Meny

Visst är det härligt att drömma stort. Men det är minst lika fint att drömma nära. Och därför har jag en bucketlist i min egen hemstad. En lista på saker jag vill göra och besöka här på hemmaplan. Så håll till godo, här kommer den. En bucketlist i min hemstad.

Kanalkrogen Delimo

Skärmklipp från Delimos hemsida

Precis vid Bergs berömda slusstrappa ligger Kanalkrogen Delimo. Det går liksom inte att inte vilja testa detta ställe. Det är inte bara för ett fantastiskt läge. Nej, här hittar du burgare i en klass för sig och här får också Östergötlands kanske mest kända glasskapelser på Smultronstället sig en rejäl utmanare. Kanalkrogen Delimo står högt upp på på önskelistan.

Hitta hit: Kanalkrogen Delimo, Berg slussar, Vreta kloster (kartan öppnas i Googlemaps)

Hilma Winblads Bed & Breakfast

Trots att jag i dagarna har bott total tolv år i Linköping och flera gånger besökt Gamla Linköping var det inte förrän jag tog en tur på egen hand i höstas och strosade runt på de små gatorna som jag fick nys om Himla Winblads Bed & Breakfast.

Gamla Linköping är en stadsdel i Linköping och ett friluftsmuseum. En av de allra häftigaste sakerna här är att det faktiskt finns flertalet bostäder om hyrs ut och där man kan bo. Kanske är det inte något för gemene man att bo i ett museum och vänja sig vid att ha turister springandes i trädgården. Men för mig skulle det vara lite av en dröm att få bo i en del av historien. En natt eller två på Hilma Winblads är kanske det närmaste jag kommer att få bo här.

Det lilla hotellet ligger i två hus från 1800-talet. Alla rum är varsamt och vackert renoverade. Flera av dem har eget badrum. Frukost ingår i rumspriset och serveras i Dahlbergs café som ligger runt hörnet bara.

Här drömmer jag om en staycation till våren eller sommaren. Vem Hilma var? Ingen aning faktiskt, det får ingå i mitt besök att ta reda på det.

Uppdatering: Bucketlists är ju till för att bocka av och i maj tog jag in just här på Hilma och njöt och tog såklart reda på vem hon var. Läs mer om mitt besök på Hilma Winbladh här

Hitta hit: Kopparslagaregränd 2, Linköping (kartan öppnas i Googlemaps)

Café Tannefors slussar

Skärmklipp från Café Tannefors slussars hemsida.

Genom Linköpings centrala delar rinner Stångån eller Kinda kanal. Kinda kanal, Göta kanals mindre kända lillasyster som jag brukar kalla den, fyller 150 år i år. Och bitvis följer den samma sträckning som Stångån.

En av två slussar som finns på sträckan som numera räknas som Linköping city är Tannefors sluss. En riktig oas mitt i stan. Men på den tiden när kanalen byggdes låg Tannefors på landet.

Här finns Café Tannefors slussar och här ska man fördel inta en räkmacka och spana ut över Hawaii. Jo visst. Mitt i vattendraget vid Tannefors finns en liten ö som ligger mitt emellan kanalen och Stångån. Och den kallas Hawaii. Här hittar du mig med en kall en eller flera eftermiddagar i sommar.

Hitta hit: Fornhemsgatan 7, Linköping (kartan öppnas i Googlemaps)

Vandra från Bjärka Säby och hem

Härifrån Bjärka-Säby nya slott tänkte jag starta vandringen i något mer somriga mijöer

Drygt en mil söderut hemifrån mig hittar vi Bjärka Säby med inte mindre än två slott, gamla och nya slottet. Och har du hängt med här ett tag så vet du att jag har en förkärlek för just slott. Men i denna punkten på min bucketlist ska jag faktiskt ta mig därifrån så snabbt det går.

För här handlar det om en vandring jag vill göra. En del av östgötaleden går just härifrån och vidare mot Linköping och en stund senare skall vi om vi inte gått vilse passera helt nära hemma och just den lilla vandringen står på min bucketlist för våren.

Östgötaleden Bjärka-Säby – Vidingsjö i på Naturkartan.

Naturlogi

Skärmklipp från Naturlogis hemsida

Detta stället fick jag upp ögonen för redan 2020 när jag sammanställde en lista på fem unika boenden i Östergötland. Ett av dem var Naturlogi som ligger en bit ifrån väg 23/34 mellan Vimmerby och Linköping och här kan du bo i precis det namnet hintar om. Ett rum mitt ute i skogen.

Till sommaren 2021 byggdes två ytterligare rum som är lite större med lite mer bekvämligheter och även om jag helt omöjligt skulle kunna ranka några av punkterna på denna lista så är detta högt önskat.

Uppdatering: Ännu en plats jag besökt och upplevt efter att detta inläggs skrevs. Läs med om vår natt med skogen som väggar och stjärnhimlen som tak här.

Hitta hit: Dänskebo Kojtet, Linköping (kartan öppnas i Googlemaps)

En tur på Kinda kanal

Hjulsbro sluss
Tänkte passera här, vid Hjulsbro sluss. Kanalens minsta sluss med endast 0,2 meter i nivåskillnad.

2021 fyllde Kinda kanal 150 år och jag har redan snuddat lite vid kanalen i punkten från Tannefors slussar här ovan och jag tänker att jag avslutar med jubliaren.

Det är lika delar skräck och förtjusning som jag känner när jag nu skriver ner detta som en del av min bucketlist. Förtjusningen är såklart att få se så många fina delar av mitt vackra landskap från vattnet. Skräcken ligger i ett inte helt okomplicerat förhållande till slussar i största allmänhet. Varifrån den kommer vet jag inte, men jag inbillar mig att de inte skall kännas lika skräckinjagande från vattennivån som de gör från kanten med en bra bit ner till botten.

Jag hoppas att jag snart får uppleva kanalen dess 15 slussar i all sin 150-åriga prakt på en av Rederi AB Kinds båtar.

Omslagsfoto från just Kinda kanal och Stångs magasin i centrala Linköping.

En bucketlist i min hemstad – det finns mer

Det är inte lätt att välja ut bara ett antal av de saker jag vill göra men dessa har ändå stått på listan ett tag nu. Men i ett tappert försök att faktiskt checka av några av dem under året präntar jag nu ner dessa önskningar för världen att beskåda.

Har du någon bucketlist i din egen stad eller har du besökt några av platserna på min lista? Berätta gärna i en kommentar och inspirera flera precis som jag hoppas att jag kan inspirera dig.

No Comments

    Leave a Reply