Fem unika boenden i Östergötland

Unika boenden i Östergötland

Är du på jakt efter en annorlunda övernattning i Östergötland? Då har jag de allra bästa tipsen på fem unika boenden i Östergötland. Allt ifrån glamping till skogsrum och en vingård.

Läs mer: Glamping i Östergötland – 5 tips från lyxcamping till glashus

Naturlogi

Naturlogi ligger vid Verklighetens gård strax söder om Linköping. Här kan du välja mellan ställplats, lägerplats eller skogsrum och det är det senare jag vill skriva upp på listan som ett av de mer unika boendena i Östergötland.

Foto: Josefine Espenkrona, Verklighetens Gård
Unika boenden i Östergötland
Foto: Josefine Espenkrona, Verklighetens Gård

Här sover man gott i en skön dubbelsäng med sköna täcken som du ser på bilden som inleder detta inlägg. Men med ett stort glasparti som gör att det känns som du sover utomhus. Vem vet vad som knatar förbi ditt fönster om du nu lyckas hålla dig vaken i den sköna sängen?

Hitta hit (öppnas i ny flik)
Information om hur du bokar ditt boende hittar du här på Naturlogis egen hemsida.

Borkhult Lapphem

En liten bit nordost om Åtvidaberg ligger den lilla byn Borkhult och här hittar du Lapphem. Kafé och Bed & Breakfast. Huset är byggt på 1800-talet av material som blev över när den lilla byn flyttades från ena sidan ån. Och det är så huset får sitt namn. Lapphem.

2016 får Elisabeth och Mathilda som bott i Borkhult sedan 80-talet möjlighet att köpa Lapphem och förverkliga drömmen om ett kulturhus på landet. Här vill de att man ska kunna fika, äta, bo, beundra konst och skratta. Ja då förstår ni varför jag föll för detta.

I huset finns fyra lägenheter som går att hyra. Här kan man övernatta men även välja olika paket som kanot och vandringpaket. Men hade jag valt hade jag valt Göra ingenting-paketet. Eller vad säger ni om detta schemat i paketet med en övernattning.

Hitta hit (öppnas i Google Maps)
Information om hur du bokar boende hittar du här.

Torrö

Längst i söder av Östergötlands skärgård ligger Torrö Naturreservat och här kan du hyra en enkel liten stuga mitt ute på klipporna. Med Pekkabon som övernattningsplats bor du i stort sett i vattnet. Eller vad sägs om denna utsikten från stugans uteplats.

Foto: Sussie och Calle Hamilton

Hitta hit (Öppnas i annan webplats)
Boka boende gör du via Facebook-sidan här.

Särtshöga vingård

Visste du om att det finns en tvättäkta vingård i Östergötland? Jo det är sant. Särtshöga vingård mitt på Östgötaslätten med utsikt över det mäktiga Omberg.

Sommaren 2013 satte ägarna Niclas och Anna ner sina första vinplantor. Av den gröna druvan Solaris gör de sedan ett mousserande vin som naturligtvis går att provsmaka på gården. Endra vid en vidprovning eller till maten.

På gårdskrogen eldar de igång vedugnen och serverar pizza med lokala råvaror och några mindre rätter. Passa sedan på att bo över i något av de sex renoverade rummen i vingårdens Bed & Breakfast.

Hitta hit (öppnas i Google Maps)
Information om hur du bokar boende hittar du här.

Glamping vid Göta Kanal

Uppdatering 210225: Amalias Glamping finns tyvärr inte kvar sommaren 2021, men Östergötland har flera andra härliga Glampingmöjligheter. Här hittar du ett rykande färskt inlägg om fem Glampingmöjligheter i Östergötland sommaren 2021

I Söderköping precis bredvid turistattraktionen Göta Kanal kan du boka in dig på en riktig Glamping hos Amalia och Robin.

Trots läget intill Göta kanal är tältet både avskilt och välutrustat. El finns indraget och 200 meter därifrån finns ett skogskök med fullt utrustat kök, två toaletter, dusch och tvättmaskin. Här vaknar du med vyn över Göta Kanal.

Boendet går att boka här via Airbnb. Har du inte tidigare bott via Airbnb kan du använda dig av denna inbjudningslänken och få rabatt på din första bokning. Själv har jag mycket positiva erfarenheter av Airbnb och har skrivit mer om våra bokningar och boenden hittills. Det har blivit fem städer och två kontinenter. Och ytterligare minst ett väntar senare i sommar.


Har du bott på något av dessa ställe? Berätta! Eller fick du inspiration av detta inlägg och bokade? Berätta hur det var?

Fler unika boenden i Östergötland hittar du på Visit Östergötland här.


Mer att läsa på Lite mera rosa


Detta är ett inlägg i serien Förträffliga Östergötland. En inläggsserie som är en hyllning till mitt nuvarande hemlandskap och allt fantastiskt som finns att se och göra här. Här kan du bland annat läsa om En lördag på Östgötaslätten  och besök på några av våra slott som LjungLöfstad och Husby Säteri.

2 svar på ”Fem unika boenden i Östergötland”

  1. Så många roliga ställen, jag har varit på Särtshöga. Åk dit säger jag. God mat och så mysigt ställe. Går att promenera till Tåkern och väldigt nära Omberg. På min lista står flera av alternativen ovan.

    1. corneliatoneri skriver: Svara

      Ja jag är så sugen på Särtshöga, är inne minst en gång i veckan och klickar runt och funderar på att boka 🙂 Ska bara sätta de sista av semesterlogistiken så 🙂

Lämna ett svar