Meny
Förträffliga Östergötland / Resor / Svenska resmål / Östergötland

Östgötadagarna – tre roadtripstips

Det finns två varianter av Östgötadagarna, en vårupplaga och en höstupplaga. Östgötadagarna vår är betydligt nyare och har i skrivande stund (2023) bara gått av stapeln två gånger. Den första av dem under namnet Östergötland spirar. Östgötadagarna höst har funnits sedan 2001. Evenemangen är till för att marknadsföra hela Östergötland och för att främja och uppmärksamma det lokalproducerade. En fantastisk möjlighet för oss att ta del av mängder med härliga platser som vi kanske inte annars hittat till. Vi sår och vi skördar. Allt som sås och spirar under Vårens Östgötadagar som infaller första helgen i maj skördas sen under Höstens Östgötadagar som infaller första helgen i september. Och så är cirkeln sluten. Här hittar du tips på tre härliga roadtrips att göra nästa gång du besöker Östgötadagarna. (Jag försöker hålla inlägget uppdaterat men det kan vara så att aktörerna inte är aktuella vid alla tillfällen.)

Kartor i googlemaps till alla platser hittar du längst ner under varje roadtrip.

Östgötadagarna – roadtriptips nummer 1

Den första roadtripen tar oss söderut i landskapet och mot Kindabygden. Kanske är det inte möjligt att hinna med exakt alla stopp, då kan du ta och ge och välja dina favoriter.

Wiréns ekologiska produkter

Alldeles intill väg 23 mellan Rimforsa och Kisa hittar vi Wiréns Jord och skog eller Torp Rusthåll och det blir första stopp. Vi besöker gården och hälsar på kossorna innan vi spanar in den mysiga gårdsbutiken. Matchar vi in tiden till lunch serveras det stenugnsbakad pizza. Här kan du även boka in personalgruppen på företaget för att laga pizza på egen hand, kanske på kickoffen?

Kindakonst hos Bertil Jansson

Nästa stopp blir mitt i Kisa hos Bertil Jansson i hans ateljé. Har du tur får du också en pratstund med konstnären själv och historien bakom flera av de konstverk som finns i ateljén.

Karolina Germundssons studio

Strax utanför Kisa hittar vi Karolina Germundssons studio med unik fotokonst i vacker och naturnära miljö. När inte studion är öppen visar Karolina ofta upp konst på platser i närheten av Kisa. Titta in på hemsidan för aktuella platser.

Affären i Svalsjö och Pers mekaniska kabinett

I den lilla byn Svalsjö mellan Kisa och Malexander ligger den gamla lanthandeln byggd 1895. I stort sett är den i originalskick med några moderniteter från 40-50-tal. Här hittar vi i den fd lagerlokalen Pers mekaniska kabinett. En mängd träföremål som rör sig och spelar upp små scener när man vevar på dem. Inspirationen sägs komma från bland annat gubben Pettson. I affären visas frugan Annas underfundiga konst och böcker. Botanisera och ta en fika på en alldeles unik plats.

Malexander

Vi åker vidare mot Malexander. Här mitt i byn hittar vi Makarna Svärds verksamheter. Och med verksamheter menar jag flera olika utflyktsmål. Vid Qstarmacken hittar vi Axet – byns lilla lanthandel. Ta en bit mat på restaurangen, lite fyndigt döpt till Svärdshuset. Efteråt kan du ta en fika eller kanske till och med sova över på Sveas hotell & café mitt i byn.

Eksjöhults småbruk

Nästa stopp blir Eksjöhults småbruk i Ulrika. Här hittar vi öppen trädgård och gårdsbutik. På våren kanske det är läge att passa på att köpa lite plantor.

Ingvastebo såg & kvarn

Finns det tillgång på vatten kan du ha turen att kvarnen och sågen visas i drift och du kan också ta en titt i smedjan. Det finns också en vandringsled runt dammen där man kan titta in i skomakartorpet och vävstugan.

Ölsbo gårdsbryggeri

På Ölsbo gårdsbryggeri kan du provsmaka riktigt närproducerad öl eller ta en fika om det är mer din melodi. Här kan du också boka in dig året om på ölprovning med kompisgänget.

Skeda loge

Sista stopp blir Skeda loge. Här hittar du snickerier, hantverk, foto- och konstutställning och loppis.

Karta – hitta hit

Hitta hit: Här hittar du en färdig karta med alla tipsen markerade i Google maps.

Kanske blir du också nyfiken på: 50 tips på upplevelser i Östergötland

Östgötadagarna roadtriptips 2

Roadtrip nummer två är kanske lite mer av en vårens roadtrip då flera av stoppen är handelsträdgårdar som har sin absolut höjdpunkt just i maj under vårens östgötadagar.

Lilla Pralinen

Men vi börjar med ett stopp på Lilla Pralinen, se till att ha kylväska med dig vid soligt väder för här handlar vid godsaker både till det egna förrådet och kanske till en härlig gå-bort-present

Djurshäll trädgård

Nu ställer vi in GPS:en på Mogata strax utanför Söderköping och Djurshäll trädgård. Här botaniserar vi bland perenner och bärbuskar av både vanliga och lite mer ovanliga slag. Vid mitt besök blev jag mycket nyfiken på Minikiwi.

Thorstorps gård

Nästa stopp blir Thorstorps gård. Här hittar vi butik, café och ibland afternoon tea. Här finns också övernattningsmöjlighet i Bed & Breakfast i den fina 1800-talsstugan.

Jolla Chokladmakarna

Bara en liten bit bort, på andra sidan Göta Kanal som passerar här finns Jolla Chokladmakarna. Förutom just choklad finns här hemgjord glass och kanske den allra mysigaste platsen att avnjuta det eller något annat du inhandlar här.

Alsätters handelsträdgård

Nästa stopp blir Alsätters handelsträdgård som ligger en bit utanför Söderköping. Här hittar du allt du tänkas kan för din trädgård i en naturskön miljö.

Torsjö loge

Dagens sista stopp blir Torsjö loge – här hittar vi både heminredning och plantor men också ett litet caféutbud som avnjuts med utsikt över Östgötaslätten.

Karta – hitta hit

Hitta hit: Här hittar du en färdig karta med alla tipsen markerade i Google maps.

Östgötadagarna roadtriptips 3

Dags för roadtriptips nummer tre. Och vi återvänder till en annan del av Göta kanal och en av slussarna.

Brådtom sluss

Vi startar vid en av kanalens slussar nämligen Brådtom sluss. Här hittar vi café med enklare mat och fika men också övernattningsmöjligheter både i stuga och med ställplatser. Visste du förresten att Brådtom sluss inte hette det från början – läs mer om den historien här.

Cocosbollsfabriken

Vi tar oss vidare till Skärblacka och Cocosbollsfabriken som tillverkar och säljer cocosbollar som du aldrig har sett cocosbollar förr. Här kan du även inhandla det omåttligt populära och lite annorlunda godiset Norrköpingsfläsk.

Ullspinneriet i Brink

Vi tar vägen norr om Roxen och stannar till på Ullspinneriet i Brink. Här på gården görs det garn av gårdens får och alpackor och du kan köpa med dig ett nystan från ditt favoritdjur hem.

Tuna Kungsgård

Dagens sista stopp blir Tuna Kungsgård strax söder om Roxen. Här hittar vi gårdsbutik med varor från gårdens får men också annat lokalproducerat. Vid evenemang som Östgötadagarna brukar det också vara möjligt att titta in i Kungsgården som har anor från medeltiden och bland annat varit kungsgård till Gustav Vasa.

Karta – hitta hit

Hitta hit: Här hittar du en färdig karta med alla tipsen markerade i Google maps.

Östgötadagarna

Håll dig uppdaterad på det senaste kring Östgötadagarna på hemsidan här. Aktörerna här ovan kan delta i både höst och våreventet eller bara i den ena. Kika därför på aktuellt event för att se vilka som är med när du gör din roadtrip.

2 Comments

Leave a Reply