Meny
Resor / Svenska resmål / Vandring / Vandringsleder i Östergötland

Skogssjöns naturreservat och Istidsspåret – en vandring och geologilektion

Östergötland har många naturreservat och det är som ett smörgåsbord att ta av varje gång man är sugen på ett nytt område att upptäcka och vandra i. I våras när vi en helg var lite galet sugna på Chop Chop hittade jag ett naturreservat i Mjölby och så slog vi två flugor i en smäll. Vandring i Skogssjöns naturreservat och favoritlunchen på en och samma gång.

Skogssjöns naturreservat i Mjölby

Vid första anblicken är inte Skogssjön det mest naturiga naturreservat jag besökt. Kanske behöver jag förtydliga lite. Det ligger ganska centralt i Mjölby. Har en stor parkering och bebyggelse i den absoluta närheten. Ja helt enkelt som att det ligger i ett bostadsområde. Men vad är det som säger att det inte är ett härligt naturreservat för det? Och Skogssjöns friluftsgård är ett bra ställe att utgå ifrån.

Gula sjöslingan – 4,5 km

Det finns flera olika slingor att välja mellan här och alla är väl både skyltade från parkeringen och väl uppmärkta när du väl börjat vandra. Vi började direkt med Gula sjöslingan på 4,5 kilometer.

Leden är till en början enkel och går strax intill en väg. Men sträckningen går runt Skogssjön och förbi Skogssjö gård och det finns partier som relativt tuffa. Och det är här vi kommer in på geologilektionen. Leden följer gropar och åsar som bildats när inlandsisen smälte bort för runt 12 000 år sedan. Och här kan det på sina ställen blir rejält brant. Sommartid kan du ta en paus på friluftsgårdens café och uteplats för en fika eller kanske ett dopp.

Lustigt nog lyckades jag vandra hela slingan utan att föreviga just sjön en enda gång. Däremot fastande detta på bild. Här låg en gång ett gammalt torp. Sånt sätter fart på min fantasi.

Skogssjön är i sig också en lämning, en dödisgrop. En så kallad grundvattensjö som inte har vare sig tillflöden eller utlopp. Gropen är skapad av det stora isblock som blev kvar här och även skapat åsarna runt om. När isen till slut smält helt skapades gropen som blev Skogssjön.

Istidsspåret – 3 km

Väl uppvärmda efter vårens vandringar på Omberg var vi sugna på mer efter gula slingans 4,5 kilometer och tillbaka vid friluftsgården gick det utmärkt att gå på nästa slinga. Det blev Istidsspåret.

Men trots flera mil i benen på Omberg var detta ingen ”walk in the park”: Ibland går spåret upp på höga åsbackar för att sedan gå raka vägen ner i sänkor. Allt för att vi vandrare ska kunna utforska inlandsisens olika formationer. Formationerna är så framträdande att Skogssjön är av riksintresse för forskning och undervisning om den senaste istiden.

Ett hett tips om det blir lite väl kuperat är att stanna upp och förkovra sig lite om rullstensåsar och annat som står beskrivet på skyltar runt om på slingan.

Märkningen för denna led är blå och en del av den följer samma sträckning som Östgötaleden.

Skogssjöns naturreservat – en sammanfattning

Jag vidhåller att jag upplevt mer naturiga naturreservat än Skogssjöns. Bitvis går sträckningen av i alla fall Gula sjöslingan helt nära en ganska ordentligt trafikerad väg och lugnet som brukar infinna sig i naturreservat infinner sig inte riktigt för mig här.

Däremot måste jag säga att det är fina leder som är väl uppmärkta och sommartid när caféet är öppet kan jag tänka mig att det är trevligt och fint ordnat för oss vandrare att ta en paus.

Fint också med flera olika leder att välja mellan. Hade jag bott i Mjölby gissar jag att jag varit mycket nöjd med vandringsutbudet.

Mer information om Skogssjöns naturreservat kan du läsa hos Mjölby kommun här och på Länsstyrelsens websida här.

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

No Comments

    Leave a Reply