Meny

Östergötland – lite av allt och något för alla. Kanske ett av de landskap som är minst utforskat av oss svenskar och kanske det landskapet som verkligen har något för alla. Från Kolmårdens spektakulära vandringsstigar och en egen djurpark till i det närmaste vildmarken i de södra delarna av landskapet där invånare per kvadratkilometer motsvarar nordligaste Norrlands. Ifrån Industrilandskapet och nutidshistorien i Norrköping till Heliga Birgittas och Gustav Vasas spår i Vadstena. Från vandring vid Vättern på Omberg till skärgården med kobbar och öar i öster. Här listar jag 50 tips på upplevelser i Östergötland. Varmt välkommen!

Hitta lättare i inlägget

1. Vandra på Omberg

Kanske hade jag kunnat fylla 50 egna punkter bara med saker att göra på Omberg. För det finns så mycket mer att göra där än att vandra. Men vandringen är grunden för mig och därför blir det just det som listas här. Vill du läsa alla mina tips om just detta kan du klicka dig vidare hit.

Omberg sträcker sig från Stocklycke i söder till Borghamn i norr och är mellan dessa orter vår gräns mot Vättern. Vill du veta mer om var du kan stanna till och utgå ifrån på Omberg finns mer info i inlägget ovan. Men söker man på Omberg på Google Maps så leder GPS.en dig hit.

2. Besök glasbruket i Rejmyre

I norra Östergötland ligger den lilla orten Rejmyre med sitt glasbruk grundat 1810. Det är faktiskt ett av Sveriges äldsta företag som ännu är i drift och väl värt ett besök.

Hitta hit: Rejmyre glasbruk

3. Kolmårdens djurpark

En av de allra största anledningarna till att många besöker Östergötland. För Kolmårdens djurpark behöver nog vare sig någon marknadsföring eller presentation. Med en yta på 1,75 kvadratkilometer är det Nordens största djurpark och räknas också som en av de största i världen.

Hitta hit: Kolmårdens djurpark

Missa inte heller 15 tips i närheten av Kolmården

4. Vildmarkshotellet i Kolmården

Hit kan du åka även om du inte åker till djurparken. Vi har besökt och bott över här flera gånger utan att ha haft djurparksbesök inbokat. Vildmarkshotellets spa är fortfarande den spaavdelning som toppar mina barns lista på bästa spa och hotellet är verkligen familjevänligt med massor av aktiviteter. Dessutom serveras rasande god mat med en av de vackraste utsikterna i Östergötland.

Läs mer: Vildmarkshotellet i Kolmården – för hela familjen

Hitta hit: Vildmarkshotellet i Kolmården

5. I Madickens fotspår i Söderköping

Drothemskvarteren Söderköping

Det finns mängder av anledningar att besöka den mysiga lilla orten Söderköping men en av dem är definitivt Madicken. För staden har faktiskt varit kuliss för inspelningen av Madicken-filmerna. Vi kan nästan inte förklara mysigheten bättre än så. Ännu ett fantastiskt tips på upplevelser i Östergötland.

Hitta hit: Söderköping

6. Sjöarnas rike i Åtvidaberg

Åtvidaberg är kanske inte så känt för gemene man om man inte är fotbollsintresserad. Men här i kommunen finns runt 250 sjöar att njuta av och magisk natur som fortfarande är väldigt outforskad.

Varför inte vandra och upptäcka Åtvidaberg. På Naturkartan hittar du mängder av vandringsleder. Här ett exempel i Naturreservatet Vegalla.

7. Bergs slussar – ett Göta kanal i miniatyr

Bergs slussar, Linköping

Har du inte tid att åka längs hela Göta kanal? Besök då Bergs slussar. Här ligger hela 11 av kanalens 58 slussar och här får du dig en hel liten Göta kanal i miniatyr till livs. Läs mer om Bergs slussar och alla aktiviteter här.

Hitta hit: Bergs slussar

8. Trollegater i Rimforsa

Strax utanför Rimforsa ligger Naturreservatet Trollegater. Hit tar du med dig hjälm och pannlampa om du inte har klaustrofobi och så upptäcker du urbergsgrottorna i reservatet.

Mer om Trollegater på Naturkartan här.

Och min bloggkollega Annika har skrivit en fantastisk artikel om när hon besökte Trollegater med familjen. Du hittar den här.

9. Heliga Birgittas Vadstena

Sancta Birgitta Klostermuseum Vadstena
Sancta Birgitta klostermuseum i Vadstena – före detta Kungsgården

Heliga Birgitta finns närvarande i stora delar av vårt landskap men visst är det i Vadstena hon verkligen gör sig påmind. Inte minst i form av den vackra klosterkyrkan som hon ligger bakom designen av samt i Sancta Birgitta Klostermuseum som ligger inhyst i det som en gång i tiden var nunneklostret.

Läs mer: I Den heliga Birgittas fotspår genom Östergötland

Hitta hit: Utgå gärna ifrån Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena

10. Smaka på glass känd från YouTube i Hästholmen

Har du sett Mauri i Uppdrag mat, då har du kanske sett avsnittet när han utnämner Sveriges bästa glass. Utmärkelsen tillfaller 31:ans glass i Hästholmen som också vunnit flera priser på Glass-SM genom åren.

Läs mer: Sveriges bästa glass – landskap för landskap

Hitta hit: 31:ans glass i Hästholmen

11. Fika veganskt på rikskända Open New Doors i Sya

Open New Doors Banhof i Sya Östergötlandv

För något år sedan blev Open New Doors Bannhof i Sya rikskända när de låg etta på listan över Sveriges bästa semlor hos Arla och företaget valde att ställa in hela tävlingen eftersom en vegansk semla utan deras produkter inte kan vinna. Lite förlegat kan jag tycka och kanske borde man ha gjort något annat av situationen men det lilla fiket med den härliga historien fick publicitet och det är de väl värda. Vad jag tyckte om semlan? Det kan du titta in här och läsa.

Hitta hit: Open New Doors Banhof, Sya

12. Vandra och ta paus vid Östergötlands vackraste vindskydd

Vindskyddet vid Spiran, Marmorbruksleden

Det har inte korats i någon tävling men det behövs inte. Detta måste vara vindskyddet med den vackraste utsikten i hela Östergötland. Det heter Spiran och finns på Marmorbruksleden i Kolmården. Och jag inte bara rekommenderar utan anbefaller en vandring här.

Läs mer om vår vandring på Marmorbruksleden här.

13. Besök och övernatta i ett museum i Gamla Linköping

Rummet Agnes på Hilma Winblad B&B i Gamla Linköping

Friluftsmuseet Gamla Linköping brukar vara ett populärt inslag vid besök i min hemstad. Att strosa runt på gatorna och uppleva Linköping så som det såg ut för några hundra år sedan är en upplevelse. Men visste du att du även kan övernatta här. I museet. Här finns nämligen ett av de mysigaste B&B jag upplevt. Hilma Winblads B&B, Och självklart är det inhyst i hus från 1700- och 1800-talen. Läs mer om min övernattning på Hilma Winblad här.

Hitta hit: Hilma Winblads B&B i Gamla Linköping

14. Ät glasskreationer stora som en hel middag i Söderköping

Det är inte för att den är hemgjord som denna glassen hamnar på listan över Sveriges bästa. Det är för fantasin, galenskapen och storleken. På Smultronstället i Söderköping är det okej att köa en timme eller två för att sen få avnjuta kanske de största glassar du någonsin sett. Precis intill Göta kanal hittar du denna omtalade glassrestaurang.

Hitta hit: Smultronstället i Söderköping

15. Ta skärgårdsbåten till Harstena

Harstena i Gryts skärgård i Östergötland

Det finns såklart fler öar än Harstena att åka till om du vill besöka Östergötlands skärgård. Men Harstena är enkelt att ta sig till och har mycket att erbjuda. Restaurang, bageri, skolmuseum och ett museum som berättar om tiden när säljakten var viktig på ön. Missa inte heller den sällsynta röda näckrosen som finns här på Harstena. Du tar dig till Harstena både från Arkösund, Tyrislöt och Fyrudden. Vill du läsa mer om när vi var på Harstena sommaren 2021 hittar du det inlägget här.

Hitta hit: Här hittar du Harstena

16. Eller stanna i land och ät en pizza du sent ska glömma på Fyrudden

Men har du inte tid att åka från Fyrudden ska du inte misströsta, det tar trots allt en och en halv timme enkel väg till Harstena och kanske väljer du istället att stanna i land och avnjuta havet som utsikt. Då rekommenderar jag dig att äta bland de godare pizzor jag har ätit på Fyrudden, Fyruddens fina.

Hitta hit: Restaurang Fyrudden

17. Vandra längs Göta kanal

Malfors Göta kanal

Att slussa på Göta kanal är kanske det vanligaste men har du ingen båt eller vill uppleva kanalen på annat sätt går det precis lika bra att cykla eller vandra längs kanalen. På flera platser längs med kanalen hyr man ut cyklar för dagsutflykter och på vissa ställen kan du få med dig picknick-korg för vandringen. Ett annat och riktigt mysigt sätt att uppleva Sveriges längsta sevärdhet.

18. Slussa mellan Kinda och Göta kanal

Nytt sedan 2022 är att du kan åka båt mellan Kinda och Göta kanal. En sluss blir det på den båtturen som går från Linköpings city vid Ångbåtsbryggan och Stångs magasin genom den sista (eller den första) slussen i Kinda kanal, Nykvarn, vidare ut i Roxen och till Bergs slussar. Den nya båten knyter ihop Kinda kanal vars kanalbåtar går från just Stångs magasin och Göta kanals båtar som går från Bergs slussar.

Boka din biljett på den nya båten här.

19. Besök ruinerna efter Sveriges äldsta kloster i Vreta

Vreta kloster & kyrka

Sveriges äldsta kloster, eller i alla fall ruinerna efter det, ligger i Vreta bara ett stenkast från Bergs slussar. Klosterkyrkan står fortfarande kvar och ruinerna efter klostret är en sevärdhet i sig. Klostret grundades på 1100-talet och här hade man rinnande vatten inomhus. Inte dåligt för den tiden skulle jag säga.

Läs mer om Vreta kloster och ett av mina besök där här.

Hitta hit: Vreta klosterruin och kyrka

20. Bo på vingård vid foten av Omberg

Östergötland har en alldeles egen vingård. Särtsthöga vingård heter den och ligger alldeles i närheten av Omberg. Här kan du både övernatta och testa på gårdens vin.

Hitta hit: Särtshöga vingård

21. Besök en av Sveriges fågelsjöar Tåkern

Tåkern är en av Sveriges viktigaste fågelsjöar och den ligger här i Östergötland. Här finns också ett Naturrum där man kan lära sig mer om fåglarna och naturen här och experimentera. Roligt för både stora och små. Mellan 1 april och 30 juni är reservatet stängt för att inte störa fåglarnas häckning men markerade leder är fortfarande öppna så det är väl värt ett besök.

Läs mer om att vandra vid Tåkern här.

Hitta hit: Fågelsjön Tåkern

22. Ät pizza hos Pizzamakarna i Igelfors

Victor på Pizzamakarna i Igelfors bakar pizza

I den gamla lanthandeln från 1872 i Igelfors i norra Östergötland serveras äkta italiensk pizza hos makarna Vivi och Victor. Makarna – Pizzamakarna – ja ni fattar. Storyn bakom Pizzamakarna är minst lika underbar som pizzorna själva och ni kan läsa mer om den i inlägget från när vi var där. Eller så går ni in på Pizzamakarnas hemsida här och kollar när du kan boka nästa gång. För det är så det funkar. Hit åker man inte på vinst och förlust. Pizzamakarna har öppet vissa helger och då är det förbokning som gäller. Bara ett visst antal degar ligger på jäsning varje gång. Småskaligt och lokalt när det är som bäst.

Läs mer om vårt besök hos Pizzamakarna här.

Hitta hit: Pizzamakarna i Igelfors

23. Njut av ”göra-ingenting-paketet” i Borkhult Lapphem

I den gamla bruksorten Borkhult i Åtvidabergs kommun hittar du Lapphem. Vid bygatans slut ligger det. Ett gammalt hus som var arbetarbostäder. Det byggdes i slutet av 1800-talet då husen flyttades från andra sidan ån och hit. Huset byggdes av överblivet virke och därför döptes det till Lapphem. Nu har systrarna Matilda och Elisabeth som växte upp i Borkhult tagit över Lapphem och skapat ett kulturhus. Här hålls målarkurser och trädbeskärningskurser, här anordnas konserter och utställningar. Och husets fyra lägenheter går att hyra. Jag fastnade totalt för deras Göra ingenting-paket. Och är det något som går att göra här så är det ingenting – på de allra bästa av sätt. Total avkoppling.

Läs mer om unika övernattningsmöjligheter i Östergötland.

Hitta hit: Borkhult Lapphem

24. Besök Gustav Vasas slott i Vadstena

Vadstena slott

Jag skulle säga att slottet i Vadstena är ett av Sveriges absolut vackraste. En riktigt Vasaborg med Gustav själv som byggherre ligger det vackert intill Vättern. Väl värt ett besök oavsett årstid. Här kan du vandrar runt på egen hand eller med guidade turer. Kommer du till Vadstena på annat än sommaren gäller det dock att pricka in någon av högtiderna om du vill titta in. Påsk eller varför inte jul. Då brukar det hållas julmarknad här.

Hitta hit: Vadstena slott

25. Bada vid Nordens största insjöbad i Motala

Varamon eller Varamobaden i Motala är Nordens största insjöbad. Här är det Vättern du badar i. Den naturliga sandstranden är en halv mil lång och här finns flertalet restauranger, nöjesplatser, campingar och minigolfbanor om du tröttnar på att bada.

Hitta hit: Varamobadet i Motala

26. Besök Nordens äldsta hälsobrunn som fortfarande är i bruk i Medevi

Medevi brunn

Strax norr om Motala hittar du Medevi Brunn. Redan 1678 grundades den och är därmed Nordens äldsta hälsobrunn som fortfarande är i bruk. Sommartid lever Medevi upp. Här kan du gå guidade turer, äta gott eller övernatta om du så önskar. Området som byggts upp runt brunnen är unikt och väl värt ett besök.

Hitta hit: Medevi brunn

27. Pilgrimsvandra i Den heliga Birgittas fotspår till Vadstena

Birgittaleden sträcker sig numera hela vägen från Söderköping i öster till Vadstena i väster och här vandrar pilgrimer för att besöka klosterkyrkan i Vadstena. Leden ska följa den väg som Birgittas kvarlevor färdades när hennes kista kom hem till Sverige ifrån Rom. Vill du kan du också korta ner sträckan och starta från Domkyrkan i Linköping.

Läs mer om Birgittaleden på Pilgrimscentrums hemsida här.

28. Båtluffa mellan Rimforsa och Motala

Med ovan nämnda nya båttur (punkt nummer 18) som knyter samman Kinda och Göta kanal kan du med lite god vilja och några dagar till förfogande båtluffa dig mellan Rimfora i söder och Motala i väster. Kanske övernattar du på Rimforsa strand innan du tar en heldags båttur på Kinda kanal till Linköping. Natten tillbringar du på hotell i Linköping och passar på att uppleva staden på slätten innan du tar båten mellan Stångs magasin och Bergs slussar. Har du tiden på din sida kan jag rekommendera ett stopp även här. Bada i Roxen, kolla på slussning i de elva slussarna här, spela minigolf och kanske bo över i Glampingtält.

Nästa dag tar du båten från Berg till Borensberg. Här stannar du med fördel ytterligare en natt, kanske på Göta hotell. Kika på ytterligare lite slussning vid en av två handdrivna slussar som finns kvar i Göta kanal, den andra ligger på Västgötasidan. Handla goda italienska delikatesser på Camarda eller himmelsk kolasås på Börslycke gård. Avsluta kvällen med ett parti minigolf på Kaffeteriet och nästa dag tar du båten vidare mot slutdestination Motala där Göta kanal går ut i Vättern.

Observera att det inte finns några färdiga paket att köpa för detta – än. Det är ett helt egenpåhittat koncept men visst vore det väl något att satsa på?

29. Upptäck industrilandskapet i Norrköping

Industrilandskapet i Norrköping

Nutidshistorien och industrilandskapet i Norrköping är minst lika fantastiskt som medeltidshistorien och Heliga Birgittas Vadstena. Här i Norrköping växte textilindustrin på 1800-talet och kvarteren är nu upprustade och helt magiska att strosa omkring i. Besök gärna Arbetets museum för att få ytterligare kunskap om tiden när Industrilandskapet blomstrade på ett annat sätt än idag.

Läs mer om Industrilandskapet i Norrköping här.

30. Bo på kunglig herrgård på Villa Fridhem

Området strax norr om Norrköping var populärt bland kungligheter och rikemansfolk och även dåvarande kungens Gustav V:s bror Carl var förtjust i området. Så förtjust att han lätt uppföra sitt eget lantställe här 1909 och det tackar vi särskilt för. Idag är det hotell i Villa Fridhem. Avnjut bedårande utsikt över Bråviken och besök platsen där Prinsesstårtans sägs ha kommit till.

Läs mer om vårt besök på Villa Fridhem här.

Hitta till Villa Fridhem såhär

31. Vandra i historien i Drothemskvarteren i Söderköping

Drothemskvarteren i Söderköping

Söderköping är en gammal stad ända från 1200-talet. Och på den tiden fanns det tre stora kyrkor och ett kloster i staden. Söderköping var på den tiden ett maktcentrum med liknande rang som Stockholm. Vill man få en bild av hur staden såg ut på den tiden kan man bege sig till Drothemskvarteren. En del av Söderköping som är lite mindre känd men absolut inte mindre värd att se. Här är allt lite mindre och lite vackrare.

Läs mer om ett av alla mina besök i Drothemskvarteren här

Hitta hit: Drothems kyrka

32. Besök Stegeborgs slottsruin och inloppet till Göta kanal

Om Söderköping historiskt varit en viktig plats är Stegeborg ytterligare en plats som varit just det. Numera återstår bara ruinerna efter det slott som fanns här då. Här vid inloppet till Slätbaken från Östersjön skyddade man den viktiga staden Söderköping. När slätbaken slutligen möter land hittar vi det som idag är Göta kanals första, eller om man så önskar, sista sluss – Mems sluss. Här vid Stegeborg besöker du med fördel både slottsruinen och Hamnkrogen. Kanske stannar du över på Ställplatsen som blev Sveriges bästa 2021?

Såhär hittar du hit: Stegeborgs ställplats

33. Titta på världens längsta runskrift på Rökstenen

Rökstenen

Mitt emellan Omberg och E4:an hittar vi den lilla orten Rök och den stora Rökstenen. Man vet inte säkert men man tror att den restes och ristades någon gång på 800-talet. Med sina 760 tecken anses det vara världens längsta runskrift. Stenen hittades i början av 1600-talet. Den var då inmurad med framsidan utåt i stenmuren till en bod för förvaring av tionden som byggts intill Röks kyrka.

Rökstenen är och förblir troligen mytomspunnen. Runristaren behärskade uppenbarligen tekniker som idag gäckar forskarna. Med lönnrunor och skifferrunor blir texten svårtolkad. Lägger du till det att texten på alla stenens sidor ristats på en koloss som väger ungefär fyra ton och att detta gjordes för 1200 år sedan ja då är det om möjligt ännu mer imponerande.

Idag ser vi 257 cm av stenen över mark, 125 cm återfinns under mark. Intill finns en permanent utställning där du kan läsa mer om stenens historia och om Varin som till minne av sin son Vämod satte ett enormt avtryck i historieböckerna. Sällan har jag så mycket velat kunna resa i tiden.

Hitta hit: Rökstenen i Rök

34. Koppla av på ett av Östergötlands många spa

Någonstans här strax efter mitten på den 50 punkter långa listan över sevärdheter i Östergötland kan jag förstå om det är dags för lite avkoppling. Och då har Östergötland många spa att välja mellan. Så många att jag faktiskt inte tänker välja ett. Istället rekommenderar jag att du klickar dig vidare hit där jag listar 10 olika spa i Östergötland och väljer din egen favorit.

35. Bo i skogsrum hus Naturlogi

Skulle du inte vara så förtjust i spa har jag ett annat förslag. Det är att övernatta i ett skogsrum hos Naturlogi strax söder om Linköping. Och detta kan inte förklaras, det måste upplevas. Kika på bilderna och försök att inte vilja trycka på boka-knappen.

Hitta hit: Naturlogi

Läs gärna mer om vår övernattning med skogen som väggar och stjärnhimlen som tak.

36. Lär dig mer om flygvapnets historia på Flygvapenmuseum

I Malmslätt utanför Linköping, precis bredvid flygplatsen Malmen hittar du Flygvapenmuseum. Malmen är en av de få flygplatserna i landet som används helt militärt. Flygflottiljen F3 som tidigare låg här är nedlagd men inhyser numera flygskola med stridspilotutbildning och helikopterflottilj. Och har du tur så kryddas ditt besök på muséet med att en livs levande JAS landar eller lyfter ovanför ditt huvud.

Flygvapenmuseum består bland annat av en gigantisk hangar där det svenska militärflygetshistoria visas upp med riktiga plan från de allra första planen till dagens JAS 39 Gripen.

Utöver det finns det en mycket spännande utställning om Kalla krigets historia där man kan besöka tidstypiska rum från andra delen av 1900-talet. En riktig nostalgitripp. När de lite yngre besökarna tröttnar på ovanstående finns två lab där det går att testa på allt ifrån flygsimulator till att bygga egna flygande föremål av papp.

Hitta hit: Flygvapenmuseum

37. Övernatta i ett flytande hus i Ruda

Det finns flera platser i Östergötland där du kan övernatta i unika miljöer. I norra Östergötland, precis på gränsen till Södermanland hittar vi Ruda gård och deras flytande hus som går att hyra och övernatta i.

Såhär hittar du hit: Ruda gård

38. Avnjut Afternoon tea som teamet i Göta kanal 1

Precis intill Göta kanal i den lilla orten Borensberg mitt emellan Motala och Linköping ligger Göta hotell och här serveras Afternoon tea som är vida känt. Här på hotellet huserade skådespelarteamet till den klassiska Göta kanal 1-filmen. Bara en sån sak.

Hitta hit: Göta hotell i Borensberg

39. Upptäck teknikens underbara värld på Visualiseringscenter i Norrköping

Mitt i industrilandskapet i Norrköping hittar vi Visualiseringscenter. Ett digitalt science center med interaktiva utställningar, en dom, restaurang och butik. Huvudattraktionen är domen där du kan se 3D-film producerad här i Norrköping. Lika spännande för både stora och små.

Hitta hit: Visualiseringscenter, Norrköping

40. Ta en paus på bänken där ABBA en gång i tiden kom till

Visste du att ABBA föddes i Linköping? Ja, jag talar om musikundret ABBA. Historien om ABBA börjar på en parkbänk eller möjligen under ett träd i Slottsparken i Linköping den 5 juni 1966. Då som nu finns det ett hotell på platsen. Då hette det Rally. Nu heter det Clarion Collection Hotel Slottsparken.

Men det är en hel del tillfälligheter att Björn och Benny möts här i Linköping den där dagen. Björn Ulvaeus var på turné med Hootenanny Singers och Benny Andersson med Hep Stars. Tidigare på dagen var de båda i Falköping. Benny på väg in i den park där Björn precis spelat. De tjenixar och Björn frågar om Hep Stars inte vill komma på Hootenanny Singers avskedsfest i Linköping senare på kvällen. Den som skulle hållas på Rally. Och så blev det.

Efter partaj på hotellet hamnade Björn, Benny och en eller ett par gitarrer på en parkbänk utanför eller om det möjligen var under en syrén. Det kanske inte är så noga. Det är deras första möte och de blir kvar till nästa dag gryr spelandes Beatleslåt efter Beatleslåt. Och resten är som bekant historia.

En vecka senare skriver de sin första gemensamma låt. 50 år och 400 miljoner sålda album senare invigdes minnesbänken sommaren 2016. Den står nog inte på platsen där de satt men den minner om att det var här allt började och utan Linköping inget ABBA.

Hitta hit: ABBA-bänken utanför Clarion Hotell Slottsparken

41. Besök en äkta chokladfabrik – Cloetta

Cloettaboden Gamla Linköping

Visste du att Kexchoklad och hela Cloetta faktiskt kommer från Linköping. Eller egentligen en liten ort precis utanför Linköping som heter Ljungsbro. Här tillverkas fortfarande Cloetta-godis och här kan man kolla på utställning och köpa andrasorteringens godsaker i fabriksbutiken.

Hitta hit: Cloettafabriken i Ljungsbro

42. Åk spårvagn på en av fyra möjliga platser i Sverige

Det finns fyra orter i Sverige som har spårvagnar. Det är Göteborg (såklart!), Stockholm, Lund och Norrköping. Så varför inte passa på att åka lite av detta sällsynta transportmedel när du besöker Norrköping.

43. Bo på slott på Mauritzbergs slott eller Husby säteri

Östergötland har många slott men det är endast två du kan övernatta i. Det är Mauritzbergs slott på Vikbolandet och Husby säteri strax utanför Söderköping. Så varför inte bo lite kungligt när du besöker Östergötland?

Såhär hittar du hit: Till Mauritzberg och till Husby

Eller så läser du om när vi fick hela slottet för oss själva en natt.

44. Upptäck flera av Östergötlands städer med Questropolis

Questropolis Linköping

Ett spännande sätt att uppleva flera städer i vårt landskap och dessutom lära dig lite mer om platserna är att ladda ner Questropolis appar. Med mobilens hjälp letar du sedan nycklar och får information om historiska platser likväl som nutida. Questropolis finns i Linköping, Norrköping, Söderköping och Vadstena och enligt säkra källor ska det vara på gång även för Gamla Linköping. Utöver detta finns det även för Västervik och Gamla stan.

Här läser du mer om Questropolis.

45. Gå på bryggerivisning & ölprovning på Vreta kloster bryggeri eller Centralbryggeriet

Östergötland har flera möjligheter att uppleva ölprovning men här tar jag med de två bryggerier som ligger närmast Linköping. Dels Centralbryggeriet som ligger mitt i Linköping i Torn1 och dels Vreta klosterbryggeri. För mer information och bokning spana in deras hemsidor länkade här ovan.

46. Besök Verner von Heidenstams Övralid

Nationalskalden Verner von Heidenstam levde sina sista år på gården Övralid strax norr om Motala. Idag kan du besöka hans hem och ta en gofika i den intilliggande Farfarsstugan med magisk utsikt över norra Vättern.

Hitta hit: Övralid

47. Bo på Sveriges Fawlty Towers i Linköping

Linköpings Fawlty Towers Park hotell

Visste du att Linköping har ett eget Fawlty Towers. Jo det är sant. Det har till och med webadressen fawltytowers.se. Det är det gamla järnvägshotellet från 1888 som i folkmun kallas Linköpings Fawlty towers. Och jag förstår varför så snart jag kliver in genom dörrarna. Här läser du mer om hotellet.

Hitta hit: Park hotell Linköping

48. Övernatta i trädkronorna på Urnatur

En annan oerhört spektakulär övernattningsmöjlighet hittar vi i Ödeshögs kommun. Här hos Urnatur kan du nämligen övernatta i Östergötlands eget trädhotell. Av naturliga skäl är det inte dusch och toalett på rummet.

Hitta hit: Urnatur

49. Besök Emigrantmuseet i Kisa

Mitt i den lilla orten Kisa i en byggnad av det lite äldre slaget ligger Emigrantmuseum och Café Columbia. Från början var det ett apotek men 1846 grundade apotekaren Sveriges första emigrantbyrå, Numera är det museum där du kan ta del av historien om emigrationen i en lokal där många tog sina första steg mot Amerika.

Såhär hittar du hit: Café Columbia i Kisa

50. Lös mysterier Lasse-Majas deckarhus i Gamla Linköping

Och så avslutar jag med Linköpings nyaste besöksmål. I februari 2023 öppnde nämligen något riktigt häftigt, Lasse-Majas Deckarhus. I ett av de gamla husen i Gamla Linköping blir det nästan bara det som att besöka Valleby. Lasse Majas Deckarhus nyttjar ny teknik för att anpassa mysterierna till ålder och familjekonstellationer.

7 Comments

Leave a Reply