Meny

Går det att vandra vid Tåkern? Självklart. Det finns till och med flera olika möjligheter till det. Men idag får du i bild och text följa med på en vandring i spängernas rike vid Naturum Tåkern. De övriga platserna nämner jag i slutet. Och vad det lider hoppas jag kunna berätta lite mer om mina egna erfarenheter även därifrån.

Tåkern räknas som en av Nordeuropas främsta fågelsjöar. Totalt har den en yta på 44 kvadratkilometer och är 1,9 meter djup där den ligger strax intill Omberg i Östergötland. Vandringen här vid Naturum Tåkern ska inte jämföras med exempelvis den på Omberg. Detta är en annan typ av vandring.

Naturum Tåkern

Det är en solig söndag i februari när vi tar oss till Naturum Tåkern för att utforska vandringsmöjligheterna. Vi har varit här förr. Då stod det augusti i kalendern och vi hade med oss barnen och fokuserade mer på alla de fantastiska aktiviteter som finns för både stora och små. Naturum Tåkern är fullt av upptäcktsmöjligheter, strax intill ligger Prinsessan Estelles sagostig och numera finns det också en stor och fin naturlekpark precis vid parkeringen och entrén till Naturum Tåkern. Mer om vårt tidigare besök kan du läsa här.

Vandra vid Naturum Tåkern

Men idag är vi här för att vandra och vi ska göra det här vid Naturum Tåkern. Vandringsstigen är på dryga fyra kilometer och startar precis intill Naturum strax under det stora fågeltornet. Härifrån utgår de olika varianter av vandringar som Naturum Tåkern erbjuder. En tillgänglighetsanpassad strandpromenad. En led till Svanshals och så vandringsleden på spängerna ut i Tåkern.

Vill du läsa mer om vandring i Östergötland? Här hittar du massor av tips och inspiration.

Vandra på spänger i vassen

Jag kan erkänna att jag kände mig lite skeptisk till att vandra fyra kilometer på spänger. Men just här passar det alldeles utmärkt. Längs med leden finns det stolpar med högtalare du kan veva igång för att få veta mer om både fågellivet och intilliggande sevärdheter. Ibland kan du göra en avstickare in på andra små leder såsom vassleden och naturligtvis finns det flera fågeltorn på vägen som du både kan spana på fåglar i och inta medhavd matsäck.

Leden är väl skyltad och du kan välja att gå med eller motsols innan du till slut vänder tillbaka in mot Naturum igen. Nästa besök här får kanske bli när även fåglarna hittat hit. I februari var det fortfarande lugnt på den fronten och vi hade leden nästintill för oss själva.

Flera besöksområden vid Tåkern

Tåkern är ett naturreservat och mellan 1/4 och 30/6 varje år får du inte vistas i de delar av Tåkerns naturreservat som inte är besöksområde. Det är lätt att misstolka och tro att man inte får vara där alls. Så är inte fallet. Besöksområdena och vandringslederna där är alltid öppna. Övriga delar av naturreservatet får man inte vistas i med hänsyn till fåglarna häckningsperiod och den mest störningskänsliga tiden. Det står tydliga skyltar så du vet var du inte får vistas.

Det finns fyra besöksområden i Tåkerns naturreservat. Det besöksområde som är störst och där Naturum Tåkern ligger är Glänås. Det ligger på den södra sidan av Tåkern. Utöver det finns även Väversunda besöksområde i väster (här ligger också den sötaste lilla rosa (!) kryka), Svälinge besöksområde i norr och Hovs besöksområde i öster. Dessa återstår fortfarande för mig att uppleva. Har du besökt något av dem? Berätta gärna i en kommentar.

Hitta till Tåkern

Vill du åka till Tåkern rekommenderar jag att du tar sikte på Naturum Tåkern och Glänås besöksområde. Besök gärna Naturum Tåkerns splirrans nya hemsida för mer information. Annars öppnar du denna kartlänken i google maps och kör. Jag önskar dig en supermysig utflykt.

3 Comments

Leave a Reply