Meny
Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Din guide till Mitt Karlskrona

Din guide till Mitt… är en guide som inte på något sätt gör anspråk på att vara den ultimata guiden till en stad. Istället är det Din guide till Mitt Karlskrona exempelvis, vad jag absolut rekommenderar dig att göra i den här staden eller på den här platsen utifrån mina intressen och mina önskemål och vad jag tycker du kan hoppa över.
Det finns säkert saker jag missat som även jag borde besöka eller göra, då får du gärna ge mig de tipsen i kommentarsfältet nedan. 

Min relation till Karlskrona

Bara att skriva orden får mig känslosam. För även om jag på senare år har förstått att jag inte kommer att komma tillbaka, att mitt hem är någon annanstans så är Karlskrona staden jag kallar min hemstad trots att det egentligen inte är det. Och hade jag i augusti 2003 när jag satt i bilen på väg upp till Linköping med allt jag ägde och hade i ett släp vetat att jag aldrig mer skulle komma tillbaka hade jag nog skrikit högt och bett herrn bakom ratten att stanna bilen. Jag har berättat mer om det här.

Och ibland är det ju bra att man inte vet allt för tänk så bra det blev i alla fall.

Geografi

-Blekinge, ligger det i Skåne?
Jag vet inte hur många gånger jag har fått den frågan.

Nej, nej, nej, Blekinge ligger inte i Skåne. Blekinge är ett eget landskap i sydöstra hörnet av Sverige med gräns mot Skåne i väster och Småland i norr.
Blekinge är kallat Sveriges trädgård och har bland de vackraste bokskogar jag någonsin sett. Man kanske inte passerar Blekinge på vägen. Inte alls faktiskt. Blekinge måste man välja att åka till, det går liksom inte att ta en avstickare på vägen, det blir en riktigt lång avstickare i så fall. Och av hela Blekinge skulle då Karlskrona dessutom bli den allra mesta avstickaren. Karlskrona är den östligaste staden i Blekinge och ligger längsmed Europaväg 22 åtta mil söder om Kalmar ungefär i höjd med Ölands södra udde.

Historia

1680 erhöll Karlskrona sina stadsprivilegier. I november året innan hade Karl den XI pekat ut var den nya staden skulle ligga. Ön som pekades ut var Trossö som fortfarande utgör Karlskrona centrum men då var den inte ansluten till fastlandet.

Mitt Karlskrona
Vy över Karlskrona från luften

1658 vid Freden i Roskilde hade Blekinge blivit svenskt och vid tiden för de första spadtagen till det som skulle bli Karlskrona var Sverige en stormakt som även innefattade Estland, Lettland, Finland och vissa delar av norra Tyskland. Det är lätt att förstå att man ville anlägga en stad med kraftig militär närvaro just där Karlskrona ligger. Även om ryktet, myten, legenden om att det en gång i tiden var tänkt att bli Sveriges huvudstad tycks vara kraftigt överdrivet.

Karlskrona i korthet

  • Karlskrona är uppbyggt på öar. Huvudön där centrum ligger kallas alltså Trossö men lägg till den Saltö, Dragsö, Stumholmen, Björkholmen, Hästö, Långö och så vidare och så vidare så har du snart Karlskrona. De allra allra flesta öar går det att åka bil till men Aspö är ett undantag. Dit går det kostnadsfria färjor var tjugonde minut under dagtid och det är väl värt ett besök.
  • Karlskrona byggdes med inspiration från flera av Europas större städer. Det innebär att många av gatorna i stadskärnan går parallellt som ett mycket jämnt rutmönster. Egentligen alla utom de fyra som utgår från klocktornet där det var tänkt att ett palats skulle byggas. Med vatten runt om staden och gator som löper rakt från ena sidan till den andra kan det därmed bli ordentligt blåsigt och stan har i folkmun därför kallats pinan.
  • Karlskrona är Blekinges största stad och även residensstad.
Karlskrona fyr på Stumholmen

Missa inte detta när du är i Karlskrona

Norra Europas största torg – eller?

Precis som myten att Karlskrona en gång i tiden var tänkt att bli Sveriges huvudstad (se ovan) så är det också allmänt känt, i alla fall hos Karlskronaborna, att Stortorget är ett av norra Europas största torg. Det är till och med något kommunen gått ut och slagit ett slag för i turistbroschyrerna. Men efter att en karlskronit (som karlskronaborna i folkmun kallas) varit i Moskva och sett torget där och med blotta ögat kunna avfärda att Karlskronas torg ens var i närheten av lika stort som torget i Moskva gjorde han en kontrollmätning som visade att Karlskronas torg inte ens tar sig in på topp 20. Att det är vackert är det dock ingen tvekan om och jag tycker inte att du ska missa det. Sommartid finns det dessutom gott om uteserveringar att avnjuta det ifrån.

Fredrikskyrkan

En av två kyrkor vid Stortorget men just denna ligger mitt på torget. Den började byggas 1720. Inte förrän 1744 var den så pass klar att den kunde invigas och först 1758 blev kyrktornen klara och helt klart blev det inte då heller. Tittar du närmare på tornen så se det lite kala ut, tanken var att de både skulle få spiror och lite mer utsmyckning, men så blev det aldrig.

Björkholmen

En av öarna i de centrala delarna av Karlskrona, här bodde på 1700-talet varvsarbetarna och det finns fortfarande en del stugor bevarade från den tiden. Inte mer än en tvärhand höga, färggranna och väl värda att beskåda.

Karlskrona, Björkholmen

Kungsholms fort

Skall du besöka Kungsholms fort, vilket jag absolut tycker att du ska göra, måste du ta båten. Fortet byggdes på uppdrag av Karl XI för att skydda örlogsstaden Karlskrona vid det södra inloppet i skärgården. Ända fram till 2000 användes fästningen som en del i den militära verksamheten i Kustartilleriet (KA2). Personal från försvarsmakten finns fortfarande på plats och tanken är att man snabbt ska kunna ”iståndsätta” verksamheten. Sedan 2015 är Kungsholmen militärt skyddsobjekt igen och endast tillgänglig vid guidade turer.

Marinmuseum

Vill du testa hur det är att gå in i en u-båt, spana in vrakdelar från 1700-talet på havet botten eller besöka Sveriges sista fullriggare HMS Jarramas? Då är Marinmuseum något för dig. Vackert beläget på Stumholmen har den något för både stora och små. Inte för u-båtsrädda dock.

Ta Axel till Nättraby

Det är i det närmaste tjänstefel att vara i Karlskrona och inte åka båt och ska du välja endast en tur så ska du välja att ta skärgårdsbåt från Fisktorget i Karlskrona till Nättraby. Då får du uppleva en fantastisk härlig tur förbi Dragsö och Brändaholm, den lilla ön som finns på vart och vartannat vykort från Karlskrona och som också ofta får representera Sverige på bilder i böcker ämnade för andra än svenskar. Båtturen fortsätter sedan till Nättraby centrum och Nättraby kyrka genom den fantastiskt vackra Nättrabyån. M/F Axel är det som trafikerar denna linje och skärgårdsbåtarna är en del i Blekingetrafiken, alltså kollektivtrafiken i Karlskrona. Biljettpriser och tidtabeller hittar du på Blekingetrafikens hemsida.

Glassiären

Sist men absolut inte minst. Glassiären.
Kanske har du besökt glasscaféer med den ena kreationen efter den andra, såsom Smultronstället i Söderköping. Eller tänker du att det glasscaféet är ännu inte uppfunnet som imponerar på mig. Kanske ska du då testa Glassiären beläget bakom Fredrikskyrkan på Stortorget i Karlskrona. Hemgjord glass och hemgräddade strutar på plats i butik. Har du tur så sitter de och gräddar när just du står i kö.

Förvänta dig långa köer och ta för guds skull inte tre kulor. Det orkar du aldrig äta upp!

Missa gärna detta när du är i Karlskrona

Nej mina vänner.
Jag må vara part i målet men här kommer jag inte på något.

Bra att veta

Staun

Ska du in till staun? Den frågan kan du få om du skulle uppehålla dig i några av de inte helt centrala delarna av Karlskrona. Och staun är helt enkelt lika med stan. Men med karlskronitiskan får den ett bara ett litet extra u och den typiska karlskronitiska karaktären.

Nytigt

Vi fortsätter med den dialektala kursen. Och då pratar vi inte hälsoresa utan precis det det står. Inte Nyttigt. Utan Nytigt. Med betoningen på y:et. Om något är nytigt skulle man kunna översätta det till pinsamt. Gör du dock ordet till ett verb blir det nyter och det ordet har inte samma möjlighet att översättas till vanlig svenska. I dagligt tal skulle man kunna använda ordet ungefär såhär.

Säg att något är lite pinsamt att göra och någon frågar dig om du skall göra det. Då kan du svara. Nej det nyter jag inte.

Här bor du under ditt besök

Karlskrona har flera hotell och ett av dem med längst historia är solklart First hotell statt. Men det har också sett sina glans dagar. Charmen i de gamla lokalerna övervinner tyvärr inte att hotellet är rejält slitet och skulle behöva en varsam renovering vilken dag som helst. (Skrivet 2019)

Istället väljer jag här det nyaste hotellet Scandic Karlskrona.

Scandic Karlskrona

Vackert beläget vid Fisktorget precis i närheten av där du kan hoppa på skärgårdsbåtarna och med krypavstånd till en picknick på Stakholmen men också med stans absolut bästa utsikt över Borgmästarfjärden.

Käka

Karlskrona vill gärna utnämna sig till en av de krogtätaste städerna men vilken stad vill å andra sidan inte det. Och visst finns det mycket att välja på i den ändå relativt lilla ”stauden”. Det faktumet gör också att restauranger kommer och går från säsong till säsong och att kvalitén på de restauranger som lever vidare år från år varierar stort. Med det vill jag ha sagt att du kan behöva göra lite egen research om du läser detta inlägg och det inte är dagsfärskt. Jag tar mig också friheten att uppdatera det i händelse av att jag själv skulle ändra åsikt.

Restaurang Montmartre

En restaurang som funnits i alla år och som alltid har varit populär och hållit hög kvalité är Montmartre. Går du hit rekommenderar jag något så enkelt som pizzan. Den bästa i stada. Min personliga favorit är Gorgonzola.

Restaurang Vass

Besöker du Karlskrona på sommaren, och det gör du med största sannolikhet, skall du passa på att göra ett besök på sjökrogen Vass. Precis som det låter, en krog på sjön.

Fun fact om denna restaurang som ligger förtöjd i Karlskrona gästhamn som på senare år verkligen har fått ett uppsving, är att den från början hette Lisas sjökrog och låg på andra sidan av staden vid Borgmästarfjärden där nu ovan nämnda Scandic är byggt. När krogen var tvungen att flytta på sig bogserade man den helt enkelt över vattnet till andra sidan staden. Några år senare gick den i konkurs och har sedan nyöppnad i annan regi med nytt namn.

Fun fact del två är att eder undertecknade skribent faktiskt har jobbat på denna restaurang en gång i tiden när det var Lisas sjökrog och jag kan garantera er att jag där har sett de största spindlarna jag någonsin sett i vilt tillstånd. Det största antalet också. Men det var det värt.

Kända Karlskronabor

Kanske ger det en hint om att det inte finns vansinnigt många kändisar som härstammar från Karlskrona när man på Wikipediasidan med just denna information har valt att ange både personer som är födda i och som är bosatta i Karlskrona.

Den för mig mest kända personen på listan är nog Mi Ridell. Men hon har på senare tid blivit omkörd på innern av ingen mindre än en av mina tidigare kumpaners härliga son – Emilio Walter. Emilios mamma Anna och jag gick Medieprogrammet tillsammans på Chapmanskolan, hon året under mig och vi gjorde stordåd för bland annat Skoltidningen tillsammans. Det är med stor glädje jag nu följer hennes förstföddes kometkarriär. Har ni sett något coolare?

Heja Emilio, Du kommer sätta Karlskrona på kartan.

Bara en bit bort

Hela Blekinge är väldigt vackert. Havet och bokskogen är mina absoluta favoriter och jag är inte förvånad över att landskapet kallas Sveriges trädgård. Har du en dag över tycker jag att du sätter dig i bilen och åker sex mil västerut till min andra favoritstad i Blekinge. Karlshamn.

Här hittar du bland annat Väggahamnen och men nyrökt fisk. Helt i närheten finns Kolleviks mysiga kolloniområde och bad. Vill du bli lite kulturell och lära dig mer om vår historia kan du besöka utvandrarmonumentet. Det var nämligen från Karlshamn de avreste mot Amerika Karl-Oskar och Kristina. Han står med blicken fäst vid horisonten medan Kristina blickar tillbaka in emot land.


Detta var Din guide till Mitt Karlskrona. Tycker du att jag har missat något? Tycker du att jag har rätt eller kanske helt fel? Kommentera gärna nedan med egna tankar och tips. Och håll ögonen öppna på fler guider som kommer till andra städer och platser, både inom Sverige och utomlands.

Redan skrivna guider hittar du här

Följ gärna Lite mera rosa på BloglovinFacebook och Instagram för ännu mer vardagsinspiration.

1 Comment

Leave a Reply