Meny
Resor / Svenska resmål / Vandring / Västergötland

Vandra på Hindens rev i Vänern – en vandring lite utöver det vanliga

Att vandra på Hindens rev är att vandra rakt ut i Vänern. Ja på riktigt faktiskt och jag har undrat om det är så det känns. Som att gå rakt ut i vattnet. För någon vecka sedan under vår roadtrip i Västergötland och på Västkusten fick jag svaret. Och svaret är både ja och nej. På frågan om det är en led värd att vandra är svaret definitivt ja.

Jag är ingen expert på geologi och sånt så jag tänker att vi tar det på bonn-svenska när vi ska prata om vad Hindens rev egentligen är. På fackspråk är Hindens rev en ändmorän. Men för oss vanliga dödliga som inte minns mer än gnejs och granit från högstadiets geografilektioner så är det helt enkelt så att när Inlandsisen drog sig tillbaka för en herrans massa år sedan så stannade den lite längre på ett ställe och där låg det stenar och grus och liksom grodde till sig till en kant. Ta da – ändmorän. En förklaring som till och med jag köper. Det var alltså här som inlandsisen låg ett tag innan den valde att krypa ännu längre norr ut. Och jösses vad glad jag är för det idag.

Hindens rev i Västergötland och Hjortens udde i Dalsland

Eftersom jag inte är någon drönarfotograf har jag ingen bild på Hindens rev i fågelperspektiv. Känner du inte till Hindens rev tidigare så skulle jag verkligen rekommendera dig att titta in på denna länken en liten stund innan du läser mer om vår vandring. Då får du nämligen en bild av Hindens rev ovanifrån och den bild jag själv såg första gången som gjorde att jag blev så nyfiken.

Det jag inte visste då är att där Hindens rev försvinner ner i Vänerns vatten så fortsätter revet rakt över hela sjön och dyker upp 12 km längre bort i Dalsland som en liten udde. Den kallas hjortens udde. Den är inte lika dramatisk som Hindens rev men ändå lite kul att veta att det liksom är ihopknutet med varandra.

Att vandra på Hindens rev

Hindens rev är mellan 25 och 100 meter brett och det var här jag undrade om det på vissa ställen kändes som att det var sådär smalt som 25 meter. Svaret är att det inte känns sådär smalt förrän du är ända ute längst ut. Däremot är det en härlig känsla att känna och framför allt höra vattnet på båda sidorna om dig även om man långt ifrån alltid ser det på grund av lummig grönska.

Vi lyckades pricka in en ljuvlig sommarkväll för vår vandring. Dagen hade tidigare varit ganska sval för att vara mitten av juli men fram emot kvällen mojnade det och det var behaglig värme när vi började vår vandring. Det är annars ett tips att kolla av väderprognosen innan. För Hindens rev kan absolut ändra skepnad beroende på väder och vind.

När Hindens rev försvinner

Det händer till och med att Hindens rev försvinner och blir Killingarna. Det är när det är ordentligt högvatten som täcker vissa delar av revet och istället bildar som fem små öar. Dessa kallas Killingarna. Men så var inte läget när vi gjorde vår vandring.

Den lättaste sidan att komma ut till är den södra sidan där det är stenig strand. Den norra sidan har en helt annan natur och är lummig och mer bördig. Tänk att det kan vara sådan skillnad på bara några meter.

Vår vandring vid Hindens rev

Det allra enklaste för dig att ta dig till Hindens rev är att slå in det i Google maps. Kartnålen tar dig till parkeringen med relativt gott om plats. Vägen dit är liten och smal och det var lite av en utmaning att möta en husbil men det löste sig det också.

Från parkeringen är det väl skyltat. Den första delen av vandringen ingår inte i naturreservatet men är ändå väldigt vackert. Så snart du kommer in i reservatet blandas leden upp mellan fin stig, lite mer knepig stig med rötter och snår och på sina ställen stenigt underlag som jag skulle säga kräver ganska bra skor. Det behöver inte vara vandringskängor även att jag var glad att jag hade mina. Men jag skulle inte rekommendera flip flops. Det är lätt hänt att du stukar till foten.

Det blir smalare och smalare

Ju längre ut du kommer desto oftare kan du höra Vänerns kluckande vatten på båda sidorna om dig. Och så ganska plötsligt blir vegetationen lägre. Stenarna fler och så försvinner stigen du gått på ut i Sveriges största sjö. Och självklart måste man traska så långt ut det bara går för att kunna säga att man varit så långt ut på Hindens rev jag man kan. I alla fall just denna dag. För det är ju en av de charmigaste sakerna. Nästa gång man vandrar kan det se annorlunda ut eftersom hög- och lågvatten, väder och vind gör leden föränderlig.

Fakta – Vandra på Hindens rev, vägbeskrivning m.m.

  • Vägbeskrivning till Hindens rev hittar du i den södra delen av Vänern, strax norr om Lidköping
  • Längd: Leden enkel väg är strax under 4 km från parkeringen och ut till yttersta udden
  • Svårighetsgrad: Enkel, men ta ändå bra skor så slipper du stuka fötterna på de delar när underlaget är sten
  • Övrigt: Tänk på att spana in väder och vind innan du ska vandra Hindens rev. Beroende på väder kan det vara så att du inte ens kommer hela vägen ut och det vore så klart annorlunda men kanske också lite trist.

3 Comments

Leave a Reply