Meny
Förträffliga Östergötland / Resor / Svenska resmål / Östergötland

Upplevelser och utflykter i närheten av Kolmården – 15 tips

Jag vet inte hur många gånger i sommar jag har sett frågan på sociala medier: ”Vi ska till Kolmården, vad finns det att göra i närheten?” Och mot slutet av sommaren gjorde jag ett tipsinlägg på min Instagram. Följer du mig där förresten? Klicka här och gör det annars vet ja. Där kommer det nästan dagligen tips på upplevelser både i Sverige, Världen och Östergötland. Men åter till Kolmården. Många besöker Kolmården, framför allt sommartid och då är man nyfiken på om det finns några utflykter i närheten av Kolmården. Och visst gör det det. Ganska mycket faktiskt. Här kommer 15 tips.

Vandra i Kolmårdsskogarna

Det finns flera olika vandringmöjligheter runt Kolmården. Kolmårdsskogarna är helt enkelt som gjorda för vandring och det finns alltifrån tillgänglighetsanpassade stigar till ganska avancerad vandring med stora höjdskillnader. Tre olika leder jag varmt rekommenderar är Marmorbruksleden, som du faktiskt kan gå på nästan utanför dörren vid Vildmarkshotellet, Kvarseboklint med sina coola skreva eller Getåravinen där naturen är magisk på ett helt annat sätt. Gemensamt för dem alla tre är att du kan få en underbar utsikt över Bråviken. Och på Marmorbruksleden skulle jag säga att du hittar Östergötlands absolut vackrast belägna vindskydd – Spiran.

Hitta hit: Titta i appen eller på hemsidan Naturkartan för vägbeskrivning till vandringslederna.

Besök Marmorbruksmuseet

I anslutning till ovan nämnda Marmorbruksled finns Marmorbruksmuseet. Här lär du dig mer om hur man bearbetade marmor som brutits här sedan 1600-talet. Bland annat kan du se marmor härifrån på Stockholms slott, Operan i Paris och Rockefeller center i New York. Man bryter fortfarande marmor här men i väldigt liten skala.

Hitta hit: Marmorbruksmuseet (kartan öppnas i Google maps)

Besök Qvarsebo kaffe

Sommartid kan du i närheten av Kvarseboleden besöka Qvarsebo kaffe för en fika eller för att botanisera bland deras bönor. Övriga tider är det bra att spana in hemsidan för öppettider. Och där kan du också beställa hem kaffe i webshoppen.

Hitta hit: Qvarsebo kaffe

Besök Villa Fridhem för lunch eller mer

Villa Fridhem

Ett härligt övernattningsalternativ om du besöker området fler än en dag är Villa Fridhem. Den tidigare kungliga herrgården jag ganska ofta talar mig varm om. Oavsett om jag bara är där för lunch, check-in-kontor som fanns under pandemins värsta månader eller på övernattning med middag och hela tjottabalongen.

Hitta hit: Villa Fridhem

Ta färjan från Säter till Skans över Bråviken

Alla utflyktsmål jag hittills nämnt ligger norr om Bråviken. Viken som går in och sträcker sig ända in till E4:an i närheten av Stenkullens Värdshus. Men självklart finns det utflyktsmål på södra sidan om Bråviken också. Vill du inte köra runt viken, vägen längs med är väldigt vacker så det är absolut ett alternativ, men om du hellre genar lite så kan du ta vägfärjan från Säter till Skans. Ett lite äventyr i sig.

Hitta hit: Säter färjeläge

Aborrebergets veranda

Högt på min egen önskelista är att ta en fika på Aborrebergets veranda på södra sidan av Bråviken. Jag har nämligen inte hunnit med något besök där – ännu. Även här gäller det att besöket måste ske under sommartid. Någon gång framåt våren öppnas det upp. Jag är mycket nyfiken på utsikten åt norr över Bråviken. Den söderut har jag beskådat många gånger.

Hitta hit: Aborrebergets veranda

Fikastaden Norrköping

Tinas Café & sånt

Besöker du inte Kolmården under sommartid och är sugen på fika ska du inte misströsta. Jag har ju till och med skrivit ett helt inlägg med namnet som är detsamma som rubriken ovan. Fikastaden Norrköping. Det finns mängder av fik i den stan. Mina tre tips i detta inlägget blev. Tinas Café och Sånt, Marikas Café och Inredning och Café Kuriosa som också är omnämnt av White Guide.

Visualiseringscenter

I Norrköping får du inte missa Visualiseringscenter och deras DOM-föreställningar. Vetenskap förklarat på ett vardagligt och begripligt sätt. Lika roligt för stora som för små.

Hitta hit: Visualiseringscenter

Vandra i Industrilandskapet

Östergötland är fullt av historia men vill du ha lite en lite nyare variant av historien ska du besöka Industrilandskapet i Norrköping. Här var en av Sveriges vaggor för textilindustri på 1800-talet. Numera är kvarteren förvandlade till vackra promenadstråk med den dånande strömmen som ständig följeslagare.

Knäppingsborg

Knäppingsborg i Norrköping

Helt nära Industrilandskapet ligger ännu fler vackra kvarter. Även de med industrihistoria som grund. Knäppingsbord. Numera shopping och restaurangkvarter i hjärtat av Norrköping.

Johannisborg

Ska vi blicka något längre tillbaka i historien tycker jag att Johannisborgs slottsruin är värd ett besök. Jag har skrivit mer om den här. För mig är det inte ruinen i sig som är det häftiga utan snarare läget. Hur den ligger ganska malplacerad i områden som numera är industri och lager. Lite bortglömd på något sätt.

Hitta hit: Johannisborgs slottsruin

Stens hus i Åby

Stens hus

När du är klar med stadsbestyren kan du koppla av på ett magiskt vackert ställe strax utanför stan – Stens hus byggt i slaggsten. Här kan du fika eller shoppa i butiken. Eller bara beundra huset. Det tar andan ur mig varje gång.

Hitta hit: Stens hus

Brandkårsmuseet i Simonstorp

Inte långt ifrån Stens hus hittar vi Brandkårsmuseet i Simonstorp. Här hittar vi 250 års historia om utvecklingen för brandkårer och ambulansverksamheten som idag benämns – Räddningstjänsten.

Hitta hit: Brandkårsmuseet i Simonstorp

Sörsjöns äventyrspark

För den lite mer äventyrliga ligger alldeles i närheten Sörsjöns äventyrspark med bland annat höghöjdsbanor och linbana.

Hitta hit: Sörsjöns äventyrspark

Vandring vid Ågelsjön och i Glotternskogen

Är vandring lite mera din grej kan du också passa på att vandra vid Ågelsjön eller i Glotternskogen här.

Kika in på Naturkartan.se eller i appen för mer info om dessa vandringsleder.

Utflykter i närheten av Kolmården – fler tips?

Det var ett gäng tips. Och säkert har jag missat många. Fyll gärna på i en kommentar i så fall. Hoppas du hittar något spännande att hitta på när du besöker Kolmården nästa gång.

4 Comments

Leave a Reply