Östergötland har 283 naturreservat (2021) och allt ifrån den vidaste slätt till mörkaste skog och vildmark. Lägg till det gräns till Svergies näst största sjö i väster och havet i öster så har du oändliga möjligheter till vackra vandringsleder och vandringsområden i mitt landskap. Här kommer 20 tips till dig som söker efter möjligheten till vandringsleder i Östergötland. Vissa platser har jag hunnit besöka själv. Då hittar du oftast en länk till det inlägg där jag berättat mer i text och bild. Andra har jag hört så mycket gott om att de platsar på listan ändå. Dessutom står de högt på min lista över vart jag själv vill vandra nästa gång.
Så utan inbördes ordning och inte heller i någon geografisk dito. Här kommer 20 tips på vandring i Östergötland. Alla länkar till de olika lederna öppnas i Naturkartan om inget annat anges.
- Vandringsleden vid Getåravinen (Norrköpings kommun)
- Vandringsleden Torrö runt (Valdemarsiks kommun)
- Marmorbruksleden (Norrköpings kommun)
- Vandringsleden Ågelsjön runt (Norrköpings kommun)
- Östgötaledens rundslinga Medevi – Västanvik (Motala kommun)
- Östgötaleden Bjärka-Säby till Vidingsjö (Linköpings kommun)
- Viggebyleden (Linköpings kommun)
- Tinnerö eklandskap – vacker vandring mitt i stan (Linköpings kommun)
- Rundslingan Drögenslingan (Linköpings kommun)
- Marialeden – en pilgrimsled på Omberg (Vadstena kommun)
- Birgittaleden (Östergötland)
- Ycke urskog (Linköpings kommun)
- Glotternskogen (Norrköpings kommun)
- Skogssjöns naturreservat (Mjölby kommun)
- Hallstad ängar (Kinda kommun)
- Stegeborgsslingan (Söderköpings kommun)
- Arkösundsleden (Norrköpings kommun)
- Östgötaleden i Borensberg (Motala kommun)
- Bjänleden (Linköpings kommun)
- Vandring längs med Göta kanal (Östergötland)
- Vandring i Östergötland – vilka är dina favoriter?
- Lite mer att läsa på Lite mera rosa
Vandringsleden vid Getåravinen (Norrköpings kommun)
Vi börjar vår vandring i Östergötland i Norrköpings kommun på norra sidan om Bråviken. Där hittar du Getåravinen som ligger ganska nära E4:an. Delar av leden går till och med nästan precis intill men det är inget du störs av. Här vandrar du i naturens eget rum. Och om du vill kan du bestiga naturens eget tak om du tar den lilla extra biten av rejäl stigning upp till utsiktsplatsen. Leden är 2,5-3 km lång och lättvandrad. Tar du turen upp till utsiktsplatsen försvåras den dock. Mer information hittar du här.
Vill du läsa mer om vårt besök i Getåravinen klickar du dig vidare hit.
Vandringsleden Torrö runt (Valdemarsiks kommun)
Här har vi en led som fortfarande står på önskelistan. Torrö runt. En del av Östgötaleden. Torrö ligger i den sydligaste delen av Östergötlands skärgård i Valdemarsviks kommun. Leden är flera kortare leder som kan kombineras till en och samma. Med den korta vandringen från parkeringen till leden blir den då 11-15 km lång. Här kan du komma så långt ut i skärgården att du ser öppet hav. Och väljer du att vandra denna led i sommar kan det vara så att vi stöter på varandra.
Marmorbruksleden (Norrköpings kommun)
Här har vi en såndär herrejösses-led. En sådan som du redan innan du har vandrat klart den vet att du måste återvända till. Vi vandrade Marmorbruksleden som bjuder på rejäl stigning under en av förra sommarens absolut varmaste dagar. Vackert så det förslår. Marmorbruksleden går delvis på tillgänglighetsanpassade sträckor längs med vattnet för att även ta av på rejält utmanande branter upp på Kolmårdsbranten.
Startar du vid Marmorbruket kan du göra som vi och pausa på Vildmarkshotellet för lunch innan du fortsätter upp på berget och tillbaka mot Marmorbruket. Fun fact är att du under delar av leden, när du tror att du är mitt ute i ingenstans, kan höra skriken från de modiga som väljer att åka berg-och-dalbanan Wildfire på Kolmårdens djurpark.
Missa inte kanske ett av Sveriges vackrast belägna vindskydd, Spiran. Mer om leden kan du läsa här.
Vill du läsa mer om vår vandring på Marmorbruksleden klickar du dig vidare hit.
Vandringsleden Ågelsjön runt (Norrköpings kommun)
Som namnet antyder tar denna slingan dit runt Ågelsjön. En led vi ännu inte vandrat men som enligt Naturkartan är relativt lättvandrad med några mer utmanande partier. Går att gå både mot- och medsols. Och har du förresten tänkt på det att vandringsleden blir en helt annan om du väljer att gå den motsatt håll än du brukar.
En mil är den enligt information på Naturkartan. Mer info här.
Östgötaledens rundslinga Medevi – Västanvik (Motala kommun)
Vanligtvis brukar jag redan innan jag vandrat klart en led se fram emot nästa led. Undantaget är rundslingan av Östgötaleden från Medevi runt Västanvik i Motala kommun. Hit vill man återvända. Leden är dryga milen om du startar vid parkeringen på andra sidan vägen från Medevi brunn och sedan går den omväxlande genom skog och längs med Vätterns vatten. Du passerar också något jag uppskattar mycket, fornlämningar i form av hällkistor.
Ute på halvön vid Västanvik har deras samfällighetsförening på flera platser ordnat både fina vindskydd, grillplatser och bänkar för en stunds paus. Och faller badsuget på passerar du både badplatser och andra platser där det går att ta ett dopp. Läs mer om leden här.
Mer om vår vandring hittar du i text och bild här.
Östgötaleden Bjärka-Säby till Vidingsjö (Linköpings kommun)
Normalt brukar jag föredra rundslingor när vi ska vandra. Enkelheten att kunna komma tillbaka till bilen, eller där vi startade, är liksom att föredra. Men på min bucketlist i min egen hemstad står motsatsen. En del av Östgötaleden passerar relativt nära här hemma där vi bor och den är jag sugen på att testa på. Starten går då vid ännu en av mina favoritsaker i livet. Ett slott. Bjärka Säby nya slott närmare bestämt. 19 kilometer är sträckan och passerar både flera av Linköpings naturreservat, eklandskapet och vackra slussar vid Kinda kanal.
Mer information om leden hittar du här.
Viggebyleden (Linköpings kommun)
När vi i somras vandrat Ombergs leder tre gånger på en vecka insåg vi att vi behövde hitta en led som låg något närmare hemma. Det var då vi via Naturkartan hittade Viggebyleden. En liten bit från riksväg 23/34 ligger naturreservatet. Och där finns två slingor. Norra och södra slingan som också går att kombinera. Norra slingan är 3,6 kilometer, södra 5,2 kilometer. Leden går längs med och ut på öarna i sjön Järnlunden och här passerar du även områden som påverkades hårt vid stormarna Gudrun och Per. Mer information om leden hittar du här.
Läs mer om vår vandring i text och bild här.
Tinnerö eklandskap – vacker vandring mitt i stan (Linköpings kommun)
Ett område som fått oförtjänt lite uppmärksamhet av oss när vi letat annan vandring i Östergötland är vårt eget naturreservat som ligger i stort sett i stan här i Linköping. Tinnerö eklandskap är ett stort naturområde som tidigare varit militärt område. Här återfinns flera fina sjöar och kärr. Mängder av vandringsleder, korta och längre, både längs med vatten och i skog och faktiskt en och annan formlämning.
Mer information om Tinnerö eklandskap hittar du här.
Rundslingan Drögenslingan (Linköpings kommun)
Vi håller oss kvar i Linköpings kommun och ställer in siktet på Drögenslingan. Slingan är knappt en mil lång och går genom skogarna öster om Ulrika bort mot sjön Drögen, därav namnet. Slingan är en fristående del av Östgötaleden och följer till stor del lättvandrade stigar med några något svårare passager.
Marialeden – en pilgrimsled på Omberg (Vadstena kommun)
Med en dröm om att en gång de 80 milen på pilgrimsleden till Santiago de Compostela var det med andakt jag förra våren tog de allra första stegen på en livs levande pilgrimsled i form av Marialeden på Omberg. Omberg har så många vandringsmöjligheter att det kräver ett helt eget inlägg och det har det ju faktiskt också fått. Så är du intresserad av att läsa mer om vandring specifikt på Omberg rekommenderar jag att du klickar dig vidare hit till inlägget: Att vandra på Omberg – allt du behöver veta inför din vandring och lite till.
Men på denna listan över vandring i Östergötland vill jag gärna ha med just Marialeden på Omberg. Marialeden startar du vid Borghamns strand vid Ombergs nordliga spets. Leden går sedan vackert genom i stort sett alla Ombergs naturslag. En dryg mil underbar vandring väntar här. Mer om leden läser du med fördel på Upplev Vadstenas sida om Omberg här.
Vill du läsa mer från våra vandring hittar du text och bild här.
Birgittaleden (Östergötland)
Och på tal om pilgrimsleder. Som en förberedelse på de 80 milen i Spanien kan man värma upp med 14,5 mil Birgittaled som ger just vandring i Östergötland. Från Söderköping till Vadstena.
Med Birgitta menar vi såklart Den heliga Birgitta. Kvinnan bakom både Vadstena kloster och klosterkyrka. Kvinnan som avslutade sina dagar på jorden i Rom och som är Nordens första helgon. Var du än vänder dig i Östergötland har hon satt sina spår, allas våran Birgitta. Och 2011 invigdes Birgittaleden. Då med sträckningen från Linköpings domkyrka till Vadstena. I maj 2016 fick den en längre sträckning från St Laurentii kyrka i Söderköping hela vägen till Vadstena. Mer om Birgittaleden kan du läsa på Pilgrimscentrums hemsida här.
Ycke urskog (Linköpings kommun)
Från listans längsta vandringsförslag till listans kortaste. Men kanske också mest unika. I samband med att dottern läste historia i skolan kom urskog på tapeten. Och det har vi några här i Östergötland. Vi styrde kosan mot Ycke urskog utanför Ulrika för att ta oss igenom ett gigantiskt plockepinn. Ycke urskogsled är en kort liten avstickare från Östgötaleden och du kan läsa mer om leden här.
Mer om vår vandring i Ycke urskog kan du läsa här.
Glotternskogen (Norrköpings kommun)
En bit utanför Norrköping hittar vi Glotternskogen som bjuder på drygt två mil vandringsled genom gamla naturskogar och vid Glotternsjöarna. Här finns både vindskydd och en kolarkoja. Beroende på årstid finns det möjlighet till både bad men också en bokningsbar bastu om du behöver värma dig.
Läs mer om Glotternskogen här.
Skogssjöns naturreservat (Mjölby kommun)
Centralt i Mjölby hittar du Skogssjöns naturreservat. Och trots sitt relativt centrala läge kan du hitta häftiga lämningar från bland annat istiden här. Det ger ett spektakulärt men också relativt svårvandrat område. Här finns flera leder som du kan vandra var för sig eller kombinera. Mer om naturreservatet kan du läsa på Länsstyrelsens hemsida här.
Mer om vår vandring i Skogssjön i ord och bild hittar du här.
Hallstad ängar (Kinda kommun)
Ett rasande vackert naturreservat vi bara besökt som hastigast är Hallstad ängar utanför Rimforsa. Hallstad ängar ligger vid södra delarna av Järnlunden och är just ängar. Här kan du beskåda gamla knotiga och ihåliga lindar och nere vid sjön kan du njuta av utsikten vid vindskyddet. Populärt utflyktsställe för hela familjen.
Mer information om Hallstad ängar hittar du här.
Stegeborgsslingan (Söderköpings kommun)
Stegeborg har jag berättat mer om i form av vårt besök i den vackra Stegeborgs slottruin och vår roadtrip på Vikbolandet. Och här i dessa vackra omgivningar kan man också vandra den drygt milen långa vandringen Stegeborgsslingan.
Från leden kan man ta avstickare till inte bara Stegeborgs slottsruin utan även Skällviks borgruin. Man passerar även den rasande vackra medeltida kyrkan i Skällvik. Leden är varierad och bitvis kan den vara krävande med branta backar.
Arkösundsleden (Norrköpings kommun)
Arkösund är kanske snarast känt för sitt läge vid havet, bad och skärgårdsliv. Men här finns också en kortare vandringsled om tre kilometer. Arkösundsleden startar vid piren i Arkösund och går genom blåbärstallskog i vacker natur. Perfekt att kombinera med en härlig dag vid havet.
Östgötaleden i Borensberg (Motala kommun)
Den lilla orten Borensberg ligger intill Motala ström och här finns en sträckning av Östgötaleden på dryga milen. Leden går längs med Motala ström och sjön Boren, en väldigt vacker sträcka med fantastisk natur. I Bergvalla-Hällaskogen finns ett vindskydd och en utsiksplats på det historierika Juteberget, där man under klara dagar kan se ända till Linköpings domkyrka.
Läs mer om vandringsleden här.
Bjänleden (Linköpings kommun)
Bjänleden norr om Linköping är åtta kilometer lång och går runt Bjänsjön på vackra skogsvägar och slingrande torparstigar. Längs leden passerar man lämningar efter gamla torp och backstugor. Informationsskyltar av Vreta klosterns hembygdsförening beskriver mer om området.
I närheten finns även Stjärnorps slottsruin och Stjärnorpsravinen som också är en fantastisk vandring.
Vandring längs med Göta kanal (Östergötland)
Göta kanal i Östergötland går mellan Mem och Motala och längs med kanalen kan du både vandra och cykla i magiska miljöer. Den delen som sägs vara den absolut vackraste att vandra är den mellan Berg och och Borensberg. Mer Östergötland än så kan det knappats bli.
Vandring i Östergötland – vilka är dina favoriter?
Tjugo exempel på vacker vandring i Östergötland och ändå så mycket som återstår. Vilka är dina favoriter? Tipsa gärna med en kommentar här nedanför. Hoppas du hittar något led som faller dig i smaken på min lista och berätta gärna vad du tyckte.
13 Comments
Anne Charlotte LARSÉN
9 mars, 2021 at 08:02Fina ställen , men tyvärr kan jag inte gå långa sträckor så vi är beroende av bil för att kunna ta oss till olika platser , men det kanske finns sådana ochså
Cornelia
10 mars, 2021 at 19:04Det finns det absolut. Just i detta inlägg har jag inte fokuserat på just detta tyvärr men på Naturkartan finns det ofta noteringar om de lite mer tillgängliga delarna av lederna.
Caroline Bragnell
9 mars, 2021 at 20:48Trevliga förslag!!! Tack för det, ska besöka flera av dina tips i vår/sommar.
Ett tips är att starta i Boxholm och vandra västerut mot Trehörna. Du passerar Göstrings urskog och har väldigt bra matstopp vid Lången.
Cornelia
10 mars, 2021 at 19:03Nöjet är helt på min sida. Hoppas du får fina vandringar. Lägger definitivt ditt tips på minnet. Urskogar är verkligen speciella. Tack!
Mia
12 mars, 2021 at 14:00Fjällmossen, den är fantastisk! Ligger längst norrut mot Sörmland.
Cornelia
20 mars, 2021 at 12:39Tack snälla för tips. Det ska jag kolla upp pronto.
Anna
20 mars, 2021 at 19:49Tack för många bra tips! Marmorbruket, Viggeby och Marialeden hamnar på årets att-göra-lista! Kan i min tur tipsa om Skönnarboleden norr om Tjällmo. Mycket trevlig led, ca 10 km lång.
Cornelia
28 mars, 2021 at 18:12Då har du en rasande fin lista att beta av i sommar. Tack snälla för tipset om Skännarboleden, den harde jag inte hört talas om tidigare.
4000mil
27 februari, 2022 at 13:23Vilket bra inlägg. Jag har ett långtidsprojekt att vandra i alla Sveriges landskap. Östergötland vandrade jag visserligen i när jag pluggade i Linköping, men det är så länge sedan att det nog är preskriberat. 🙂
Ågelsjön har jag på min google-maps om jag skulle råka vara i trakterna någon gång. Och vandra längs Göta kanal ska jag definitivt göra någon gång!
Rese- och upplevelseåret 2022 — lite mera rosa
1 januari, 2023 at 13:42[…] mest lästa inlägg på bloggen var 20 vandringsleder i Östergötland. I februari släpper vi för ovanlighetens skull två avsitt av Jordenruntpodden. Del två om New […]
Jim Lindholm
3 mars, 2023 at 23:09Göta Kanal rekommenderar jag cykel före att vandra. Landskapet är så öppet och rör sig tillräckligt långsamt förbi att cykel är bättre än att vandra.
Några sträckor jag rekommenderar att gå är…
Ödeshög-Hästholmen; Gå längs Vättern bland klipporna, och ta en middag i hamnen i vackra Hästholmen. Från Hästholmen kan man antingen fortsätta till Omberg till fots eller med kajak (om vinden ligger stilla är alla grottorna längs med Omberg häftiga).
Hallstad ängar är riktigt vackert på sommaren, speciellt när man kommer in ifrån Rimforsa hållet. Jag passerade där första gången på en lång vandring längs Östgötaleden, och jag blev kär direkt. Intill finns även Bergamon (en fornborg) och Klevberget med fantastisk utsikt.
Torpön runt. Naturen runt sjön Sommen är ett nöje att vandra. Skogar täckt med renlavar, våtmarker med ängsull, praktfulla träd, gula ängar, klippiga stränder, och höga höjder. Den perfekta rundslingan.
Bysjön runt - en rundslinga av Östgötlaleden i Åtvidaberg — lite mera rosa
21 maj, 2023 at 13:11[…] Läs mer: Vandringsleder i Östergötland – 20 tips på leder och naturreservat […]
En vandring till Birgittas udde — lite mera rosa
6 april, 2024 at 10:32[…] Fler tips på härliga vandringar i Östergötland hittar du här […]