Meny
Hotelltips / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

5 hotelltips i Malmö för alla prisklasser och smaker

Malmö – mitt älskade Malmö. Det är kanske på sin plats att börja med att säga att Malmö har en speciell plats i mitt hjärta och att jag därför har besökt ett ganska stort antal hotell i staden. Men det är också en stad jag har bott i i tre år. Så för er som har för avsikt att besöka vår tredje största stad, och det tycker jag att ni ska ha för avsikt att göra, här kommer mina bästa 5 hotelltips i Malmö för alla prisklasser och smaker.

Clarion hotell Malmö Live

Clarion Malmö Live

Jag minns så tydligt första gången jag såg Malmö Live. Det var november 2014 och jag var i Malmö för en utbildning. Några dagar tidigare hade jag och min före detta tagit beslutet att separera och hela min värld var i gungning. Att få komma till staden i mitt hjärta kändes oerhört skönt. Jag möttes av löv på träden och behagliga grader trots november och ett leende spreds över mina läppar. När jag tryckte på knappen för att få grönt vid Savoy och tittade åt höger så stod det bara där. Jag höll på att trilla baklänges av höjden och missade med största sannolikhet att gå när det det växlade från rött.

I mitt aktuella tillstånd var jag inte beredd på att godkänna förändringar och i synnerhet inte en 25 våningar hög sådan. Jag vände bort blicken och gick mot mitt hotell.

Ett och ett halvt år senare i juli 2016, testade jag i en annan sinnesstämning för första gången på att bo på det som nu är mitt absoluta favorithotell i Malmö.

Clarion hotell Malmö Live ligger i det stora komplex som inhyser både konserthall och kongress. Och ska du besöka någon föreställning så är sannolikheten stor att den spelas just här.

Hotellet ligger precis bredvid Centralstationen mycket centralt och bara ett stenkast ifrån både Västra hamnen, Slottet, Slottsparken och Lilla torg. Utöver det har hotellet med sina 25 våningar en vidunderlig utsikt över hela Malmö i alla riktningar. Vid vår vistelse där bodde vi på 19:e våningen. Det var på den tiden då jag fortfarande hade stora problem med höga höjder och jag menar på allvar att det gungade under mina fötter när vi tog hissen upp till våning 25 och Skybaren.

Malmö Live Skybar

Skybaren rekommenderar jag verkligen att besöka även om du inte bor på hotellet. Den är öppen för alla. Vid fint väder har du en vidunderlig utsikt över Öresund och kan till och med se inflygningarna till Kastrup. Suger det i magen och du vill käka en bit finns även Kitchen & table på detta våningsplanet. Själv har vi aldrig testat det utan nöjt oss med baren.

Fantastiskt trevlig personal, goda öl och missa för allt i världen inte deras mandlar. To die for.

Får Andreas komma till tals stoltserar dessutom Malmö Live med skönaste säng han någonsin sovit i.

Frukosten är naturligtvis fantastisk med lite av precis allt.

Mayfaire – Hotell Tunneln

På Adelgatan i centrala Malmö finns en riktig pärla till hotell beläget i anrika lokaler. Ja, anrika är ju kanske till och med dagens underdrift.
Byggnaden som hotellet ligger i dateras till sent 1200 eller tidigt 1300-tal och är därmed Malmös äldsta bevarade byggnad. Hela historien om byggnaden kan man läsa på hotellets hemsida.

Jag har tidigare varit i huset som går under samlingsnamnet Tunneln, men då på en personaltillställning i en festlokal. Att vi hamnade på just detta hotellet i augusti 2017 när vi egentligen skulle ha landat i Malaga är snarast en slump. Känner ni inte till hela historien om hur det kom sig att vi åkte till Arlanda, hoppade på ett flyg till Malaga och ”landade” i Malmö så kan ni läsa mer här.

När vi samma dag, och dessutom en vardag, skulle boka hotell fanns det inte så mycket att välja på som inte var rena rånet och valet föll på Mayfaire, något vi inte ångrade.

Milsten Malmö

Mayfair och milstenen

Utanför Tunneln, i hörnet mellan Kansligatan och Adelgatan, sattes 1676 en milsten upp som fortfarande finns bevarad och ni ser den i egen hög person i bilden ovan. I stenen är inhugget en krona och bokstäverna CRS (Carolus Rex Suecorum). Det märkliga med stenen är att texten anger avståndet ”1 Myl” vilket sägs strida mot uppfattningen att denna sten varit utgångspunkt för avståndsmätningen i länet under slutet av 1600-talet. Övriga stenar hade nämligen inristningen ”Mil”.

Tja, vi kanske får skylla på att vi varit danska för länge och hade svårt med stavningen för visst är det väl en milsten vi har att göra med här. Det sägs hur som helst att det är platsen för milstenen som är den officiella mätesplatsen när man mäter avstånd till och från Malmö än idag. Så slår du in Malmö på google maps så vet du att det är till Mayfair hotel tiden mäts till.

De gamla lokalerna ger möjlighet till fantastiska rum och gemensamhetsytor i hotellet. Inget rum är det andra likt. Själva bodde vi i rum 254 och om det berättas det såhär:

Mayfair Hotel Tunneln
I en liten ram utanför varje rum. Lite om rummet och kanske en historia.

Och nog var det ett mysigt rum allt. Så mysigt att det inte ens gjorde något att Andreas blev sjuk och faktiskt inte orkade ta sig så många meter därifrån.

Mayfair Hotel Tunneln
Mayfair Hotel Tunneln
Mayfair Hotel Tunneln

Det är kraftiga nivåskillnader och mycket trappor till många delar av hotellet till följd av de gamla lokalerna. Men det är det klart värt. Frukosten avnjuter du i de gamla valven under jord där det bara är fantasin som stoppar från att tänka på alla historier som kan berättas om det som hänt här nere under alla år.

Mayfair Hotel Tunneln

Scandic Triangeln

Går du gågatan upp från Gustav Adolfstorg ser du huset torna upp sig i slutet av gatan. Detta är mina gamla hemkvarter. I tre år bodde jag på en sidogata till Södra Förstadsgatan precis bredvid kanalen och det 20 våningar höga hotellet har inte lägre samma effekt på mig som det hade i början. Allt blir ju som bekant en vana. Men visst är det ändå lite mäktigt. Klassisk 80-talsstil med hissarna på utsidan som ger en magnifik vy över Malmö när du åker upp.

Scandic Triangeln Malmö

Hotellet ligger i Triangelns köpcentrum men med en egen entré. En entré som direkt mynnar ut i den härliga restaurang och lobby med glasväggar och glastak som finns på nedre botten. En och annan söndagsbrunch och ett och annat glas lördagslunchvin har intagits i de lokalerna får jag erkänna.

Hotellet stod färdigt 1989, då som Sheraton. 1997-2002 var det Scandic och nyöppnade sedan som Hilton Malmö city i augusti 2002. Sedan januari 2013 är det åter enbart Scandic och går under namnet Scandic Triangeln.

Och självklart är höjden och möjligheten till en hissnande färd i glashissarna några av hotellets absolut mest speciella egenskaper. Hotellet är fortfarande Malmös sjunde högsta byggnad i konkurrens med bland annat Malmö Live här ovan, Kronprinsen och Turning torso och ligger centralt bara en och en halv kilometer från centralstationen mitt i Malmös shoppingcentrum med närheten till Möllan likväl som Pildammsparken och numera även med en egen tågstation om du önskar ta dig ut mot Malmö arena, Emporia eller kanske ta en tur över sundet till Köpenhamn.

Hotellet är nyrenoverat sedan några år tillbaka och har fina fräscha rum i sann Scandic anda.

Scandic Triangeln Malmö

Best Western Hotel Noble house

Best Western Noble house ligger precis på Gustav Adolfs torg. Ja okej då, egentligen är huvudingången mot Per Weijersgatan, men det finns en ingång även från Gustav Adolfs torg och den är jag inte sen att ta. Men pass upp så du inte går in i fel hotel. Elite plaza har sin entré precis bredvid. Också ett hotell jag bott på och gillar men som tyvärr inte hamnade på listan denna gången.

Noble house har jag besökt och bott på endast en gång. I november 2017. Men jag kommer gärna tillbaka. På plussidan står framför allt läget. Mitt i stan men till klart fördelaktigt pris om man jämför med grannar som ovan nämnda Elite Plaza, Clarion Collection Hotell Temperance och Scandic S:t Jörgen. Men på pluslistan finns också en riktigt bra frukost och inte minst, att det finns rosa rum.

Scandic Stortorget

Ännu ett av Malmös Scandichotell får en plats på listan. Och då har jag ändå inte tagit med hotellet i mitt hjärta, St Jörgen. Hotellet där jag i början av 2000-talet jobbade på casinot innan de slog igen de delarna och skapade ett konferenshotell. Hotellet med mysigaste frukostmotsalen, men nej. Denna gången får det inte plats på listan.

Denna gången seglar Scandic Stortorget upp som en liten bubblare. Och hur kommer det sig då?

Jo lite på samma tema som ovanstående Noble house. Läget på Stortorget supernära både centralen och Lilla torg men bra mycket mer prisvärt än hotellkollegor som Scandic Kramer eller Savoy en bit bort.

Dessutom är hotellet barnvänligt med lekytor i direkt närhet till matsal och frukost. Jag och min dotter bodde där i augusti 2016 när vi skulle titta på inspelningen av SVT:s Sommarlov. För att få bra platser stod vi upp i ottan och trots att inte frukosten hade öppnat erbjöds vi doggybags för att plocka på oss alla gottigheter som vi missade.

Lägg till det stora härliga rum med högt i tak och stora fönster med utsikt över Stortorget. Klart värt att tipsa om.

Scandic Stortorget Malmö

Vi hoppar över de tillrättalagda bilderna för en stund och presenterar verkligheten. När sägen är obäddad och väskan inte i någon ordning alls. Men de stora fina fönstren de syns ju lika bra i alla fall.

Hoppas att du hittar någon favorit bland ovanstående, jag har som du märker många favoriter och alla får inte ens plats på listan. Ha nu en fin vistelse i Malmö.


Mer från Lite mera rosa

Läs gärna fler av mina hotellrecensioner från Sverige och världen. Du hittar dem allra enklast här.

Och så till sist. Du vet väl om att du kan följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer inspiration. 
Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

No Comments

    Leave a Reply