Meny
Hotelltips / Resor / Svenska resmål / Vandring

Vandringshelg på Åkeshofs slott – mitt i naturen och ändå förvånande centralt

Jag vet att det är Ulvsunda slott som brukar kallas Sveriges närmaste slott men jag tycker definitivt att det har en värdig medtävlande i Åkeshofs slott. Båda ingår i Staycation Stockholm och erbjuder övernattningar med olika teman. Och ska jag vara ärlig så är det det där med närmaste som jag vid första anblicken blir lite lite besviken över när vi svänger in på parkeringen till Åkeshofs slott för att checka in för vandringspaket den första helgen i oktober. Besvikelsen lägger sig dock oerhört fort. Och jag tänker att jag verkligen måste få förklara mig här. Välkommen att hänga med på vandringshelg på Åkeshofs slott i Stockholm.

Slottsweekend och mina förväntningar

Jag har till skillnad mot många av mina resebloggarkollegor inte vanan att göra speciellt mycket research innan jag åker till en plats. Lite beroende på destination brukar jag förlita mig till att jag endra får tips via sociala medier eller lokalbefolkningen. Jag vill åka utan förutfattade meningar eller förväntningar och bilda mig en egen uppfattning på plats. Därmed hade jag inte kollat upp vare sig var Åkeshofs slott ligger eller så mycket annat när vi närmar oss vårt mål oktober månads första lördag.

Och kanske hade jag sett framför mig att det skulle ligga lite som något av våra östgötska slott, Mauritzberg, eller Husby Säteri. Ganska avlägset. Men det gör det inte alls. Bara en gräsplätt skiljer Åkeshofs slott från ett kvarter med både villor och mindre lägenhetshus och bara några hundra meter från huvudentrén hittar vi tunnelbanestationen Åkeshov. Det gör mig först lite skeptisk. Men det glömmer jag ganska snart. Det är nämligen som att jag så fort jag kommer igenom allén och närmar mig slottsporten lämnar staden bakom mig och checkar in på det där slottet som ligger avlägset från stan.

Vandringshelg på Åkeshofs slott

Vi har bett om att få hämta våra vandringsryggsäckar en timme tidigare än den vanliga incheckningen som sker klockan 15. När vi anländer är det fullt hus, det serveras lördagsbrunch och den är välbesökt. Men vi får våra väskor och smiter ut samma väg som vi kom in. Vår tid för att testa restaurangen kommer lite senare ikväll.

Allén från slottet som leder till Judarskogens naturreservat

I vandringspaketet ingår lån av ryggsäck innehållandes matig smörgås, vatten, frukt, kaka samt kaffe eller the. Sedan väljer du själv var du vill vandra. Det centrala läget till trots ligger Åkeshofs slott alldeles intill Naturreservatet Judarskogen som har ett myller av stigar och leder att vandra om du vare sig vill ta dig så långt ifrån slottet eller gå flera mil. Vill man ge sig på en lite längre vandring finns Mälaren och Ängbybadet bara 2 km bort. Men vi väljer Judarskogens naturreservat alldeles intill slottet.

För att hitta använder vi oss av appen Naturkartan. Att hitta till Judarskogen är enkelt. Du rundar bara slottet och går genom slottsparken så är du där. Stigarna här är bara delvis uppmärkta men det är svårt att gå vilse och vi börjar traska efter några andra. Det är mycket folk i rörelse och vi har ingen tid att passa så vi strosar runt och väljer stigar efter känsla.

Fikapaus på njutbar utsiktsplats

Trots att vi är så centralt passerar vi på vår vandring ett litet torp som fått vara kvar på platsen. Det påminner om att det fanns en tid innan slottet låg granne med tunnelbanestationen. Fantasin sätter igång. Nog skulle man gärna velat vara en fluga på vägen och kunna transportera sig tillbaka i tiden till de dagar när torpet var bebott och Åkeshofs slott användes för annat än dinerande och vandrande nattgäster. Det påminner om svunna tider. Om att slottet en gång i tiden låg så där avsides som jag kanske först hade tänkt mig. Men som jag nu är glad att det inte gör.

En stund senare stannar vi till på en utsiktsplats som är utmärkt på Naturkartan och som i verkligheten inbjuder till fikapaus när magen börjar kurra lite. Med magisk utsikt över sjön Judarn avnjuter vi smörgås och kaffe, kaka och frukt. Och med i ryggsäcken ligger ett sittunderlag. Extra plus för det.

Vi checkar in i slottsflygeln

I vanliga fall är vi ganska snabba att fika klart och vandra vidare. Men av någon anledning fastnar vi här mycket längre än vi brukar. Det är ett gott betyg. Och när vi till slut packar ihop har incheckningstiden för passerat för länge sedan. Det är tomt i den tidigare så fyllda matsalen när vi ringer i klockan vid den lilla receptionen innanför slottsportarna. Slottet vilar lite mellan brunch och kvällens middag. Här i den stora slottsbyggnaden återfinns förutom restaurang och reception även konferensmöjligheter. Övernattar du gör du det i någon av flygelbyggnaderna. Flyglarna är byggda 1747. Huvudbyggnaden byggdes omkring 1650 och fick sitt nuvarande utseende på 1720-talet.

Och visst är det något alldeles särskilt att checka in i ett rum där i alla fall ytterväggarna härstammar från 1700-talet. Inte många räta vinklar här.

Ett glas Crémant i vinkällaren

En liten piff senare vandrar vi åter upp emot slottet och beställer något gott innan middagen. Mitt glas Crémant och Andreas öl avnjuts en våning ner via en inte helt enkel trappa att ge sig på. Här nere finns en charmigt inredd liten vinkällare och var jag tidigare förvånad över att stadens ljud inte letar sig in i slottsflyglarna är det här nere helt avskärmat från både tid och rum och som en naturlig del av historien.

Här nere finns också en lite relaxavdelning med bastu som går att boka. Men vid denna vistelse fokuserar vi fullt ut på vandringen. Och maten såklart.

Grön fyrarätters i Restaurang Råkoko på Åkeshofs slott

Det talas om det gröna slottet när man pratar om Åkeshof. Men här handlar det inte om färgen på själva slottet. Det är gult precis som det ser ut på bilderna här ovan. Det gröna relaterar till att det är en del av parkstadstelen Bromma men också till interiören på slottet och inte minst till inriktningen på restaurangen. Här serveras det nämligen nästan enbart vegetariskt. Det finns möjlighet att välja till andra alternativ men vi väljer att gå all in – trots att det inte är det vi i vanliga fall väljer. Men ska man testa det så ska man testa det här tänker vi och så kör vi.

I vandringspaketet ingår Chefs choice och detta var kvällens utvalda:

Som en liten aptitretare – macaronamandlar, gröna oliver samt grönsakscruditéer med misodipp.

Nästa rätt – vaxbönor med salvia, hasselnöt, lagrad ost och ett temperat ägg. Förvånansvärt hur något så enkelt kan blir så smakrikt. Hasselnöten gjorde massor för konsistensen.

Rätt nummer tre – min favorit – friterad majs med endiver och koriander.

Och så avslutningen – och det jag i detta fallet gillade minst – färskost med krusbär och pistage. Krusbären var helt enkelt lite för syrliga för mig.

Tidig middag gav möjlighet till kontrast

Vår middagstid 18:30 innebar att vi när vi njutit färdigt av maten kunde bege oss tillbaka mot rummet, haffa jackorna och gå de få meterna till tunnebanan för att se lite mera av Stockholm när vi ändå var där.

Och här tror jag att man väljer olika. Är du som min resebloggarkollega Christian med fru på matochresebloggen och bor i Stockholm till vardags tar du säkert chansen att njuta av lugnet här ute. Själva passade vi på att njuta av att det var så enkelt att ta sig in till stadspulsen.

Men efter en öl på Götgatan och ett glas bubbel med utsikt på Downtowncamper var vi ganska nöjda och tog tunnelbanans gröna (!) linje tillbaka till Åkeshofs slott. Mindre än 20 minuter tar det enkel väg och vi var osannolikt nöjda när vi gick de få meterna genom slottsallén tillbaka till vår flygel och vårt rum.

Vegetarisk frukost på Åkeshofs slott

Tema grönt går igen även i frukosten. Jag funderade en stund när jag fick veta det. Vad äter jag på frukosten som är kött? Och och svaret är ju enkelt. Nästan inget på hemmaplan. Men på hotell (eller när sambon lyxar till det en lördag) uppskattar jag absolut lite bacon. Men här på Åkeshof saknar jag det inte. Istället hugger jag in på sirapslimpan med ost och paprika och en mycket god äggröra. Hoppar över yoghurt och granola enbart för att bereda plats för en nygräddad våffla för det kan man göra sig en egen här.

Vegofrukost på Åkeshofs slott med nygräddad våffla

Sammanfattningsvis om vandringspaket på Åkeshofs slott

När vi en stund senare checkar ut från Åkeshof gör vi det med att konstatera att det var spännande att testa på en grön restaurang. Näst gång kan hända att vi väljer till ett alternativ med kött eller fisk för det går mot ett tillägg. För vår del tror jag att det hade gett det lilla extra.

Och låt mig komma tillbaka till den lilla besvikelsen jag kände när vi körde upp emot slottet och insåg att det låg så centralt. Det vändes istället till en enorm fascination över hur snabbt stadspulsen försvinner bara du vandrar upp igenom allén nästan som genom ett historisk trollslag. Och inte minst hur härligt det är att kunna vara inne på Söder på 20 minuter om du önskar vilket vi gjorde denna gången. Men kanske inte nästa.

Mer information och fakta om Åkeshofs slott och Staycation Stockholm

Hitta hit: Åkeshofs slott ligger på Åkeshofs gårdsväg i Bromma. Kartan öppnas i Google maps. Men du kan också med fördel ta dig hit med tunnelbanan som stannar bara några hundra meter från slottet.

Fler slott att övernatta på: Inom Staycation Stockholm finns 8 (eller egentligen 9) destinationer att välja emellan. Förtom Åkeshof ingår också Hesselby slott, ovan nämnda Ulfsunda slott, Näsby slott, Skytteholm, Bosön, Villa Lovik och Rosersbergs slott, det enda kungliga slott det går att övernatta på. Men det nionde då tänker du, det är Lejondals slott som är alldeles nytt inom Staycation Stockholm och går inte att boka riktigt ännu. Låter Lejondals slott bekant, det kan ha att göra med att det var inspelningsplats för Stjärnorna på slottet 2020.

Vistelsen gjordes i samarbete med och är reklam för Åkeshofs slott men tankar och recension är som alltid mina egna.

3 Comments

Leave a Reply