Meny
Förträffliga Östergötland / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Vreta kloster & kyrka – ruinerna efter Sveriges första kloster

Strax utanför Linköping, alldeles i närheten av Berg och Bergs slussar ligger ruinerna efter Vreta kloster och Vreta klosters kyrka. Kyrkan ligger vackert på en höjd och syns på långt håll när man närmar sig. Och det är inte vilken kyrka och vilka ruiner som helst. Detta är ruinerna efter Sveriges äldsta kloster.

Jag har alltid känt en stark dragning just till Vreta klosterkyrka och stannar gärna till när jag har vägarna förbi. Och till min stora glädje brukar även barnen be om att få stanna till. De uppskattar att få tända ett ljus för nära och kära som inte längre finns ibland oss.

Vreta kloster – Sveriges äldsta

Vreta kloster grundades omkring år 1100 och är därmed Sveriges äldsta kloster. Idag ligger klostret i ruiner och är delvis rekonstruerade men kyrkan finns helt bevarad. Klosterbyggnaden stod färdig 1289 och invigdes i närvaro av självaste kungen Magnus Ladulås.

Med rinnande vatten inomhus på 1300-talet

Klostret var bland de finaste i Sverige. Bland annat hade man rinnande vatten inomhus. Vattenledningen i trä som man hittat finns bevarad och visas upp i muséet på området. Det går alldeles utmärkt att ta en promenad och titta runt på både på och i ruinerna. På flera ställen kan man klättra ner i de gamla rummen och överallt finns det förklarande skyltar om vilken av de gamla salarna du befinner dig i just nu.

Välbevarad 1200-talsbyggnad

Vreta kloster & kyrka

Den enda byggnad som återstår av Vreta kloster är spannmålsmagasinet. Hur portalerna är huggna daterar byggnaden till andra hälften av 1200-talet. Och i dessa lokaler är det nu museum.

Vreta klosterkyrka och de vackra omgivningarna

Vreta klosterkyrka är också helt bevarad och går bra att besöka. Den är oerhört vackert belägen på en höjd med den östgötska slätten som breder ut sig runt om och med en magisk vy in över Linköping. Denna plats är en av mina absoluta favoritplatser för att föreviga solnedgången över östgötaslätten.

Missa inte – i närheten av Vreta kloster

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

1 Comment

Leave a Reply