Meny
Förträffliga Östergötland / Hotelltips / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål / Unika boenden / Östergötland

Linköpings Fawlty Towers Park Hotel – en lite annan hotellupplevelse

Min vana trogen har jag inte gjort riktigt så mycket research som jag kanske borde. Jag ser det som ett vinnande koncept att komma utan förutfattade meningar till en person eller en plats jag ska skriva om. Därför vet jag inte mer än namnet på den som ska möta mig när jag beger mig till mitt nya fynd i min hemstad. Jag kallar det mitt nya fynd. För även om jag kallar mig resebloggare och Linköping är min hemstad har detta fynd gått mig förbi allt för länge. Det är av en slump som jag hittar Linköpings Fawlty Towers som Park Hotel kallas. Och naturligtvis kan jag inte låta bli att be om att få komma och besöka ett av Linköpings mest anrika hotell.

De stora portarna är låsta när jag kommer. I dessa tider är det inte alltid någon på plats i receptionen. Och jag ska precis ringa till Sophie som är ägaren som jag har mailat med. Men då öppnas dörren. På andra sidan dörren står en tjej bra mycket yngre än jag själv med mina 43 jordsnurr.

– Välkommen hälsar hon glatt. Och på klassiskt Coronamanér vinkar vi lite tafatt istället för att ta i hand, det är jag som är Sophie.

Jernvägshotellet anno 1888

133 år tidigare, 1888, i samband med att järnvägen byggs till Linköping, byggs även huset jag nu tar ett kliv in i och i det närmaste tappar andan. Huset byggdes som järnvägshotell och har sedan dess varit hotell i alla år. Det gör det till ett av Linköpings äldsta hotell.

På den tiden brukade det stå som inkastare och ropa in gäster till hotellet när tåget anlände. Så går det såklart inte till idag men annars är hotellet sig likt i alla fall på utsidan.

Park hotell blir Fawlty Towers

Sophie visar mig in i den långa korridoren med högt i tak som leder fram till receptionsdisken. Och även om jag inte är någon Fawlty Towers-expert, och faktiskt inte har sett mer än några minuter av Pang i bygget så skulle jag inte bli förvånad om Basil hade tittat upp bakom disken.

Vi slår oss ner för en av hotellets så populära räkmackor och jag är full av frågor.

Sophie berättar att det är lite mer av en slump att det blev Linköpings Fawlty Towers. Ingen i familjen är några extrema Pang i bygget-fantaster. Men när Sophies föräldrar tog över hotellet 2004 så var känslan av att allt var lite galet så närvarande att de kände sig lite som Basil och Sybil. Och på den vägen är det.

Sophie och Marcus tar över

Sophies föräldrar hade då drivit en av Linköpings mest välkända korvkiosker i många år. Och i sann entreprenörsanda gjorde Sophies pappas slag i saken när Park hotell blev till salu.

Sedan några år tillbaka är det Sophie och hennes bror Marcus som står bakom rodret på hotellet. Men att föräldrarna finns med i bakgrunden och inte släpper sitt hjärtebarn visar sig inte minst när pappa tittar förbi under mitt besök. Något skulle fixas och då är han experten.

Syftet är att hotellet ska drivas med personlig prägel. Och den känslan finns inte minst i den familjära stämningen bland personalen. Jag kan inte annat är imponeras över Sophie och Marcus relativt unga ålder som hotellägare. Hon menar på att hon inte kan tänka sig något annat. Men att visst, kanske har hon inte sysslat med exakt samma saker som de jämnåriga kompisarna gör. Som egen företagare och hotellägare är det mycket att stå i.

Linköpings Fawlty Towers – Park hotel

Park hotel i Linköping har 30 rum, alla helt unika. Inget rum är det andra likt och Sophie berättar att gästerna ofta får favoritrum som de efterfrågar när det bokar. För här är det många stamgäster. Och även långväga gäster, en av stammisarna som bott här flera gånger kommer ända från Australien.

De flesta rummen är enkelrum men det finns också två sviter med vackra himmelsängar.

Det ska kännas som att man kommer hem när man kommer hit. Och de verkar ha lycktas. Ett kvitto på det är när gästerna kommer ner i strumplästen och äter frukost. Kan man få ett bättre betyg undrar jag?

Fawlty Towers-rummet och det som inte renoverats

Så, finns det ett Fawlty Towers-rum då? Självklart. Och där har de gått all in på temat. Övriga delar av hotellet är inrett i äldre mer tidstypsik stil. Mycket har köpts in i efterhand men nyckelskåpet i receptionen har hängt med länge och på väggarna finns historia bevarad i gamla kvitton och foton.

En annan sak som bevarats mest på skoj är ett av rummen som normalt inte hyrs ut. Det rummet är bevarat så som det såg ut när familjen Jonsson tog över 2004 och då hade inredningen några år på nacken.

Hotellets egna spöken

Min vana trogen kan jag såklart inte låta bli att fråga om det finns några gäster som inte är av kött och blod som brukar gästa detta hus med ganska många år på nacken. Och jo då. Det går rykten det om.

Mellan tredje och fjärde våningen i trappen hör man då och då ljudet av barn. Det ska vara ett par tvillingsystrar från grannhuset som inte riktigt kommit till ro. Flera gäster har på morgonen pratat om barnen som inte kunnat vara tysta på natten. Men hotellet har just den natten inte haft några barn på besök. På fyran finns en historia om att en gammal vaktmästare har stannat kvar.

Jag får en stund för mig själv för att ta lite foton i de olika rummen men känner inte av något oväntat sällskap.

Läs mer: Om vår vistelse på mytomspunna Stenkullens värdshus

En stund i Sybils smörgåscafé?

Intill recpetionen hittar du hotellets lilla restaurang med fullständiga rättigheter. Och även här hittar vi Famlty Towers-tema. Här kan du avnjuta rätter som Polly’s specialité, Manuels soppa, Basils macka och Sybil’s & Basil’s favorit.

Linköpings Fawlty Towers – en lite annan övernattningsupplevelse

Så är du sugen på en unik och annorlunda övernattning i Linköping, då är detta hotellet för dig. Förvänta dig inte feng shui och stilrent. Men förvänta dig ett dussin charm och ett tjog hemtrevlighet. Välkomna till Park hotel – Linköpings eget Fawlty Towers

Sugen på att boka? Titta gärna in på Parks egen hemsida här. Och glöm inte att hälsa från mig.

No Comments

    Leave a Reply