Meny
Förträffliga Östergötland / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Bergs slussar – när du vill uppleva hela Göta kanal på en och samma plats

Göta kanal. Detta fenomen som till och med blivit film. En av Sveriges största turistattraktioner. Föremål för både njutning och kanske det som resulterar i en eller annan skilsmässa när man klarat av alla de 58 slussarna. Vill du uppleva det mesta (och det bästa om du frågar mig) av Göta kanal ska du bege dig till Östergötland. Strax utanför Linköping ligger Bergs slussar. Och här finns allt du kan önska av din Göta kanal-upplevelse.

Många vill uppleva Göta kanal. Man vill cykla eller vandra längs med kanalen. Se slussning. Ta en fika med utsikt över kanalen och njuta av denna den svenskaste av turistattraktioner. Men var ska man åka för att få allt det där. Det finns såklart många platser längs med kanalen och dess 58 slussar.

Slusstrappan Carl Johan i Berg
Det kan bli lite båtar

Göta kanal – Från Mem till Sjötorp

Kanalen är 19 mil lång och sträcker sig från östkusten och Mem till Sjötorp vid Vänern. Av de 19 milen är 8,7 grävd kanal. Arbetet med att bygga Göta kanal startade 1810 och blev klart 1832.

Varje sluss har såklart sin egen charm. Tidigare i år besökte vi Göta kanals första sluss vid Mem. Det är här man startar om man kommer österifrån. Det var här Carl XIV Johan med pompa och ståt invigde kanalen en septemberdag 1832. Och visst är det en lite härlig känsla att stå där vid kanalens första sluss.

Ljungs slott – förbi denna lilla pärla passerar Göta kanal

Göta kanal går förbi utanför Ljungs slott utanför Linköping men även förbi Söderköping och Smultronstället. Det finns så många ställen där du kan uppleva Göta kanal men jag har en solklar favorit.

Läs mer: Om vårt besök vid slussen i Mem

Bergs slussar – allt och lite till av Göta kanal

Bergs slussar ligger strax utanför Linköping i den lilla orten med samma namn, Berg, och hit väljer många att komma för att uppleva Göta kanal. Och jag förstår varför. Av kanalens totalt 58 slussar hittar du hela 11 stycken här. Nästan en femtedel av alla slussar alltså.

De första slussarna från sjön Roxen kallas Carl Johan-trappan. Det är sju sammankopplade slussar som höjer, eller för den delen sänker, båtarna totalt 18,8 meter. En bit längre upp ligger de båda dubbelslussarna Oscars sluss och Bergs sluss.

Vy över Carl Johans slusstrappa

Det är ett skådespel utan dess like att se slussningarna i alla slussarna. Men också fantastiskt vackert med den höga slusstrappan.

En glasskreation, minigolf och slussportar vid Göta kanal

Medan du väntar eller kanske när du känner dig klar med att kika på slussningen finns det flera aktiviteter att sysselsätta sig med här i Berg. Varför inte ta en minigolfrunda på äventyrsgolfbanan? Eller en bit mat på Kanalkrogen Delimo. Men ät inte för mycket. Spara lite plats för en glass. Här finns glasskreationer av sällan skådat slag.

Läs mer: Om minigolf vid Berg

Strax intill minigolfbanan finns också en slussportsutställning. Det är mäktiga skapelser när man ser dem uppställda på land.

Ta ett bad där filmen spelades in

Är du sugen på ett dopp går det alldeles utmärkt. Längst ner i slusstrappan hittar du en populär badplats i sjön Roxen.

Och om du sitter och tänker att platsen känns bekant så är det helt rätt. Det var här i Berg som flera av scenerna i både Göta kanal 1 och 2 spelades in.

Cloetta och akvedukter

Har du tid är det oerhört vackert att promenera eller cykla utmed kanalen. En bit bort hittar du samhället Ljungsbro. Och här kan du fynda godis i Cloettas fabriksbutik.

I Ljungsbro hittar du även en av två akvedukter längsmed kanalen. Här går alltså kanalen över vägen. Den andra akvedukten hittar du bara en bit längre bort i Borensberg.

I Borensberg hittar du också en av två slussar som fortfarande inte är automatiserade utan drivs med handkraft.

Glamping vid Göta kanal i Berg

Vill du testa på den hetaste trenden inom övernattning, glamping? Då kan du göra det i Berg. GoGlamping Swedens tipitält är belägna vid Oscars sluss med magiska vyer över kanalen och Östgötaslätten. Läs mer och boka här.

Läs också: Glamping i Östergötland – tipsen från glashus till lyxglamping

Det mesta av Göta kanal vid Bergs slussar

Kort sagt. Vill du uppleva Göta kanal men bara har möjlighet att bege dig till en plats så rekommenderar jag verkligen Bergs slussar. Här kan du med gott samvete besöka en sluss och säga att du har upplevt lite av allt och det mesta kring Göta kanal.

Och skulle du inte få nog – då kan du ta dig en liten bit till Borensberg och även få se slott och akvedukter samt en handdriven sluss.


Detta är ett inlägg i serien Förträffliga Östergötland. En inläggsserie som är en hyllning till mitt nuvarande hemlandskap och allt fantastiskt som finns att se och göra här. Här kan du bland annat läsa om En lördag på Östgötaslätten  och besök på några av våra slott som LjungLöfstad och Husby Säteri.


6 Comments

Leave a Reply