Meny

Den är vare sig lång eller svår men har ett mål väl värt att vandra till. Jag pratar om vandringsleden ut till Birgittas udde i Boren i Östergötland. Var du än vänder dig i Östergötland finns minnen av vår Birgitta. Ja hela Europas Birgitta. Den Heliga Birgitta. Ett av våra två svenska helgon. En vandring till Birgittas udde tar dig ett par kilometer på Östgötaleden och även Pilgrimsleden Birgittaleden.

Många platser i Östergötland kan man sätta på kartan som platser som på ett eller annat sätt har med Den Heliga Birgitta att göra och mest känd av dem alla är kanske Vadstena. Men faktum är att det inte är där vi vet att hon spenderade mest tid. Det är förvisso där hennes verk för eftervärlden finns. Men ska vi hitta en plats som är Birgittas Östergötland skulle jag nog ändå säga att det är på Ulfåsa. På det som idag kallas Birgittas udde.

Birgittas udde vid Boren

Historien om Ulfåsa – Birgittas udde

Birgittas udde är såklart ett efterkonstruerat namn. Runt 1316 när Birgitta flyttar hit är hon nygift och bara 13 år gammal. Det är ändå ett väldigt lyckligt äktenskap hon kommer att leva med sin Ulf och många år just härpå Ulfåsa. I våra mått mätt var det lite av ett slott de bodde i här ute på udden. Idag finns det bara ruinerna kvar av huset. Men ett häftigt valv ner till det som en gång var källaren. Och känslan av att gå ner där (förutom att jag var lite rädd för ormar) var ganska häftig. Visst hade man önskat att om så bara för en sekund få resa tillbaka i tiden och gå där sida vid sida med Birgitta.

Åtta barn fick de tillsammans och tjugoåtta år bodde de här på Ulfåsa, Birgitta och Ulf. Under den tiden blev Birgitta rådgivare åt den unga drottning Blanka som vistades mycket på deras Kungsgård i Vadstena. Här hemma på Ulfåsa fanns både kapell och frustuga och där ska Birgitta ha utspisat fattiga och vårdat sjuka.

En vandring till Birgittas udde – rundslingan

Vill du vandra till Birgittas udde, och det tycker jag att du ska vilja, finns det en parkering att åka till i närheten av dagens Ulvåsa slott. Du hittar mer information om både vandringsleden och parkering på Naturkartan här. Det är en liten rundslinga av Östgötaleden som leder ut till Birgittas udde i sjön Boren. Men det är också en del av Pilgrimsleden Birgittaleden. Birgittaleden är såklart döpt efter Den heliga Birgitta och går mellan Söderköping och Vadstena klosterkyrka – den väg det sägs att hennes kvarlevor färdades när de kom hem från Rom där hon avled.

Leden är mycket lättillgänglig och enkel och enkel väg från parkeringen ut till udden är det 2,5 kilometer. Längs vägen finns diverse informationsskyltar med historia och information uppsatta. Väl ute på udden kan du se ovan nämnda ruiner efter det som på 1300-talet var Birgittas hem. Du kan ta en fika och blicka ut över Boren och när vi var där fanns det skyltar med mer info samt ett nummer att ringa där man kunde höra en röst berätta mer om platsen. I efterhand har jag hört att det numret slutat fungera men det låter jag vara osagt för egen del.

Sedan kan du välja om du vill gå samma väg tillbaka eller en liten annan väg och göra det hela till en rundslinga.

Missa inte heller slottsparken på dagens Ulvåsa

Har du lite tid över och det kliar i vandringskängorna kan du också ta dig in till dagens Ulvåsa slott. Slottet i sig är privatägt men det går fint att vandra i delar av slottsparken och det sägs vara en härlig upplevelse som för mig återstår att uppleva.

Jag önskar dig en superhärlig vandring.

2 Comments

Leave a Reply