Meny
Resor / Svenska resmål / Västmanland

På roadtrip i Västmanland – 5 tips på utflyktsmål

Egentligen börjar allting, som så ofta för mig, med glass. Det är Fiket i Färnebo som stått på min egen glasslista sen länge och som nu också har recenserats av Matgeek med goda betyg som jag vill åka till. Så under sommarens besök i Arboga gör vi slag i saken och drar på roadtrip i Västmanland. Min sambos hemlandskap som jag själv har sett alldeles för lite av. Men det ska vi råda bot på. Till att börja med med 5 utflyktsmål i Norbergstrakten. Häng med.

Roadtrip i Västmanland – vägbeskrivningarna

Alla platser i listan nedan är sparade i en Googlemap längst ner i inlägget, bara att klicka upp och använda.

Blå grottan

Under jorden-aktivitet är inget för mig men här handlar det inte om att åka en massa meter ner under jorden, nej denna grotta kan du besöka helt utan det. Blå grottan ligger i Klackbergs naturreservat i Norberg. Vintertid är detta en vinterdestination med skidspår, sommartid kan man besöka och utforska det gamla gruvområdet. Det nämns i historieböckerna redan 1303 då under namnet Mons Ferri, Jernberget. Men redan innan det började gruvdriften som sedan pågick fram till 1967. Industrianläggningarna som finns kvar är från 1880-1920 och bland annat kan man här hitta världens enda två gruvlavar byggda av slaggtegel, i dessa runda vackra utsmyckade lavar finns hissanordningar och schakt som är flera hundra meter djupa och konstruktionerna kan fortfarande köras för demonstrationens skull.

Området är lättillgängligt och när du vill besöka Blå grottan kan du välja mellan tre olika vägar varav en är tillgänglighetsanpassad. De två övriga passerar högt över Storgruvan som har ett djup på svindlande 325 meter och ger en magisk utsikt över gruvan.

Men åter till Blå grottan. För Blå grottan är en så kallad stollgång som byggdes på 1700-talet och fungerade som en transport-tunnel från Granrotsgruvan. Stollgången passerar ett vattenfyllt dagbrott som är ett av gruvfältets äldsta gruvor, Springan eller Springegruvan. Tidigare fanns det en bro över det vackra blå vattnet som upplevs anemon-blått på grund av den kalkrika berggrunden.

Elsa Andersons konditori i Norberg

I den lilla orten Norberg ligger ett konditori med anor från 1916. Startat av en östgöte minsann. Elsa Anderson hette hon och kom från Gubbetorp, Hagebyhöga utanför Vadstena. Som ung flyttade hon till Örebro för att utbilda sig till konditor och på en resa till Norberg träffade hon sin blivande man. På den tiden var det inte vanligt och inte heller i alla lägen okej att man som kvinna drev företag men Elsa hittade en möjlighet. ”Att tillverka och till saluhålla tårtor, pastejer och bakelser”, nämns i den första kungliga förordningen av 1834 års lag som tillåten verksamhet för välfrejdade kvinnor. Det tog Elsa Anderson fasta på, och första dagskassan den 7 maj 1916 var på 75 kronor och 22 öre.

Natten den 21 augusti 2015 brann Elsas ner till grunden. Men med hjälp av runt 1600 frivilliga som stöttade på olika sätt kunde konditoriet byggas upp igen enligt originalritningarna och till 101-årsjubileumet den 7 maj 2017 öppnade man.

Ett besök på Elsa Andersons rekommenderar jag varmt. Utbudet är stort och det är inte lätt att välja men testa gärna Tangobakelsen som är ett av originalrecepten.

Hälleskogsbrännan

Ett annat viktigt datum i Västmanlands historia är den 31 juli 2014. Även då startade en brand som skulle komma att bli den största i sitt slag. Den stora skogsbranden i Västmanland. 14 000 hektar skog brann ner vilket motsvarar 25 000 (!) fotbollsplaner. Det är svårt att förstå hur mycket det är men här i Hälleskogsbrännans naturreservat får man en liten uppfattning. Flera torn och utsiktsplatser är uppbyggda och klättrar du upp i dem kan du både få insikt och bli förskräckt. Intill utsiktstornen finns också flera skyltar med information om vad som hände, hur man bekämpade branden och om hur skogen nu sakta men säkert återhämtar sig. Det borde ingå i grundskolan att åka hit för att förstå.

Den 11 september 2014 avslutar man räddningsinsatsen officiellt men än idag när vi kliver ur bilen på parkeringen känner man en svag doft av brandrök. Hälleskogsbrännan är väl värd ett besök, både i tornen på vandringslederna i området och på de fina rastplatserna som är uppbyggda där man kan avnjuta matsäck eller grilla.

Fiket i Färnebo

Så – vi är framme vid roadtripens egentliga mål. Fiket i Färnebo. I den lilla byn Västerfärnebo med 320 invånare, i den gamla banklokalen ligger fiket med den numera berömda gelaton. Vill ni se lite mer om historien bakom fiket och grundarna tycker jag att ni ska se videon som Matgeek har gjort. Den som också gjort att de fyrdubblat sin försäljning och att glassen går åt som smör i solsken. Eller kanske jag ska säga brynt smör i solsken för utan att gå händelserna i förväg blev det min absoluta favoritsmak.

Glassen gör de på lokala råvaror eller delikatesser inhandlade med minutiös exakthet från väl valda leverantörer.

Men om du nu precis som jag åker dit för glassen vill jag ändå uppmana dig att inte missa bullarna. BULLARNA! Herrejössesgoda även dom.

Fiket i Färnebo. Jag kan inte riktigt förklara det med ord. Det måste besökas säger jag.

Skultuna bruk

Roadtripens bonus blev när jag insåg att vi körde förbi Skultuna bruk på vägen hem. Och det kunde man ju inte missa. Här finns deras flagship store och även outlet. Och inte bara det, här finns även hotell och bistro. I underbar miljö kan du strosa runt och lära dig mer om bruket men också handla med dig något fint hem. Här hade jag definitivt velat ha mer tid. Kanske till och med för en övernattning och då är ju det allra bästa att det går att komma tillbaka. För Västmanland har jag liksom bara nosat på. Här finns massor av fler utflyktsmål att upptäcka. Har du några tips? Berätta gärna i en kommentar.

Roadtrip i Västmanland – Hitta hit

Självklart har jag satt samman en liten Googlemap till dig om du vill besöka samma platser som vi gjorde. Du hittar den enkelt här

2 Comments

Leave a Reply