrimsled på Omberg.


Detta är ett inlägg i serien Förträffliga Östergötland. En inläggsserie som är en hyllning till mitt nuvarande hemlandskap och allt fantastiskt som finns att se och göra här. Här kan du bland annat läsa om Hemester i Linköping och besök på några av våra slott som LjungLöfstad och Husby Säteri.


Det är den tredje lite längre leden vi går på Omberg. Vi har bland annat vandrat Ellen Keys led tidigare, och vi är båda rörande överens om att Marialeden inte är den mest utmanande men den absolut vackraste leden vi gått hittills. Marialeden är en vandring som börjar och slutar i Borghamn på Ombergs norra sluttning. Ställ in GPS:en på Borghamns Strand som är ett vandrarhem och parkera där. Promenera in mellan husen till caféets baksida. Där valde vi att börja vår vandring.

Via Ommaborgen och Västra väggar

Marialeden - en pilgrimsled på Omberg
Vi lämnar Borghamn bakom oss och traskar uppåt

Marialeden följer långa sträckor samma väg som Östgötaleden och Omberg runt. Men vissa sträckor har den sin egen och i början är det just så. Omberg runt passerar in genom Kulturarvet Bockakyrkogården medan Marialeden inte gör det. Men skulle du vilja ta en titt på den gamla anonyma och mytomspunna kyrkogården är det ingen skada skedd. Leden leder dig upp till Drottning Ommas borg, ännu ett fornminne och där sammanstrålar de båda lederna igen. Därefter följer du de orangea markeringarna i ett rejäl uppförslut innan du leds in på en smal stig den vackra skogen på Ombergs nordvästra sluttning. Här fanns inga röda markeringar för Marialeden.

Denna del av leden tar dig fram till det vackraste jag vet på Omberg, Västra Väggar. Missa inte att traska ner för att njuta av de vidunderligt vackra vyerna över Ombergs branta bergssida ner mot Vättern. Marialeden gör faktiskt rent konkret en liten avstickare ner till utsiktsplatsen här innan den vänder upp igen till den lilla vägen.

Västra väggar, Omberg
Västra Väggar, Omberg

Över berget mot Heliga Hjärtas kloster

För här ska du inte längre följa Omberg runt och Östgötaleden. Här följer du den lilla grusvägen söderut en liten bit. Efter en stund hittar vi den allra första markeringen för Marialeden och ett välkommet och välbekant pilgrimsmärke när leden svänger upp vänster upp över Omberg. Ännu mer branta stigningar upp över berget och in i en härlig luftig lövskog.

Leden fortsätter ner förbi Ombergsliden som är en skidanläggning på Ombergs nordöstra sida och passerar sedan förbi Mariasystrarnas kloster Heliga Hjärtas kloster. När vi vandrar leden är det maj och rapsfälten blommar för fullt. Tidvis undrar jag om det är Östergötland eller Skåne jag vandrar igenom.

På denna sidan berget vandrar man på plana stigar genom åkrar och förbi samhällen. Och nu går vi åter igen samma sträckning som Omberg runt sedan en stund tillbaka.

Genom Borghamn tillbaka till Borghamnsvåfflan

Denna delen av leden är tvärtemot den första ganska väl uppmärkt med pilgrimsmärkningar och röda markeringar. Strax innan Marialeden når den lite större vägen ner genom Borghamn till Borghamns Strand svänger Östgötaleden och Omberg runt in vänster men ska du gå Marialeden hela vägen ska du fortsätta rakt fram och traska ner genom byn. Förbi Handlarn och Fiskboden.

Hela leden mätte i min app ljuvliga 10,44 kilometer och vandringen avslutades i solen på Borghamns Strand med deras specialité. Borghamnsvåfflan. Våffla med rökt sik, ramslök, creme fraishe och rom.

Marialeden – en pilgrimsled på Omberg

Marialeden är den kortare av pilgrimslederna på Omberg. Men här i Heliga Birgitta-land finns det naturligtvis fler leder. Vill du utmana dig ytterligare kan du vandra den 40 kilometer långa Klosterleden mellan Alvastra kloster och Vadstena. Vi behöver några mil till i benen innan vi ger oss på den.


Missa inte nästa inlägg. Följ mig gärna på Instagram eller på Facebook för fler bilder och tankar. Klicka bara på ikonerna här nedan. Tack för att du läser mina tankar.


Mer att läsa på Lite mera rosa

8 Comments

 • Siv Dahllöf
  5 maj, 2020 at 16:21

  Var skall man börja? Ställa bilen ? Övernatta?
  Förslag…
  Tack

  Reply
  • corneliatoneri
   5 maj, 2020 at 20:23

   Hej Siv,
   vill du gå Marialeden är det fullt möjligt att göra det som en dagsvandring.
   Marialeden börjar och slutar vid Borghamns strand som är ett vandrarhem och café i Borghamn. Här kan du med fördel ställa bilen.
   Och vill du så går det alldeles utmärkt att stanna över på vandrarhemmet också men eftersom Marialeden är en eld som går runt en mil och börjar och slutar i Borghamn är det inte tvunget att stanna över på vägen.
   Hoppas detta hjälpte något. Annars får du gärna höra av dig igen. Kram Cornelia

   Reply
 • Sanna Rosell
  15 maj, 2020 at 19:33

  Vandring och våfflor – det här låter sannerligen som något för mig! Tack för tips. Du skriver så följsamt och fint att det är som att läsa en saga!

  Reply
  • corneliatoneri
   16 maj, 2020 at 16:32

   Ja men precis. Vandring och våfflor. Favort-v:na liksom.
   Stort stort tack för dina ord. Du ska veta att de verkligen gjorde min dag. De betyder massor. Tack!

   Reply
   • Jenny
    11 juni, 2020 at 23:45

    Hej! Tog vandringen en hel dag skulle du säga? Eller klarar man den på en halv ungefär? (är inte van vandrare men ung och pigg i benen så att säga)

   • corneliatoneri
    12 juni, 2020 at 14:15

    Hej Jenny,
    tack för din kommentar. Jag är absolut ingen van vandrare utan en riktig nybörjare som startade i april i år. Vi gick i en skön vandringstakt utan stress men gjorde inte heller några längre pauser. Bara när jag skulle fotografera hit och dit 🙂 För oss tog det 2 h och 27 minuter. Så jag skulle säg att du absolut klarar det på en halv dag. Hoppas ni får en fin vandring och tveka inte att höra av dig om du har fler funderingar.

 • […] Vi startar vid Ombergs norra fot och fantastiska Borghamns strand. Deras specialté är våffla med ramslök och rökt sik från Vättern. Och den smakade gudomligt efter att vi vandrat Marialeden på Omberg. […]

  Reply
 • […] Läs mer: Vandra Marialeden – en pilgrimsled på Omberg […]

  Reply

Leave a Reply