Meny
Reseinspiration / Resor / Svenska resmål / Östergötland

50 nya tips på upplevelser i Östergötland

Det är snart två år sedan jag skrev artikeln 50 tips på upplevelser i Östergötland och wow vilket gensvar jag fått på det. Förhoppningsvis har många hittat nya platser att besöka i vårt vackra landskap. Och nu är det dags för ytterligare ett likadant men med 50 nya tips på upplevelser i Östergötland. Allt ifrån loppisar till hotell, café och unika boenden. Håll till godo. Och hittar du något du gillar, berätta gärna i en kommentar.

Hitta lättare i inlägget

1. Besök Östergötlands museum – årets museum 2023

Låt oss börja med ett besök på Östergötlands museum som inte är vilket museum som helst utan det som i stenhård konkurrens med bland annat Livrustkammaren utsågs till Årets museum 2023. Här hittar du något för alla, från liten till stor. Från den nyligen invigda utställningen (feb 2024) Carry Me som handlar om väskans 100-åriga historia, till Viljans värld för de lite yngre och utställningen Vägen hit som bland annat innehåller Bergsgraven som numera är känd från Historien om Sverige på SVT.

Här ligger Östergötlands museum

2. Titta in till Stefan på Hagdahls smide

Hagdahls smide Linköping

En liten bit utanför Linköping, på väg mot Bergs slussar och Vreta kloster hittar du Hagdahls smide. Titta in i gårdsbutiken och shoppa vackra smidessaker, ofta med östgötsk anknytning. Eller boka in dig på en smideskurs i Stefans smedja.

Här ligger Hagdahls smide.

3. En sann midsommardröm på Valö

Valö Café & Festplats är en klassisk festplats en bit söderut i Östergötland. Här hittar du café och servering och speciellt kända är de för räkmackan som många gärna återkommer för. Under sommarsäsongen som sträcker sig från Kristi Himmelsfärd ända in i september anordnas även dans, konserter och hantverksmarknader. Mer svensk sommar än såhär blir det inte.

Här ligger Valö Café

4. Reijmyre glasbruk – ett av Sveriges äldsta

I norra Östergötland i det skogbeklädda landskapet som inte är lika förknippat med Östergötland som slätten ligger den lilla orten Rejmyre och där hittar vi Reijmyre glasbruk grundat 1810. Ett av Sveriges äldsta glasbruk som ännu är i drift.

Bruket är internationellt känt för genuint hantverk och stilfull design både i klar kristall och färgat glas. Glaset kännetecknas främst av karaktäristisk design, kombinerat med form och funktion i färg och då vanligtvis rött, grönt och blått. Här tillverkas allt för hand och här får man också chans att se glasblåsning live. Ett hantverk man inte förstår hur svårt det är förrän man själv har försökt. Och även det kan man boka in sig för att testa här.

Bruket som alltså är ett av de allra äldsta som fortfarande är i bruk har varit i drift med några kortare avbrott i drygt 200 år. Och precis 200 år efter grundandet, nämligen 2010 sågs Reijmyre glasbruk på de lite större scenerna igen. Då valde Kronprinsessan Victoria och Daniel glas från Reijmyre för den officiella bröllopsservisen när de gifte sig.

Här ligger Reijmyre glasbruk

5. Stafsäters Gårdsglass – inte bara glass

Det må vara glass som är grunden på Stafsäters strax söder om Linköping men här hittar du även en mysig liten gårdsbutik med inredning och annat smått och gott och är du sugen på något matigare kan jag varmt rekommendera deras våfflor. En våffla med hjortronsylt och brynt smör-glass en mulen höstdag är liga galet gott som en kula sorbet en varm sommardag. Kanske efter en härlig vandring i Eklandskapet på Östgötaleden som du kan gå på alldeles i närheten.

Spana in fler bilder och tankar från ett av mina besök på Stafsäters gårdsglass här.

Här ligger Stafsäters gårdsglass

6. I lugnet på Torsjö loge

Det kräver lite ansträngning för att ta sig till Torsjö loge och det är det värt. Här landar du på landet på riktigt och i samma sekund du kliver ur bilen sänker sig axlarna. Stanna en stund, ta en fika, botanisera bland växter eller i gårdsbutiken. Bara va. Känn dig som hemma. Det gör jag.

Här ligger Torsjö loge.

7. Rodga säteri – med en av Sveriges bästa mackor

Det är lite som taget ur en saga den vackra herrgården i den Östgötska bergslagen som går under benämningen Rodga säteri. Rodga är omnämnt redan på medeltiden och än idag är det fullt av liv här. Café Rodga Säteri är öppet sommartid och serverar egengjord glass, mat i olika former, bullar m.m. Och så hittar vi här den macka som tog guld i Mack-SM 2022, ”Guld på rågbröd”.

Här ligger Rodga säteri.

8. Urnatur – ett unikt boende i Östergötland

Unika boenden vet ni att det ligger mig varmt om hjärtat och här har vi ett riktigt unikt boende som jag faktiskt inte har besökt ännu. Här bor man i fina handtimrade stugor och trädhus – mitt i skogen – utan el. Närmare naturen än så är svårt att komma. Ett unikt boende när det är som bäst. Men i övrigt svårt att bara beskriva i ord.

Här ligger Urnatur.

9. Besök Rökstenens lillasyster Högbystenen

Rökstenen har du säkert hört talas om men Högbystenen är en lite mindre känd men fortfarande imponerande runsten som efter just Rökstenen anses vara Östergötlands både mäktigaste och märkligaste. Var den stått ursprungligen vet man inte men när Högby medeltida kyrka byggdes blev den inmurad i den.

Den är daterad till ca 1010-1050 och storleken är imponerande 3,45 meter i höjd och 65 cm i bredd. Och det är baksidan av stenen som gör den så speciell. Där har nämligen runristaren Torkel skrivit en vers på Fornyrdislag, ett fornnordiskt versmått som är väldigt unikt.

Här ligger Högbystenen

10. Botanisera på Billbäcks plantskola

Jag älskar att ha fel och det hade jag när jag första gången besökt Billbäcks plantskola utanför Norrköping. Det var på ett av mina uppdrag för Östgötadagarna och jag ska erkänna att dessa icke-gröna fingrar inte kände sig alls hemma på en plantskola. Men Billbäcks är något annat. En oas som även den icke-trädgårdsintresserade finner sig hemma i. Min första tanke var – är jag på ett spa eller på en plantskola.

Allt är uppbyggt med små stigar. Här finns café och butik. Väl värt ett besök.

Här ligger Billbäcks plantskola

11. Brandkårsmuseet i Simonstorp

Strax norr om Norrköping hittar vi ett brandkårsmuseum och det är sannerligen ett stycke historia med miljöer uppbyggda från olika årtionden sedan brandkårens första dagar. Riktiga brandbilar får ta plats inne i museet och du behöver inte vara så gammal för att få dig en rejäl nostalgitripp. Man inser också hur mycket våra blåljusbilar har förändrats bara sedan jag var liten någon gång på 80-talet. Lika roligt för stora som små.

Här ligger Brandkårsmuseet i Simonstorp.

12. Övernatta hos nunnorna i Birgittasystrarnas gästhem i Vadstena

Om det är något Vadstena och hela Östergötland för den delen är förknippat med så är det en av våra absolut mesta svenska kändisar, Den Heliga Birgitta. Hon själv har inte huserat här sedan 1300-talet men det är mycket som fortfarande minner om henne. Självklart hennes klosterkyrka och kloster i Vadstena men kanske ännu mer den nunneorden hon grundade.

Och en liten del av den finns fortfarande kvar med ett aktivt kloster i Vadstena. Det ligger strax intill och med makalös utsikt över Klosterkyrkan och klostret som numera är hotell och museum. Och här kan du övernatta i systrarnas gästhem och även delta i vissa av deras mässor. Sannerligen ett unikt boende.

Här ligger Birgittasystrarnas Gästhem

13. Kulinariska upplevelser på Restaurang Jord i Linköping

Sedan 2023 finns Östergötland på den Michelinska stjärnhimlen i form av en grön stjärna på Restaurang Jord i Linköping. Jord har också vunnit årets Viltkrog tre år i rad 2020, 2021 och 2022. Jag, som väl ska tilläggas inte är någon köttälskare, testade Jord för första gången nu i början av 2024 och kan varmt rekommendera ett besök. Menyn varierar med årstiderna.

Passa gärna på att testa en annan av Östergötlands stoltheter när du är här. Här kan du nämligen beställa Särtshöga vingårds bubbel på glas.

Här ligger Restaurang Jord.

14. Från runstensväg till Riksetta vid Sjögestad motell

Alldeles intill gamla riksettan vid Sjögestad Motell gömmer sig en spektakulär fornminneslämning som också vittnar om att det även innan riksettan varit en viktig farled just här. Bakom Sjögestad Motell hittar du ett järnåldersgravfält med stensättningar, resta stenar och en domarring. Här finns en runsten från 1000-talet intill en gammal hålväg.

På andra sidan den gamla riksettan hittar du en djup hålväg från en uråldrig landsväg som troligen också utgjort en del av den medeltida Eriksgatan. Här finns tre runstenar bevarade omgivna av ett gravfält från förromersk järnålder där några av gravarna daterats till kring år Runstenarna är placerade intill den gamla vägen och det visuella intrycket gör namnet runstensväg rättvisa.

Vägen omnämns redan på 1600-talet som den Gambla landsvägen och är sannolikt från järnåldern. I närheten här har det också funnits en galbacke. Det är ingen överdrift att säga att denna plats haft en stor betydelse under många århundraden och bär på en kontinuitet i det östgötska landskapet.

Från nutidshistorien kan vi plocka in just Sjögestad Motell och deras historia. Motellet var ett av Sveriges första och de första delarna byggdes 1954 intill Gamla Riksettan som då var en viktig färdväg under bilismens tidigare skede.

Historien upprepar sig som det så vackert heter.

Här ligger Runstensvägen i Sjögestad.

15. Åk längst ut i kustbandet till Häradskär

Häradskär är ön som ligger längst ut i i det östgötska havsbandet. När båten sakta glider ut och närmar sig öppet hav och vi ser fyren som är så karaktäristisk för ön är det inte svårt att känna historiens vingslag.

Häradskär är ett gammalt fiskeläge och lotshamn som tillhör Gryts skärgård utanför Valdemarsvik. Mest känd är ön för den 29 meter höga och rödmålade fyr som uppfördes 1863 under ledning av Gustaf von Heidenstam. Jajamen, pappa till en annan von Heidenstam med anknytning till Östergötland – Verner.

Här kan du kan övernatta, bland annat i de gamla fyrvaktarbostäderna på ön. En lite rolig historia om dessa är att de på den tiden de begav sig beboddes av Fyrmästaren, fyrvaktaren och fyrvaktarbiträdet. In till stugorna finns två grindar, en på framsidan mot fyren och en på baksidan. Och det var bara Fyrmästaren som fick gå in genom den främre närmsta grinden. Fyrvaktaren och fyrkvaktarbiträdet fick vackert gå runt.

Bonusfakta: Visste du att fyren är byggd lite som en IKEA-möbel i delar. Den fraktades till Häradskär i delar och byggdes upp där. Men för att veta att allt funkade hade den redan byggts ihop en gång på Söder Mälarstrand i Stockholm där Münchenbryggeriet står nu.

Här ligger Häradsskär.

16. Åk på finloppis på Aspegårdens loppis

Åk på finloppis på Aspegårdens loppis. Det är en fröjd att stiga in här. Makalöst vackert ordnat ger det massor av inspiration. Ja det är nästan så det är synd att ta bort en av varorna om man blir sugen på att handla eftersom det är så fint arrangerat.

Kolla bara hur man lyckats få till Maria Montazami och Grindslanten i samma skyltning. Lyckas man med det är man ett proffs. Och visst passar det ihop? Aspegårdens loppis ligger i närheten av Tåkern och Omberg och är väl värt en utflykt. Håll koll på deras sociala medier för aktuella öppettider.

17. Fiestad farm

För en tid sedan fick jag ett tips av en bekant. Tipset gällde Fiestad Farm ett B&B där de båda B:na kan stå för både Bed & Breakfast och Bed & Box. Box som i box för hästar. Här på Fiestad har ägaren Alexandra varsamt och med känsla inrett kanske Östgötaslättens mysigaste boende oavsett om du kommer med eller utan häst. Detta står på min önskelista att besöka under 2024.

Här ligger Fiestad Farm.

18. Made by Emma på toppen av Sommen

Högst upp på en höjd med vidunderlig utsikt över Sommen ligger Made by Emma. Sommarkafé och gårdsbutik. Det är det gamla bostadshuset på Rödje Gård som gårdens nuvarande ägare har gjort om till café. Det charmiga timmerhuset är troligen byggt på 1600-talet och här inne är det lika mysigt med högsommarfika som att krypa in för en härlig höstfika.

Här ligger Made by Emma.

19. Ljungbyggningen i Medevi brunn

Det lilla rosa huset på Medevi brunnsområde stal min uppmärksamhet redan på färgen men skulle visa sig var mer än “bara” ett rosa hus. Det kallas Ljungbyggningen. Och precis som många av de andra husen är det flyttat hit. Originalplatsen ska ha varit intill Ljungs kyrka i Ljung utanför Linköping och på den tiden var detta hus huvudbyggnaden till Ljungs säteri – alltså föregångaren till det som idag är Ljungs slott och troligen byggt någon gång på 1640-talet.

Flera kända namn i den svenska historien har under olika kortare tid varit säteriets ägare – Hamilton, Horn, Wrede och Fleming – 1730 köptes det av familjen von Fersen. I slutet av 1700-talet lät dåvarande ägaren Axel von Fersen d ä uppföra en ny mangårdsbyggnad invid Motala ström, det slott som idag är Ljungs slott. När den nya huvudbyggnaden hade tagits i bruk i slutet av 1780-talet flyttades den äldre mangårdsbyggnaden till Medevi brunn och där användes den som sommarbostad av familjen.

Och inte bara det. För förutom att det är ett rosa hus och alltså lite av ett tidigare slott sägs det också att huset idag inhyser mer än bara mänsklig energi. Och visst kan man övernatta här. Kanske är det nästa plats för mig och min vän Linda att övernatta på?

Här ligger Ljungbyggningen och Medevi Brunn.

20. Avnjut magiska crêpes på Ammos crêperi i Linköping

Om jag säger crêpes tänker du troligen Frankrike. Och det är lite som att vara i en sydeuropeisk värld när du kliver i n i den pyttelilla lokalen alldeles intill Linköpings mest hajpade glasshak Bosses. Några få stolar och bord intill bardisken, fler finns en trappa ner, ett sorl som inte är så vanligt på våra breddgrader och i fönstret görs crêpes på löpande band. Ammos är väl värt ett besök eller flera.

Läs gärna mer om ett av mina besök – det gör du bäst här.

Här ligger Ammos Crêperi.

21. Bo i Aurorahuts på Örnvikens glamping

Örnvikens glamping är sannerligen en av Östergötlands mest unika. Här finns stugor, ställplatser, glampingtält OCH Aurorahuts. De blir vanligare och vanligare nu men kanske mer vanliga norrut. Jag ska inte skriva det i sten men det känns som att glastaket och namnet Aurora kommer från någon typ av koppling till norrsken. Men det passar sig minst lika bra för utsikten över just Örnviken här en bit ut mot det östgötska kustbandet strax utanför Söderköping och inte långt från Valdemarsvik.

Översta bilden i detta inlägg är just från Örnvikens glamping och deras Aurora huts.

Här ligger Örnvikens Glamping.

22. Sveriges grövsta gran

Listans mest udda utflyktstips får nog i alla fall detta få pris för. Jag hittade den under en roadtrip runt sjön Sommen i Södra Östergötland och alldeles intill Emigrantmuseet som drivs av Andrew Petersonsällskapet i Asby. Museet var stängt men granen som det är skyltat till har ju alltid öppet och av den anledningen är det det tipset som kommer med här på listan även om jag tycker du ska ta en titt i museet om du har större tur än jag.

Asby-granen är den grövsta enkelstammiga granen i Sverige. Granen är av släktet Able. Asby-granen har imponerande en omkrets på cirka 490 centimeter. 

Här ligger Sveriges grövsta gran

23. Ät semmelcanelonis och andra italienska delikatesser på Camardas i Borensberg

Huruvida semmelcanneloni ens finns i Italien eller om det är enbart en försök att göra en lite mer udda semmelvariant är oklart. Att jag skulle kunna göra ett helt inlägga om allt mysigt som finns i Borensberg är solklart och det inlägget kommer nog alldeles säkert inom kort. Men till att börja med så tipsar jag om den lilla italienska butiken som ligger just i Borensberg. Camarada ligger mitt i smeten ett stenkast från Göta kanal och Motala Ström och hit vallfärdar inte bara Borensbergsborna utan en hel del tillresta. Både från Östergötland och från resten av Sverige.

Här ligger Camarda Delikatesser i Borensberg

24. Besök Swärdshuset och Sveas hotell & café i Malexander

I Malexander i södra Östergötland alldeles intill sjön Sommen hittar vi Makarna Swärd och deras mysiga besöksmål Swärdshuset och Sveas hotell & café. Så oavsett om du har vägarna förbi och vill stanna på en fika på Sveas eller en bit mat på Swärdshuset (älskar flirten i namnet till makarnas efternamn) eller om du precis som vi övernattar så kan du göra det hos makarna Swärd. Lugnet i den lilla byn när vi på kvällen vandrade de få meterna mellan Sveas och Swärdshuset för middag var sådär påtagligt som det bara kan vara en sommarkväll i början av augusti.

Här ligger Sveas hotell och café i Malexander

25. Bli hänförd på Pers Mekaniska Kabinett

Många hade försökt förklara för mig vad som försigår på Pers Mekaniska kabinett bara ett stenkast bort från ovan nämnda Malexander. Många har försökt förklara i text och ibland bild vad det är Per har skapat där vid vägskälet i Svalsjö. Jag tänker inte försöka. För det går inte. Och när du besöker Svalsjö, försök få Per själv att berätta om skapelserna om han har tid, då blir det som redan är riktigt bra ännu bättre.

Här ligger Pers Mekaniska Kabinett

26. Café på Skedet

För mig återstår fortfarande frågan varifrån ortsnamnet Skedet kommer, det är jag nyfiken på. Så vet du det är du varmt välkommen att höra av dig. Men tills dess kan jag varmt rekommendera att du stannar till här alldeles intill Omberg för en fika. Själv besökte jag Café på Skedet under Östgötadagarna. Förutom fika arrangeras det här pubkvällar och andra trevligheter.

Här ligger Kafé på Skedet

27. Överflöd i nostalgi på Kornettgården

På samma sätt som med Pers Mekaniska Kabinett ovan så är det många som har försökt förklara storheten i Kornettgården. Ett nostalgimuseum en bit utanför Linköping. Ändå blev jag helt hänförd när jag besökte platsen. Nostalgimuseum 2.0 hittar vi här. I rum efter rum väntar den ena nostalgitrippen efter den andra. Vad sägs om att en hel liten husvagn har fått flytta in i ett av rummen? Förbered dig på många åååååh, och nääää när du vandrar igenom Kornettgårdens fyllda rum.

Här ligger Kornettgården

28. Linköpings slott – Sveriges äldsta

Trots att jag är riktigt svag för slott glömmer jag ibland att Linköping ens har ett slott. Det är inte och ligger inte lika pampigt som exempelvis både Vadstena och Kalmar slott. Men det har något som ingen av de slotten har och det är att det faktiskt är Sveriges äldsta slott. I källarplanet som du bara kommer till om du går på guidad visning har man hittat de allra äldsta delarna som är från 1100-talet. I slottet hittar vi Slotts- och domkyrkomuséet och i en annan del av slottet är det fortfarande bostad för landshövdingen. Men andra delar av slottet är alltså öppet för guidade visningar och det kan blir riktigt spännande.

Läs mer om när jag själv var på guidad visning i slottet här.

Här ligger Linköpings slott

29. Klassisk fika på Kafé Kuriosa

Ett av Östergötlands mest unika café som också är omnämnt i White Guide hittar du mitt i centrala Norrköping. Ett par trappsteg ner kliver du in i ett riktigt klassiskt café. Här serveras bara hembakat och även om jag inte har testat det själv har jag hört många som varit lyriska över deras kakfat med sju (eller kanske fler) sorters kakor som går att inhandla. Ett hett fikatips när du är i Norrköping.

Här ligger Kafé Kuriosa

30. Adolfsnäs handelsträdgård

Strax utanför Vadstena ligger Adolfsnäst handelsträdgård som drivs av familjen Meijer. Närodlat på riktigt – här hittar du gurka, tomat, hallon, björnbär, blåbär och blommor. Och tittar du närmare på deras logga så ser du en humla. Anledningen till det? Jo deras växter pollineras av humlor, därför har de valt humlan som symbol för vår verksamhet. Förutom att handla med dig växter kan du också njuta av en glass, kaffe eller dricka när du besöker Adolfsnäs.

Här ligger Adolfsnäs handelsträdgård

31. Se upp på Skönfärgaregårdens våffelstuga

Våfflorna på Skönfärgaregårdens våffelstuga i Gamla Linköping är lika mycket konstverk som rasande goda men innan du hugger in så tycker jag du ska se upp. I taket alltså. För här på Skönfärgaregården finns takmålningar väl värda att beskåda. Ta dig tid att verkligen fånga alla detaljer och ändå kan jag lova dig att du hittar fler nästa gång du kommer tillbaka. Och det gör man. För dessa våfflorna är galet goda.

Här ligger Skönfärgaregårdens Våffelstuga

32. Bo unikt på Sörby Glamping alldeles intill Göta kanal

Jag undrar hur många som passerat med båt, till fots eller på cykel på eller intill Göta kanal strax utanför Brunneby och undrat vad det är för träspetsar som sticker upp ur det höga gräset. De ser lite roliga ut och jag kan besvara frågan. Det är bivacker som du kan övernatta i. Och det har jag gjort. Och inte bara det – jag kan verkligen rekommendera att testa det. Här på Sörby Glamping finns också möjligheten att övernatta i ”vanliga” glampingtält. För mer inspiration och infotmation – kika in här där jag skrivit mer från vår övernatting.

Här ligger Sörby Glamping

33. Plocka blåbärstry på Säbyvikens bär

Om du kan slita dig från den magiska utsikten över Vättern du har när du besöker Säbyvikens bär så kan du även begå självplock av blåbärstry. Ett bär som trots namnet inte har något som helst att göra med just blåbär. Bären är blå och ser ut som magnumblåbär men är alltså inte alls släkt med blåbäret.

Jag fick stifta närmare bekantskap med tjejerna bakom Säbyvikens bär och även blåbärstry när de vann Östgötabakverket på Östgötadagarna 2023 och hit kommer jag gärna tillbaka. Väl värt ett besökt.

Här ligger Säbyvikens bär

34. Underjordiskt med Sub Terra i Linköping

Stadsvandringen Sub Terra i Linköping och även Gamla Linköping vid speciella tillfällen, kan med födel upplevas den lite mörkare perioden på året och det är väl härligt att vi även har den typen av tips med i listan. För annars är ju mycket av det vi vill uppleva alltid mer fördelaktigt under de varmare och ljusare månaderna. Men här har vi en tvärt om grej.

Sub Terra tar dig bokstavligt och bildligt talat med på en resa i de underjordiska delarna av Linköping. Både till källarvalv du inte visste fanns men som funnits där så länge Linköping funnits, men också berättelser och händelser man helst genom åren velat gömma undan och inte minnas. Till din guidning har du mästerberättarna Maria Reutershagen och Thomas Malm.

35. Besök den svenska kemins faders bandomshem

Du har kanske hört talas om Berzelii park i Stockholm. Eller ”Berssan” som vi kallar det i Linköping, alltså Berzeliusskolan. Men visste du vad både parken och skolan är uppkallat efter. Jo, efter den svenska kemins fader, kemisten Jöns Jacob Berzelius. Och han är född just här i Östergötland. Alldeles intill Väversunda kyrka ligger ett gult hus och i det föddes kanske vår mest okända kändis den 20 augusti 1779.

Här ligger Väversunda och Berzelius födelseplats

36. Njut av havet i en av Östergötlands skärgårdar

Östergötlands skärgård är uppdelad i tre delar och den nordligaste av dem är Arkösund. Här kan du njuta av klippbad och skärgårdskänsla utan att behöva lämna fastlandet. Ta en glass i Sänkdalens glasskiosk, vandra ut på klipporna och se öppet vatten, checka in på Arkösunds hotell och avnjuta både mat och logi i toppklass. Arkösund är en av tre skärgårdspärlor i Östergötland.

37. Pausa intill Göta kanal hos Jolla Chokladmakarna

Sedan något år tillbaka hittar vi en riktig pärla vid Vänneberga bro över Göta kanal. Jolla Chokladmakarna stängde ner sin verksamhet i centrala Norrköping och flyttade ut hit till idyllen utanför Söderköping. Här kan du avnjuta choklad såklart men även deras hemgjorda glass sommartid. Eller varför inte något mer matigt. Slå dig ner i trädgården på sluttningen ner mot kanalen och spana på båtar – stora som små.

Här ligger Jolla Chokladmakarna

38. Besök orten med Östergötlands vackraste namn – Klockrike

Klockrike har utsetts till Östergötlands vackraste ortsnamn och 2022 kom det på fjärde plats i en liknande omröstning för hela Sverige.

Klingar namnet bekant? Det kan ha att göra med att det fått vara med i titeln till en av Harry Martinsons böcker Vägen till Klockrike. Den lilla orten som ligger i Motala kommun lite söder om Borensberg byggdes upp runt järnvägsstationen som invigdes 1897.

Namnet Klockrike sägs ha sitt ursprung i ”Klockarens ekeskog” som tros ha varit en hednisk kult- och offerplats öster om gamla kyrkogården. Där finns en offerkälla – Helge Björns holk. På den gamla kyrkogården, eller ödekyrkogården finns också ruinen efter den gamla kyrkan som byggdes på 1200-talet och revs 1825.

Missa inte heller att besök Rhododendrondalen när du är i Klockrike. Vill du promenera eller vandra runt Klockrike finns en stig utmärkt på Naturkartan som passerar alla platserna.

Här ligger Klockrike

39. Checka in på Hotell Vik i Borensberg

Alldeles intill Göta kanal och Motala Ström i Borensberg hittar vi Hotell Vik. I historiska lokaler har tjejerna bakom detta hotell, restaurang och café skapat en liten oas. Titta in på en fika eller lunch, eller kanske har du turen att tajma in en trubadurafton. Då rekommenderar jag att checka in och bo kvar i något av de elva rummen på detta småskaliga och personliga hotell.

Här ligger Hotell Vik

40. Hitta lugnet på Vårdnäs Stiftsgård

Alldeles intill en av alla de hundratals sjöar som finns söder om Linköping ligger Vårdnäs stiftsgård. Och här kan du checka in och checka ut och hitta lugnet. Här arrangeras lugna lördagar med yoga och frukost, här kan du övernatta i deras mysiga vindskydd och här kan du boka in dig på sjöbastun för ett magiskt bad och bastu.

Kan tipsa om att läsa om när min resebloggarkollega Annika på Resfredag gjorde en weekend längs med Kinda kanal där Vårdnäs var en av övernattningarna som blev en riktig favorit.

Här ligger Vårdnäs Stiftsgård

41. Testa lokal öl på Ölsbo gårdsbryggeri

Ölsbo gårdsbryggeri som ligger strax utanför Linköping är relativt nystartat. I vanliga fall kan man boka ölprovning här och under Östgötadagarna öppnas det upp för liten servering strax intill verksamhetens hjärta. Vill man handla med sig hem gick det också bra, men då är det ölen utan så mycket alkohol som gäller.

Förutom öl och ölprovning har dessa ölmakare hjärtat i humle, om historien bakom humle och dess läkande effekter. Och här på gården vill man också odla sin egen humle inom den närmaste framtiden.

Vill du besöka Ölsbo innan? Boka in en provning eller titta förbi och kika om ölboden är öppen. Som en äggbod – fast med öl då.

Här ligger Ölsbo Gårdsbryggeri

42. Kultur och historia på Borghamns strand

Längst i norr på Omberg ligger den lilla orten Borghamn och Borghamns strand. Borghamn Strand är ett byggnads- och kulturminnesmärkt område och Vadstenas enda industriella kulturminne. Området är även ett arbetslivsmuseum. Borghamns strand är idag boende i form av vandrarhem, hotell och stugor men också restaurang och café samt festlokal som är populär att boka inte minst för bröllop.

Byggnaderna står på ett igenfyllt kalkstensbrott från 1100-talet. Kalkstenen från Borghamn har byggt många viktiga byggnader i Sverige, bland annat Alvastra kloster, Vadstena slott, Karlsborgs fästning och Nationalmuseum samt sist och inte minst Sveriges största byggnadsverk Göta kanal.

Här ligger Borghamns Strand

43. Besök eller övernatta i Arknats vindskydd på och i närheten av Omberg

I augusti 2023 invigdes tre vindskydd i Östergötland byggda av arkitekturfestivalen Aknat. De finns i Svälinge vid norra Tåkern, vid Stora Klint på Omberg och vid Glänås i närheten Naturum Tåkern.

Både det vid Naturum Tåkern och det i Svälinge vid norra Tåkern är ganska lätta att ta sig till medan vindskyddet på Omberg är lite klurigare men också det vackraste om du frågar mig.

44. Njut av lugn, golf eller vandringspaket på Villa Baro i Åtvidaberg

Egentligen är det lite orättvist att bara skriva lugn, golf eller vandringspaket på Villa Baro för det finns faktiskt mycket annat att njuta av här. Till exempel Yoga ibland. Villa Baro ligger vackert ganska centralt intill Bysjön och på andra sidan den hittar du bland annat Adelsnäs herrgård eller faktiskt Sveriges enda Baroneri. Missa inte heller Solkanonen en bit ifrån Villa Baro.

Här ligger Villa Baro

45. Lokal gastronomi i historiska lokaler på Stångs magasin

Centralt i Linköping i historiska lokaler intill Stångån där det en gång var en viktig hamn. Småskaligt, närodlat och personligt är ledorden här. Och med den äran. Bli inte förvånad om ramslöken är plockad av restaurangchefens svärmor.

För en tid sedan skrev jag om flera av våra besök på Stångs – du hittar det här.

Här ligger Stångs Magasin

46. Besök Ellen Keys Strand på Omberg

Längst i söder på Omberg ligger Ellen Keys Strand. Huset som byggdes för att vara Ellen Keys hem och som i stort sett bevarats i ursprungligt skick för att vara ett personmuseum över henne. Ellen Key var författarinna, pedagog, kvinnosakskämpe och visionär. Hon ville, att efter hennes död skulle Strand bli ett vilohem för kroppsarbetande kvinnor. Där skulle de få vila upp sig några veckor under sommaren.

Sex månader efter hennes död aktiverar man stiftelsen “Strands vilohem för kroppsarbetande kvinnor” som uppfyllde just denna önskan. Sommarhemmet upphörde senare men fortfarande kan man ansöka om stipendium för att vistas här under en tid. Under sommarmånaderna är Ellen Keys Strand öppet för guidade visningar.

Här ligger Ellen Keys Strand

47. Boka Dahlboms mat eller titta in till Bar Kusinen

Bakom Dahlboms ligger Pia och Jonas Dahlbom. Låter namnet bekant. Jonas vann Årets kock 1996 och har sedan dessa varit med och skapat gastronomisk magi på flera olika platser som stjärnkock. Nu skapas magin i klassiska lokaler mitt i Linköping.

Välj mellan att boka bord på Dahlboms eller lite mer spontant slinka in på Bar Kusinen med lite mer avslappnad atmosfär intill. Samma meny – galet gott.

Här ligger Dahlboms mat & Bar Kusinen

48. Botanisera på Brunneby musteri

Brunneby musteri hittar du precis intill Göta kanal på vägen mellan Linköping och Motala och troligen har du sett etiketten med deras namn i en butik eller på en restaurang nära dig. Här görs marmelad, gelé, saft, cider och mycket mer och så har det varit i mer än 80 år.

Utöver musteri finns alltså gårdsbutik med både egna varor och lokala som icke så lokala delikatesser. I restaurangen kan du avnjuta lunch eller fika.

När du ändå är här passa också på att spana in den lilla gulliga Brunneby kyrka som ligger alldeles intill. Den är enligt säkra källor byggd av ingen mindre än Den Heliga Birgittas morfar.

Här ligger Brunneby musteri

49. Hantverksbageri på Östgötska hos Öhrberg Laveryds

Vad jag har förstått är det en gammal cykelaffär som är omgjord till ett bageri. Och som det är omgjort. Men det är inte bara interiören som känns välkomnande. Det är helheten. Från det allra första intrycket till bemötandet av personen bakom disken.

Det jag faller för först är egentligen en enda liten rad i deras bio på Instagram. Det handlar om deras öppettider och på söndagar är det: Tvärstängt. Jag fnissar hysteriskt av träffsäkerheten och inser att det är just den där känslan som ligger bakom det mesta i bageriet.

Disken är full av godsaker. Jag tittar trånande på Solbullarna. Men de ser inte ut som jag är vana vid.

– Vad är det i dem, frågar jag bagaren?
– Det är choklad, svarar han.
– Men det är det inte alltid va? säger jag
– Nej men jag fick feeling imorse. Så egentligen kanske det borde heta Solförmörkelsebulle idag då säger han.

Här går man på feeling med den äran. Förutom fika serverar de även pizza några dagar i veckan. Och bröd såklart. Alla dagar i veckan. Förutom på söndagar då. Då är det ju tvärstängt.

Här ligger Öhrberg Laveryd

50. Ditt bästa tips är mitt också.

Jag funderade länge på vad som skulle få den sista platsen på listan – men så kom jag på det. Det är ju såklart ditt bästa tips som får plats nummer 50 på listan. Och det vill jag gärna att du skriver i en kommentar här nedan. Vem vet, kanske blir alla de tipsen en ny lista på ytterligare 50 tips vad det lider?

5 Comments

 • […] Läs hela inlägget av Lite mera rosa här –> 50 nya tips på upplevelser i Östergötland […]

  Reply
 • […] Läs hela inlägget av Lite mera rosa här –> 50 nya tips på upplevelser i Östergötland […]

  Reply
 • Camilla
  1 april, 2024 at 09:32

  Tusen tusen tack!

  Reply
  • Cornelia
   4 april, 2024 at 06:27

   Tack själv för att du tittade in här och för att du skrev en liten kommentar. 🙂 //Cornelia

   Reply
 • Sissi Stahli
  2 april, 2024 at 10:26

  Tack för alla dessa tips!
  Hoppas att många även hittar till vår atelje, skulpturträdgård och fotogalleri på Kyrkängsvägen i Björsäter. En idyll i det gamla delen av Björsäter. Snart öppnar vi vår säsong med Åtvidabergs Konstrunda följd av Östgötadagarna, olika trädgårdsdagar och Torsdagsturen i Åtvidaberg och många helger.

  Reply

Leave a Reply