Meny
. / Förträffliga Östergötland / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Glamping i Östergötland – tips på allt från lyxcamping till glashus

Glamping. Glamour och camping i en härlig symbios. En beskrivning av en campingstil med bekvämligheter som normalt inte förknippas med ”traditionell” camping. Och nu vill svenskarna testa såklart. Glamping är hetare än någonsin. Här hittar du fem tips på Glamping i Östergötland. Från lyxcamping till glashus i vildmarken.

Vad tänker du på när du hör ordet Glamping? Själv har jag haft en bild framför mig på ett lite större tält, format som ett cirkustält men mycket mindre i storlek. Naturfärgad tältduk med en ljusslinga upphängd vid den öppna ingången. Ungefär så. Döm om min förvåning när jag insåg att det bara är en liten del av sanningen. Glamping kan vara allt ifrån just det där tältet till ett pimpat vindskydd eller ett lyxigt glashus. Här nedan listar jag fem olika platser för Glamping i Östergötland – det ena inte det andra likt. Men alla på min önskelista att få övernatta i.

Naturlogi utanför Linköping

Redan inför förra året hittade jag Naturlogi och deras unika boende här i Östergötland. Naturlogi ligger intill Verklighetens Gård ungefär en halvtimme söder om Linköping. Från väg 23/34 mellan Vimmerby och Linköping är det en avstickare på bara några minuter.

Och här kan du testa på lite olika typer av Glamping, allt ifrån naturcamping och lägerplats till det jag tänkte fokusera på här. Deras Skogsrum. Tidigare säsonger har du kunnat boka Vistet. Sommaren 2021 utökades det med ytterligare två skogsrum. Lite större och lite lyxigare med liten veranda under tak och med egen badtunna. Jag pratar om Nästet 1 och 2.

I både Vistet och Nästet sover man bekvämt i dubbelsäng. Rummen har ingen el men WC och dusch finns att tillgå 300 meter bort nere vid gården. Och dasset som tillhör stugan är inte riktigt ett dass så som jag tänker på dass. Eller vad säger du?

Mer information om vad som ingår i de olika rummen hittar du på Naturlogis hemsida här.
Såhär hittar du till Naturlogi (länken öppnas i Googlemaps)

Glamping i Hovetorp vid Kinda kanal

2021 fyllde Kinda kanal, Göta kanals mindre kända lillasyster, 150 år och vid en av slussarna, Hovetorps sluss, finns en mysig Tentipi-Glamping och jajjamen, här hittar vi just det där tältet jag föreställde mig när jag tänkte på Glamping. Men inte bara det här kan du testa på så mycket mer än Glamping. Företaget Outdoortime erbjuder mängder med olika outdoor-aktiviteter som kan bokas separat eller varför inte samband med att du övernattar i ett av Tentipi-tälten.

Du kan boka boendet utifrån tre olika nivåer, Baspaket, Med extra utrustning samt All-in-clusive.

Tentipi-glampingen ligger alltså vid Hovetorps sluss en och en halv mil söder om Linköping. Här glampar du med utsikt över kanal och sluss precis intill Östgötaleden. Och till boendet kan du alltså om du så önskar lägga till hyra av kajak och paddla i Kinda kanal och vidare ut i sjön Stora Rängen.

Mer information om aktiviteter och bokning hittar du här på Outdoortimes hemsida.
Såhär hittar du till Hovetorps slussar (länken öppnas i Googlemaps)

Glashus i Östergötlands vildmark hos Hotell Sommarhagen

I södra Östergötland hittar du vildmarken. För Östergötland är mer än bara slätt. Här i de södra delarna av landskapet är det lika tätt befolkat, eller ska jag säga glest, som i Lappland och här hittar du i det närmaste orörd natur som går att likna med exempelvis Dalarnas.

I en prästgård från 1592 ligger Hotell Sommarhagen. Men det är inte här vi ska stanna under hela vår vistelse, istället utgår vi härifrån. Hotell Sommarhagen erbjuder många olika upplevelser och en av dem Glamping i glashus vid din alldeles egen vildmarkssjö.

Glashuset är beläget cirka sex kilometer från prästgården. Efter en god natts sömn på hotellet och en stadig frukost får du karta i handen och vandrar ut mot ditt mål. Vid glashuset väntar sedan den utrustning du behöver för din vistelse och nere vid sjön ligger kanoten och väntar.

Här ute mitt i ingenstans njuter du av ett bad eller kanske bara tystnaden. Mobilen kan du stoppa undan, täckningen räcker ändå inte hit. Till natten kryper du ner i dubbelsängen och kanske spanar du upp på stjärnhimlen genom glastaket. Om du kan slita dig från vyn ut emot sjön, vem vet vad som passerar därutanför?

Det finns flera olika paket att välja mellan om du vill boka glashuset. Enbart Glamping eller Glamping kombinerat med vandring eller cykling.

Mer information om aktiviteter och bokning hittar du här på Hotell Sommarhagens hemsida.
Såhär hittar du till Hotell Sommarhagen (länken öppnas i Googlemaps)

Glamping vid Göta kanal i Borensberg

Glamping Glasbruket Borensberg

Vad är mer Östergötland än Göta Kanal? I det lilla samhället Borensberg, på en halvö mellan Göta Kanal och Motala Ström hittar vi STF Borensberg/Göta Kanals Vandrarhem Glasbruket. Här kan du välja att inte bo i huvudbyggnaden med anor från 1800-talet utan istället husera i Glasbrukets eget Glamping-tält på 24 kvadrat.

Här kan du också läsa om: Glasbruket Vandrarhem & Café – fikatips i Östergötland

I tältet finns två enkelsängar och en dubbelsäng nybäddade just för dig och här finns gott om utrymme för aktivitet men även bara lugn och ro på uteplatsen som ligger i ett fantastiskt naturläge med fin utsikt över både Göta Kanal och Motala Ström.

Mer information om bokning hittar du på Glasbrukets hemsida här.
Såhär hittar du till Glasbruket (länken öppnas i Googlemaps)

Lyxig Glamping intill Göta Kanal vid Berg

Sedan sommaren 2021 kan du testa på glamping i Berg, det lilla samhället med de många slussarna som är i det närmaste synonymt med Göta Kanal. Vill du uppleva Göta Kanal men kan bara ta dig till ett ställe. Då är det Berg platsen för dig.

Läs mer: Bergs slussar – när du vill uppleva hela Göta kanal på en och samma plats

Här finns nu Go Clamping Sweden och deras fina tipitält med magisk utsikt precis intill Oskars sluss. Mer info och bokning hittar du på Go Glampings hemsida här.

Camping Deluxe vid Vårdsnäs Stiftsgård

Strax söder om Linköping hittar vi Vårdsnäs Stiftsgård och här kan du testa på Glamping i vindskydd. Kanske är det lite råare på sitt sätt men med lite mer bekvämligheter på ett annat.

Här finns gott om härliga mattor, massor med kuddar, oljelampor, ljuslyktor, laddning för din mobil, ljusslingor, bluetooth-högtalare och en alldeles egen lägereld. Resten av upplevelsen gör du själv i det vackra sjölandskapet söder om Linköping.

På Vårdsnäs kan du välja att bara boka in dig på Glamping eller kombinera med både kanot/kajak, sjöbastu eller middag i restaurangen.

Mer information om bokning och aktiviterer hittar du på Vårdsnäs hemsida här.
Såhär hitta du till Vårdsnäs Stiftsgård (länken öppnas i Googlemaps)

Glamping i Östergötland – fler tips?

Finns det fler härliga platser med Glamping i Östergötland? Tipsa gärna med en kommentar nedan.

På omslagsbilden till detta inlägg ser du utsikten när du vaknar upp i Hotell Sommarhagens glashus

7 Comments

 • HenrikForsbeck
  11 mars, 2021 at 21:15

  Hej kontakta gärna mig 0708364060
  Vi bygger nu en glamping i berg

  Reply
 • Henrik Forsbeck
  27 april, 2021 at 22:56

  Hej Goglampingsweden här kontakta gärna mig 0708364060

  Reply
  • Cornelia
   16 maj, 2021 at 13:16

   Halloj, försökte slå en pling men fick inget svar. Jag hör av mig igen lite senare. //Cornelia

   Reply
 • Jessica
  26 maj, 2021 at 19:02

  Hur ligger tälten vid Hovetorp sluss? Jag letar efter en översikt men hittar bara gamla där de inte är med. Är det mitt på husbilsparkeringen eller är det lite vid sidan av ? Känns det som man campar inne på en camping eller upplever man det som lite mer friluftsliv? Jag ska ge bort i present till några frilufsare 🙂

  Reply
  • Cornelia
   10 januari, 2022 at 20:33

   Hej Jessica, ber tusen gånger om ursäkt jag har verkligen inte sett din kommentar.
   Tyvärr kan jag inte svara på exakt var tälten ligger vid Hovetorp då jag ännu inte haft möjlighet att övernatta själv.
   Hoppas du hittade en fin present till dina vänner. Hälsningar Cornelia

   Reply
 • Hege
  7 februari, 2022 at 08:56

  Tivedens camping har fina glampingtält och fantastiskt trevlig service.

  Reply
  • Cornelia
   31 maj, 2022 at 14:58

   Tack snälla för tips. Kul med Glampingtips även utanför Östergötland

   Reply

Leave a Reply