Meny
Resor / Vardagsfunderingar

Är det konstigt att man blir besviken? – Om problemet med att bara visa de bästa bilderna

”Jag trodde den var rödare”. Vi är i San Francisco och besöker Golden Gate. Reaktionen du just läste är min sambos. Och jag förstår honom. Bron är mäktig, absolut. Men färgen är lite dassig och uppenbarelsen inte riktigt lika majestätisk som vi sett i filmintron genom åren. En stund senare lägger jag upp en bild på bron på Instagram. Men innan inlägget publiceras drar jag lite i reglagen och redigerar så att färgen blir lite rödare.

Min bloggkollega Tina skrev en gång att hon brukar redigera bilderna så att de blir så som hon tyckte att hon såg det med sina egna ögon när hon var där. Jag gillar den beskrivningen. Även om jag ibland tror att vi redigerar bilderna så som vi ville att det skulle se ut.

Händelsen vid Golden Gate-bron är några år gammal men i veckan dök det upp ett par bilder i mitt flöde som fick mig att tänka på de där orden igen. För i jakten på att publicera de absolut bästa, kanske något tillrättalagda, bilderna riskerar vi också att förmedla en verklighet som inte finns eller som i alla fall är väldigt svår att se med blotta ögat.

Bilderna i mitt flöde som får mig att tänka på detta är de här ovan och kommer från VisitStockholm och Sweden och visar upp en tur med en skärgårdsbåt och en tågresa på Inlandsbanan. Och i de bästa av världar så får vi ett litet uns av hur det ser ut på bilderna men långt ifrån alltid.

Vad tycker du om att försköna? Jag är helt klart med på att vi måste visa upp det allra bästa av Sverige för att locka hit turister men vi vill inte heller att de ska bli besvikna. Kanske är det läge att blanda upp med lite mer verklighetstrogna bilder också emellanåt.

6 Comments

 • […] Läs hela inlägget av Lite mera rosa här –> Är det konstigt att man blir besviken? – Om problemet med att bara visa de bästa bilderna […]

  Reply
 • […] Läs hela inlägget av Lite mera rosa här –> Är det konstigt att man blir besviken? – Om problemet med att bara visa de bästa bilderna […]

  Reply
 • FREEDOMtravel
  15 maj, 2022 at 14:39

  Bra reflektion! Jag drar lite i reglagen på mobilen på de flesta bilder, men inte för mycket. Vill att det ska se skarpt och tilltalande ut, men samtidigt skildra verkligheten. Inser också ibland att jag väljer att undvika ”det fula” i en stad och bara visa det fina. Det kanske blir lite samma sak? En balansgång, helt klart!

  Reply
 • Dessi
  29 maj, 2022 at 10:27

  Som fotograf ser jag gärna skillnaden i att redigera och förvanska. Vi behöver redigera våra bilder, t ex ljusa upp skuggor, och öka mättnaden lite då våra kameror inte kan fånga det dynamiska omfång som våra ögon kan. Alltså, ett fotografi direkt ur kameran/mobilen visar inte verkligheten som många tror.

  Men att förvanska bilder genom att klippa dit saker som inte ska vara där eller redigera bort sådant som ”stör” i bild är ju i gränslandet för vad som anses OK. Det går även att byta ut himlar väldigt enkelt idag, så ibland kan det vara svårt att veta vad som är äkta eller inte.

  Trist med Golden Gate-bron 🙁 Kanske uppfattas just den som mer röd vid soligt väder? Om solen ligger på det objekt du vill se eller fotografera så tenderar både färgmättnad och kontrast att öka. Men jag har tyvärr inte varit där och sett den med egna ögon men det SKULLE kunna vara en förklaring 😀

  Reply
  • Cornelia
   31 maj, 2022 at 14:08

   Kloka tankar såklart. Och då slår det mig att jag även att jag inte definierade det i mitt inlägg så är det en skillnad mellan riktiga fotografer och oss lekmän som gör det för skojs skull.
   När det gäller Golden gate så tror jag att solen kan vara en faktor men sen tror jag nog att den skulle tjäna på ett lager nytt färg också 😉

   Reply

Leave a Reply