Meny
Förträffliga Östergötland / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål / Östergötland

Att besöka Harstena – en idyll i Gryts skärgård

Det känns lite som att vi tog augustis sista sommarlördag och gjorde den till den allra allra bästa. Vi hade inte kunnat få en bättre inramning på vår första tur ut till den plats jag hört så mycket om – Harstena. En liten ö i den yttre delen av Gryts skärgård. Som den gamla Karlskronabo jag är så älskar jag vattnet och havet men har ändå inte nyttjat det faktum att Östergötland faktiskt också har en skärgård. Inte förrän nu när det blev dags att besöka Harstena.

Vi väljer att åka med Skärgårdskompaniet från Fyrudden men det går även att åka med Östgötatrafiken. Lite mer om de olika färdalternativen hittar du längst ner i detta inlägg.

Ellen af Harstena – Skärgårdskompaniet

1,5 timme båtresa via Ämtö

Ett kort stopp på Ämtö

Båtresan från Fyrudden med ett kort stopp på Ämtö och sedan ut till Harstena tar en och en halv timme och det säger mig att vi ändå ska en bit ut från fastlandet även om båten går i ett skönt och makligt tempo. När vi landar på Harstena helt enligt tidtabell kan jag inte för mitt liv förstå var tiden tagit vägen. Tog det verkligen en och en halvtimme? Jo klockan vittnar i alla fall om det.

Det finns förmiddagskaffe och så finns det förmiddagskaffe

Att göra på Harstena

Vi väljer att åka tur och retur med Skärgårdskompaniet. Båten går från Fyrudden vid 10 och vi är framme på Harstena vid 11:30. Båten tillbaka går sedan 15:00 och jag ska erkänna att jag tittat på kartan och vad som går att göra och funderat på om det kommer att bli långtråkigt kanske. Ön är inte stor. Men jag hade inte behövt oroa mig. Utan att gå händelserna i förväg känner vi när vi måste bege oss ner mot båten igen att dagen gick alldeles för fort och att vi gärna hade stannat längre.

Lunch på Loftet

Sjön suger heter det som bekant och vi passar på att avnjuta lunch på direkten så att vi har energi för resten av dagen. I hamnen, precis intill där Skärgårdskompaniets båt lägger till, ligger Loftet. Öns restaurang. Och vilken utsikt! Vilken atmosfär.

Vi avnjuter varsin Harstenatoast med god aptit.

Näckrossjön och öppet hav

Efter lunch beger vi oss upp emot den lilla grusvägen där skyltar visar oss på rätt väg emot övriga sevärdheter. Jag har siktet inställt på näckrossjön och bageriet.

Men innan vi kommer fram dit passerar vi den ena idylliska platsen efter den andra. Små röda hus i bästa Astrid Lindgren-anda kombinerat med havet och skärgården i bakgrunden. En oslagbar kombination.

Och bara tio minuter senare når vi fram till den lilla sjön. Det kan vara så att näckrosorna är överblommade för säsongen för på bilder jag ett har de varit långt många fler än vad de är idag.

Vi ger oss ut på klipporna som skyddar sjön från havet och slår oss ner och där blir vi sittande en bra stund.

Den sena augustisolen värmer sitt allra bästa. Vågorna kluckar i det närmaste hypnotiserande in mot klipporna och jag ser öppet hav i horisonten. Det är längesedan sist. Och jag njuter till fullo.

Trankokeri o Byskolan

Bara en liten bit längre ner på ön kan man besöka trankokeriet. Det byggdes 1911 och användes för att smälta ner och och koka sälspäck. På den här tiden var tranolja, sälhudar och sälkött en viktig näring för de boende på Harstena. I dag är trankokeriet ett museum och numera är säljakt inte tillåtet och det upphörde här på Harstena 1940. Men säljakten är ändå en stor del av Harstenas historia som du kan lära dig mer om här på Trankokeriet.

En bit upp ligger en annan del av museet. Du hittar det i den gamla byskolan från 1921. Skolverksamheten här lades ner 1965 och numera används lokalerna till att berätta det mesta om Harstenas historia. Den ena berättelsen mer spektakulär än den andra. Missa inte historien om Harstenasonen som emigrerade till Amerika.

Bageriet och bullen som blev en Hallongrotta

Jag har hört så mycket gott om Harstenabageriets bullar ändå när jag står där framme vid den enkla disken och ska beställa kan jag inte slita ögonen ifrån de gigantiska Hallongrottorna. Och så blir det en sådan. Sambon väljer en Kärleksmums. Och vi får helt enkelt komma tillbaka en dag och testa de berömda bullarna.

När båten avgår tillbaka mot Fyrudden känns det som att vi precis bara har nosat på ön. Vi vill gärna gå lite längre och uppleva de små vandringsstigarna som tar en bort ifrån den mesta bebyggelsen på ön. Och ja, vi får helt enkelt bestämma redan nu att vi åker tillbaka.

Hur tar man sig till Harstena?

Det finns flera sätt att ta sig ut för dig som bestämt dig för att besöka Harstena.

  • Väljer du att åka med Skärgårdskompaniet går det båtar både från Arkösund och Fyrudden. De flesta turerna går dagligen mellan slutet av juni och slutet av augusti varje år och mer information hittar du på Skärgårdskompaniets hemsida här. Där hittar du även mer info om deras turer på sälsafari och kvällsturer med mat och musik.
  • Väljer du istället att åka med Östgötatrafiken går båten också från Fyrudden och det är linje 776 du ska leta efter. Här är det viktigt att veta att du måste förboka din resa senast 18:00 dagen innan. För mer info om det och andra Skärgårdslinjer. Kika in på Östgötatrafikens hemsida här. Dessa båtar går året runt.

4 Comments

Leave a Reply