Drottningholms slott – Sveriges första världsarv

Drottningholms slott

Det finns slott och så finns det slott. Det finns slott som grevar och baroner byggt för många hundra år sedan  och så finns det slott utan någon direkt kunglig glans alls. Och så finns det slott där kungen faktiskt bor. Som Drottningholms slott utan för Stockholm. Trots mitt kungliga intresse var det i slutet av juli i år första gången jag besökte slottet. Men troligen inte den sista.

Istället för att bara åka förbi skyltarna mot Drottningholm på väg mot Arlanda svängde vi denna gången av mot Ekerö. Slottet som jag sett så många gånger på bild var om möjligt ännu mer magiskt i verkligheten och ligger fantastiskt vackert vid Mälaren när man närmar sig Lovön.

Eller som Andreas sa. Tänk va gött och va kungen och tänka ”snart hemma” när man närmar sig det där.

Jag håller med honom. Det måste vara en ganska härlig känsla, även om säkert kungen också blir hemmablind.

Sveriges första världsarv

Drottningholms slott

1991 blev Drottningholms slott, dess trädgårdar och flertalet byggnader där runt om Sveriges absolut första världsarv på Unescos lista. Och det är inte svårt att förstå varför. Drottningholm är det bäst bevarade 1600-talsslottet i hela Sverige. Men redan 1579 fick slottet sitt namn. Då var det dock enbart ett stenhus uppfört av Johan III till hans drottning Katarina. 1661 övertog Hedvig Eleonora byggnaden men redan dagen innan nyårsafton samma år totalförstördes den i en brand. Därefter började det slott vi ser idag ta form och än idag är Hedvig Eleonora i allra högsta grad närvarande i slottet. Som i dess inredning men även i dessa parker som hon var med om att anlägga.

Läs också om mina andra slottsbesök.

Hemma hos kungen

Tio år innan Drottningholm blev världsarv, 1981, valde kungen och drottningen att flytta från Stockholms slott till just Drottningholm med sin nybildade lilla familj. Och där bor de kvar än. I den södra flygeln har de fortfarande sin bostad.

Som besökare får vi strosa runt i de centrala delarna av slottet och det är mäktiga vyer som möter en när man träder in genom entrén med Mälaren i ryggen. Vårt besök tajmades inte med någon av de guidade turer man kan ta så det får jag spara till nästa gång. Men mycket kan man läsa sig till och i vissa fall gäller det att bara strosa runt och njuta.

Drottningholms slott
Drottningholms slott
Hedvig Eleonoras magnifika sovrum
Drottningholms slott, Rikssalen
Rikssalen

Parken och fler världsarv

Känner du dig klar med det invändiga besöket i slottet tycker jag att du ska strosa ut i parken. Passa på att ta lite foton av slottet. Strosa sedan lite längre in i parken och besök ditt andra kungliga slott för dagen.

Drottningholms slott
Drottningholms slott

Sverige har elva kungliga slott och två av dem ligger faktiskt just här. Förutom det mest uppenbara Drottningholms slott så är även det lilla rosa (!) lustslottet Kina slott ett av de kungliga slotten.

Kina slott

Kina slott, Stockholm

Kina slott stod klart 1753 och var då en överraskningspresent från dåvarande kung Adolf Fredrik till hans drottning Lovisa Ulrika. Ett litet slott i all enkelhet alltså. Här finns mängder med originalföremål bevarade. Missa inte heller att traska upp till de fristående delarna där du bland annat kika på och läsa om hur de på ett finurligt sätt löste servering utan att tjänstefolket vare sig syntes eller märktes.

Innan du åker vidare tycker jag sedan att du slår dig ner i caféet intill Kina slott. Själv valde jag favoriträtten våfflor med chevré. Gudomligt gott. Eller kungligt gott vore mer korrekt.

Drottningholms slott

Fyra av elva kungliga slott – check!

På min lista över 100 saker innan jag dör som jag jobbar på står att besöka alla de kungliga slotten. Detta var mitt tredje och fjärde. Tidigare har jag besökt och till och med bott på Rosersbergs slott. Jag har även besökt Tullgarns slott. Four down seven to go alltså.


Har du inte läst om vår tidigare närkontakt med kungen och drottningen, klicka dig vidare hit och läs om när Kungen förstörde upplevelsen i business class.


Du vet väl om att du kan följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer bilder och tankar. Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

6 svar på ”Drottningholms slott – Sveriges första världsarv”

 1. Vilka vackra vyer. Såväl interiört som exteriört.
  Just att vandra omkring och ”känna in” atmosfären i gamla byggnader tycker jag extra mycket om. Kyrkor. Slott. Herrgårdar och hus. Lador! Oh. Älskar’t!

  1. corneliatoneri skriver: Svara

   Jag med!
   Har besökt flera kyrkor och slott i närområdet i sommar. Själv. Bara gått runt. Känt in. Så ljuvligt.

 2. Det är ju fantastiskt. Jag bor bara några km från slottet och har aldrig tänkt tanken att besöka det. Inte haft en aning om dess glans, historia etc. Så jag fick en reminder om hur mycket det faktiskt finns att utforska i närområdet.

  1. corneliatoneri skriver: Svara

   Va kul att jag kunde bidra med lite kunskap och glitter.
   Jag visste inte heller vad jag hade att vänta mig där inne och blev positivt överraskad. Och det är ju väldigt söta historier med kärleksgåvorna som både Drottningholm och Kina är.
   Hade jag bott så nära hade jag som slottsfantast hängt där dag ut och dag in 🙂

 3. Malin Lundskog skriver: Svara

  Men woooow! Så vackert, både ute (huuuur stort som helst ju!) och inne.
  Har aldrig varit sugen på att traska runt i en slottsträdgård, men … tänker om tack vare de här!

  Kul att du delar med dig!

  1. corneliatoneri skriver: Svara

   Kul att du kanske kan tänka om. Men efter mitt inlägg om saker jag aldrig gör på resa så är ju just trädgårdar en av de saker jag aldrig besöker. Men det klart, det finns ju alltid undantag som bekräftar regeln och jag får böja mig när det gäller slott som ju är mina favoritplatser 🙂

Lämna ett svar