Meny
Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Godaste glassen i Sverige – hela listan landskap för landskap

Ibland vet man inte vad man sätter igång med en enkel fråga. Det hände förra helgen när jag skrev ett inlägg om vårt besök på NoraGlass i Nora, länkade till inlägget på Facebook och bad om tips på Sveriges bästa glass. Gensvaret har varit helt enormt och alldeles för bra för att inte göra något av. Så här kommer det. Godaste glassen i Sverige. Listat utan inbördes ordning men landskap för landskap i bokstavsordning.

Namnet på varje glasscafé är en länk till den hemsida jag hittat som är mest relevant och sist under varje glasscafé finns en länk till Googlemaps så att det är lätt att hitta när du är ute på roadtrip.

Tipsen kommer alla från vänner och bekanta samt följare och främlingar på Facebook. Och det behöver inte vara egengjord glass. Vissa glasscaféer serverar egen glass, andra serverar andras glass med egengjorda kreationer.

Godaste glassen i Sverige – från söder till norr

Godaste glassen i Blekinge

Björketorps Gård

Björketorps gård i Johannishus utanför Ronneby är en familjedriven gård med glass som en av strängarna på lyran. Här får du hemlagad glass och dessutom möjlighet att köpa mjölk ur mjölkautomat eller göra ett besök bland djuren.

Om dess förträfflighet vittnar Sara Rönne i inlägget Sveriges bästa glass (ja faktiskt!) Inget dåligt inlägg att hamna i. Och sedan dessutom ha turen att börja på B och hamna först här.

Hitta hit: Björketorpsvägen 17, 372 95 Johannishus

Glassiären

Glassiären. Var ska jag börja. Här ringlade sig kön lång om somrarna hemma i Karlskrona. Många är de vänner och bekanta jag tagit med mig till den ganska ohemtrevliga lokalen i ena hörnet av torget för att se deras häpna min.

Glassiären lever upp varje sommar. Resten av året står lokalen tom. Har man tur görs det strutar när man väntar i kön. Det är lite kul att se dem sitta där med sitt våffelhjärnshjul och producera strutar på löpande band.

Glassen i sig är i dagens glassmått mätt inget särskilt. Det är storleken på glassarna Glassiären har att stoltsera med. Tre kulor är nämligen inte tre kulor. Tre kulor är minst tre gånger tre kulor och därmed behöver du inte äta mer den veckan.

Hitta hit: Stortorget 4, 371 34 Karlskrona

Glass- & Sillabåten

Glass- & sillabåten hittar vi i hamnen i Sölvesborg. Att servera glass på båt har varit ett populärt sätt genom åren i Blekinge och här i Sölvesborg finns den kvar. En av årets nya smaker skulle nog säkert dottern vara intresserad av att testa. Mermaid. Själv är jag spekulant på en Mintbåt.

Hitta hit: Hamngatan 1, 294 31 Sölvesborg

Holje Glassfabrik

Holje Glassfabrik ligger i nordvästra Blekinge i det lilla samhället Vilshult och här serveras handgjord Italiensk glass. Om jag förstår deras Facebook-sida rätt är det sju olika sorter varje dag. Och nytt för säsongen är kaffesmak med specialkaffe från Blekinge Kafferosteri.

Hitta hit: Skolvägen 3, 293 95 Vilshult

Karlskronaglass

Här brister mitt hjärta lite när jag inser att Karlskrona har gått vidare utan mig. Det är ingen hemlighet att jag älskar min forna hemstad av hela mitt hjärta men när det första tipset om Karlskronaglass trillade in var det något nytt för mig.

Karlskronaglass serveras på Skeppsgossen på Marinmuseum och är egentillverkad Italiensk gelato. Ägarna till Karlskronaglass berättar stolt på sin hemsida att de flera gånger varit nere i Bologna och i Rimini där vi fördjupat sig i hemligheten bakom äkta gelato.

Och självklart tipsar Annika på Resfredag som också är från Karlskrona om Karlskronaglass och en massa andra härligheter i Karlskrona här.

I skrivande stund är Marinmuseum stängt pga Corona och därmed även Skeppsgossen men vi hoppas såklart att det ändrar sig under sommaren.

Hitta hit: Stumholmen, 371 32 Karlskrona

Läs mer: Din guide till mitt Karlskrona

Godaste glassen i Bohuslän

GrebbestadGlass

GrebbestadGlass i just Grebbestad verkar av deras Facebooksida att döma serveras på Bobbis Gelateria. Och en av smakerna som är av det lite mer besynnerliga slaget är brynt smör. I dessa tider när glass är lika vanligt att ha hög kvalité på som burgare gör man vad man kan för att sticka ut. Och efter att mycket tveksamt ha testat messmörsglass för några år sedan och älskat det är jag på när det gäller att smaka det mesta.

Hitta hit: Nedre Långgatan 23, 457 72 Grebbestad

Pipershuset

Pipershuset i Hamburgsund ligger om jag skulle räkna efter i toppskiktet i antal tips jag fått. Även här hittar vi hemlagad Pipersglass tillsammans med Engelholmsglass.

Hitta hit: Parkvägen 4, 457 45 Hamburgsund

Sommardröm Glasscafé

Trots att detta inlägg har ett antal år på nacken så kommer det då och då lite tips från er läsare. Och detta är ett sådant:

Hej, ser att du missat stället med stort S i Bohuslän – Sommardröm Glasscafé!!
Finns även på FB och insta under namnet Sommardröm Glasscafé. Kolla in, eller ännu hellre, åk dit.

Tack för tipset Sandra. Nu längtar jag till västkusten, Tjörn och glass såklart.

Hitta hit: Södra hamnen 1, Skärhamn

Godaste glassen i Dalarna

Rättviksglass

Gourmetglass från Dalarna är Rättviksglass slogan. Sommartid kan du hitta denna glass vid lite olika glasskiosker i Rättvik där jag kan tänka mig att man ska testa den för att få den riktiga känslan. Men i övrigt serveras glassen på många olika ställen. Allt ifrån Sälen till Glass & Berså i Arboga, som jag för övrigt ska återkomma till.

Hitta hit: Torpvägen 3, 795 32 Rättvik (här ligger fabriken, lite osäker på om det sker fabriksförsäljning. För återförsäljare klicka på rubriken ovan.)

Godaste glassen på Gotland

Glassmagasinet

Om NoraGlass som jag skrev om för en tid sedan har som idé att ha så få smaker som möjligt har vi här dess motsats. Glassmagasinet i Visby hamn är Europas största glassbar och har slagit någon typ av rekord med 346 olika smaker. Men inte bara det. Glassmagasinet har även filialer i både Los Angeles och Pasadena. Glassbarerna där går under benämningen Swedish Scoops. Hett tips inför nästa Kalifornien-resa alltså. Adressen i länken nedan leder dig däremot till Visby. Men det finns även en pop-up glassbar på Strandvägen i Stockholm.

Hitta hit: Skeppsbron 12, 621 57 Visby

Guteglass

Gotland har även Guteglass. Sommartid kan du testa deras glass i deras egen glassbar i Visby men övriga tider på året finns Guteglass att handla i butiker i många andra delar av Sverige också.

En läsare tipsar om att man här kan beställa en bricka och välja 10 olika smaker i små fördjupningar. Vill du testa en gotländsk specialité har jag fått tips om smaken Honungssaffran och den avnjuts med fördel på Guteglass egen glassbar med vidunderlig utsikt över Visby. Det sägs att det är här man ska se solnedgången.

Hitta hit: Adelsgatan 43, 621 57 Visby

Godaste glassen i Gästrikland

Épi Bageri & Café

I Gävle hittar du Épi som tagit glassen till White Guide. Mer om det kan du läsa här. Eller så åker du helt enkelt bara dit och provsmakar.

Hitta hit: Norra Kungsgatan 11, 803 20 Gävle

Godaste glassen i Göteborg

Gelaterian

Jag läser idel goda omdömen om Gelaterian. Det verkar bara finnas en negativ sak att säga och det är de långa köerna. Och inte ens det kan väl ses som något negativt kan man tänka.

Hitta hit: Grönsakstorget 1, 411 17 Göteborg

Lejonet & Björnen

I denna listan har jag valt att låta Göteborg och Stockholm få sina egna rubriker och därmed inte ingå i något landskap. Anledningen är inte konstigare än så än att jag faktiskt inte riktigt vet vilket landskap jag annars ska placera dessa städer.

Glasstipsen i Göteborg har inte direkt haglat in – men det tips jag har fått är från många. Och naturligtvis handlar det om Lejonet & Björnen. En personlig favorit som jag dock inte ätit på deras egna anrika glasscafé på Danska vägen i Göteborg utan exempelvis på Liseberg.

Hitta hit: Danska vägen 74, 416 59 Göteborg

Godaste glassen i Halland

Feldts glasskiosk

My Feldt har öppnat glasskiosk och Whiteguide skriver att det är som att gå in i ett rosa moln när man gör ett besök, bara det gör ju att man (läs jag) vill åka dit. Ny på listan från sommaren 2022.

Hitta hit: Karsten Rönnowsgatan 10, Halmstad

Hello Takeaway

I Halmstad hittar vi Hallands första glasstips. Mitt i Halmstad på Stora Torget tillverkas Italiensk glass i toppklass om man ska tro recensionerna.

Hitta hit: Brogatan 8, 302 43 Halmstad

World of Riccardo

Italienare möter svenska glassälskare. World of Riccardo har sin glassfabrik i Mölletorp strax utanför Halmstad. Glassen kan du köpa här eller i glasscaféet i Halmstad. Och Riccardo är ett av de glasscafé som jag fått absolut flest tips om.

Hitta hit: Möllegård 317, 305 91 Halmstad

Siaglass

Siaglass behöver kanske ingen närmare presentation. Det du kanske inte visste är att glassen görs i den lilla orten Slöinge mellan Halmstad och Falkenberg i Halland precis intill E6:an.

Personligen har jag inte testat Siaglass ”hemma hos Sia” men något jag gillar med Sia förutom just glassen är deras reklam. Jag kan inte svara på vad det är men det är något med rösten och uttalet som tilltalar mig. Titta bara på dessa två underbara exempel.

Hitta hit: Stenlösvägen 33, 311 68 Slöinge

Sikta Stenugnsbageri – glasseria

Utanför Varberg finns Sikta Stenugnsbageri som den varmare perioden på året gör sin egen glass till glasserian. Avnjuts med fördel på innergården.

Hitta hit: Vare 47, Varberg

Tre toppar i Träslövsläge

Ett annat ställe som flera tipsat om är Tre toppar i Träslövsläge. Många års erfarenhet och mängder med smaker och tillbehör. Tipsen vittnar dessutom om ett härligt västkustsktypsikt läge.

Hitta hit: Storgatan 2, 432 75 Träslövsläge

Viskadalens Gårdsglass

Glass på riktigt är Viskadalens slogan. Här serveras glass gjord på mjölk från gårdens egna kor, äggen från Halland och frukt från lokala odlare så långt det är möjligt.

Hitta hit: Drared 11b, 432 66 Veddige

Godaste glassen i Hälsingland

Växbo Café

På Växbo Café kan du inte bara njuta av glass, här finns mängder av annan aktivitet också. Allt ifrån yoga till smideskurser. Själv hade jag nog ändå valt just den egentillverkade, dagsfärska glassen. Stämmer ett av tipsen så serveras det något så ovanligt som glassbuffé. Någon som känner till stället får gärna bekräfta eller för den delen dementera.

Hitta hit: Växbo 2903, 821 95 Bollnäs

Godaste glassen i Jämtland

Glassbaren i Bräcke

Silverplatsen för antalet tips kniper detta ställe i Jämtland. Glassbaren i Bräcke. Och det är kanske inte så konstigt att den gör just det eftersom man blev utsedd till Svenska Glassmästare 2019.

Hitta hit: Bräcke Skolgatan 2, 840 60 Bräcke

Grädda

Vem kunde ana att Jämtland skulle vara ett sådant glassmecka? Här hittar vi ytterligare hemgjord mästarglass på Grädda i Åre.

Hitta hit: Brunkullan 150, Årevägen, 837 52 Åre

Wedemarks Konditori & Bageri

Jämtlands tredje och sista glasstips är Wedenmarks. Den italienska gelaton serveras i konditoriet under sommarhalvåret.

Hitta hit: Prästgatan 27, 831 31 Östersund

Godaste glassen i Medelpad

Berg & Hjort

Efter att ha ekat tomt ett ta så kom då äntligen ett tips på glass i Medelpad. Närmare bestämt i Sundsvall. Här säger ryktet att det är till Berg & Hjort du ska bege dig för den bästa glassen.

Hitta hit: Torggatan 2, Sundsvall

Godaste glassen i Närke

Goglass

I det lilla samhället Hjortkvarn nära gränsen mellan Närke och Östergötland ligger Goglass. Och även detta glasscafé har fått många röster. Här serveras italiensk glass med olika smaker varje dag.

Hitta hit: Norrköpingsvägen 34, 697 93 Hjortkvarn

God glass i Örebro?

Finns det ingen god glass i Örebro tänker du? Självkalrt finns det det. Bokstavligt talat. Go Glass från Hjortkvarn säljs nämligen i Handelsboden i Wadköping. Skynda skynda. Kan du förresten gissa vilken smak struten på bilden nedan har?

God glass Örebro - jajamen!
Goglass från Hjortkvarn säljs på Handelsboden i Wadköping i Örebro

Godaste glassen i Skåne

Bar Italia

Först ut bland Skånetipsen är Bar Italia i Malmö. Italiensk gelato och sorbetto som avnjuts i Västra Hamnen i Malmö.

Hitta hit: Scaniaplatsen 3, 211 17 Malmö

Darins Gelateria

Darinss Gelateria i Yngsjö. Här avnjuter du italiensk glass till magisk utsikt.

Hitta hit: Furubodavägen 73-13, 296 92 Yngsjö

Dockside glass

På Stadskajen i Landskrona och i Borstahusen hittar vi Dockside Glass och jag fastnar direkt för deras egen smak Päron/Choklad som jag inte sett någon annanstans.

Hitta hit: Stadskajen 2, 261 31 Landskrona & Nedre gatan, Landskrona

Dolce Sicilia

På Drottningtorget i Malmö hittar du Dolce Sicilia – här tillverkas glassen enligt gamla klassiska sicilianska recept.

Hitta hit: Drottningtorget 6, 211 25 Malmö

Läs också: Fem hotelltips i Malmö

Engelholmsglass

I nordvästra Skåne hittar du Ängelholm och ortens egen glass stavad med E som är den gamla stavningen av Ängelholm. Denna glassen känner du kanske igen, den finns precis som GB och Triumfglass att köpa runt om i landet. Men det finns också ett glasscafé och fabriksförsäljning här i Ängelholm.

Hitta hit: Helsingborgsvägen 29, 262 72 Ängelholm

Favvo Glass

I Malmö Saluhall hittar du Favvo Glass. Men du kan också beställa glass på nätet för hemleverans eller hämtning.

Hitta hit: Gibraltargatan 6, 211 18 Malmö

Glassbåten Immeln

Vid Camp Immeln finns Glassbåten Immeln. Här serveras både Ottoglass och Sia.

Hitta hit: Immelnvägen 2, Sibbhult

Glassmakeriet

I sydligaste Skåne i på kullerstensgatorna i Ystad kan du ställa in siktet på Glassmakeriet. Även här serveras italiensk glass av finaste sort mitt i Wallanderland.

Hitta hit: Teatergränd 1, 271 43 Ystad

Läs mer: Vi besökte Glassmakeriet på vår roadtrip i Skåne sommaren 2020

Hvens glassfabrik

Om Hvens glassfabrik hittar jag inte så mycket på nätet men jag har fått flera tips om detta lite hemliga ställe. Och ett av dem är att testa deras Flädersorbet. Glass från Hvens Glassfabrik ska gå att avnjuta vid hamnen på Hven.

Hitta hit: Landsvägen 2, 260 13 Sankt IBB

Köld

Köld hittar du på Möllan och Kronprinsen i Malmö men även i Lund sedan en tid tillbaka. Men historien om glasscaféet startade i San Francisco och går att läsa på Kölds hemsida. Köld erbjuder 12 smaker om dagen roterar efter smak och säsong. Och här kan du hitta glass med smaker utöver det vanliga. Eller Glasstronomi som de väljer att kallade. Fyndigt ändå.

Vad sägs exempelvis om Gorgonzola eller Chevré smak?

Hitta hit: Claesgatan 8, 214 26 Malmö, Kronprinsen, Malmö, Bangatan 8, 222 21 Lund

Lilla Glassfabriken

Första gången jag testade glass från Lilla Glassfabriken i Malmö var det med smak av Limoncello. Och dom hade mig at hello så att säga. Lilla Glassfabriken har inte bara vanlig glass utan tillverkar också de vackraste skapelser i form av glasstårtor och bakelser.

Hitta hit: Holmgatan 9, 211 45 Malmö

Limhamns Glassmejeri

En liten piazza i Limhamns hamn med gelato inspirerad av?- Italien såklart. Grundarna bakom Limhamns Glassmejeri har för vana att alltid besöka det bästa glasscaféet i det land de besöker. Kanske är det Limhamns Glassmejeri de hade besökt om de besökt Sverige. Eller något av alla andra på denna lista.

Hitta hit: Dragörkajen 1C, 216 12 Limhamn

Olof Viktors

Olof Viktors i Glemminge serverar inte bara glass. Men glassen ser lite grann av magisk ut. Tahitivanilj exempelvis kommer upp på listan av drömglass.

Hitta hit: Österlenvägen 86, 270 21 Glemmingebro

Otto-glass

Åhus stolthet. Otto & glassfabriken. När jag var liten och bodde i Skåne hette glassen Åhus-glass och var en riktig favorit. Vill du läsa mer om historien bakom namnbytet och glasstraditionen som de upprätthållit sedan 50-talet kan du klicka dig in här.

Att avnjuta en Otto-glass i kiosken på torget i Åhus sommartid rekommenderas varmt. Där får du dessutom egenhändigt gräddade strutar.

Hitta hit: Gamla byvägen 68, 296 72 Yngsjö

Vanilj & Choklad

På Vanilj & Choklad i Höganäs hittar du Italienska delikatesser i form av glass och choklad. Här kan du också boka provningar av både choklad och glass.

Hitta hit: Wärdshusvägen 12, 263 94 Höganäs

Godaste glassen i Småland

Congelato

Även lilla Nässjö har sin egen italienska glass-stolthet. Den heter Congelato och slog upp portarna 2016.

Hitta hit: Storgatan 19B, 571 31 Nässjö

Grennaglass

Trodde du polkagrisen hade monopol på Gränna, då trodde du fel. Här tillverkas också traktens godaste glass. Grennaglass. Den egna butiken hålls öppen sommartid men önskar du smaka Grennaglass även andra tider på året finns glassen hos flera återförsäljare och restauranger. Du hittar alla här.

Hitta hit: Brahegatan 41B, 563 32 Gränna

Godaste glassen i Stockholm

AH Glassbar

Stockholm har många glassbarer och en av dem ligger på Skånegatan. Ingen egen hemsida vad jag kan hitta men flera tips och fina betyg på dera FB.

Hitta hit: Skånegatan 83, 116 35 Stockholm

Bröderna Olsson

Kanske ett av det märkligare inslagen på listan och inte ett regelrätt glasshak. Men hej, om man serverar allt i vitlökssmak, så även glass då platsar man här till motsatsen har bevisats – av författaren själv. Så snart det tillåts lovar jag att testa.

Hitta hit: Folkungagatan 84, 116 22 Stockholm

Bullandö Glassfabrik

Jag blir inte helt klok på Bullandö Glassfabriks logo som består av en piratflagga. Men enligt hemsidan och tipsare utlovas god italiensk glass och då är inte jag den som är den.

Hitta hit: Bullardö Marina, 139 56 Värmdö

Caput Mundi

Här har vi egentillverkad glass som i vissa former även varvas med egentillverkad Nutella. Ja ni läste rätt. Himmelriket.

Hitta hit: Åsögatan 148, 116 32 Stockholm

Edsviken Piazza & Gelateria

Platsen för livsnjutaren beskriver sig Edsviken som och jag är benägen att hålla med bara av att ha tittat på bilderna.

Hitta hit: Kummelbyvägen 37, 191 43 Sollentuna

Glassa hus Målarmästaren

Kanske en märklig kombination. En färgbutik som skapat en glasskiosk i butiken. Helt enkelt för att de älskar färg och älskar glass. De har döpt sina smaker med koppling till sortimentet på färgavdelningen. Vad sägs om till exempel smaken täckpapp som är en sagolikt god hasselnöt.

Hitta hit: Sockenvägen 368, Enskede

Jens & Victor

Dagsfärsk glass på Kungsholmen utlovas på Jens & Victors Instagram och när jag scrollar ner några bilder och ser att det serveras semmelglass är jag fast.

Hitta hit: Kungsholms strand 167, 112 48 Stockholm

Kennys Gelato

Kennys Gelato hittar man numera på fyra ställen i Stockholm. Tollare, Sickla köpcentrum, Sergelterassen och Djurgården. På Instagram lägger de varje dag upp menyn för alla tre ställen så man kan välja rätt ställe utifrån vilka smaker man är sugen på.

Hitta hit: Tollare Kaj 10, 132 49 Saltsjö-boo, Sickla, Marcusplatsen, Djurgårdsstrand 5, Stockholm, Sergels Torg 20, Stockholm.

King Scoopa Ice Cream

Vad sägs om en Ice Cream Burger? Det kan du nämligen köpa här på King Scoopa Ice Cream. Helt enkelt en Donut fylld med en glasskula. Ja jag är villig att testa.

Hitta hit: Hornsgatan 156, 117 28 Stockholm

Kungsholmens Glassfabrik

På Kungsholmen återfinns även just Kungsholmens Glassfabrik. Glassen kan du bland annat avnjuta på Pipersgatan 14. Och döm om min förvåning om det kanske är något ”Kungsholmskt” men även här har man glass med semmelsmak.

Hitta hit: Pipersgatan 14, 112 24 Stockholm

Magnus Johansson Glass & Konfektyr

Ny för året på denna lista är Magnus Johansson Glass & Konfektyr i Hammarby sjöstad. De vann bland annat guld för sin pistageglass med topping på Svenska Glassmästerskapen 2023.

Hitta hit: Torkhusgatan 3, Stockholm

Nonnas Gelato

Nonnas Gelato hittar du på flera butiker runt om Stockholm men under sommaren kan du passa på att äta Nonnas i strut eller bägare. Alla återförsäljare hittar du på länken nedan.

Hitta hit: Sommarens återförsäljningsställen

Scarfo

Förutom att jag relaterar namnet till en Hollywoodfilm och ser den italienska maffian framför mig blir jag lika delar imponerad över Scarfos hemsida och dess förmåga att presentera sin produkt på densamma. Italiensk glass är för den som tagit sig såhär långt i inlägget inget unikt i Sverige. Men så som Scarfo beskriver hantverket sätter jag höga förväntningar på produkten jag hoppas få testa snart.

Hitta hit: Ålstensgatan 12, 167 65 Bromma

Och när du ändå är i krokarna missa inte ett besök på Drottningholms slott. Sveriges första världsarv.

SNÖ

Snö Gelateria har jag fått säkra tips på från min bloggkollega Ann-Louise på Från Stad till Strand. Här hittar vi vinnarna från svenskt glass-SM både 2016 och 2018.

Hitta hit: Odengatan 92, 113 22 Stockholm

Stikki Nikki

Jag har aldrig hört talas om Stikki Nikki innan detta men en snabb googling låter mig förstå att den plats i Stockholm där Stikki Nikki inte finns inte är värd att besöka. Typ. Ekologisk glass med veganska alternativ. Ja ni förstår själva.

För att hitta dit kommer ingen googlemapslänk utan en länk till alla butiker som finns i Stockholm.

Hitta hit: Stikki Nikkis butiker i Stockholm

Godaste glassen i Södermanland

Aktersnurran

I hamnen i Nyköping med kvällssolen som bästa vän återfinns Café Aktersnurran. Här serveras hembakat i form av både kakor och våffelstrutar. Glassen stoppas i är Siaglass och den har ni kanske läst lite mer om under Halland här ovan.

Hitta hit: Östra SKEPPSBRON 7, 611 35 Nyköping

Grinda Gårdsglass

I Malmköping på Grinda gårdsglass kan du både besöka lantbruket, hyra stuga och äta hemgjord glass. Perfekt familjeaktivitet.

Hitta hit: Grinda säteri 1, 642 96 Malmköping

Slagsta glass

Sveriges bästa glass - Slagsta glass

Vem kunde ana att en glass från Eskilstuna skulle få absolut mest tips? Men så är det. Ohotad etta på listan är Slagsta glass och fast det varit möjligt att smaka på detta mästerverk i Strängnäs tidigare så är så inte längre fallet. Det är i Eskilstuna och bara Eskilstuna det är möjligt att avnjuta Slagsta glass.

Hitta hit: Torshällavägen 125, 633 47 Eskilstuna

Sternerborgs Choklad

Låt dig inte luras av namnet för här i Björnlunda serveras mer än choklad. Hemmagjord glass såklart. Och vid närmare undersökning hoppas jag tajma mitt besök en dag då det serveras smaken Vit kaffe.

Hitta hit: Stationsvägen 22, 646 50 Björnlunda

Godaste glassen i Uppland

Axel & Gren

På Axel & Grens gårdsbutik hittar du inte bara glass utan allehanda specerier. Glassen som serveras är Östgötsk och kommer från Sänkdalen som du även kan läsa om under Östergötland lite längre ner i denna lista.

Hitta hit: Stabby 186, 75591 Uppsala

Väddö Gårdsmejeri

Bondens glasskalas på Väddö Gårdsmejeri. Ännu en gård med egentillverkad glass från gårdens kor med flera tips från er följare.

Hitta hit: Hammarbyvägen 34, 764 91 Väddö

Godaste glassen i Värmland

Carli Glass, Choklad & Café

Här på Carli mitt i Karlstad serveras Italiens gelato förutom fika och choklad.

Hitta hit: Järnvägsgatan 3, Karlstad

Mormors glasscafé

På mormors glasscafé i Lysvik serverar mormor Eva galna glasskreationer. Glassen i sig kommer från Halland och Siaglass men bakom konstverken står mormor.

Hitta hit: Tallvägen 9, 686 97 Lysvik

Godaste glassen i Västerbotten

Glassbonden

Hos Glassbonden i Vännäs serveras hemgjord glass från gårdens kor med ganska typiska smaker för Norrland. Eller vad sägs till exempel om smaken Västerbottensost Päron.

Hitta hit: Västra SELET 4, 911 92 Vännäs

Godaste glassen i Västergötland

Klings Glass

Klings Glass består inte bara av så kallad skopglass utan gör även ”pinn-glass” och med det menar jag även strut. Serveras i princip på varje glass-hak i Västergötland som inte serverar Wetternglass.

Hitta hit: Milstensgatan 4, 542 33 Mariestad

Moster Elins

I hamnen i Hjo hittar du Moster Elins glassparadis. 40 olika smaker och fin fina glasskreationer. Bonusinfo är att kaffet som serveras hos Moster Elin har kunglig glass. Det har nämligen serverats på Nobelfesten sex år i rad. Ett extra plus för riktigt humana priser. Kreationerna ovan som vi inhandlade sommaren 2022 kostade oss totalt 113 riksdaler.

Hitta hit: Hamnvaktstugan, 544 30 Hjo

Wetternglass på Gula Paviljongen i Hjo

Icecream vet du vad det är, men har du hört talas om Nicecream? Det kan du hitta på Wetternglass i Hjo. Nicecream är en allergivänlig vegansk glass gjord på ekologiska bananer. Glassen serveras dig med fördel i Gula Paviljongen i Hjo där de även gör sina egna strutar. Annars finns Wetternglass på många platser runt om i Västra Götalands-regionen.

Hitta hit: Hamngatan 7, 544 30 Hjo

Godaste glassen i Västmanland

Fiket i Färnebo

I den lilla orten Västerfärnebo med 320 invånare finns en glass väl värd en omväg. Nyligen är den hyllad av ingen mindre än en av Sveriges bästa matinfluencers Johan Hedberg även känd som Matgeek. Och med ALL rätt. På en roadtrip i Västmanland helt nyligen var detta ett givet stopp. Nu har jag bara ett problem. Det är lite för långt mellan Linköping och den magiska Brynt smör-glassen. Fiket i Färnebo är väl värt en omväg! Och missa inte heller de alldeles magiska bullarna, vi slog till på en med vaniljsmak.

Hitta hit: Salbohedsvägen 6, Västerfärnebo

Frösåkers brygga

Det kom ett mail:

Den absolut godaste hemgjorda glassen i Västmanland finns vid Frösåkers brygga utan för Västerås vid Mälaren. Många smaker att välja på och en hemgjord maräng på toppen. Rekommenderas varmt med ett besök med Vikingatema vid bryggan!

You had me at maräng på toppen. Tack för tipset Inger. Var såklart tvunget att komma med på listan.

Här utanför Västerås ligger Frösåkers brygga.

Glass & Berså

Glass & Berså Arboga

Glass & Berså ligger strax utanför Arboga och när jag tog med mig svåger och svägerska till Smultronstället i Söderköping var de inte sena att nämna att de ville ta med mig till just Glass & Berså. Här är också glasskreationerna något att minnas och prata om. Sommaren 2021 gjorde jag mitt första besök.

Glass & Berså serverar glass från Rättviks Glass i Dalarna som jag redan nämnt under rubriken ovan.

Hitta hit: Västerby Björkliden 211, 732 95 Arboga

Grythyttans Glass

Det räcker med att säga Grythyttan för att få en bild av gourmet och självklart har man då även sin egen glass som tillverkas på eget recept.

Hitta hit: Kyrkogatan 1, 712 60 Grythyttan

Götlunda Glass

Götlunda glass

I ett litet samhälle mellan Arboga och Örebro tillverkas glass så fantastisk att den serverats på Nobelfestens Nightcap. Götlunda glass är glassen jag pratat om och det är en av de glassar på listan jag faktiskt haft äran att testa på själv. Två gånger dessutom. Nu senast testade jag på deras salted caramel. Den rekommenderas verkligen.

Hitta hit: Holmsätter Fårtallen 213, 732 97 Arboga

Noraglass

NoraGlass i Nora

I västmanländska Nora hittar man också det glasscafé som ligger bakom hela detta inlägg. Det var nämligen Noraglass vi besökte förra helgen och som när jag skrev om det gav så många tips på andra bra glasscaféer runt i om vårt avlånga land. Vill du läsa mer om mitt besök på Noraglass gör du det här.

Annars rekommenderar jag dig att klicka här nedan och ställa in GPS:en.

Hitta hit: Storgatan 11, 713 31 Nora

Godaste glassen på Öland

Ölandsglass

Egentillverkad glass sedan 1987 mitt i Borgholm. Här serveras inte bara glass utan även bakverk och nygräddade våfflor.

Hitta hit: Slottsgatan 17, 387 31 Borgholm

Källa glassgård

På Källa Glassgård i Löttorp på norra Öland serveras glass i en 1700-talsgård. Men inte bara det. Detta är enligt egen utsago Sveriges största glassrestaurang. Här serveras nämligen glassen som rätter. Numera kan man dessutom om man så önskar sköta såväl beställning som betalning via en app.

Hitta hit: Källagårdsvägen 2, 387 73 Löttorp

Ölandschoklad

Sedan 2013 serveras inte bara egentillverkad choklad på Ölandschoklad i Färjestaden. Numera finns även deras egentillverkade glass som går att köpa i strut eller bägare eller ta med hem.

Hitta hit: Södra Hamnplan 5, 386 31 Färjestaden

Godaste glassen i Östergötland

Bosses Glassbar

Så avslutar vi med mitt hemlandskap och det återstår att se hur många av glassarna jag faktiskt har testat. Och det börjar bra. Bosses glassbar ligger bara ett stenkast från mitt kontor och hit brukar jag ta mig någon gång per sommar. Kön brukar ringla lång från den lilla butiken och glassen är riktigt fin. I år har jag helt fastnat för Mojitosorben.

Hitta hit: Platensgatan 3, 582 20 Linköping

Läs också: Din guide till mitt Linköping

Gelatohouse i Valla

Café Gelatohouse Valla Linköping

Egengjord glass serveras alldeles intill Lill-Valla. Lill-Valla är en stor fin lekplats du hittar i Valla i Linköping. Här hittar du även flera olika museum och många djur. En perfekt tilläggsutflykt till Gamla Linköping som ligger alldeles intill. Och med glass som serveras alldeles intill så är det ju liksom lite fullbordat. Här hittar du också ofta ganska häftiga smaker. Avokado till exempel.

Hitta hit: Lill-Valla, Stratomtagården, Linköping

Kungens Glass

Kungens glass i Vadstena är ju passande inte minst med tanke på en av Vadstenas stoltheter – slottet. Påsklovets aktivitet med barnen gav mersmak och efter det har jag tagit mig en egen tur till Vadstena – min egodag. Och sommaren 2022 testade jag till slut även på Kungens glass. Här serveras Sia-glass och favoritsmaken blev VitChoklad/SaltCitron.

Hitta hit: Storgatan 4, 592 30 Vadstena

Rykets gårdsglass

Vi Ombergs södra fot hittar vi Rykets gårdsmejeri och deras gårdsglass som är gjord på fårmjölk som 2022 tog hem bronsmedalj i glassmästarens val och silver för sin jordgubbssorbet i Glass-SM. Glassen avnjuts med fördel alldeles intill hagen där fåren som ligger bakom själva glassen betar.

Här finns också fler närproducerade produkter som exempelvis ost, yoghurt och strutstvål.

Hitta hit: Ryket 2, Ödeshög

Smultronstället

Smultronstället intill Göta Kanal i Söderköping är ett vida känt glasscafé. Här har jag stått i kö i timtal genom åren och jag måste säga att för nya gäster är det minst lika intressant att stå i den och se alla glasskreationer komma ut på borden som att få sin egen serverad. Dessa skapelser går inte av för hackor. Och kön går fortare än vad man kan tro när man ser den.

Hitta hit: Ågatan 27, 614 34 Söderköping

Stafsäters gårdsglass

Stafsäters gårdsglass ligger bara ett stenkast hemifrån mig så denna har jag också testat ett par gånger. Toppengod glass som avnjuts i underbara miljöer. Sambon var lite extra glad för glassen med ölsmak han testade för något år sedan. Och visst är det därifrån omslagsbilden till detta inlägg kommer ifrån.

Läs mer: Stafsäters gårdsglass i nöd och lust, sommar och höst

Hitta hit: Stavsäters Egendom, Stavsäter 1, 589 64 Sturefors

Sänkdalens glass

Sänkdalens glass säljs och serveras i butiker och på restauranger inte bara i Östergötland men själv har jag smakat den i bägare när vi i somras besökte Arkösund. På piren där går det att handla glass i den lilla kiosken och avnjuta den med havsutsikt och det kan rekommenderas alla kategorier. Vill du se var glassen tillverkas och klappa kossorna som gör den möjlig? Då kan du besöka Sänkdalens gård. Läs mer om det på deras hemsida här.

Hitta hit: Arkösundsvägen 573, 610 25 Vikbolandet

31:ans Glass och kök

På 31:ans glass och kök i Hästholmen inte långt ifrån vårt nya favoritställe Omberg serveras glass jag ännu inte har hunnit smaka men som har ett rykte om sig att vara mycket god. Det kommer nog garanterat att bli ett test under någon av sommarens vandringsturer till Omberg.

Hitta hit: Hamngatan 31, 599 93 Ödeshög

Läs också: Tre vandringsleder i Östergötland

Öppettider

Flera av ovanstående glasscaféer anger på sina hemsidor att man har begränsade öppettider eller stängt på vinterhalvåret. Varje namn på glasscaféerna är en länk till hemsidan och kontrollera gärna öppettider där innan ni svänger förbi.


Saknar du just ditt bästa glasscafé? Kommentera gärna så lägger jag till efter hand.

26 Comments

 • Vilken toppenlista!! Sparar den till framtiden och då jag blir sugen på glass när jag är på resande fot. Det finns ju massor av ställen med glass här i Sverige <3

  Reply
  • corneliatoneri
   5 maj, 2020 at 18:51

   Härligt härligt. Jag hoppas att den får följa med på roadtrips i sommar 🙂

   Reply
 • Sandra (sandifighter)
  5 maj, 2020 at 07:07

  Vilket roligt och härligt inlägg Slagsta glass är också en av mina favoriter, sen gillar jag skärgården i Kristinehamn. Kanske inte världens godaste glass, men sån otrolig vackert ställe att äta glass på ?

  Reply
  • corneliatoneri
   5 maj, 2020 at 18:52

   Jag är så spänd på att testa Slagsta glass som fått så många tips 🙂
   Heter stället SKärgården i Kristinehamn eller är det något annat ställe du tänker på?

   Reply
 • Kalle Dalheimer
  3 juni, 2020 at 09:01

  Toppenlista, här har man ju fått ett projekt 🙂 Och när det gäller mitt hemlandskap Värmland vill jag gärna tipsa om Sunnemos Lantliv i Sunnemo söder om Hagfors. Glassen kommer från SIA, och det tar lång tid att bara läsa listan med deras egna kreationer. Milkshaksen är en egen måltid då flera av dem kommer med en donut ovanpå. Gott kaffe och mysig trädgård dessutom, begränsade öppettider, kolla på hemsidan.

  Sedan finns ju Carli Choklad mitt i Karlstad nära centralstationen där. Och visst gör de praliner och sådant, men jag går ju dit för den egengjorda mycket goda glassen.

  Reply
  • corneliatoneri
   7 juni, 2020 at 09:02

   Va kul. Hoppas listan får följa med på roadtrip :-).
   Tar med mig dina tips och lägger till på listan så snart jag bara kan. De där milkshakesen blir jag mycket intresserad av.
   Ha en fin sommar.

   Reply
 • Helene Arnfridsdotter
  24 juli, 2020 at 20:18

  I Sundsvall gör Marcus Hjort hantverksglass som är sagolik med smaker man inte trodde kunde smaka så gott. Glassen serveras på Berg & Hjort I skönsberg. Dom har också en glassbar vid torget i Sundsvall

  Reply
 • Marie
  25 mars, 2021 at 11:26

  Synd du glömde kungens glass i Vadstena

  Reply
  • Cornelia
   28 mars, 2021 at 18:11

   Hej Marie, det stämmer, den kom inte med. Fick inget tips om det och har tyvärr inte testat själv. Det får bli ett besök och test i sommar.

   Reply
 • Sanna
  2 april, 2021 at 07:14

  Testa Hollanders glass i Alingsås!!

  Reply
  • Cornelia
   3 april, 2021 at 17:39

   Tack snälla för tipset. Det skriver jag absolut upp på att-testa-listan 🙂

   Reply
 • Lasse
  20 augusti, 2021 at 20:55

  Helsingborgs glassfabrik kvikbron norra hamnen egen hantverksgjord glass 49 smaker inga onaturliga färg eller smakämnen

  Reply
 • And we are live – Jordenruntpodden
  29 september, 2021 at 17:28

  […] Cornelias inlägg om Sveriges bästa glass […]

  Reply
 • Cristina
  8 februari, 2022 at 10:48

  Välkommen att prova på Cafe Gelateria Tiziana i Vara (Skaraborg)….hemmalagad italiensk glass i liten skala med mycket erfarenhet och passion.

  Reply
  • Cornelia
   31 maj, 2022 at 14:58

   Tack snälla du för tips.

   Reply
 • Karin Ekmark
  11 juni, 2022 at 16:36

  Tråkigt att ryseby glass i Småland inte finns med så god riktigt hemmagjord på deras gård.

  Reply
  • Cornelia
   12 juni, 2022 at 20:05

   Listan är baserad på tips från följare och läsare och då har ingen hittills tipsat om detta ställe. Så bra att du gjorde det nu. Jag kommer att uppdatera listan med alla tips inom kort. Stort tack. Hälsningar Cornelia

   Reply
 • Åsa
  17 juli, 2022 at 11:30

  Valla gelato i Vallaskogen i Linköping får man inte glömma! Och stället på torget i Söderköping, heter nåt med konfektyr nåt. Myyycket godare glass än smultronstället!

  Reply
  • Cornelia
   20 juli, 2022 at 08:51

   Ja men pecis, Gelato House i Valla måste ju vara med. Håller helt med om de olika glassarna i Söderköping. Jag tycker att de har sin plats alla. Det ena är ett hantverk i glassen det andra i kreationerna 🙂 Tack för att du hörde av dig och lämnade ett litet meddelande. Allt gott //Cornelia

   Reply
 • Daniel på Flying Dryden
  4 augusti, 2022 at 23:29

  Dalsland? ?

  Reply
  • Cornelia
   5 augusti, 2022 at 14:15

   Ja exakt. Dalsland. Har Dalslandsexperten någon härlig glass på lut för mig att lägga till i listan?

   Reply
 • […] Läs mer: Sveriges bästa glass – landskap för landskap […]

  Reply
 • Ingela Trafwernes Viktorsson
  23 juli, 2023 at 21:51

  Chokladhuset i Nynäshamn har enormt god glass! Allt hemgjort på äkta, rena produkter ? Det är mitt favorit ställe, ett måste är att ta en glasskaffe ??
  Sen kommer Slagsta glass i Eskilstuna, supergod glass ?

  Reply
 • Ellinor
  25 juli, 2023 at 15:59

  Hej!

  Gällande Göteborg: Lejonet och Björnen-glassen är en helt okej god, men måste tipsa om Kampanilen Glass & Choklad i Majorna. Den är otrolig! Man kan välja tillägg av hemgjorda strutar som smakar pannkaka.

  Fortsätter i Göteborg: Gelaterian! Otrolig gelato.

  Sen sista tipset: Köld finns nu också i Lund, inte bara Malmö 🙂

  Önskar en glad och glassig sommar!

  Reply
  • Cornelia
   25 december, 2023 at 17:12

   Hej Ellinor och varmt tack för dina tips. Jag har uppdaterat med både Köld i Lund och Gelaterian i Göteborg. Det ser ut som att Kampanilen är tillfälligt stängt, vet du om det kanske bara är öppet på sommaren? Allt gott och tack för dina tips. Cornelia

   Reply
 • […] börjar allting, som så ofta för mig, med glass. Det är Fiket i Färnebo som stått på min egen glasslista sen länge och som nu också har recenserats av Matgeek med goda betyg som jag vill åka till. Så under […]

  Reply

Leave a Reply