Meny
Förträffliga Östergötland / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål / Östergötland

Den Heliga Birgitta och Östergötland – en spännande resa i hennes fotspår

Man behöver inte vara troende för att fascineras av Den Heliga Birgitta. I alla fall inte om man gräver lite djupare i hennes historia. Och här i Östergötland behöver man inte ens gräva speciellt djupt. Det är lite som att var du än vänder dig i vårt landskap så dyker hon upp. Att en kvinna född 1303 satte så stort avtryck på världen att hon helgonförklarades och sedan så sent som 1999 utsågs till ett av Europas tre kvinnliga skyddshelgon är liksom ganska stort. Läser man sedan på lite mer kring hur hon levde sitt liv inser man att det inte kan ha varit helt enkelt på 1300-talets början. Häng med på en resa i Den Heliga Birgittas Östergötland och i hennes liv med en kanske lite mer okänd bonus på slutet.

Den Heliga Birgitta, eller Birgitta Birgersdotter som hon hette då, föddes omkring år 1303 i Uppland, man kan inte veta exakt var och exakt när. Hon var dotter till lagman Birger Persson som tillhörde Bjälboätten. Och både genom det och senare sitt giftermål hade hon anknytning till det politiska ledarskiktet i det medeltida Sverige. Det kan vara bra att ha i åtanke när vi går igenom Birgittas historia och hennes nära anknytning till exempelvis kungen av Sverige. Det är alltså ingen slump att Birgitta rör sig i det skiktet. Men det innebär också att Birgittas framtid är utstakad redan när hon föds. Det var så det gick till på 1300-talet.

Flytten till Östergötland

När Birgitta är runt elva år dör hennes mor. Hennes far ansåg att han inte klarade av att själv ge henne den uppfostran som anstod en flicka i hennes ställning. Och så kommer det sig att Birgitta kommer till Östergötland. Här bor hon hos sin moster Katarina Bengtsdotter på Aspenäs vid sjön Sommen. Och här hittar vi den första platsen i Birgittas Östergötland.

Aspenäs finns inte längre kvar men lämningarna efter den gamla gården finns kvar och går att besöka. På ägorna finns också en brunn som brukar kallas Birgittas källa. Här fick Birgitta några av de uppenbarelser som sedan kom att nedtecknas och göra henne känd för eftervärlden.

Giftermålet och flytten till Birgittas udde

Bara några år senare när Birgitta var i trettonårsåldern, giftes hon mot sin vilja bort med den artonårige Ulf Gudmarsson. Hon ville säkert hellre leva som jungfru och det sägs att hon lyckades övertala sin make att de första åren leva i avhållsamhet innan hon födde åtta barn i det som kom att bli ett mycket lyckligt äktenskap.

Birgitta och Ulf bodde på det som idag kallas Birgittas udde vid sjön Boren. Naturligtvis är det ett namn som tillkommit senare. Ulfåsa är ett mer korrekt namn för den tiden och troligen var det en stor gård avskuren mot omvärlden med inte mindre än två vallgravar och med vatten på tre sidor om udden.

Idag återstår endast ruinerna av en stenbyggnad men denna har kvar ett valv och det är möjligt att gå ner i det som var källaren. En ganska häftig upplevelse ändå även om jag normalt ogillar källare.

I 28 år levde Birgitta och Ulf familjeliv här. Under denna tid blev Birgitta rådgivare åt den unga drottning Blanka som vistades mycket på deras Kungsgård i Vadstena. På Ulfåsa fanns både kapell och frustuga och där ska Birgitta ha utspisat fattiga och vårdat sjuka.

Du kan besöka Birgittas udde via en del av Östgötaleden. En 2,5 kilometer lång vandring enkel väg. Karta och mer information hittar du på Naturkartan här och väl där kan du från din mobiltelefon ringa ett nummer och lyssna på en guidad tur på udden.

Det nya Ulfåsa eller Alvastra kloster

Birgittas fromhet skulle på många sätt att prägla även maken Ulf. Bland annat gjorde de gemensamma pilgrimsfärder till Nidaros och till Santiago de Compostela. En bedrift idag och jag gissar att bedriften inte var mindre på 1300-talet. På vägen hem från Spanien, insjuknade dock Ulf.

Alvastra klosterruin

Väl hemma bosatte sig Birgitta och Ulf vid Alvastra kloster där Ulf dog runt år 1344. Och här går historierna lite isär. Vissa menar att Birgitta efter det övergav Ulfåsa och byggde ett nytt Ulfåsa en bit bort ifrån det vi idag kallar Birgittas udde. Andra säger att hon fördelade sina egendomar till arvingarna och fattiga för att själv leva enkelt i anslutning till klostret i Alvastra.

Läs mer: Alvastra klosterruin – den vackra klosterruinen vid Ombergs fot

Men att Birgitta lät sin vigselring falla i Ulfs grav som det brukar sägas kan vi nog räkna med. Ulf är begravd vid Alvastra kloster och här kan vi med säkerhet säga att Birgitta levt och verkat under sina år i Östergötland.

Efter Ulfs död tilltar antalet uppenbarelser. 1346 testamenterar Kung Magnus och Drottning Blanka Vadstena kungsgård till klosterverksamhet och det är här Birgitta planerar att starta sitt kloster. Det kloster hon i sina uppenbarelser fått till sig att hon ska starta.

Den Heliga Birgitta och Rom

1349 och med ett tydligt syfte beger sig Birgitta till Rom. Återigen måste jag påminna oss här om att det är 1300-tal och moderna transportmedel är ännu inte uppfunnet. Att ta sig till Rom bör rimligtvis inte varit något man gjorde i en handvändning. I Rom planerade Birgitta att få godkänt av påven att starta en ny klosterorden. Något hon alltså fått till sig att göra i sina uppenbarelser.

Problemet var bara att påven sedan 1309 fanns i den franska staden Avignon samt att kyrkan förbjudit inrättandet av fler ordnar. Detta hindrade dock inte Birgitta som i en uppenbarelse fått veta att hon skulle få se påven och kejsaren mötas i Rom. En just då så osannolik händelse att den ledde till en del munterhet hos de som fick höra det.

Var det något Birgitta verkar ha haft gott om var det tålamod. Det dröjer 19 år innan hennes önskan slår in. 1368 återvände påven till Rom och den 21 oktober möttes han och den tysk-romerske kejsaren i staden. Birgitta fick alltså rätt till slut. Det hon också gjorde vara att lämna sin ordensregel till påven som tog emot den för granskning. Den 5 augusti 1370 blev den godkänd i en reviderad version som Birgitta troligen inte var särskilt nöjd med.

Efter det beslutade påven att återigen lämna Italien av säkerhetsskäl, något som Birgitta absolut inte kunde acceptera. Hon profeterade att han skulle drabbas av ett hårt slag från Gud och bli sjuk, och när påven vistats i Avignon ett par månader dog han mycket riktigt.

Klosterorden, Birgittaleden och Klosterkyrkan

Så snart klosterorden var godkänd påbörjades planeringen av klostret i Vadstena. Det skulle ändå ta 14 år till 1384 innan klostret kunde invigas och vid den tiden hade Birgitta varit död i 11 år.

Hon dog den 23 juli 1373 i Rom och hennes kvarlevor fördes hem till Vadstena och anlände 1374. Vägen de färdades på svensk mark efter landstigningen i Söderköping och vidare till Vadstena är idag en pilgrimsled som heter just Birgittaleden.

Dormatoriet i det gamla Nunneklostret – nuvarande Klostermuseet

Birgittaleden avslutas i Vadstena vid Klosterkyrkan, ett imponerande verk som är byggd efter de anvisningar Den Heliga Birgitta fick till sig i sina uppenbarelser. Klosterkyrkan skulle enligt Birgittas anvisningar inte vara prålig eller utsmyckad. Och det är den verkligen inte. Däremot är storleken häpnadsväckande. Det finns inget vapenhus och man kommer direkt in i den katedralliknande byggnaden. Det är svårt att inte bli slagen av förundran när man kliver in. Kyrkans blev till slut invigd 1480. Då hade Birgitta varit död i 107 år.

Vill du få historien berättade för dig i ännu större detalj med kunniga guider kan jag varmt rekommendera en av klostermuseets guidade visningar som tar dig runt både i det gamla klostret, i Klosterkyrkan och på Klosterområdet. Mer information om tider och priser hittar du här.

Vilar kvarlevorna efter Den Heliga Birgitta i Vadstena?

I ett inglasat skrin klätt i röd sammet på en avskild plats i Klosterkyrkan ska Den Heliga Birgittas kvarlevor vila. Det har gjorts undersökningar som visar att så kanske inte är fallet. Vad vet jag. Kanske är det det, kanske inte. Kanske är det lite för bra för att vara sant att just hennes kvarlevor 1374 färdades hela vägen till Vadstena från Rom och kom fram ”helskinnade”. Eller kanske är det för bra för att vara sant att de om de gjorde det sedan blev kvar här.

Oavsett så lever Den Heliga Birgitta och minnet efter henne kvar i Östergötland och var man än vänder sig i vårt landskap känns det som att hon har satt sin prägel. En resa i hennes fotspår blir en fin roadtrip i vårt vackra landskap.

Vill du övernatta i Vadstena, då kan du faktiskt övernatta i det gamla Klostret som till vissa delar är Vadstena Klosterhotell idag. Vill du istället göra det lite enklare finns det ett gästhem på det som idag är Birgittasystrarnas kloster i Vadstena. Det har varit stängt en period på grund av läget i världen, men är du intresserad hittar du mer information här.

Den Heliga Birgittas Östergötland – en liten bonus

Mitt emellan Linköping och Motala ligger Brunneby som kanske är mest känt för sitt musteri. Men strax intill ligger en liten liten oerhört söt kyrka. Och jajamen, visst finns det Birgitta-koppling även här.

Kyrkan är som så många andra om- och tillbyggd under århundradena. Men det finns uppgifter som säger att det var ingen mindre än den Heliga Birgittas morfar, lagmannen Bengt Magnusson som 1269 uppförde kyrkan för eget bruk.

Huruvida det är med sanningen överensstämmande låter jag vara osagt. Men som historieälskare får det vara min sanning som ändå gör kyrkan lite mer spännande.

Vill du lära dig mer om Heliga Birgitta?

4 Comments

Leave a Reply