Meny
Förträffliga Östergötland / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål / Östergötland

Pizzamakarna i Igelfors – en unik pizzapärla väl värd en omväg

I en nedlagd handelsbod från 1872 i det lilla samhället Igelfors några mil norr om Finspång i Östergötland. Mitt i vad många skulle kalla ingenstans. Just där skapas magi i en pizzaugn direktimporterad från Italien. Men det finns mer att berätta än så. Och lugn ni ska få veta allt om storyn bakom Pizzamakarna, Vivi & Victor, i Igelfors.

Det var faktiskt inte för pizzan jag fastnade från början. Det var storyn bakom Pizzamakarna. På något sätt kom Pizzamakarnas Instagram upp i mitt flöde. Och eftersom jag är svag för att upptäcka alla underbara små företagare vi har runt om i Östergötland (och Sverige för den delen) så kunde jag inte låta bli att gå in på deras hemsida för att läsa mer. Jag minns exakt vilka rader det var som fick mig att slänga mig på tangenterna och skriva till Vivi och Victor för att fråga om det skulle vara okej att jag skrev en liten artikel om dem. Och nu är det dags.

Pizzamakarna i Igelfors – the story

”Pizzamakarna består av oss, Vivi och Victor, äkta makar som bakar pizzor ihop. Vi gör det mest på kul och för att vi vill göra något för Igelfors-Regna bygden. Vi är egentligen från Uppsala och Norrköping, möttes i Singapore och fann varandra när vi lagade köttbullar i Australien. Sen flyttade vi till Igelfors av alla ställen. Igelfors är vår Bullerby!”

från pizzamakarna.se

Kan man annat än älska en story som denna? Vivi som är på besök hos sin mamma i Singapore, Victor som studerar IT på samma plats. Hon hittar honom via Lunarstorm och resten är historia. Och vilken historia sen.

Med lokala råvaror och begränsat antal degar

I mars 2020 öppnar de Pizzamakarna upp portarna till sin restaurang. Men det är ingen massproduktion av pizzor vi ser här. Femtio degar per serveringstillfälle och öppettiderna varierar i den takt makarna känner att de mäktar med och fortfarande kan behålla både orken och kärleken till hantverket. För att det är ett hantverk råder det ingen tvekan om.

Bottnarna är gjorda på surdeg som får ligga och mogna i minst tre dygn inför helgen. Oftast är det öppet på lördagar varannan vecka men i tider som dessa kan det ändras med kort varsel till både fler och färre tider. Så håll koll på Pizzamakarnas hemsida och Instagram. Och missa inte att det bara är förbokning som gäller.

Innan servering eldar de pizzaugnen i flera timmar med björkved till 400 grader. Pizzaugnen ja, den importerades från Italien och blev sedan stående på gården i ett halvår för att man helt enkelt inte fick in den igenom dörren till handelsboden. Och när den väl kom in var den så tung att man var tvungen att stärka upp och gjuta golvet där den skulle stå, det gamla trägolvet från 1872 höll inte måttet så att säga.

Alla råvaror kommer från småskaliga lokala producenter. Mjölet som exempel kommer från den gamla kvarnen i byn bredvid. Istället för mängder av degar och massproduktion av pizzor tar man in råvaror och skapar rätter utifrån det som finns per säsong. Och kan man annat än älska historien bakom pizzan Prosten Otto (som är en av de pizzor som inte finns på menyn just nu). Namnet tillkom helt enkelt för att det var så svårt att stava till prosciutto.

”Hemma hos” Pizzamakarna

Idén om att göra något av den gamla handelsboden hade funnits ett tag och 2018 föddes idén om att baka pizzor. Efter att ha gjort en genomgående renovering av lokalerna öppnade Pizzamakarna upp i mars 2020. Inredningen är nästan uteslutande hämtad från vinden i handelsboden, ja till och med de urgulliga mössorna som tronar på Vivi och Victors huvud när de huserar i köket har de hittat däruppe.

Vi lyckas hugga en tid när de har extraöppet helgen innan pingst och prick klockan 18:15 trycker vi ned handtaget och öppnar dörren in till en annan värld. Bokstavligt talat. I högtalarna ljuder en av Snoddas hits och runt om i lokalen sitter sällskapen väl utspridda vid små udda möblemang.

Är det Cornelia, hojtar Vivi från köket? Jajamen, svarar jag. Välkommen, jag kommer strax.

Det är verkligen som att komma hem. Det lilla anspråkslösa köket skulle kunna passa i vilket boningshus som helst, ja möjligen förutom den gigantiska italienska pizzaugnen då.

En Fanny och en Fru Alströmer med Panacotta-bonanza

Vi har förbeställt vad vi vill äta. Det är så de jobbar. Med förbeställda rätter behöver man inte köpa in för mycket av något och bidrar därmed inte till något matsvinn. Men det innebär också att det krävs att du haffar en av de åtråvärda degarna genom att boka bord. Medan vi sitter och väntar på maten kommer ett par som inte bokat in. De har tur. Victor meddelar att det finns degar kvar bortifrån ugnen.

En stund senare ställs två rykande pizzor på bordet. Vi har beställt en Fanny och en Fru Alströmer, deras populära potatispizza.

Medan Thore Skogman och Lill-Babs underhåller i högtalarna smakar vi andaktsfullt på våra pizzor, och det är verkligen helheten hos Pizzamakarna som är det unika. Det udda möblemanget, inredningsdetaljerna från tidigt 1900-tal, Vivi & Victor i sina mössor i köket som skulle kunnat vara hemma hos dem.

Vi avslutar med en pannacotta-bonanza en stund senare. Får en liten pratstund med värdparet och jag överväger om jag ens ska åka hem någonsin mer. Men nu bor jag inte där utan i Linköping som ligger drygt åtta mil bort. Åtta väl värda mil att åka enkel resa för att få avnjuta pizzamagi hos Pizzamakarna.

Har du allergi eller önskar glutenfri eller vegansk pizza? Inga problem. Bara att höra av dig så ordnar de pizza efter dina önskemål.

Hitta till Pizzamakarna: Regnavägen 10, Igelfors (kart i googlemaps)

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

No Comments

    Leave a Reply