Meny
Förträffliga Östergötland / Hotelltips / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål / Östergötland

Villa Fridhem – en kunglig herrgårdsvistelse strax utanför Norrköping

Det andas både lyx och hemtrevligt i en märklig mix så fort vi svänger av den vackra kustvägen som går längs med Bråviken och kör upp emot den gula villan en bit upp i backen. Bara några sekunder senare börjar man ana Villa Fridhem mellan träden. En magnifik herrgårdsbyggnad med kunglig glans som du nu kan boka övernattning vid och inte bara det, även njuta av fantastisk mat och dryck. Vi bokade in oss en fredag i oktober. Och inte vilken fredag som helst utan Champagnens dag.

Villa Fridhem fick för något år sedan nya ägare och under 2021 har själva huvudbyggnaden genomgått en varsam renovering som gett huset en magisk känsla av lyx blandat med det genuina och den frånkomligt kungliga glansen som aldrig går ur väggarna.

Jag besökte Villa Fridhem för kontor-för-en-dag i början av 2021 mitt i renoveringen och jag är glad att jag därmed får möjligheten att ha sett både före och efter. Det ger mig möjligheten att förstå exakt hur enastående de har lyckats ta fram en ny touch utan att förstöra historien.

Villa Fridhem och historien

Jag har redan berättat lite om historien i inlägget från i våras men en snabb recap. Villa Fridhem byggdes 1909 av prins Carl, bror till vår dåvarande kung Gustav V. Villa Fridhem fick namn efter prinsens starka band till Röda korset och Villa Fridhem skulle vara ett fridfullt hem. Huset byggdes som sommarresidens till prinsfamiljen och här spenderade de många somrar. Fortfarande kan man se prinsens emblem ovanför huvudentrén och både ett porträtt av prinsen och deras tre döttrar finns i salongerna.

De tre döttrarna kom alla att gifta sig kungligt, Prinsessan Margaretha gifte sig med en prins av Danmark. Prinsessan Märtha gifte sig med kronprins Olav av Norge men hann aldrig bli drottning. Däremot är hon i allra högsta grad mamma till nuvarande kungen av Norge – Harald. Har du sett Atlantic Crossing på SVT Play, då har du sett Sofia Helin i rollen som Märtha.

Prinsessan Astrid gifte sig också kungligt i Belgien och hann bli drottning i några månader innan hon 30 år gammal omkom i en bilolycka. Det finns ett porträtt av dessa tre prinsessor på Villa Fridhem och det sägs att det aldrig får flyttas därifrån. Det unika med porträttet är att det målades i tre länder. Konstnären åkte runt och avporträtterade prinsessorna var för sig och tavlan tog ungefär ett halvår att måla.

En annan liten fin anekdot kring dessa prinsessor är att de har en tårta uppkallad efter sig – jajamen, Prinsesstårtan. Den hette ursprungligen Grön tårta men eftersom prinsessorna tyckte så mycket om den döptes den om till Prinsesstårta. Självklart serveras det Prinsesstårta i minivariant på frukosten.

Villa Fridhem idag

Men nog om historien. Numera är Villa Fridhem ditt och mitt att uppleva och det tackar vi alldeles särskilt för.

På Villa Fridhem kan du välja om du anordnar din konferens, deltar i ett event (det är populärt med hälsoaktiviteter och bland annat löpning i de intilliggande Kolmårdsskogarna), äter lunch eller om du som vi bokar in dig med övernattning och middag. De har också ett väldigt populärt Afternoon tea som står högt på min önskelista att testa på någon dag. Läs mer om alla deras paket här på deras hemsida.

Vackert renoverat till perfektion

Under 2021 har huvudbyggnaden renoverats till vad jag skulle säga är ren och skär perfektion. Självklart efter tycke och smak, men detta tilltalar mig. Färgerna och känslan är magisk och jag skulle säga att damrummet på Villa Fridhem aspirerar på förstaplatsen över Östergötlands mest fotograferade. Jag är som ni ser en av dem som bidrar till den förstaplatsen.

En våning upp hittar du förutom konferensavdelningen Peacock bar som när inte mörkret lagt sig har en vidunderlig utsikt över Bråviken. Kvällstid går det precis lika bra att njuta av ett glas Champagne inomhus.

Maten på Villa Fridhem

Trots att det inte är så stort så finns det inom kort flera alternativ för den matintresserade. Vi intog middag i Prins Carl där man även avnjuter sin frukost. Men under våren 2022 öppnar Märthas (ja ni känner igen namnen va?) en avsmakningsrestaurang som jag vet har högt flygande planer för framtiden. Det ska bli oerhört kul att följa deras väg framåt.

Vid vår vistelse är det som jag tidigare nämnde Champagnens dag och vi slår på stort och firar lite extra med just det. Valet gör vi tillsammans med Villa Fridhems nyexaminerade sommelier Oscar.

Som kontrast väljer vi Lobster roll från menyn. Ett bra val.

Rum och spa på Villa Fridhem

Väljer du att övernatta på Villa Fridhem ligger rummen i separata byggnader intill huvudbyggnaden. De vanliga rummen i tvåvåningsbyggnaden precis bakom Villa Fridhem och dessa är inte riktigt i paritet med övriga Villa Fridhem om man talar i standard, det är möjligt att även detta är tänkt att göras något med för framtiden, det låter jag vara osagt. Där hittar du även deras spa och i mitten poolen som är öppen sommartid. Rummen går att boka med liten uteplats eller fransk balkong.

Bokar du sviten, även den med kunglig glans, den heter nämligen Prinsessan Estelles svit, hittar du den i ett separat hus intill.

Prinsessornas lekstuga – en liten bonus

Och på tal om prinsessor. På ägorna, i närheten av Prinsessan Estelles svit ligger en liten vit stuga. Det är prinsessornas lekstuga som du kan låna nyckeln till om du ber snällt. Det är Margarethas, Märthas och Astrids lilla stuga med ett litet men välutrustat kök då prinsessorna alla var oerhört intresserade av matlagningskonsten.

Shuttle-service

Bor du, eller befinner du dig inom en radie på 5 mil från Villa Fridhem? Då ingår det shuttle-service och Villa Fridhems omtalade shuttlebuss hämtar upp dig. Här pratar vi lite vardagslyx va? Läs mer och boka här. Det går även att bli hämtad om du bor längre bort än fem mil men då efter speciell förfrågan.

Jag kan varmt rekommendera ett besök på Villa Fridhem. Väljer du en lunch, middag eller afternoon tea kan jag dock inte garantera att du inte blir sugen på mer och helt sonika bokar in en övernattning.

4 Comments

Leave a Reply