Meny
Resor / Vardagsfunderingar

Är det konstigt att man blir besviken? – Om problemet med att bara visa de bästa bilderna

”Jag trodde den var rödare”. Vi är i San Francisco och besöker Golden Gate. Reaktionen du just läste är min sambos. Och jag förstår honom. Bron är mäktig, absolut. Men färgen är lite dassig och uppenbarelsen inte riktigt lika majestätisk som vi sett i filmintron genom åren. En stund senare lägger jag upp en bild på bron på Instagram. Men innan inlägget publiceras drar jag lite i reglagen och redigerar så att färgen blir lite rödare.

Min bloggkollega Tina skrev en gång att hon brukar redigera bilderna så att de blir så som hon tyckte att hon såg det med sina egna ögon när hon var där. Jag gillar den beskrivningen. Även om jag ibland tror att vi redigerar bilderna så som vi ville att det skulle se ut.

Händelsen vid Golden Gate-bron är några år gammal men i veckan dök det upp ett par bilder i mitt flöde som fick mig att tänka på de där orden igen. För i jakten på att publicera de absolut bästa, kanske något tillrättalagda, bilderna riskerar vi också att förmedla en verklighet som inte finns eller som i alla fall är väldigt svår att se med blotta ögat.

Bilderna i mitt flöde som får mig att tänka på detta är de här ovan och kommer från VisitStockholm och Sweden och visar upp en tur med en skärgårdsbåt och en tågresa på Inlandsbanan. Och i de bästa av världar så får vi ett litet uns av hur det ser ut på bilderna men långt ifrån alltid.

Vad tycker du om att försköna? Jag är helt klart med på att vi måste visa upp det allra bästa av Sverige för att locka hit turister men vi vill inte heller att de ska bli besvikna. Kanske är det läge att blanda upp med lite mer verklighetstrogna bilder också emellanåt.

4 Comments

Leave a Reply