Meny
Förträffliga Östergötland / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål / Östergötland

Drothemskvarteren i Söderköping – en vandring i de pittoreska historiska kvarteren

Söderköping i Östergötland förknippar vi oftast med glass, Göta kanal, Madicken och Söderköpings brunn. Många har besökt de pittoreska små gatorna i stan men inte lika många har hittat till en av de största historiska skatterna i stan. Drothemskvarteren.

Hela Söderköping är ju lite grann som en sagostad, det ska erkännas. Och det är väl kanske inte så konstigt när man fick agera kuliss till filmerna om Madicken en av mina absoluta favoritberättelser av Astrid Lindgren.

Varje sommar anordnas guidade turer där du får följa med till de platser där Lisabeth fick gå när hon fick en ärta i näsan och så vidare. Men när du klarat av det där, du sett en slussning i kanalen och kanske tagit en glass på ett av de många ställen som erbjuder det här, då tycker jag att du ska dra dig undan den värsta trängseln och besöka kvarteren som de allra flesta verkar missa när de är i Söderköping. Drothemskvarteren.

Drothemskvarteren

Söderköping är en gammal stad. Man räknar numera att Söderköping är en stad från 1200. Och tiden innan det har den växt kraftigt. På den tiden fanns det tre stora kyrkor och ett kloster i staden som var ett maktcentrum i liknande rang som Stockholm. Här står kröningen av bland annat en kung och två drottningar.

Här läser du mer: Stegeborgs slottsruin – ett besök i Vasaborgen med blodig historia

Vill man få en glimt av hur staden såg ut på medeltiden ska man bege sig till Drothemskvarteren.

Med hjälp av omfattande arkeologiska utgrävningar har man hittat grunderna till hus från både 1200 och 1300-talen. Den bebyggelse man ser idag, ”hospitalsstugorna”, har dock tillkommit under 1700- och 1800-talet.

En lite mindre skala – nu precis som då

I Drothemskvarteren är allt i en annan skala. Vi vandrar runt bland de små låga trähusen som ibland är så låga att vi kan se över dem. De är placerade på små tomter med smala, smala gränder mellan. I utkanten av kvarteren höjer sig Drothemskyrkan mäktigt över de låga husen. Precis som då. Redan på 1000-talet fanns det en träkyrka här. Man har hittat runstensdelar, stavkorshällar och en ung flickas grav med ett unikt krucifix i, från den tiden. Nuvarande Drothems kyrka är från sent 1200-tal.

Franciskanerklostret i Söderköping

1235 etablerade franciskanerna ett kloster här och till det en tillhörande klosterkyrka. När en tiggarorden anlade ett kloster i en stad var det en stor och mäktig stad.

Klosterkyrkan var en stor gotisk tegelkyrka. Vid arkeologiska utgrävningar har man hittat rester av kyrkans långhus och kor samt efter flera andra byggnader. Efter reformationen rivs klostret och området skänker man till hospitalet. Runt hospitalet och hospitalskyrkan fanns fattigstugorna. Hospitalet lades ned 1786.

Skvallertorget – Söderköpings minsta torg

Men det är inte bara husen och gränderna som är i miniformat. Här i Drothemskvarteren finns också stadens minsta torg, Skvallertorget. Och sommarmånaderna bjuder stockrosorna på prunkande prakt. Ja rosorna är i vissa fall mer nästan lika höga som husen.

Jag är inte förvånad över att Madicken är inspelad i Söderköping, jag är mer förvånad att det inte var här Astrid levde och verkade och fick inspirationen till varenda idyll som finns beskrivet i hennes böcker.

En plats väl värd ett besök.

Hitta hit: För att hitta till Drothemskvarteren i Söderköping kan du ta sikte på Drothems kyrka som du hittar här. (Karta från Google Maps)

2 Comments

Leave a Reply