Meny
Förträffliga Östergötland / Resor / Svenska resmål / Vandring / Vandringsleder i Östergötland / Östergötland

Bysjön runt – en rundslinga av Östgötlaleden i Åtvidaberg

Mitt i Åtvidaberg i härliga omgivningar och med Sveriges enda Baroni som upplevelse längs vägen kan du vandra en rundslinga av Östgötaleden – Bysjön runt sju kilometer.

Åtvidabergs kommun har cirka 250 sjöar. En av dem hittar du mitt i centralorten Åtvidaberg. Den heter Bysjön och runt den går en rundslinga av Östgötaleden. Jag startar min vandring vid Villa Baro då vandringen är en del av ett vandringspaket jag testar på för mitt uppdrag på Visit Östergötland. Jag får nog anledning att återkomma till just Villa Baro i ett helt eget inlägg vad det lider. Men för er som hört talas om Trädgårdshotellet i Åtvidaberg så är det numera Villa Baro.

Bysjön runt – en del av Östgötaleden

Bysjön runt Östgötaleden

Uppmärkningen för Östgötaleden har på många platser fått en uppfräschning och här ser vi tydliga exempel på det. Väl utmärkt med den fina loggon med Östergötlands landskapsform som inramning. Jag går motsols och en bit in på leden får jag välja om jag ska fortsätta mot Mormorsgruvan eller svänga av in emot Adelsnäs ägor och runda sjön. Och jag gör såklart det senare.

Leden går genom hagar men denna dag i mars har djuren ännu inte kommit ut på bete. På en höjd med utsikt över sjön och Åtvidaberg på andra sidan den intar jag min lunchmatsäck. Jag hinner till och med delta i ett videmöte jag inte kunnat boka av på jobbet.

De övriga deltagarnas backdrop är Norrköpings hemmaarena, vinterlandskap i fjällen och Ästad vingård. Min egen är på riktigt och väcker uppståndelse när jag avslöjar det. Det är distansarbete när det är som allra bäst om du frågar mig.

Genom slottsparken på Adelsnäs slott

En stund senare när mötet är klart och matsäcken uppäten vandrar jag in på Adelsnäs slotts ägor. Slottet, eller egentligen säteriet är privatägt men parken är öppen att strosa i för allmänheten. Under våren fylls parken med ett av hav av påskliljor men de har inte hunnit titta upp ännu när jag gör min vandring.

Adelsnäs är Sveriges enda Baroni och byggnaden för närmast tankarna till en svensk version av Downtown Abbey. På ägorna och längs med leden vi nu vandrar ligger också ett tempel som tillhör Adelsnäs och även en solkanon som avfyras varje dag under sommarhalvåret.

Läs mer: Vandringsleder i Östergötland – 20 tips på leder och naturreservat

Längs med vägarna med en avstickare till kyrkorna

Efter att vi passerat Adelsnäs går leden längs med vägar och på stigar in emot Åtvidabergs centralare delar. Vi passerar badplatsen och har du tid kan jag rekommendera att ta en avstickare till de båda kyrkorna som finns i Åtvidaberg. För trots att orten inte är så stor så finns det två relativt stora kyrkor här. Men det hade kunnat vara bara en.

Den gamla kyrkan är troligen uppförd strax innan 1500 i senromansk stil. År 1885 beslutade församlingen att det räckte med en kyrka. Den nya kyrkan var då uppförd och man beslutade att den gamla skulle jämnas med marken. Men i sista stund ändrades beslutet så att kor och väggar fick stå kvar.

Och vilken tur för detta är en av de vackraste kyrkor jag sett. Genom donationer av flera av industriägarna i Åtvidaberg kan man 1957 återinviga kyrkan. Kalkmålningarna i valvet som aldrig varit överkalkade är från runt 1620.

Sju omväxlande kilometer Bysjön runt

Det är sju omväxlande kilometer Bysjön runt. Här får du njuta av mängder av både kultur och natur i sin bästa form. Och har du möjlighet kan jag varmt rekommendera att du intar lunch på Villa Baro om tiden passar under vandringen eller som avslutning.

Vill du läsa mer om Bysjön runt finns mer fakta om andra startplatser, parkering och liknande här på Naturkartan.

3 Comments

Leave a Reply