Meny
Förträffliga Östergötland / Resor / Sparesor / Svenska resmål / Östergötland

Spa i Östergötland – 10 tips på total avkoppling

Östergötland är fullt av härliga avkopplingsmöjligheter för dig som tycker att spa är det perfekta sättet att göra just det – koppla av alltså. Här nedan listar jag alla spa i Östergötland och i de fall jag själv besökt det så hittar du också en länk till det inlägg jag skrivit om min upplevelse.

Listan är inte på något sätt en rankningslista utan helt utan inbördes ordning. Och hur gör man då, jo man tar det helt enkelt i bokstavsordning tänker jag. Med spa har jag räknat en lite större spa-avdelning. En bubbelpool eller relax har inte fått räknas på min lista men har jag missat någon är jag inte sämre än att jag kan ändra mig och lägga till fler platser på listan. Då är du välkommen att höra av dig.

Himmelsby spa, Himmelsby

Himmelsby spa

Mitt ute i ingenstans, på landet en liten bit ifrån E4:n i Mantorpstrakten ligger spaet med det alldeles perfekta namnet. För att heta Himmelsby och vara ett spa är väl ändå en match made in heaven. Här på Himmelsby hittar du flera olika pooler, både varma och lite svalare. Bastu och saltstensrum. Lite mer anmärkningsvärt är väl också deras ganska nya konferensavdelning som har en kopia av Ovala rummet i Vita huset.

Vi besökte Himmelsby för dagspa och deras gårdslunch i juni 2020 och var mycket nöjda. Mer om vårt besök på Himmelsby kan du läsa här och vill du veta mer så hittar du Himmelsbys egen hemsida här.

Högby spa, Borensberg

Högby Spa och Konferens Östergötland

Högby spa ligger vackert med utsikt över östgötaslätten strax utanför Borensberg. Den lilla gården är familjeägd och har så varit länge. ”Med fokus på kvalité och gott bemötande” är deras ledord och det är inte bara ledord utan något som märks. Här kan du avnjuta turkisk hamam, iskall källa eller bubbelbad med utsökt utsikt.

Vi checkade in för kvällsro i maj 2021 och mer om vårt besök på Högby kan du om du önskar läsa här. Högbys egen hemsida hittar du här om du blir intresserad av att boka.

Klosterhotellet, Vadstena

Det senaste i raden av spa i Östergötland som jag själv bockat av att besöka är ett ställe som stått på önskelistan länge. Klosterhotellet i Vadstena. Nu står förvisso hela hotellet på önskelistan men nu blev det en öppning för kvällsspa en fredag i oktober och det tackar man inte nej till. Klosterhotellet är beläget i de gamla klosterbyggnaderna och bara ett kvarter bort ligger den fristående byggnad som rymmer spa-avdelningen. Här hittar du stor varm pool. Varma källor, flera bastumöjligheter och bubbelpool utomhus.

Min personliga favorit blev ändå inte vare sig en pool eller en bastu utan vilrummet som är utrustat med bekväma vilstolar och en brasa. I högtalarna musik inspirerad av klosterlivet. Här hade jag kunnat flytta in.

Mer om vårt besök för kvällsspa kommer inom kort. Till dess kan du besöka Klosterhotellets egen sida för mer info. Och om jag får ge ett tips så är det att passa på att besöka spaet denna delen på året. Då är det som absolut murrigast och mysigast.

Lamp hotell, Norrköping

På tal om att stå högt upp på önskelistan. Här kommer det spa i Östergötland som jag hittills inte besökt som står absolut högst upp på önskelistan att besöka. Har hört så rasande mycket gott om Lamp hotell i Norrköping men hittills inte haft möjlighet att boka in oss.

Hotellet ligger centralt i Norrköping i mysiga äldre byggnader. Nu återstår det att se hur lång tid det tar innan jag kan berätta mer om min egen upplevelse. Så länge kan du titta in på Lamp hotells egen hemsida här.

Quality hotell Ekoxen, Linköping

Ett av de mer klassiska spahotellen i Linköping. Quality hotell Ekoxen och deras spa har funnits så länge jag kan minnas och det kan ju i sig vara både bra och dåligt. Nu var det ett tag sedan jag besökte spaavdelningen men jag vet att hotellet fått sig en uppfräschning och jag har besökt spa-avdelningen för både ansiktsbehandling och massage och går alltid därifrån vid gott mod.

Klassiskt spa i Linköping som du kan läsa mer om på deras hemsida här.

Sandvik gård, Åby

Det spa som jag har haft och har absolut minst koll på är detta. Sandvik gård i Åby mellan Norrköping och Katrineholm.

Speciellt för Sandvik gård är att alla helger utom bara några enstaka är reserverade för kvinnor. Män är välkomna på veckodagarna men helgerna är bara kvinnornas.

Så hit får jag hitta en kompis att ta med om jag inte tar ledigt en vardag. För nog är jag sugen på att ta reda på mer om detta ganska anonyma ställe.

Sandvik gårds hemsida med mer info hittar du här.

Starby hotell, Vadstena

Ännu ett spahotell i Vadstena. Inte heller detta kan jag ännu berätta mer om ur egen synvinkel som badande besökare. Här har jag bara gjort ett kort besök hittills för att fotografera. Familjeägt och småskaligt men exklusivt och lyxigt. Och så sent som 2022 är spaet renoverat och utökat till 1100 kvadratmeter ren njutning som de själva uttrycker det. Kan inte riktigt vänta på att få testa Starby. Till dess får du läsa mer om dem på deras hemsida här.

Söderköpings brunn, Söderköping

Min erfarenhet av Söderköpings brunn är troligen inte rättvisande då mitt besök där skedde i november 2019 och ägarna har ägnat stora delar av tiden för pandemin till att renovera hotellet. Jag får helt enkelt åka dit och bilda mig en ny uppfattning. Men innan renoveringen var spa-avdelningen här ganska standard. Härliga stora fönster ut emot ån gjorde mycket för intrycket. Men det satte sig ändå inte så mycket att jag skrivit något om det här. Bilden är dock min egen men som sagt från före renoveringen.

Mer om Söderköpings brunn av idag hittar du på deras egen hemsida här.

The Box Hotel, Linköping

Ett av de nyare tillskotten på spahimlen i Östergötland men också det spa jag har besökt absolut flest gånger. Här har vi nämligen passat på att köra staycation både en och två gånger.

Spadelen av hotellet heter The Wellbox och har pooler både utomhus och inomhus men även isscrubmöjligheter och flera bastu.

Mer om ett av mina besök kan du läsa här. Och The Box egen hemsida återfinns här.

Vildmarkshotellet, Kolmården

Vildmarkshotellet

Vildmarkshotellet i Kolmården är verkligen en pärla för hela familjen. Vi har bott här två gånger och varit mycket nöjda. Här finns förutom spa mängder med aktiviteter för barnen och maten är gudomligt god.

Spaavdelningen är uppdelad på en över- och en undervåning med magisk utsikt över Bråviken från båda. Undervåningen är den som har fallit våra barn mest i smaken med en rolig ström att simma runt i. Barnen är välkomna på båda våningarna och på övervåningen hittar vi bubbelpoolerna. Något som jag fortfarande inte testat är deras utomhuspool som varit stängt båda gångerna vi varit där, kanske på grund av årstiden. Annars simmar man ut i den från strömmen på nedre plan.

Mer om vårt första besök på Vildmarkshotellet kan du läsa här. Och blir du sugen på att boka hittar du Vildmarkshotellets hemsida här.

Spa i Östergötland – har jag missat något ställe?

Har jag varit för snäv i min bedömning av spa och missat något spa i Östergötland? Eller har det tillkommit någon ny pärla som inte nått mitt tränade öga. Tveka inte, skriv en kommentar här nedan och berätta så blir listan komplett.

4 Comments

 • […] Läs hela inlägget av Lite mera rosa här –> Spa i Östergötland – 10 tips på total avkoppling […]

  Reply
 • […] Läs hela inlägget av Lite mera rosa här –> Spa i Östergötland – 10 tips på total avkoppling […]

  Reply
 • Caroline Bragnell
  17 november, 2021 at 06:40

  Jag vill slå ett slag för Motala simhalls koncept. Inte SPA på ”riktigt” men för 100kr får du väldigt mysigt och bra avkoppling. De har värmerum, kallbad, ång o fuktbastu,fotbad, hud o hårprodukter från Medevi, kaffemaskin, kolsyrat vatten och tillgång till simhallen.

  Reply
  • Cornelia
   10 januari, 2022 at 20:35

   Hej Caroline, varmt tack för din kommentar och ditt tips. Det hade jag ingen aning om. Det hoppas jag kunna testa snart. Allt gott //Cornelia

   Reply

Leave a Reply