Meny
Förträffliga Östergötland / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Open New Doors Banhof i Sya – café & restaurang i hjärtat av Östergötland

I en nedlagd järnvägsstation i en ort med bara drygt 300 invånare mitt ute på Östgötaslätten ligger ett café och restaurang som innan Arla valde att lägga ner hela alltihopa, innehade förstaplatsen på listan över Sveriges godaste semla. Jag tänker att det där med tävlingen kan vi orda om lite senare möjligen. För nu vill jag fokusera helt på Open New Doors Banhof.

Jag kan inte stoltsera med att jag har gjort ett större test av deras utbud. Inte heller kan jag säga att jag har satt mig ner och avnjutit något i de mysiga lokalerna. Jag har endast besökt Open New Doors Banhof för en take away-semla. Ändå är jag helt förälskad. I semlan (såklart), i lokalen och i historien bakom.

En slump så god som något

Men jag måste först få förtälja historien om slumpen som gjorde att jag över huvud taget hittade hit. Vi bor i Linköping och ni som följer mig mer frekvent på Instragram vet att jag har en enorm förkärlek för Chop Chop och lite för ofta sätter vi oss i bilen och åker de nästan fem milen (!) till Mjölby för att äta. Då förstår ni hur gott jag tycker det är. Ni förstår kanske också att jag och vår bensinräkning är glad för att Chop Chop planerar att öppna i Linköping till hösten. Men nog om Chop Chop.

I söndags sitter vi där på Chop Chop i Mjölby och väntar på vår mat. Jag scrollar igenom Instagramflödet och hittar ett av mina favoritkonton, matilinköping, som gjort ett semmeltest. Det är inte ofta jag läser kommentarerna på bilder men något styr mitt öga till en av kommentarerna som pratar om en semla som ska vara något alldeles extra. Och den finns – i Mjölby! På ett ställe jag aldrig hört talas om.

Så kommer det sig att vi tar en annan väg hem och tar vägen förbi Open New Doors Banhof för första men inte sista gången.

Sugen på fler fikatips i Östergötland? Här hittar du fler tips i vårt landskap.

I ett gammalt stationshus från tidigt 1900-tal

Den lilla orten Sya ligger mitt emellan Mjölby, en gammal järnvägsknut där du troligen stannat till med alternativt bytt tåg någon gång, och Mantorp som kanske är mest känt för travet eller för motorsporten på Mantorp park. Mitt emellan dessa orter ligger lilla Sya. 1880 uppförs det första stationshuset här. Och någon gång i början av 1900-talet byggdes sedan det stationshus i rött tegel som vi ser idag. Efter att ha fått förfalla i omgångar under åren i slutet av 1900-talet och början av 2000-talet har det nu fått nytt liv.

Open new doors Banhof

Jag är en av tre gäster när jag kliver in genom dörrarna som har de gamla järnvägsskyltarna kvar. Det är generellt mycket bevarat. Biljettluckan och perrongsangivelser. Charmigt så det förslår.

Innanför entrédörrarna möts jag direkt av kassadisken och montern som visar upp dagens godsaker. Högst upp hittar jag det jag är här för. Semlorna.

Med hjärtat från Göteborg till Sya

Jag ser mig omkring. Storögt. Jag skulle ljuga om jag sa att det är varsamt renoverat. Det är inte renoverat. Det är bara varsamt ändrat från stationshus till café. Inte ens ändrat. Bara kompletterat så att det ska fungera som café. Och det är det som är det häftiga. Själen i huset är kvar.

Den trevliga tjejen bakom disken berättar att Open New Doors Banhof har funnits i två och ett halvt år. Ägarna bor här uppe säger hon och pekar en våning upp. De kommer från Göteborg, hade drivit några restauranger där men ville göra något annat. Så de flyttade hit och öppnade detta.

Gåshuden sprider sig över kroppen. Som jag älskar berättelser som denna. Om att följa sitt hjärta.

Växtbaserat på Östgötaslätten

I efterhand har jag läst på mer. Allt hos Open New Doors Banhof är växtbaserat. Något jag själv inte strävar efter men som jag absolut inte har något emot. Hade jag däremot fått gissa hade jag aldrig kunnat ana att det inte var ”riktig” grädde på semlan jag snart ska berätta mer om.

I familjen Frost som alltså är de som bor där uppepå hittar vi bland annat mamma Erika som med sin förkärlek för den veganska matlagningen inspirerat många genom åren, både genom bloggande, genom SVT och genom sin bok Rå matglädje.

Så hur var semlan då?

När min semla är nerpackad i påse och jag har spenderat de 40,50 svenska riksdalerna den kostar på take away tar jag en tur genom lokalerna och förevigar. Solen skiner in genom de inte så välputsade fönstren och ger en extra krydda till atmosfären. En gammal koffert slåss med Sveriges rikes lagbok om platsen i ett av de inre rummen i lokalen och dörren till Perrong 1 agerar i Coronatiderna vi lever i endast utgång.

Jag tar min semla på påse och beger mig ut till bilen igen. Hit kommer jag att komma tillbaka tänker jag. Och då har jag inte ens provat semlan än.

En stund senare sjunker jag ner med en kopp kaffe vid mitt köksbord och medan jag scrollar i Open new doors flöde på Instagram tar jag den första tuggan på semlan.

Jag är ingen finsmakare. Men jag gillar semlor. Jag kanske inte uppskattar det andra tycker är delikatesser så det du läser här är endast mitt eget tycke och smak grundat i enkelheten vad jag tycker är gott.

Och detta är gott!

Jag tänker inte ge mig in på textur i bullen och så vidare. För mig var bullen god. Som en bulle. Grädden var fluffig och bättre än snittet. Men det unika är mandelmassan som har en magisk rostad och söt smak. Den gör hela semlan och den gör det med besked.

Min vinnare oavsett tävling eller ej

På Instagram stories berättar jag om vårt besök. Om tävlingen ”Stans bästa” som Arla ordnar för tionde året i rad. Tävlingen där det lilla caféet i Sya toppar listan. Jag uppmanar att gå in och rösta. En dag senare är tävlingen plötsligt nedlagd. Stängd. Ersatt av något annat. Ett fint initiativ. Men varför? Någon menar på att det handlar om att den semla som ledde tävlingen inte passar in i Arlas marknadsföring eftersom den är växtbaserad. Jag vill hoppas att vi kommit längre än så. Jag vet inte. För mig är Open New Doors Banhof vinnare ändå. Och om inte förr så till sommaren kommer jag tillbaka.

Uppdatering: Efter att detta inlägg skrevs har Arla bekräftat på telefon till Open New Doors Banhof att de inte kommer att köpa 100 semlor Open New Doors Banhof som låg på första plats när tävlingen avbröts. De kommer enbart att handla semlor med djurgrädde för att stötta mejeribranschen. Jag är inte någon som letar efter eller förespråkar endast veganskt i vanliga fall. Men här är min åsikt att detta borde ha klargjorts innan tävlingen startade. Som en bonus för Open New Doors Banhof har det nu i alla fall gett dem välförtjänt publicitet.

Och eftersom jag förstår att du vill göra detsamma hittar du vägbeskrivning i Googlemaps här.

Skärmdump från Open new door Banhofs hemsida

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

3 Comments

 • pilla
  10 februari, 2021 at 09:26

  Åh vad gott med semla!

  Reply
  • Cornelia
   13 februari, 2021 at 10:31

   Eller hur, dåligt med semlor på Malta gissar jag :-/ Älskar månaderna i början av året med tulpaner och semlor 🙂

   Reply
 • […] För något år sedan blev Open New Doors Bannhof i Sya rikskända när de låg etta på listan över Sveriges bästa semlor hos Arla och företaget valde att ställa in hela tävlingen eftersom en vegansk semla utan deras produkter inte kan vinna. Lite förlegat kan jag tycka och kanske borde man ha gjort något annat av situationen men det lilla fiket med den härliga historien fick publicitet och det är de väl värda. Vad jag tyckte om semlan? Det kan du titta in här och läsa. […]

  Reply

Leave a Reply